Ronai and Ronai
AMERIKAI

Szavazatvásárlás Mexikóban? 2012. július 5. csütörtök 9:26 | AN Forrás: AFP

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Szavazatvásárlás Mexikóban?
Mexikóváros – Újraszámlálják a szavazatokat a szavazókörök több mint felében, jelentette be a mexikói Országos Választási Bizottság. Ezzel csak részben teljesül a baloldali jelölt, Andres Manuel Lopez Obrador követelése, ő ugyanis visszaélésekre hivatkozva teljes újraszámlálást követel, de egyébként sem ismeri el a választások eredményét.
.
Az Intézményes Forradalmi Párt (PRI) elnökjelöltje, Enrique Pena Nieto győzelmét hozó választásokon csak mára, csütörtökre várnak végleges eredményeket, de Lopez Obrador, a Demokratikus Forradalom Pártja (PRD) frontembere már most tudni véli, hogy manipulálták az eredményeket, és azzal vádolta a PRI-t, hogy 1,8 millió darab ajándék vásárlói kártya szétosztásával igyekezett a maga oldalára állítani a szavazókat, sikeresen, mivel 38 %-ot kapott, míg Obrador csak 31-et.
.
Pena Nieto a vádakra válaszolva azt állította a CBS-nek, hogy a demokráciára leselkedő legnagyobb veszedelem az, ha az eredménytelenséget kiábrándultság követi.
.
A vádak konkrét eseményekről számolnak be, így például arról, hogy sok helyütt a választók mobiltelefonnal készítettek képet a „helyesen” beikszelt szavazólapjukról, ezt bemutatták a PRI-s kádereknek, viszonzásként pedig megkapták az ajándékkártyát. Obrador kampánykoordinátora már arról beszélt, hogy a PRD nem ismeri el az eredményt: „Egyetlen jelöltet sem választottak meg, és bárki, aki megválasztottnak mondja magát, szélhámos.”
.
Ha a PRD kitart álláspontja mellett, annak komoly következményei lehetnek, hiszen Lopez Obrador a legutóbbi, 2006-os választások után – amikor a mostaninál jóval kisebb, egy százalék alatti különbséggel maradt alul – ugyancsak csalást reklamálva utcára vitte követőit, több mint egy hónapon át tömegtüntetésekkel bénítva meg Mexikóváros életét.
.
.
A vesztes baloldali jelölt hívei máris tiltakoznak a választási bizottság mexikóvárosi központja előtt

Tény, hogy közvetlenül a választások után százezerszám tódultak a vevők Mexikó legnagyobb áruházlánca, a Soriana egységeibe, és a náluk beváltható ajándékkártyát azon nyomban fel is használták, tartva attól, hogy valamilyen hatósági rendelet érvényteleníteni fogja azokat. Ez felveti annak gyanúját, hogy a Soriana valamilyen módon összejátszott az Intézményes Forradalmi Párttal. Mexikóváros munkásnegyedében be is kellett zárni a lánc két tagját, akkora volt a tumultus.
.
A lánc a napilapokban közzétett hirdetésekben „abszolút hamisnak” nevezte ezeket a feltételezéseket, és rámutatott arra, hogy a Mexikói Dolgozók Szövetsége – a PRI holdudvarába tartó, vezető szakszervezeti szövetség – logójával ellátott kártya nem tartalmaz készpénzt, csupán a rajta lévő hűségpontokat lehet beváltani, illetve bizonyos árleszállítások esetén használható.
.
A PRI – amely az 1929-től 2000-ig tartott maratoni uralma alatt a korrupció és a nepotizmus szinonimája lett – azt állítja, semmi nem igaz a vádakból, Pena Nieto pedig győztes, teljesen mindegy, hányszor számolják újra a szavazatokat.
.
A választások előtt a PRD két másik váddal is illette a PRI-t, az egyik szerint a Pemex benzinkutakon használható kártyákkal, a másik szerint bankkártyákkal is igyekeztek maguk mellé állítani a szavazókat. A PRI mindkét esetben feljelentette ellenfelét rágalmazás miatt.
.
A vasárnapi szavazáson körülbelül hárommillió szavazatnyi különbség mutatkozott Pena Nieto és Lopez Obrador között; választási szakértők és politológusok szerint valószínűtlen, hogy ezt pusztán ajándékosztogatással el lehetett volna érni, jóllehet azt nem zárják ki, hogy helyi szinten befolyásolhatták az eredményeket. Az újraszámlálásnak azonban ők sem látják sok értelmét, mert a megvesztegetések tényét ezzel nem lehet bebizonyítani.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Szavazatvásárlás Mexikóban?, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Polgárháborúval fűszerezett maffia leszámolás lesz? :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Mexikóban ismét intézményes a forradalom 2012. július 2. hétfő | AN

Hitler, cicimutogatás, hűtlenség 2012. június 22. péntek | AN

Lefejezett hullákat szórtak ki Mexikóban 2012. május 14. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos