Ronai and Ronai
AMERIKAI

Gyurcsány blokáddal fenyegeti az AB-t 2012. március 15. csütörtök 20:05 | AN Forrás: MTI, Index, HVG

  • Hozzászólások(61)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Gyurcsány blokáddal fenyegeti az AB-t

Budapest – Radikális hangvételű beszédet tartott Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke március 15-e alkalmából az Egyetem téren. A beszédet feltehetően nagyban befolyásolta a tény, hogy a Fidesz korábban úgy döntött, nem engedélyezi a külön frakcióalakítást a DK-nak. Gyurcsány bejelentette: pártja blokád alá veszi az Alkotmánybíróság épületét, ha a testület nem veszi napirendre az Orbán-kormány túlhatalmával foglalkozó beadványt. A blokád, az blokád. Az alkotmány, az alkotmány. De mi az alkotmányos blokád?

Gyurcsány a jelek szerint rádöbbent arra, hogy az Alkotmánybíróság – amely a végsőkig való ellenállás helyett Orbánéknak majdnem végig lefeküdve asszisztált a demokrácia és a köztársasági intézmények felszámolásához – még mindig sokat keresztbe tehet a diktatúrának, miként az a cenzúra bevezetésének megakadályozásakor be is bizonyosodott. „A sarkalatos törvények sokaságával, a kinevezési jog torz gyakorlásával Orbánék az alkotmányos hatalmat kizárólagosan kívánják birtokolni, ezért mondja ki az Ab, hogy ez a hatalom nem egyszerűen illegitim, de illegális is, alkotmányellenes és törvénytelen”, mondta Gyurcsány.

A Szabadság és Reform Intézet beadvánnyal fordult korábban az AB-hez, felpanaszolva az Orbán-rendszer diktatórikus törekvéseit, az AB azonban nem volt hajlandó foglalkozni a dokumentummal, így az SZRI  alkotmányos panasszal élt. Az AB „ne legyen gyáva, ne fordítsa el a fejét, (…) vegye napirendre az alkotmányos panaszt, és érdemben vizsgálja meg a beadványt”. Ha a testület 30 napon belül nem veszi érdemben napirendre az indítványt, akkor alkotmányos blokád alá vonják az Alkotmánybíróság épületét. Gyurcsány nem részletezte, mit ért „alkotmányos blokád” alatt.

A volt miniszterelnök fél órás beszédében sűrűn foglalkozott az Orbán-rezsim viselt dolgaival, a mostani kormányt Orbán-Simicska koalíciónak nevezve. Beszédét azzal kezdte: „Petőfi megvetné Orbánt”, mert amiben a márciusi ifjak hittek, abban nem hisz a mostani kormányfő. Szerinte Orbán Viktor „ellopta, megtagadta, elhazudta 48-at, és ő az utolsó, akinek joga van ünnepelni”. „Amit Orbán csinál, az ‘48-hoz képest ellenforradalom. Ezért öltöztem részben feketébe”. Megállapította, hogy a korrupció lett a hatalom és a rendszer lényege. Hallgatóságától azt kérte, alakítsák meg a “tiszta kezek bizottságát”, és mutassák meg, “milyen a Fidesz árnyék üzleti világának a háttere”.

Szerinte Orbán kormányával nem az a baj, hogy időnként téved, hanem az, hogy „elveszi a harmadik köztársaságot”. „Orbán alkotmányos puccsal hajtja végre az ellenforradalmat. A centrális erőtér politikájának mindenkinek ellent kell állnia” – mondta Gyurcsány. „Orbánnak ‘89-ben nem a diktatúrával volt baja, hanem azzal, hogy nem ő volt a diktátor” – fejtette ki. „Magyarországon nem Fidesz-kormány van, hanem Orbán a szolnoki fiúkkal, Nyergessel, Simicskával épít egy másik világot”.

Gyurcsány többször is kitért az egyházak szerepére. Úgy látja, mindaz, ami ma létrejött, az egy „új, privilégiumokkal felszerelt, előjogokkal helyzetbe hozott konzervatív keresztény államalakulat lett”. Orbán „a papok hatalmáról beszél, a Vatikán hatalmáról beszél, előjogokról beszél és privilégiumokról beszél”, s – ebben az értelemben – „ha Európa keresztény lesz, akkor nem lesz”.

Felvetette, normális-e, hogy az egyházi személyeknek nem kell gépjárműadót fizetniük, s a jövedelmük, a keresetük után, törvényben adott kedvezményekkel „mindenki másnál kevesebb közterhet” kell fizetniük. Közölte, arra kéri a „főtisztelendő érsek és püspök urakat”, maguk kezdeményezzék az előjogokról való lemondást.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (34 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +37 ( 47 szavazatból)
Gyurcsány blokáddal fenyegeti az AB-t , 4.6 out of 5 based on 34 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(61)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

61 Reader’s Comments

  1. Persze lehet olyat mondani, hogy Gyurcsány elvette az Ünnepet, na de akkor mit csinált a ME aki EU ellenes kirohanásokat intézett a hallgatósághoz?
    Lehet olyat is mondani, hogy Gyurcsány nem alkalmas, na de akkor ki? És miért nem? Meg olyat is lehet mondani, hogy Gyurcsány miatt van a 2/3. Igaz ez jókora marhaság, de azért mondani lehet. A 2/3 oka elsősorban maga az MSZP meg az SZDSZ akik nem viselkedtek igazi koalíciós partnerként. Az MSZP “elitje” amelyik alig várta, hogy kihátrálhasson a saját Pártelnöke mögül. Az újságírók akik képtelenek voltak megkülönböztetni a lényegeset a lényegtelentől és bulvárhírekkel traktálták az embereket. A bakelitpolitológusok akik a gazemberséget elemezték ahelyett, hogy elítélték volna. Azok az értelmiségek akik azzal kábították magukat és a “zembereket”, hogy nem baj a 2/3 mert legalább megoldják az akkut problémákat. Az Alkotmánybíróság aki ALKOTMÁNYELLENESEN jóváhagyta az un.”Szociális népszavazást”. És mindazok akik nem mentek el szavazni, vagyis nem demokrataként viselkedtek. És persze Én is mert talán sok bizonytalant a környezetemben rá tudtam volna beszélni, hogy menjen el szavazni, de nem tettem. Szóval abba kellene hagyni ezt a ki alkalmas meg ki nem szöveget és nekiállni annak kibeszélésének, hogy mit akarunk és mit nem. Ebben pedig minden demokratának helye van akinek van elképzelése, jó gondolata. Nos Gyurcsány Ferenc biztosan ilyen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  2. Nagy itt (is) a zűr-zavar. A katolicizmus NEM A KERESZTÉNYSÉG maga, akkor sem, ha ezt akarják számunkra (is) eladni, egyébként nem túl olcsón.
    A hívő keresztény
    NEM tör világi hatalomra,
    NEM fordul a szegények és rászorulók ellen,
    NEM akarja megmondani, hogy melyik egyház keresztény és melyik nem,
    NEM formálja át Isten üzenetét, a Bibliát, a saját képére stb..
    Bocs csak ezt jó lenne egyszer és mindenkorra tisztázni, a félreértések elkerülése végett. Sajnos Mo.-on sokan nem ismerik a Bibliát, és Isten nevével, kereszténység címszó alatt számukra minden eladható, az eladó (legyen az illető politikus vagy egyházfi) akarata szerint.
    A mai politikai mezőnyben Gyurcsány az egyetlen, aki megértette, hogy számon lehet kérni az „önjelölt keresztényeket”. (Azért mondom, hogy önjelölt, mert meg lehet nézni, mit mond/tanít Jézus az őt követőknek, és ebből ma mi igaz.)
    Gyurcsánynak megvan a maga helye ebben a politikai kotyvalékban, kár lenne kigolyózni, mert elég intelligens ahhoz, hogy még egyszer ne menjen bele olyan alkukba, ami a politikai/erkölcsi halálát okozta. Nem biztos, hogy ő a jövő országvezetője, de részként nagyon sokat tehet a nemzetért.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (25 szavazatból)
  3. Néhai Fejtő Ferenc pedig az ország egyetlen nagy karakterű, leendő miniszterelnökének tartotta Gyurcsány Ferencet.
    Rég volt hozzá hasonló tulajdonságokkal, elhivatottsággal és tudással rendelkező vezetője ennek az országnak.

    Orbánnak egyébként minden mindegy csak a hatalom ura lehessen, amivel egy pillanatra sem élt, hanem visszaélt és él mind a mai napig.

    Magyarország szegény? – nem! – van pénz mindenre, különösen az Orbán-Simicska irányítású klán tagjainak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (16 szavazatból)
  4. Gyurcsány – amíg hatalmon volt – nem tett sok emlékezetes dolgot, ami az ország javát szolgálta. Nem indultak be fontos reformok, ellenben elszabadult az SzDSz – MSzP rablóbanda. A saját pártján belül sem tudott rendet tartani – még arra sem volt elég ereje, hogy a Szili Katalin államfő-ámokfutását levetesse a napirendről. Így kaptunk egy sas helyett Sólymot. Egy dolog ellenzékből kiabálni (még ha igazat is mond) és más dolog kormányozni. Ez utóbbiból Gyurcsány megbukott. És most még annyi sincs a háta mögött, mint amikor számíthatott az MSzP szavazóira.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -15 (17 szavazatból)
  5. Hál’ Istennek, Gyurcsány már nem számíthat az MSZP szavazóira! Annak a gerinctelen, nevetséges pártnak a szavazóira akik az egészségügyi reformokat kétszer megszavazták, majd óvodásként szemenköpték magukat. Vagy beszélhetnénk arról az MSZP-ről is amely a koalíciós szerződést súlyosan megsértve, önkényesen Sziliből akart KE-öt csinálni.Vagy arról az “új” MSZP-ről amelynek elnöke megakadályozta a DK frakcióalakítását, időt adva a Fidesznek a házszabály módosítására.Ez az MSZP annyira ellenzéki mint a Jobbik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  6. Bizony nagyon helytálló értékelés. Orbán napról napra lelepleződik. Kimutatja foga fehérjét az az ember aki még soha nem hazudott. S kérem a választók egy részének tetszik ez!!! Hát akkor mit lehet tenni? Hazánkon belül is sokat, de az európai nagy formátumú politikusok sokat tehetnek Orbán ellen. Amerika meg egy pöccintéssel eltudja intézni Orbánt, ha döntenek erről. Most még várják, h növekedjen az a lista amely az orbáni bűnöket tartalmazza, aztán megkérik lépjen le, s valamelyik 1848-as múzeumban lehet teremőr. Ott felpróbálhatja a csákót és a kardot is felkötheti az oldalára.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  7. Gyurcsány és Gyurcsány!! “Nem indultak be a fontos reformok?”Aki ezt írja nem ismeri a valóságot. Ajánlom kedves Csacsicska írótárs figyelmébe a Népszabadság 2011. december 7. számában megjelent “Gyurcsány előbbre látott” címmel megjelent írásomat!
    Ugyanis 2006-ban az államigazgatási reformot a parlamentben szavazta le a Fidesz. Ezzel évi 400 milliárdot lehetett von megtakarítani. Aztán a másik nagy átfogó reformot az egészségügyi és a felsőoktatási reformot a kierőszakolt népszavazással – az Alkotmánybíróság segítségével hiúsította meg 2008 -ban. Egyébként az egészségügyi reform elindult. Rövid idő alatt mutatkoztak az eredmények: A Tb. kassza hosszú idő után egyensúlyba került, rendelet született arról, hogy a vizitdíj és ápolási díj hány százalékát kell a kórházi dolgozók fizetés emelésére fordítani, a kórházak tudtak felszereléseket vásárolni stb. Na valahogy így történt.
    Igen a magyar származású jeles osztrák újságíró nyilatkozta anno:”. „Megmondom teljesen őszintén, hogy Gyurcsány Ferencen kívül senkit sem látok a mai szocialista pártban, aki képes lenne valamiféle dinamizmust képviselni a baloldalon” – mondta Paul Lendvai. Majd viccese hozzátette: „Egyébként talán a legjobb az lenne, ha mindenki elmenne és teljes új párt jönne létre”.ATV 2010.12.30
    Nos azóta megalakult az új párt. Drukkoljunk nekik és segítsük őket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  8. Ha ellenállnak – annak vannak eredményei. Mondjuk egy négy napos ünnep előtti éjszaka már nem sok kaját lehet venni, de jobb későn mint soha!
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=531038

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  9. Gonoszka – vicsivel értek egyet. Orbán nagyon is jól tudja, hogy EGYEDÜL Gyurcsány veszélyes rá. Semmi mást nem hiszek el neki – de a politikai ösztöneit
    elismerem. HA nem lettem volna korábban Gyurcsány híve – akkor egyedül ez a tény mellé állítana. Ezt TE meg miért nem látod a nagy fóbiádtól?
    Abban ugyan igazad van, hogy Gyurcsány nem éppen egy nagy harci főnök – no de Nagy Imre sem volt korábban annak tűnő! Amíg vannak békés lehetőségek – ki kell azokat meríteni.
    Bár az egyik blogon olvastam, hogy a tüntetések elől kimenekült a telekre – de ott is a kapanyélről az jutott eszébe, milyen jó is lenne azt szétverni a fideszeseken és személyesen Orbánon. (de csak gazolt vele)
    proaktív
    Mérget mernél rá venni, hogy Bokrosnak oklevele van? Mert elég érdekes találgatások vannak erről a NET-en!
    Gábor
    ezt a forgatókönyvet az Eu is látja – mit gondolsz, mi a fenének üzentek a kohéziós források befagyasztásával, mint “történelmi precedenssel”?
    Magyarország pont megfelelő nagyságú a példa statuálásra. Nem túl kicsi – nem túl nagy.
    Ezt Orbán is tudja – olvasd el a Barosso-hoz 14-én írt levelét! A szó elszáll – az írás megmarad!
    Csacsika
    Csak az a baj, hogy amint ráteszi a mocskos pracliját az MNB tartalékra- azonnal elszáll a forint, és ugyanúgy elemésztődik az is, mint a manyup pénzek. Ráadásul még a mai árfolyamon is max tavaszig tartana. Mondtam: olvasd el te is a LEVELÉT! Azt nem az egybites agyú hívőknek írta!
    Nyul György
    szerintem az alkotmányos blokádra pont a katolikus egyház adta az ötletet.
    Miszerint a pápaválasztó ülést bezárják. Az hülyeség lenne, ha BEFELÉ nem engednék őket – akkor nem lehet tudni, milyen döntéstől zárják el az AB-t. Tehát csak a kijövetel blokkolása jöhet szóba. Ami azért neccen: személyes szabadság megsértése, stb. Csak nehogy megint a politikusokat elengedjék és a szimpatizánsokkal szívózzanak (mint a karácsonyi LMP tüntin)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  10. Azert mert Gyurcsany mas hangnemben beszel, meg nem radikalozott.
    A politikai helyzet most ilyen hangnemet kivan. En is szeretnek a Gyucsany helyett masik tizböl valasztani, de nincs masik tiz. Egy regi mondas alapjan marad az ,,ellensegem ellensege a baratom”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  11. Hiába gyülölitek és keresitek a hibát benne az orbán a lába nyomába nem léphet.
    Minden ember hibázik és minden kormány,de amit ez amagyarceausescu csinál a néppel ez eszméletlen. Ha ezt a Gyurcsány tette volna már Magyarország lángokba állna.MOST nem baj és nem fáj semmi.Gondolom a Gyurcsány gyűlölők
    mind nagyon jól élnek,vagy nagyon sötétek és primitívek. Olvassák az “AMERIKAINÉPSZAVÁT hátha tanulnak belőle. Zsóka mama.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

KDNP: egyházüldözés a közteherviselés 2012. március 27. kedd | AN

A diktatúra meg akarja félemlíteni Gyurcsányt 2012. március 19. hétfő | AN

Gyurcsány meghirdette az ellenállás programját 2012. március 16. péntek | AN

Klerikálfasiszta diktatúra és maffia 2012. március 16. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos