Ronai and Ronai
AMERIKAI

A populizmus visszaüt 2012. március 1. csütörtök 21:44 | AN Forrás: Index

  • Hozzászólások(65)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A populizmus visszaüt

Budapest – „Kívánja-e ön, hogy a csapból korlátlan ideig ingyen sör folyjon víz helyett?” Ez a kérdés ugyan egyelőre nem szerepel a legújabb magyarországi népszavazás kívánságlistáján, amely ugyanolyan kiszámítottan „szociális”, azaz alja demagógia, mint amennyire Orbán Viktor népszavazása volt. A gazdaságot a szocialistáknál is jobban tönkreverő klerikálfasiszta diktatúrának úgy sincs pénze arra, hogy ilyen kívánságokat teljesítsen, hiszen az ország napi működőképessége forog kockán; az egész csak arra jó, hogy az LMP újabb tömegeket kergessen a gátlástalan nyilasdemagógiát folytató Jobbik karmai közé.

A kérdések közé még véletlenül sem került bele értelmes, előremutató javaslat, akár politikai, akár gazdasági síkon, pedig jó néhány komoly kérdést is fel lehetett volna vetni, így a sajtószabadság kérdését, mindenféle cenzúrakísérlet eltörlését, az alkotmánybírósági jogkör helyreállítását, a bírói függetlenség csorbítatlanságát. Az LMP nem ezt választotta, ehelyett nyíltan a kádárista pörköltnosztalgia élére állt, teljesíthetetlen szociális követeléseket fogalmazva meg. A kérdések a következők:

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 260 nap legyen?

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy 100 napnál hosszabb próbaidőt munkaviszony esetében ne lehessen kikötni?

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy a tankötelezettség továbbra is annak a tanévnek a végéig tartson, amelyben az érintett személy a 18. életévét betöltötte?

4. Egyetért-e Ön azzal, hogy az alapszabadság kétharmadát a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban legyen köteles kiadni?

5. (Még nem biztos, hogy ezt is felteszik, csak ha az OVB jóváhagyja.) Egyetért-e Ön azzal, hogy a jogszerűen megszerzett nyugdíjjogosultságot az Országgyűlés ne vonja el?

A kérdésekre csak igennel lehet felelni, elvégre ki az a hülye, aki ne akarna 260 napig munkanélkülit kapni hat hónap helyett; meglehetősen nyilvánvaló, hogy a száz napnál hosszabb próbaidő is a gonosz tőkés céljait szolgálja, és a többire se nagyon lehet nemet mondani, csak éppen muszáj, mert nincs pénz.

Különösen az ötödik, ez idő szerint még függőben lévő kérdés rizikós, miután – akár mer róla beszélni a politika, akár nem – a hiánycél tartásához, sőt az összeomlás elkerüléséhez az Orbán-kormánynak két forrása volt. Az egyik, hogy kifosztja a Nemzeti Bank arany- és valutakészleteit; ezért akarta maga alá a gyűrni az intézményt, de a Nyugat megakadályozta, hogy Orbán a magánnyugdíjak után az ország vésztartalékát is beszántsa a nonortodox matolcsyzmus jegyében. A másik, hogy – román példára – csökkenti a nyugdíjakat legalább húsz százalékkal, és ezzel automatikusan, örökre kirúgja maga alól a sámlit.

Az első Orbán-kormány annak idején már kotorászott az érinthetetlen Horn-nyugdíjasok zsebében, akik azon nyomban megbuktatták, és sokan e tettét a mai napig nem felejtették el neki. A LMP ezt persze pontosan tudja, nem is igazán akarja piszkálni a nyugdíjak kérdését, amelyek kifizetése már régen túl van az ország tűrőképességén; kérdés az, hogy akkor mit akar, ha 2014-ben kormányzati pozícióba kerül, és amikor a fenti követeléseket nem fogja tudni teljesíteni, mivel fogja megindokolni e döntését.

Nem mintha az LMP-t az a veszély fenyegetné, hogy 2014-ben akár csak a közelébe is kerül a kormányzásnak. A szociális demagógiával kizárólag a Jobbik malmára hajtja a vizet, amelynek szavazóközönsége amúgy is erősen hajlamos arra, hogy magánvágyait a valósággal összetévesztve deklarálja, neki mi minden „jár”. Az LMP szerint ők nagyon zseniálisak, lépéskényszerbe hozták a Jobbikot, amely most kénytelen lesz mellettük kampányolni. Ez nagy dicsőség. (Nyilván nem véletlen, hogy Vona Gábor még a száján ki nem ejtette a népszavazás szót, és a harcos multiellenesség, családbarátság és megannyi magyarosch métely csak addig a pillanatig fog tartani, amíg a pártból valaki első ízben veszi át az Audi-kulcsokat.)

Az LMP-nek mindenesetre egy hónapja van 200 ezer aláírás összegyűjtésére; ők maguk ennek másfélszeresét akarják benyújtani a biztonság kedvéért, ami a jelenlegi elkeseredett politikai hangulatban, amikor a Fidesz a legelutasítottabb párt az országban, alighanem sikerülni fog. Nem lehet kétséges magának a szavazásnak a végkimenetele sem – az viszont annál inkább, hogy meddig a pontig szabad egy pártnak asszisztálnia ahhoz, hogy a szavazó tömeg hülyét csináljon saját magából.

Az LMP persze maga is érzi, hogy amit művel, az hosszú távon nagyon rossz, így „fejlődési modellekről” szóló hablattyal próbálja az ultrapopulizmus orrfacsaró bűzét elnyomni: Jávor Benedek frakcióvezető szerint az a kérdés, hogy a „skandináv” modellt követjük, vagy megpróbálunk Malájziánál is olcsóbbak lenni. Ehhez képest a népszavazást egy Malajziánál ma már gazdaságilag messze elmaradottabb országban kezdeményezik, svéd öntudattal, és azzal a sajátos magyar elképzeléssel, mintha a különféle „modellek” közti választás nem tanulás és munka, hanem elhatározás meg százmilliókba kerülő referendumok kérdése lenne.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.8/5 (22 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +18 ( 38 szavazatból)
A populizmus visszaüt, 3.8 out of 5 based on 22 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(65)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

65 Reader’s Comments

  1. Beata
    2012. március 2. péntek
    16:17
    Az a barom biztos “fontos” megrendelést teljesített. Az ilyenek inkább “könnyű” drogokon élnek – arra kell a zsozsó. (morfium, heroin, …)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  2. Beata – a Hírstart egy gyűjtemény – a cikk a Hírszerző Nyüzsijén jelent meg. Eleve gyanús volt a szerző személye miatt. Aki maga sem tudja eldönteni, hogy Gyurcsányt vagy Bartust utálja-e jobban? Szerintem mindig éppen azt, akiért jobban megfizetik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  3. Rájöttem a siker receptjére ,négy év kevés ,hogy az idióták megutálják őket,adjunk neki nyolcat,utána már maguktól fognak lemondani annyi gyűlölet fog feléjük áramlani.Ha esetleg tévedtem bocsi,és kergessük el őket holnap.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. Egyáltalán kzdjük ott, hogy mi az, hogy Lehet Más a Politika? Mármint kitől, vagy mitől és mennyiben más. Ez a társaság egy teljesen dilettáns, identitás zavaros gyülekezet, unatkozó pesti kávéházi ifjak, akik két kávé között még zöldre is festik magukat akár, ezzel demonstrálva a környezetvédelemhez való viszonyulásukat (most üvölthettek volna torkuk szakadtából, mikkor a Kossuth téren 72 gyönyörű fát kivágtak, egyelőre úgy tűnik fölöslegesen), ami megint csak süketelés. Valóban csak arra jók, hogy a baloldaltól egy csomó szavazatot el tudtak venni, illetve valóban a Jobbikot erősítik a hülyeségeikkel. Nekem már annyira elszállt minden reményem a kormánydöntést illetően, hogy írni sincs sokszor kedvem, mert látnivaló az ellenzék végtelen megosztottsága. Én a szikráját nem látom semmiféle összefogásnak, ahanyan vannak annyifélét akarnak(a jobbikot én számba sem venném, de sajnos számolni kell velük) Nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy az LMP inkább jobboldali, mint baloldali, vagy liberális párt. Számomra olyan se nem róka, se nem nyúl effektus ez az egész magukra erőltetett szerepkör. Van egy olyan érzésem, hogy maguk is elcsodálkoztak azon, hogy egyáltalán bejutottak a parlamentbe, most meg csak úgy sodródnak.Kétségkivűl nagy ballansztjai lesznek a demokratikus baloldalnak a választáskor.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  5. Jade – én csak azon csodálkoztam, hogy egyáltalán volt ember, aki bedőlt nekik!
    Ha bárkinek is lettek volna illúziói (az emberek önmagukat tudják a legjobban becsapni) akkor az utolsó éjszakai “szélfútta” kopogtató cédulák után észbe kaphattak volna. Ha nem indultak volna AZ MSZP ELLEN több körzetben – akkor 2 kivétellel nem hozhatta volna el a fidesz a körzeteket! Ősi kérdés: QUI PRODEST?
    Kinek használ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. kekec
    „a frászt fogom neked most leírni amit már vagy ezer helyen is kifejtettek!” – hát,ez éppen a tehetetlenség leplezésére szolgáló kitérő is lehet. Meggyőzően ezt még sehol sem fejtették ki. Meggyőzően azt se lehet kifejteni, hogy a föld lapos. Önjelölt univerzális álmodozók világmegváltó ömlengései, ez nem egy álláspont kifejtése, hanem személyiségzavar.
    .
    „A magánvéleményem, hogy NEM mulasztanának annyit, ha megfelelő iskolai rendszer állna rendelkezésre.
    Amelyik 18 éves korra már ad jogosítványt és egy szakmát a kezükbe.Mert NEM nemzeti érdek félanalfabéta, kizárólag segédmunkára alkalmas tömegek gyermekmunkára kényszerítése!”
    .
    Ez bizony egy magánvélemény.
    Annak, hogy egy országban egy átlagos fiatal egy szakmával a kezében perspektívát lásson maga előtt, még sok egyéb feltétele is van, túl azon, hogy a fiatal szerezze meg azt a szakmát. Pl: legyenek olyan, piacképes termékeket gyártó munkáltatók, amelyek versenyképes bérrel fel tudják őket venni. A fizikai dolgozók tömegeiben is alakuljanak ki olyan belső rétegzettségek, struktúrák, amelyek folyamatos húzóerőt gyakorolnak szinte mindenkire, ambíciókat tartanak jó erőnlétben. (Egy rátermett szakmunkás lehessen mester, brigádvezető, technikus, szerkesztő, kezdhessen felsőfokú tanulmányokat, stb.) Legyen reális lehetőség az önállósulás választása (saját műhellyel-üzlethelyiséggel-marketinggel stb.) Az egész társadalmi-gazdasági környezet láthatóan magasabb életszínvonallal jutalmazza a művelt és normakövető részvételt a társadalmi életben, például számítson erkölcsi megsemmisülésnek a kiderülő adócsalás. És még hosszan folyathatnám. Ha ez a külön-külön nem is feltűnő sok kis környezeti eredetű felszólítás hiányzik, akkor a fiatal (nagyon reálisan) megérzi, hogy nem veszít túl sokat azzal, ha elkerüli az iskolarendszerű oktatást. Te nem feltétlenül tudod, hogy sok fekete foglalkoztató egy fillérrel se fizet többet a szakmunkásbizonyítvánnyal jeletkező kőművesnek, mint egy másik akárkinek, aki amúgy ugyanúgy elvégzi azt a betanított-szintű munkát, amit ott kapnak. Ahol a szélesebb társadalmi környezet sem tudná értékelni a képzettebb fiatalokat, ott az iskolarendszer, magára hagyatva nem képes csodákra. Pl. az iskolakerülők becsalogatására sem.
    Te nem túl rég azzal álltál elő, hogy hát ki kéne képezni azt a sok fiatalt pl. targoncásnak, azt biztosan izgalmasnak találnák. Gondolkoztál azon, hogy vajon olyan sok vezető nélküli targonca bénítja meg a magyar gazdaságot? (Másképp: mi a fenét csinálna a zabhegyezésen kívül az a sok targoncavezető? Szóval realitás nélküli lózunkokkal jössz.)
    Gyerekmunka- jó emocionális szignál.
    Szóval a valóságtól elzárva, a mindenhez értő filantróp álmodozó képzelgéseivel elkápráztatni a hódolókat- ebben (vagy legalábbis ennek a szándékában) jó vagy. De a többi sem reménytelen. csak szeresd egy kicsit jobban a néha rusztikus, de ezzel együtt is figyelemre méltó valóságot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. Az LMP egyértelműen jobboldali. Ez világosan látszik a jobboldal által 2006-ban szervezett tömeges erőszak megítéléséből és a régi, populista Jobbik- és Fidesz-lózungok használatából (a bankárok érdekeinek és a spekulatív kapitalizmus megfékezése, plázastop stb.)
    Az LMP a kiábrándult vagy elbizonytalanodott Fidesz-szavazókat próbálja magához vonzani. Az nekik csak egy bónusz ha volt MSZP vagy SZDSZ szavazókat is el tudnak bolondítani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  8. Konzekvensnek kéne maradni.
    Ha a Fityeszt bíráljuk, mert durván csökkentette a munkavállalók jogait, néhány hónap után nem szabadna az LMP-t bírálni mert ugyanezen törvény visszavonását követeli.
    A 6 hónapos próbaidő nonszensz, mindenki tudja aki a “való világban” él.
    Pl isok területen nem is kell máshogy embert felvenni, a szezon nem hosszabb 6 hónapnál………
    Mennyire szolgálja a dolgozó regenerálódását az a szabadság amit akkor kell kivenni amikor a cégnek éppen nincs szüksége rá?
    Mennyire jogállam az ahol, az állam által szabott feltételek alapján ledolgoztál x évet és ezek után 2/3-al eldönthető, hogy ez nem ér, most ők másképp gondolják.
    stb,stb ….
    Talán ha elvek alapján születnének cikkek és kommentek, nem a párthűség alapján ……….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. moment!

    A “jobbról kellene előzni” fogalmon elgondolkodtam egy kicsit,

    A Fidesz értelem szerűen jobbra van sajnos egy még mindig túl széles sávú táborral! Erre szorosan, sőt több csatornán még azonos vérkeringéssel jobb szélen rátapadva a jobbik!
    Nos hát keresem az előzési nyomsávot lelki szemeimmel, ha balra nem lehet előzni, akkor jobbra csak még jobb szélen lehetséges???!!!
    Létezhet a Jobbiknál még szélsőbb jobb, ami kívánatos is!!!???

    Csak elgondolkodtam!
    Aztán mivel a Föld gömbölű, még a végén a nagyon szélső jobb és a nagyon szélső bal össze fog érni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. Az LMP-seknek soha semilyen aláírásgyűjtésükhöz nem adnám a nevem.
    A populista kérdéseikhez nem kívánok asszisztálni. Egyébként is én mint Demokratikus Koalíció tagja, olyan párttal akik képtelenek az összefogásra, én sem vagyok hajlandó támogatni őket. Még aláírásgyűjtésben sem!!!
    Erre mondják pestiesen. A fagyi visszanyal!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  11. Most olvastam a hírt, hogy az LMP kongresszusa többséggel elfogadta azt a népszavazási indítványt, hogy hozzák-e nyilvánosságra az ügynökaktákat.
    Nekem ezzel van néhány bajom.
    Megfigyeltem, hogy amikor egy pártnak nincs programja és lila gőze sincs, hogy mit kéne csinálni a gazdasággal, akkor előveszi a hűtőből az ügynök-fazekat és felteszi melegedni. Tereljük el a figyelmet arról, hogy Európa és a világ jobbik fele leírta a kormányunkat. Az LMP készséggel besegít. Nem Orbán találta ki, nekik semmi közük hozzá.
    De őszintén 22 évvel a gengszterváltás után ki a frászt izgatnak az egykori ügynök-dolgok? Ha valakit izgattak ki jelenthetett róla, megnézhette, kikérhette az anyagát. Nagyon kevesen éltek a lehetőséggel, mert nem sok embert érdekelnek azok a szemétségek. Jobban érdekli a népet a sok mai szemétség!
    Ha valamit nyilvánosságra szeretnék hozatni, akkor az mai aktualitású: mire kap újabb és újabb megbízást Orbán magán titkosszolgálata, a TEK speciális alakulata? Hogyan is képzelik az Internet lebénítását, szűrését, korlátozását? Ma olvastam azt a hírt is, hogy az internethasználók 46 százaléka helyesli az Internet hatósági felügyelet alá vonását! Hol volt ilyen felmérés? Ismertek valakit, akit ez ügyben megkérdeztek? Vagy ez is a Kedves Vezér sajátságos “népakarat” trükkje? Volt, mert én mondom, 46 százalék, mert annyit találtam ki?!
    A másik gondom az ügynökaktákkal, hogy 22 év alatt az a lista és az az anyag már mindennek mondható, csak hitelesnek nem. Amit Kövér Laci évekig felügyelt, turkált, babrált, kivett, betett? Na hagyjanak békén a hülyeségekkel!
    Igazság szerint rég el kellett volna tüzelni az egész szemetet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  12. Amíg a kisemberek tömegei helyeslik az ilyenfajta politizálást , ne várjatok csodát.azokról nem beszélek akik anyagi érdekeik miatt fújnak egy nótát a diktátorral.Sokat kell itt még a fejekben változni ahhoz , hogyha valaki mond valamit valakiről arról egyáltalán elgondolkozzanak ,hogy igaz e , vagy elhiggyenek neki minden marhaságot.A fehér vitorla szerintem még kurva messze van a fejeben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  13. Ez a népszavazás az LMP véleménykutatása. A 4+1 kérdés az öt nagy szavazócsoport reakcióképességét mérné:
    az első a munkanélküliekét,
    a második a legkiszolgáltatottabb, alacsony végzettségű, meghatározóan fiatal munkavállalókét (a próbaidő nyújtotta munkajogi lehetőség miatt alkalmaznak csak: mindenféle jogi-pénzügyi következmény nélkül rúghatnak az utcára; és erre épül az komplett kiskereskedelem),
    a harmadik a kisgyermekes szegényekét és a cigányokét,
    a negyedik a legalacsonyabb bérért rabszolgamunkát végző – elsősorban női – vállalati és állami (benne: önkormányzati) munkavállalókét.
    Az ötödik kilóg a sorból: egyrészt tuti, hogy nem fogják engedélyezni a kérdés feltételét, másrészt ha szerepelhetne, az erre “rárepülők” tömege biztosítaná a népszavazás kiírásához szükséges aláíró-számot.
    Szóval nem hülyeség az LMP kezdeményezése.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. aristeides
    .
    Hiányolom az ingyensörre vonatkozó kérdést a sörfogyasztók nagy szavazócsoportjának reakcióképességének mérésére.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. Valódi évértékelés:
    -
    http://vimeo.com/37846454
    -
    Kónya, Tétényi Éva, Petsching, Majtényi számokkal, tényekben beszélnek az elözö évröl.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Magyarország túszul ejtette magát 2014. április 7. hétfő

Kétharmaddal győz a Fidesz 2014. március 6. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos