Ronai and Ronai
AMERIKAI

Klerikálfasizmus férkőzik az iskolákba 2012. március 22. csütörtök 14:16 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(73)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Klerikálfasizmus férkőzik az iskolákba
Budapest – Kiemelkedő jelentőségű munkának nevezte a 2013 szeptemberében bevezetendő hittan, illetve erkölcstan kötelező oktatásának előkészítését és végrehajtását a nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön Budapesten, az Evangélikus Hittudományi Egyetemen tartott konferencián. A lépés a klerikálfasiszta diktatúra kiépülésének soron következő, logikus állomása.
.
Réthelyi Miklós a Lelki nevelés – hitoktatás – esély a holnap számára című ökumenikus tudományos konferencián arról beszélt, hogy a társadalomban nagy várakozás tapasztalható az oktatási rendszer átalakításával, ezen belül egyebek mellett a hittanoktatás és az erkölcstanoktatás kötelező bevezetése iránt. Egyelőre a kettő közül lehet választani; nem részletezték, mennyiben kap másfajta oktatást az a gyermek, akit szülei nem bíznak pedofil katolikus papokra, hanem az erkölcsoktatást választják számára, és azt sem tudni, milyen büntetés vár arra, aki úgy dönt, márpedig a gyermeke egyikre sem fog járni, mert az állam nem kötelezheti arra, hogy lelkiismereti szabadságát feladja.
.
A miniszter azt mondta: a vallásoktatás célja, hogy az „átprogramozza életünket a hétköznap szentségeivel”, a többi között a létezés örömével, az alkotás, a nevelés, a szépség, a hasznosan eltöltött idő értékének és az egyes emberekben rejlő értékek szentségeivel. Hozzátette: a hitoktatóknak elemzőképességgel és filozófiai ismeretekkel kell rendelkezniük, valamint egyszerre kell elbeszélőknek és evangélistáknak lenniük, meg kell találniuk a mélyebb értelmét az általuk elmondott elbeszéléseknek, amelyeket az emberiség történetébe is kell helyezniük. A hittanároknak a jövőbe tekintve kell beszélniük a jelenről, ugyanakkor vigasztalniuk is tudniuk kell, jegyezte meg a tárcavezető, aki természetesen nem tért ki arra, mi lesz az olyan világvallások – zsidóság, buddhizmus, hinduizmus stb. – követőinek gyermekeivel, akiket szülei nem akarnak „evangelisták” kezére adni azon egyszerű oknál fogva, hogy más a hitbéli meggyőződésük.
.
Egy ferences szerzetest idézve Réthelyi Miklós rámutatott arra: az ideális hitoktató személyét illetően a legfontosabb a pedagógiai elhivatottság, de lényeges a szakmai tudás és a rendezett magánélet is, valamint a hitoktatónak a módszertannal is jól kell bánnia. Ezenkívül tudnia kell felkelteni a gyermekek kíváncsiságát is, továbbá el kell érnie, hogy a diákok ne csak hallgassák, amit elmond, hanem tudjanak kérdezni és önállóan gondolkodni. Például az inkvizícióval kapcsolatosan, amelynek több százezer ártatlan áldozata volt, vagy a Vatikánból irányított, több mint 800 ezer ortodox szerbet, cigányt és zsidót megsemmisítő Független Horvát Állam kapcsán, amelynek jaszenováci koncentrációs táborában nem elgázosítás után, hanem élve égettek el embereket. A tábor usztasa parancsnoka egy ferences szerzetes volt.
.
Réthelyi minderre, valamint a katolikus egyház egyéb viselt dolgaira nem tért ki, ellenben megemlítette, hogy a Nemzeti alaptanterv tervezetében nagy hangsúllyal szerepel az erkölcsös életre, a nemzeti azonosságtudatra, a hazafiasságra és a családi életre, valamint a fenntarthatóságra, a környezet- és médiatudatosságra való nevelés, s ebbe illeszkedik a hittan és az erkölcstan oktatása.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (15 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +8 ( 32 szavazatból)
Klerikálfasizmus férkőzik az iskolákba, 4.5 out of 5 based on 15 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(73)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

73 Reader’s Comments

  1. Ahogyan latom, az itteni postolok tobbsege felvilagosult,
    ertelmes ember. Egy szep heber kifejezessel elve a “torzs tabortuzenel”
    melegszem, es ennek nincs koze a vallasi felekezethez,
    Sok dologban igazatok van. A problema csak az, hogy az ember, termeszetenel
    fogva, hinni szeretne valamiben.
    Azt irtatok. hogy az ateizmus is vallas. Van benne valami.
    A kommunista era alatt, gyermekkoromban, mikor nem lehetett nyiltan
    zsidozni, osztalytarsam, egy parttitkar “elvtarsno” gyermeke kijelentette,
    hogy “minden zsido parazita”. Ugy latszik, hogy a 2000 eves agymosastol
    szinte lehetetlen szabadulni. Sokan,mint en,gyermekkoromban, csak
    ilyen kijelentesek {vagy rosszabb cselekedetek utan} ebrednek fel,ha
    szerencsesek, meg fiatalon
    Ma,ahogy az antiszemita cikkeket es a gonosz, primitiv hozzaszolasokat
    olvasom{nem tudom, kik a veszelyesebbek, a primitivek vagy az intelligens
    tortenelem hamisitok} ugy latom, semmi nem valtozott.
    Ma, miutan meg ket nyelven kommunikalok, figyelmeztetni kell
    magamat, hogy az anyanyelvem nem tehet semmirol, es a nagy irok
    es koltok, akiknek sorai meg mindeg szivemben elnek{ Ady Endre
    “A belyeges sereg”, Jozsef Attila “Sma Jiszroel”, Illyes Gyula, aki
    szemtanuja volt a magyar zsidosag elhurcolasanak, 1944-es versei}
    igaz emberek voltak. Kerdes, hogy a mai magyar ifjusag is tudja e?
    Bocsanat a hosszu bevezetesert. Mindezt csak azert irtam,hogy megertsetek,
    barmennyire kellemes itt kommunikalni, szukseges mas, szelsojobb,
    nyilas, naci forumokon IS tiltakozni, felemelni szavatokat
    Magyarorszag fasizalodasa ellen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. “Evangélikus Hittudományi Egyetemen”
    .
    Most akkor van evangélikus egyház vagy nincs?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. A hittan tanulás nem a hit és nem az erkölcs tanulásáról szól.
    -
    Hanem olyan dolgokról, amiket Túlavasuti leírt.
    -
    Az állami, a magyarországi, a fideszes hittan tanulás az engedelmesség kikényszerítéséröl és az agymosásról szól.
    -
    Ragyogó módszer arra, hogy gyermekeink zsenge korban bevéssék, ök senkik és semmik – felnött korban erre jó módszer a kényszermunka, a jogfosztottság.
    -
    Ezeket azért írom le, mert már hallom a fideszes demagóg álmélkodást. Azt fogják állítani, a balololdal azért nem akar hittan tanítást, mert istentelen és erkölcstelen.-
    -
    Hát el kell nekik magyarázzuk. Az osztályteremben körbejárkáló pap, akik vezényli a hiszekegy kórust, sem hitet, sem erkölcsöt nem oktat. Alárendeltséget és az emberi méltóságtól való megfosztást oktat, hazugságot és büntetést.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  4. figyelő,
    Én nem vagyok hívő, de úgy ahogy mindenkinek meghagyom, hogy abban higyjen, amiből saját meggyőződéséből szeretne, elvárom, hogy hagyjon engem is. Ennyi a vallásszabadság. Ha a saját fiam úgy döntene, hogy hittanra szeretne járni, ha saját akaratából valamely hit szerint szeretne megtérni, akkor nem akadályoznám meg, tiszteletben tartanám döntését. Azt elítélem, és úgy látom Te is, hogy állami kényszer hatására kelljen egy vallást gyakorolni.
    Mellesleg a gimnáziumban mi is tanultunk irodalom oktatás keretében a Bibliáról, érintőlegesen a világvallásokról történelem órákon. Mindez a Kádár rendszer idejében.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  5. Tibor
    Abszolút egyetértünk. A hitet nem lehet kötelezővé tenni, ezért illetéktelennek tartok bárkit is ilyenfajta kérdésekbe való beavatkozásra. Már az is egy visszatetsző csúsztatás, amikor úgy csinálnak, mintha a katolicizmus maga volna a kereszténység. A Bibliában is többféle gyülekezet van pl. a Korinthusbeli, Efézusi stb.. A mai kereszténység többféle gyülekezeti formája sem zár ki senkit a kereszténységből, annak eldöntése, hogy ki keresztény és ki nem Isten privilégiuma, nem világi vezetőké, és nem is az egyik gyülekezeté.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  6. Segítsetek már, képtelen vagyok eldönteni, hogy a KDNP 75 %-is ótvar hazug, vagy 100 %-ig?
    Mert NEM KERESZTÉNY az a formáció, amelyik szó nélkül tűrte, sőt megszavazta, hogy a nyomorultaktól elvegyék a 20 % jövedelmüket. Mert nem az a kérdés, hogy meg lehet-e élni 47ezerből – abból még valahogy lehet vegetálni,- hanem az, hogy mennyire keresztényi a 28000.-Ft-ból 22.800-at csinálni, ami már az éhenhaláshoz is kevés? Jézus az ilyeneket kiűzné a Parlamentből!
    Mert NEM DEMOKRATA az a formáció, amely szó és ellenvetés nélkül megszavazta a demokrácia teljes lebontását, és teljes mellszélességgel a klerikálfasiszta diktatúra kiépítését támogatja.
    és NEM NÉPPÁRT az, amelyiknek a támogatottsága mérhetetlenül mini, és főleg nem a NÉP érdekében cselekszik.
    A maradék 25 % okoz gondot: PÁRT ez egyáltalán?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  7. Kinek mi köze van a másik ember vallásához? Az erkölcs nem abszolút kategória. Milyen erkölcsöt ,kik fognak tanítani?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  8. Látom itt is egyetértünk abban,hogy ez így nem helyes,mert utálatosan erőszakos ! Mi,demokraták tisztességgel valljuk a vallásszabadságot (!),szerintünk ez nem lehet kötelező tananyag,hinni pedig a templomban kell (!) mert ez magánügy, az egyházak és felekezetek templomi,szószéki sanda jobboldalt támogató politizálását le kell állítani,meg kell tiltani az iskolákat meg kell tisztítani a szervezett hittanoktatástól,a hittanoktatás történjen az iskolákon kívül kizárólag a templomokban.Ne hagyjuk,hogy ez a retrográd,- a keresztény elveket is alapvetően sértő-, szellemű oktatás újra gyökeret verjen ebben a sokat szenvedett országban.Csak rajtunk múlik, türelmesen tisztességgel tegyük helyükre majd a dolgokat,,,, amint módunkban áll és vigyázzunk és óvjuk meg hívő polgártársaink jogait is !
    Nekünk van igazunk !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  9. Hány éves is Réthelyi? Mindegy, csak a birók húzzanak el 62 évesen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  10. T.Tancs Kaszabell
    Maximálisan egyeteértek, de sajnos, csak egy támogató értékekést tudtam adni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  11. Hogy csinálják? Hogyan képesek összegyűjteni ennyi levitézlett, elbutult, rosszindulatú szenilis szarembert.
    Ha borotválkozás közben belenéznék a tükörbe és ez a sunyi rakás szar nézne vissza….. a borotvát nem szőrtelenítésre használnám!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  12. Ezek szerint ez már eldönytött dolog? Kik lesznek az “erkölcs” tanárok? Mi történik az olyan iskolában ahova nem találnak ekölcs szaktanárt? Ott majd hittant tanitanak mindenkinek? Próbálták volna ezt megtenni a lányommal, az ö idejében!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  13. Az előző ötventételes hsz-csomagban két helyen is olvastam, hogy az ateizmus (és akkor nyilván a materializmus is) a hit egyik formája, szóval a maguk szerény képességeihez mérten az ateisták is „hívők”.
    Akkor csak a fogalomzavarból adódó nehézségek enyhítésére javaslom: a „hit” státuszt tartsuk fenn azon nézetek gyűjtőneveként, amelyek szerint a világ keletkezésében-folyásában szerepe van valamilyen céllal, tudattal, szubjektummal, potenciával bíró tényezőnek. Eszerint a materializmus nem „hit”. Nézetnek nézet, álláspontnak álláspont, de nem hit. Nem minden nézet hit. (Már ha jelentést akarunk tulajdonítani a szavaknak.)
    És a hasonló fogalom-összekeveredések ellen, ez világos, az etikát is tudományként kell művelni, ez az ókor óta folyik is. De ez egészen más tészta, mint a hétköznapi életet élők jámbor élete. Ha valamit erkölcstan címen kezdenek el oktatni abban az oktatási rendszerben, amelyik a tanítványai felét a folyékony írásra-olvasásra se tudja megtanítani, abból minden lesz, csak erkölcsös dolog nem. Bunkó, és mindenen keresztültaposó katolikus nyomulás, az esetleg lehet. Kényszerítés, a gyerek személyiségének megnyomorítása (nyalni kényszerül a színjátéknak, hogy az iskola ne ártson neki a továbbiakban), és még sok minden lehet. De az emberileg értékes erkölcsi érzékük útmutatása szerint élni képes embereket nevelni, erre idáig csak a jó színvonalú általános kultúra (és az ezt megbecsülő környezet) vált be. A helyes pislogást se lehet tanítani.
    De mindez annyira evidens, hogy a hétköznapi erkölcsöt formálisan oktatni szándékozóknak nyilvánvalóan ki nem mondott szándékaik vannak. Ennyire gátlástalanok.
    Erkölcsi érzék nélkül születtek. És megtanulni se fogják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  14. Kinek az erkølcse lesz a båzis
    Orbåne, schmitpalkoe, vagy netån Deuts Tomikåe?

    ez mår elmebaj a købøn

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. Marcus Aurelius 2012. március 24. szombat 01:12
    “Ha valamit erkölcstan címen kezdenek el oktatni abban az oktatási rendszerben, amelyik a tanítványai felét a folyékony írásra-olvasásra se tudja megtanítani, abból minden lesz, csak erkölcsös dolog nem.”
    Kérdés, hogy leckeként tanulja, mert kötelező, vagy egész életen át maradandóan azonosulva megjegyzi. Ugyanis értelmetlen dolgokat
    - pl hottentotta verset, vagy éneket – is meg lehet tanulni a nélkül, hogy tartalmával tisztában lenne az illető.
    Más dolog a tanult anyag elsajátitásának értékelése. Valamikor néhány
    osztálytársam éppen hittanból volt kiváló, holott nyekeregni sem tudott
    feleltetéskor, vagy vizsgán. De mögötte volt a pénzes apuka.
    Ugyancsak más dolog, ha valaki kiválóan elsajátitja az oktatott hit, vagy
    erkölcsi tananyagot, de magatartásban nem azonosul azzal.
    Mi más bizonyiték lenne erre, mint a RK egyház szervezetében lévő
    egyes tagok egyéni viselkedése, vagy a képmutató szolgai alázat a
    tőlük elvárt magatartás – akaratuk ellenére történő – követésére.
    Egész más dolog az oktatás célja, mert dalárdát mindenkor lehet
    “alkotni”, de ennek semmi köze a demokráciához!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. Túlavasúti
    2012. március 24. szombat
    23:35
    Egyetértünk.
    Én a tanártól, ill. pedagógustól alapértelmezés szerint elvárom, hogy tanítsa az erkölcs, és bizonyos „örök emberi értékek” tanítható elemeit, éppen-hogy nem leckeként, hanem úgy, hogy a gyerek el se nagyon tudja kerülni a mintával való azonosulást, vagy legalább annak a vágyát. Azaz példaadással. Tehát lássák rajta a másik felet megfelelő tiszteletben tartó személyiség jeleit. Viszont ne lássák rajta pl. a befolyás által megvalósítható bosszúállás gyönyörét. Lássák rajta, hogy nem csak prédikál a kultúra élvezetéről, hanem tényleg, azzal is rendezi be az életét. (És nem a heavy metál zenekarok ismeretében kel versenyre a tanítványaival, hogy a kegyüket elnyerje.)
    De még azt is elismerem, hogy lehetséges volna egy szöveggyűjteményt összeállítani, akár a legveretesebb irodalmi forrásokból is, amelyek olyan konfliktusokat mutatnak be, amelyek utólagos közös kielemzése kifejezetten építené a gyerekekben az erkölcsi rendet. Csak azt nem hiszem, hogy jelenleg ez a cél, azt sem hiszem, hogy elég sok alkalmas pedagógus lenne erre mindenfelé, azt sem hiszem, hogy az a heti egy-két óra nem mosódna bele az iskolai élet érdektelenségébe. És az a tantestület, amely(nek tagjai) az ilyen irányú órákat jól hasznosítani tudná, az ugyanezt (majdnem ugyanezt) megvalósíthatja a fenti módokon a többi órán is.
    Szóval itt most egy sanda kormányzati szándék akar kibontakozni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. “Ennyire gátlástalanok.”
    ENNYIRE
    Mivel a nép 3/4 szegény, még magán iskolába sem tudja íratni a gyermekét, hogy elkerülje a lelki megnyomorítást.
    Nyilván ezen belül a többségnek fel sem merül, hogy mi van.
    MI VAN???
    Keresztényi szeretet jegyében mossák az agyukat a szószékről.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. Marcus Aurelius:
    Maga az ateizmus nem jelenti hogy aki gyakorolja az hinne valamely dogmában.
    Pont ez benne a szép. Nincs semmi amit lekileg ki kéne szolgálnom.
    A materializmus az már kissé más dolog , a kettőnek nem kell feltétlenül összefüggenie , bár én hiszek a materializmus eszméjében. Szerencsére a materializmust sem kell lelkileg kiszolgálni , bár az is egy dogma köré épül fel.
    A HIT azt mondja hogy Isten volt , van , lesz. És ebből aztán mindent le tud vezetni logikusan.
    A materialista filozófia azt állítja hogy az anyag az volt , van , lesz…mert az anyag örök.
    Ebből aztán MATEMATIKAILAG le lehet vezetni az egész ismert Világegyetem működését , satöbbit.
    A dogmák helyességéről semmiképpen nem lehet meggyőződni.
    De nekem valami azt súgja hogy azt a dogmát fogadjam el amiből aztán tudományos módszerekkel lehet levezetni mindent , ellentétben a Hit világával , ahol csak logikai állítások vannak de azokat nem lehet kvantálni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  19. A legszørnyubb az egeszben az hogy a legvadabb kommunista diktåtum idejen sem volt tantervbe iktatott køtelezveny sem az akkori “ållamvallås”sem az erkølcs (ki vesi købe az erkølcs fogalmåt,annak hatårait?) Apåm akkori es sjnos a mai felfogås szerint “szektås” hivø volt, a 61-tøl voltam iskolås, se kisdobos se uttørø, de kisz tag sem voltam soha! Egzetlen ørsi foglalkozåsra nem kellett mennem, mert ezek akkor is a køtelezø tanoråkon kivul estek, a hittannal egyutt
    Tehåt ama søtet diktaturåban is ezeket meghagytåk szbadon vålasztott temånak!
    Akkor mit mondjunk errøl a rodhadtul søtet Orbani szåndekrol!?
    Ez lesz a legfejledtebb demokråcia!?
    HÅT NEM !!!! EBRESZTØ MAGYAROK!!! EBRESZTØ MAGYAR KØZTÅRSASAG!!! EBRESZTØ VILAG!!
    MEG KELL ALLITANI AZ ØRULETET!!!!

    Bocsi de Norveg geprol irok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  20. kekec
    2012. március 23. péntek
    12:50
    …………….A maradék 25 % okoz gondot: PÁRT ez egyáltalán?
    Nézd meg ezt a férget ott a képen. Kérdés ez?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  21. Szerintem a hitoktatás nem az iskolába való. Eddig is bármelyik szülő kérhetett hitoktatást a saját gyülekezete papjainál/lelkészeinél. Vannak ateisták, agnosztikusok is, vagy olyan emberek, akik ugyan valamely valláshoz tartozónak tartják magukat, de nem annyira vallásosak, hogy hittanra akarják járatni a gyereküket.
    Vallásmentes etikaoktatást el tudok képzelni, de szerintem az állami oktatásba több nem való. Félő, hogy diszkriminálhatják azokat a diákokat, akik nyíltan vállalják, hogy vallástalanok és nem kérnek a hitoktatásból. Amúgy én is agnosztikus vagyok. Nincs gyerekem, de nem engedném, hogy hittanra járjon (kivéve, ha ő maga akar menni).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Kis buddhák a brit családokban 2012. április 15. vasárnap | AN

Megvan Orbán első követője Európában 2012. március 25. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos