Ronai and Ronai
AMERIKAI

Fontos a kormánynak a bűnözők származása? 2012. április 25. szerda 20:47 Forrás: MTI

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Fontos a kormánynak a bűnözők származása?

Budapest – Nyílt levélben szólítja fel a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy haladéktalanul intézkedjen Horváth László Heves megyei kormánymegbízott felmentéséről, ugyanis egy bűncselekménnyel kapcsolatban nyíltan kiemelte az elkövetők roma származását.

A jogvédők közleménye szerint Horváth László múlt pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: “Ki kell mondani, hogy cigány család követte el a bűncselekmény-sorozatot.”

A NEKI álláspontja szerint Horváth László kijelentése nemcsak a nemzetközi normákkal és a hazai jogszabályokkal áll ellentétben, hanem alkalmas volt arra, hogy a romaellenes közhangulatot fokozza, és arra is, hogy a romákkal szembeni szélsőjobboldali retorikához újabb adalékkal szolgáljon.

Mint írták, a NEKI kiemelten fontosnak tartja tisztázni azt a kérdést, hogy a kormánymegbízott kijelentése a kormány álláspontját tükrözi-e, azaz egy bűncselekmény esetében “ki kell mondani”, milyen származású volt az elkövető, vagy ez csak Horváth László személyes véleménye.

A jogvédők szerint ha ez a kormánymegbízott egyéni álláspontja, felvetődik a kérdés, hogy alkalmas-e a hivatal betöltésére, illetve milyen lépéseket tesz a kormány annak érdekében, hogy ez az eset ne ismétlődhessen meg. Különös tekintettel arra, hogy roma kisebbséggel szembeni társadalmi előítéletek és feszültségek Heves megyében fokozottan jelen vannak – hangsúlyozták.

A NEKI nyílt levelében továbbá azt kéri: a kormány nyilatkozatban határolódjon el a történtektől, jelezve ezzel, hogy az ilyen jellegű jog- és kisebbségellenes retorika nem lehet része a hivatalos magyar kormányzati politikának – zárul a közlemény.

A NEKI 1994-ben kezdte működését a Másság Alapítványon belül azzal a céllal, hogy olyan embereknek nyújtson konkrét jogi segítséget, akiket származásuk miatt ért jogsérelem. A NEKI főbb tevékenységei a diszkriminációellenes jogsegélyszolgálatának fenntartása, illetve stratégiai perek indítása diszkriminációs ügyekben, elsősorban a hazai roma kisebbség védelmében.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.4/5 (9 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 13 szavazatból)
Fontos a kormánynak a bűnözők származása?, 4.4 out of 5 based on 9 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

12 Reader’s Comments

  1. Vajon Horváth László kitudja -e mondani a csutipatás nemzetiségi hovatartozását, ha már ennyire fontos neki a nemzetiség, vagy megfelelő ellenszolgáltatásért nem számít a hovatartozás , ….szamegaza ?!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (36 szavazatból)
  2. Milyen származású pl. a kulcsi gyilkos?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (14 szavazatból)
  3. okeke 2012. április 26. csütörtök
    Nem lenne semmi baj, ha ma Mo-gon a származás a megszokott módon, esetenként nem stigma lenne.
    Mint ismerjük a vádolandó célcsoportokat:
    – a gonosz bankokat kik működtetik a magyar nép tönkretételére,
    – kik akarják a magyar ivóvizet ellopni,
    – kiknek kell a magyar föld,
    – kiknek a származása érdekes bűncselekmény esetén stb..
    Az információk felhasználásának módja és célja a baj, nem az, ha valakiről megtudjuk honnan jött és kicsoda. Hány fehérgalléros bűnözőről derült/derül ki (persze már az is, hogy bűnöző), hogy milyen vallású és melyik „kisebbség” tagja? Egyébként hol van ilyenkor Balogh Zoltán (2010-től a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára)?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (11 szavazatból)
  4. Szerencsétlen Horváth, a jobbikkal harcol Heves megyében, mert az egymáshoz vezető utat így könnyebbé teheti.A pártja meg hagyja, elvégre és utóvégre választáskor egymásra lesznek utalva.Őket aztán vastagon nem érdeklik a jogvédők…A kormányt érdeklik?
    Ne legyünk már ennyire naivak…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  5. Létezik Magyarországon a bűnözés agy új fajtája, csak ezt soha nem mondják ki. Ez a FIDESZBŰNÖZÉS. Igaz hogy ez mindennapi. Naponta és folyamatosan szenvsdünk tőle.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (19 szavazatból)
  6. Párszor, a kormányfő által elkövetett bűncselekmények során is, felmerült a származása

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  7. de korán keltél minuszolni bumburnyák!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  8. Mikor jutunk oda, hogy ne az emberek “faji” , “etnikai” hovatartozása szerint gondolkodjunk és nyilatkozzunk?
    Nem mindegy a bűn tekintetében (példáúl!?) ….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  9. karelsloboda 2012. április 26. csütörtök
    Azt hiszem nincs igazad.
    Azért kellene vizsgálni a bűnözői csoportok összetételét, hogy megállapítsák melyik csoport az, amelyből a legtöbb bűnöző kikerül, melyik az amelyben a legtöbb ember segítségre szorul, és nem arra használnák az ismereteket, hogy mutogatni lehessen, és ítélni a társadalom segítsége, korrekciója helyett.
    Azzal, hogy a szőnyeg alá söpörnek társadalmi/emberi problémákat, a probléma továbbra nincs megoldva.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  10. @okeke
    Azért a körözés (személyleírás) egy kicsit más…
    Mellesleg szerintem azzal nem lenne baj, ha mindig közölnék az elfogott bűnelkövetők származását. Mondom: mindig! (És akkor figyelő kívánalmait is figyelembe vettük.) Tehát nem csak akkor, amikor cigány az illető.
    .
    Lazán kapcsolódik ehhez a kérdéshez egy régi megfigyelésem. Ugye, mindig halljuk pl, hogy “határon túli magyar” vagy “erdélyi magyar”, amikor büszkék vagyunk rájuk vagy éppen bántják őket. Ám ha egyikük elkövet egy bűncselekményt, a hírekben már rögtön “román állampolgár” lesz belőle…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  11. okeke – sok cigány SZŐKE, arról mit írna az amerikai rendőrség? És biztos vagy benne, hogy fehért írnak és nem kaukázusit?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  12. Most akkor kit is nevezünk cigánynak? Bőrszín, felekezet, név, büdösség, ápolatlanság, bűnözési hajlam, sok gyermek a segély miatt, nem. Cigánynak nevezhetjük azt a Magyar jogszabályok szerint, aki annak mondja magát. Mondjuk azt, hogy cigány származású vagyok. Ki fogja megállapítani, hogy hazudok? Ja a segélyekre igényt tartok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Orbán küldöttsége Észak-Koreában 2014. április 9. szerda

Szép álmokat, Magyarország! 2014. április 8. kedd

Mesterházy: biztos, hogy lesz csalás 2014. április 5. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos