Ronai and Ronai
AMERIKAI

Egyesül Latin-Amerika két leggyilkosabb bandája 2012. április 9. hétfő 13:58 | Rákócza Richárd Forrás: Yahoo News

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Egyesül Latin-Amerika két leggyilkosabb bandája
Guatemalaváros – A Mara Salvatrucha banda utcai harcokban és kaliforniai börtönökben acélkeménnyé edzett, a kilencvenes években Közép-Amerikába toloncolt tagjai származási országukban folytatták azt, amihez a legjobban értenek: emberrablást, gyilkolást, zsarolást. A hatóságoknál jóval nagyobb fenyegetés jelentett rájuk nézve a mexikói Los Zetas, amely rendkívüli erőszakosságáról lett hírhedt Mexikóban, és külföldön is terjeszkedni kezdett.
.
Arra lehetett számítani, hogy a mexikói banda él az erőfölényével, egyszerűen felszámolja a helyi vetélytársat és maga telepedik a helyébe, ám az események nem a megszokott forgatókönyv szerint zajlottak: a kiciánozás elmaradt. A bandák ehelyett egyesítették erőiket, ami semmi jót nem jelent a törvénytisztelő világ számára. A Latin-Amerikában alkalmazott, szervezett bűnözés elleni amerikai taktika részben arra épül, hogy megpróbálja kihasználni, sok esetben felszítani a bandák közti ellentéteket. A Zeta és az MS13 néven is emlegetett Mara Salvatrucha azonban nem kezdte irtani egymást.
.
Börtönökből származó értesülések és egy rendőrspiclinek állt narkónepper hézagos információiból állt össze a paktumról a kép. A Zeta külföldi terjeszkedése során Guatemala elmaradott északi vidékein szüntette meg a központi hatalom befolyását és tette magáévá az országrészt, biztosítva ezzel az Egyesült Államok és Dél-Amerika közötti narkóútvonal egy igen fontos szakaszának ellenőrzését.
.
.
Az elfogott Mara-tagok vallomásaiból az együttműködés riasztó képe bontakozik ki
.
Az elmúlt hónapokban azonban ennél több is történik: a Zeta paramilitáris kiképzést ad a Maráknak, sőt, komoly fegyverzettel látja el őket, cserébe viszont számít az MS13 meglévő kapcsolataira, a guatemalai társadalomba – és a hatóságokba – való beágyazottságára. Ugyanakkor elterelő hadműveletekre is felhasználja az őshonos szervezetet: kimondottan azért követtet el vele bűncselekményeket, hogy ezzel a rendőrség és a katonaság figyelmét elterelje és az ország más vidékein lekösse.
.
Hatósági akció. A Mara sokszor leköti az állami erőket, hogy a Zeta közben zavartalanul  működhessen
..
A mexikói hadsereg különleges alakulatainak árulóiból egy évtizede verbuválódott Los Zetas már több helyi guatemalai kábítószer-báróval sikeres együttműködési szerződést kötött, miután vezetői rájöttek: felesleges megismételni azt a rengeteg vérontással járó hatalmi harcot, amit Mexikóban vívtak meg, amikor céljaikat sokkal egyszerűbben és nagyságrendekkel kisebb veszteséggel is elérhetik. Még veszedelmesebb fejlemény, hogy a Zeta maga mellé állította a mexikói és a guatemalai hadsereg különleges egységeinek bizonyos kulcsfiguráit is, így sok esetben nem tudni már, ki kivel van.
.
.

Katonák és rendőrök állnak őrt a guatemalai Cobanban. A guatemalai katonaság 2010 decemberében egy hónapra ostromzár alá vette Alta Verapaz tartományban azokat a településeket, amelyek felett a Zeta fegyveresei vették át a hatalmat

Arra is akad bizonyíték, hogy a Zeta példáit más mexikói kartellek is követni kezdték, és fizetést adnak közép-amerikai bandatagoknak, akik kábítószert árulnak nekik. A salvadori igazságszolgáltatás a Zeta és a Mara ottani kirendeltsége közötti informális kapcsolatok kiépülése miatt aggodalmaskodik.
.
A Zetas és az MS13 közti guatemalai együttműködés meglepően nagy léptékű, akár két kisebb ország is megirigyelhetné: becslések szerint eddig ötezer banditát toboroztak a mexikóiak, de az sem kizárt, hogy a valós szám ennél jóval magasabb. Ám még az ötezer fő ellátása, katonai kiképzése, fegyverrel és lőszerrel való felszerelése is azt mutatja, hogy a mexikói kartell hatalmas, dollármilliós összeget áldoz be annak érdekében, hogy Guatemalában szilárd és megbízható szövetségesre tegyen szert. A toborzottak komoly zsoldot kapnak: egy információ szerint a veracruzi Zeta-kiképzőtáborba vitt fegyveresek mindegyike ötezer quetzalét, azaz körülbelül 640 amerikai dollárnak megfelelő guatemalai fizetőeszközt kapott.
.
Nagy tűzerejű fegyverek, amelyeket a guatemalai Alta Verapaz provincia Coban nevű városában koboztak el a katonák és a rendőrök
..
Eduardo Velasco, a belügyminisztérium szervezett bűnözés elleni osztályának vezetője szerint a mexikói kiképzés első nyomai már meg is látszanak az alvilágban, ahol a bűncselekményeket a korábbinál jobban tervezik meg, fegyelmezettebben, de mindenekfelett sokkal brutálisabban hajtják végre. A korábban legfeljebb pisztolyokkal felfegyverzett Mara-tagoknál megjelentek az AR-15-ösök, az M-16-osok és a Kalasnyikovok.
.
.
Becslések szerint eddig ötezer banditát toboroztak a mexikóiak
.
Megjelentek a Mexikóból már ismert megfélemlítési módszerek is, melyek lényegi eleme a tömeggyilkosság. Januárban Villanuevában Mara-tagok géppisztolytüzet zúdítottak egy szabadtéri diszkóban helybéli riválisok összejövetelére, öt embert ölve meg, és divatba jött az emberrablások áldozatai mutatóujjának lenyisszantása; a testrészt a nagyobb nyomaték kedvéért juttatják el a hozzátartozóknak, akik fizetnek, mert utána már az áldozat feje jön.
.
.
Az erőszak szerepe a megfélemlítés
.
Velasco megállapítása szerint a Mara Salvatrucha szervezési, stratégiai és manőverezési képessége is ugrásszerűen javult. Az MS13 létre akarja hozni saját infrastruktúráját, és tisztában van azzal, micsoda előnyökkel jár a Zetával való együttműködés. Egy szép napon még a rivális geng, az MS18 területei is átvehetik. A Zeta nem próbálkozott azzal, hogy az MS18-cal is megegyezzen. Ez a banda az MS13-hoz hasonlóan javarészt ugyancsak az Egyesült Államokból kitoloncolt erőszakos bűnözők vezetése alatt áll, jóllehet hatalma és szervezettsége meg sem közelíti a Maráét.
.
Guatemalában a felemelkedés egyetlen útja sokak számára, ha a szervezett bűnözés soraiba áll
.
A guatemalai hatóságok és szakértők szerint azonban a nagy hal egy napon mindenképp le fogja nyelni a kis halat. A Zeta végső célja föltétlenül a Mara integrációja, valamint az, hogy Guatemalában a legnagyobb hatalommal bíró szervezetté váljon, olyanná, ami erősebb, mint az államhatalom. Végső soron pedig az állam szerepét kívánják átvenni.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)
Egyesül Latin-Amerika két leggyilkosabb bandája , 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, , , , , , , ,

  • Hozzászólások(13)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

13 Reader’s Comments

  1. Milyen kis butusok. Pedig elég lenne szép kis meséket kitalálni és elhitetni a parasztokkal. Aztán egy demokratikus választást követően 2/3-al már ők lennének az államhatalom – mint nálunk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  2. Statáriumot kéne bevezetni ezekben az országokban és rögtön ítélő bíróságokat. Nem szarakodni velük tovább. Minek ezeknek börtön.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  3. Stirner. Tokeletesen a legjobb megoldas, amit javasolt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  4. “…Statáriumot kéne bevezetni ezekben az országokban és rögtön ítélő bíróságokat. Nem szarakodni velük tovább…”

    - Ezzel csak az a gond, hogy akik bevezethetnének és végrehajthatnának ilyesmit, azoknak a nagy része közvetlenül is érintett ebben a mocsokban.

    Ajánlott, kitűnő brazil film a témához:

    Tropa de Elite I- II.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  5. kekec 2012. április 9. hétfő
    Ki a fene fog ennyit „magyarázgatni” mint nálunk, nyissz, azt mindenki megérti. Bár a megélhetés ellehetetlenítése sem megvetendő fegyver, sőt.
    Kicsit lassabban, de mint látjuk jó hatásfokkal működik a fortélyos félelem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Főbe kéne ezeket lőni, és kész.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  7. “…Főbe kéne ezeket lőni, és kész…”

    - Én is a férgek fizikális megsemmisítésének vagyok a híve, de mint mondottam, ez a latinoknál egyszerűen nem kivitelezhető, még elméletben sem.

    És nem csak azért, amit az előző kommentemben írtam, hanem azért is, mert akkor pl. Mexikó teljes lakosságának kb. 60%- át agyon kellene lőni.

    Közvetlenül, vagy közvetetten, de szinte mindenki kapcsolatban van ezzel a mocskos, ember alatti söpredékkel. Aktívan, vagy passzívan, de szinte mindenki segíti ezeket. Teszik ezt pénz miatt, meggyőződésből, bosszúból valaki ellen, megélhetésből, fenyegetés miatt, tök mindegy, de ez van.

    És akkor lehetne halomra lőni a kábítószer- alapanyagokat termelő földművest is, aki így szegényen, de megél -ha valami élelmet termesztene, akkor viszont felfordulna, mert nem tudná pénzé tenni, vagy ha igen, olyan áron, hogy abból egy havi vízszámláját nem tudná kifizetni.

    Szóval; nincs megoldás.

    A Trope de elite II- ben is világosan elmagyarázzák, miért.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  8. Eldrad:
    ” Mexikó teljes lakosságának kb. 60%- át agyon kellene lőni.”
    hát rajta!!!!
    még mindig maradna elég szemét!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  9. Eldrad, azért nem lehet egy kalap alá venni a kábítószert termelő földművest ezekkel az elvetemült, szadista bűnözőkkel. Az, hogy sokan kapcsolatban állnak velük, az azért van, mert egy nagyon korrupt országban gyakran lehetetlen teljesen tisztának maradni. A mexikóiak 60%-a lehetetlen, hogy ennyire kemény bűnöző legyen, mint a cikkben bemutatott fickók.
    Kivégezni pedig azért kellene őket, mert a börtön csak ront rajtuk, valamint példát kell statuálni, lássa a nép, hogy ennek kivégzés a vége.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  10. “…nem lehet egy kalap alá venni a kábítószert termelő földművest ezekkel az elvetemült, szadista bűnözőkkel…”

    - Igaz, de ha elkezdődne egy ilyen irtás, mégis, hol lenne a határ, mi alapján lehetne ölhető valaki, azon a címen, hogy aktívan benne volt a kábítószer- kereskedelemben?

    Ezt arra fel írtam, hogy akkor már el lehetne gondolkozni ilyen erővel, hogy kivétel nélkül mindenkit kiiktatni, aki közvetlenül benne van a kábítószerkereskedelemben.

    Nem gondolom, hogy ezt kellene tenni, de ettől még marad a kérdés.


    “…A mexikóiak 60%-a lehetetlen, hogy ennyire kemény bűnöző legyen, mint a cikkben bemutatott fickók…”

    - Nem is, az a megjegyzésem nem is ezt jelentette.

    Az a gáz, hogy erre egyszerűen nincs megoldás. Sem civilizált, sem erőszakos.

    Ez sakk- matt.

    “…Kivégezni pedig azért kellene őket, mert a börtön csak ront rajtuk, valamint példát kell statuálni, lássa a nép, hogy ennek kivégzés a vége…”

    - A mondat első fele OK, a második viszont nem.

    a börtönnek valóban semmi értelme ezeknek, inkább végérvényesen kiiktatni mind a forgalomból.

    Elrettentő ereje ennek viszont sehol a világon nincs. Még ott sem, ahol nem hogy gyilkos bandatagokat, de annál sokkal kevesebbeket is kivégeznek, ha drog miatt elkapják őket (pl. Thaiföld, irán, Szaudia, stb).

    A halálos ítéletek egyszerűen sehol nem minősülnek visszatartó erőnek. Nem is erre valóak, hanem hogy a legelvetemültebb szemeteket végérvényesen kivonják a forgalomból.

    Egyébként ezekben a szegény latin országokban a bandázás folyamatosan újratermelődik, a brutális szegénység miatt. Hiába lő halomra pl. a rioi BOPE, vagy a kolumbiai, mexikói rendőri elitalakulat vagy 40 dílert, meg 3 drogbárót egy bevetésen, egy hét alatt újraszerveződnek.

    Túl sok a nyomorgó, és kész, ezzel nem lehet mit kezdeni.

    Az ajánlott filmek ezt kitűnően bemutatják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. Eldrad, valóban főleg a szegénység termeli újra a bűnözést. Viszont az ilyenek kivégzését azért támogatnám, mert ezek már nem egyszerű gyilkosok, hanem minden emberségükből kivetkőztek. Az emberölések elkövetői is sokfélék, van, aki hirtelen felindulásból vagy gondatlanságból öl, de többségükben maradnak jó tulajdonságok is, amire lehet a jövőben építeni. Ezek azonban már teljesen empátiahiányos, elembertelenedett szörnyetegek, akiktől meg kell tisztítani a társadalmat. A drogtermelő paraszt meg valójában kényszerből termeszt drogot, az éhenhalás elkerülése végett, amúgy olyan ember, mint más. Tehát őt nem szabad túl súlyos büntetéssel sújtani.
    A másik probléma meg az, hogy Magyarország is egy latin-amerikai típusú társadalom felé halad. A középosztály nagy része lecsúszik, egyre nő a szegénység. Félő, hogy 50 év múlva itt is hasonló állapotok fognak uralkodni, különösen, hogy a korrupció is egyre nagyobb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. Ez mind igaz… de attól még marad a kérdés; kik, hogyan határozzák meg, milyen mértékben kell benne lenni a drogügyletekben, ahhoz, hogy kivégezhetőek legyenek?

    A kérdés amúgy teljesen abszurd, és elméleti.

    Azért ajánlom mindig a témában a Tropa de Elite I- II filmeket, mert tökéletesen körbejárják ezt a kérdést (is).

    Az első rész magyarsztánaban is beszerezhető, szinkronnal, felirattal, de félelmetesen hülye címen fut;

    “Elit halálosztók”

    A II. résznek nincs magyar kiadása, de letölthető. Másról szól mint az első, de viszi tovább az első rész történetét, és a két rész kitűnően kiegészíti egymást.

    Szerezd be, nézd meg.

    Érdemes, nagyon érdemes.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  13. Nyocker !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Nem a Coccolino-t nézték kokainnak 2013. január 2. szerda | AN

Szavazatvásárlás Mexikóban? 2012. július 5. csütörtök | AN

Mexikóban ismét intézményes a forradalom 2012. július 2. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos