Ronai and Ronai
AMERIKAI

Az iráni bejelentés tovább mélyíti a válságot 2012. február 16. csütörtök 14:02 | Rákócza Richárd Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(54)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Az iráni bejelentés tovább mélyíti a válságot

Teherán – Irán hivatalosan bejelentette, milyen előrehaladást ért el a nukleáris technológia terén. A vívmányok közt vannak új, az urániumot sokkal gyorsabban dúsító centrifugák, amelyek az atomfegyver kifejlesztése felé tett újabb komoly lépést jelenthetnek.

Az iszlamista köztársaság keményvonalas klérusa minden valószínűség szerint a hatalom egyik pillérét, a Nyugattal szembeni ellenállás és a szankciókkal való dacolás legfőbb jelképét láthatja a makacsul folytatott atomprogramban, amely olajalapú gazdaságának máris számottevő károkat okozott. Az ország bizonyára azt is meg akarja mutatni, hogy a szankciók súlyosbítása sem tudta meggátolni abban, hogy haladást érjen el a programban.

Mahmúd Ahmedinedzsád államfő egyebek mellett azt mondta élő tévébeszédében, „a nemzetekkel való erőszakoskodás korszaka véget ért. Az arrogáns hatalmak nem monopolizálhatják a nukleáris technológiát. Szankciókkal és határozatokkal próbáltak akadályozni bennünket, de sikertelenül. Atomutunkon haladunk tovább.”

Ugyanakkor az arab nyelven sugárzó iráni Al Alam tévé azt állította, a kormány levelet küldött Catherine Ashtonnak, az Európai Unió külügyi biztosának, amelyben készségét fejezte ki, hogy „új tárgyalásokat tartsanak nukleáris programjáról, konstruktív módon”. A levél nem a korábbi tárgyalások folytatásáról, hanem új tárgyalásokról beszél. A korábbiak tavaly januárban szakadtak meg Irán, valamint az ENSZ BT öt tagja és Németország között, miután a felek már a menetrendről sem tudtak megegyezni.

Egyelőre megy tovább az olaj Európába

Az iráni olajminisztérium tagadta az állami iráni média korábbi kijelentését, miszerint az Unió hat államába azonnali hatállyal le fogják állítani a nyersolaj-szállítást. Mint ismeretes, az EU valamennyi tagállama július elsejétől nem vesz iráni olajat, addig azonban – főleg Görög-, Olasz- és Spanyolországnak – szüksége van rá. Az angol nyelvű Press TV azt állította, nekik, valamint Franciaországnak, Hollandiának és Portugáliának nem adnak el további olajat. Több szakértő nem tartja meglepőnek, hogy ezt a fenyegetést visszavonták, hiszen Iránnak a koreai, a japán piac teljes kiesésével, a kínai rendelések 50 %-os csökkenésével és számos más kisebb állam olajvásárlása beszüntetésével már így is hatalmas exportpiacot veszített, amiből főként térségbeli legnagyobb ellenfele, Szaúd-Arábia profitál.

Több elemző arra mutat rá, hogy az egymásnak sorozatosan ellentmondó bejelentések, a különféle szervek egymást kioltó nyilatkozatai az országban eluralkodó káoszon kívül a politikai elit széttöredezettségét is bizonyítják. Nic Brown, a londoni Naxitis adásvételt kutató részlegének vezetője szerint „ott van a bevételekért felelős olajminisztérium, míg a kormány többi része politikai kijelentéseket próbál tenni. A nap végére bevételekre van szükségük, és függőek akkor maradnak az európaiaktól, ha az olajukat nem tudják elhelyezni máshol. Irán teljes mértékben az olajexportja bevételeitől függ”, közölte az elemző a Reutersszel.

Új generációs centrifugák

A nagy garral beharangozott nukleáris eredmények közt vannak az újfajta urániumdúsító centrifugák, valamint az a tény, hogy Irán sikeresen betöltötte az első hazai gyártású fűtőelemeket kutatóreaktorába, amely az import fűtőanyagok megvonása miatt hamarosan leállt volna. A fűtőanyagok sikeres előállítását és tesztjét még januárban jelentették be. Az állami televízióban élőben pózoló elnök személyesen töltötte be a hazai gyártású fűtőelemeket a teheráni kutatóreaktorba. Ez a reaktor rádióizotópokat állít elő orvosi és mezőgazdasági célokra.

Ahmedinedzsád „negyedik generációs” centrifugákról beszélt, amelyek az eddigieknél háromszor gyorsabban képesek urániumot dúsítani. Amennyiben ez így van, Irán sokkal gyorsabban halmozhat fel annyi dúsított urániumot, amellyel nemcsak elektromos energiát tud termelni, de továbbfinomítással nukleáris robbanást is képes előidézni.

Nem világos azonban, hogy a szigorú kereskedelmi szankciók sújtotta Irán miként képes ilyen fejlett technológiát ipari mennyiségben előállítani. Shannon Kile, a Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) kutatóintézet szakértője kételkedik a bejelentésekben. „Láttuk ezt már korábban is. Voltak effajta bejelentések, nagy leleplezések, aztán kiderült, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja. Én most is erre gyanakszom.”

Franciaország nagyszabású fenyegetésről beszél

Nem ködösítést lát az újabb teheráni bejelentésekben az országot korábban a nemzetközi diplomáciában sokáig védelmező Franciaország, amely szerint a legutóbbi iráni lépések azt demonstrálják, hogy a perzsa állam nem kíván együttműködni, nemzetközi kötelezettségeit pedig figyelmen kívül hagyja. Mindezzel nemcsak a régióban, de az egész világon a békét fenyegeti – állapította meg Romain Nadal külügyi szóvivő.

Oroszország azonban továbbra is kitart szövetségese mellett, bár nem annyira a tényeket tagadva, hanem inkább arra rámutatva, mi lesz akkor, ha Irán az atombomba mellé atomrobbanófejeket is képes lesz gyártani. Ugyanakkor Szergej Ribakov külügyminiszter-helyettes azt állította, hogy a nyugati szankciók „zéró” hatással vannak az iráni atomprogramra.

Bangkokban is izrael diplomaták voltak a célpont

A thaiföldi rendőrség teljes erővel dolgozik az egy véletlen robbanás miatt kudarcba fulladt bangkoki merényletsorozat körülményeinek felderítésén. Prevpán Dhamapong rendőrtábornok nyilatkozata szerint kétséget kizáróan megállapították, hogy az iráni terroristák izraeli diplomatákat akartak megölni. Korábban az indiai Új-Delhiben végrehajtott merényletben egy izraeli diplomata felesége és sofőrje sebesült meg, a grúziai Tbilisziben pedig hasonló robbantásra kerükt volna sor, ezt azonban a biztonságiak meghiúsították.

Jichák Sochám, a bangkoki izreali nagykövet bejelentette: a történteket nem kívánja kommentálni, a nagykövetség pedig a megszokott rend szerint üzemel.

Irán az indiai merénylet kapcsán korábban azt állította, az izraeliek azt maguk csinálták maguknak; Bangkokban viszont a négy elkövetőből kettőt elfogtak. A két elfogott iránit Szaíd Morádi és Mohamed Kharzei néven azonosították, harmadik társuk, aki Malájziába próbált menekülni, Mászúd Szedághácáde névre hallgat. Őt a korábbi jelentésekkel ellentétben nem még Thaiföldön, hanem már Malájziában kapcsolták le, jelenleg is ott raboskodik, s egyelőre nem világos, kiadják-e Thaiföldnek, és ha igen, mikor. Rámli Juszef, a maláj szövetségi rendőrség főnöke szerint a terroristát a bangkoki incidenssel összefüggő terrortevékenység ügyében hallgatják ki.

Elfogatóparancs van érvényben a terrorbanda negyedik tagja, egy nő ellen, aki Leila Roháni néven bérelte azt a házat, ahol a robbanás bekövetkezett. Többen úgy vélik, sikerült elmenekülnie az országból.

„Ahonnan már nincs visszatérés”

Sziluán Sálom, Izrael amerikai látogatáson tartózkodó miniszterelnök-helyettese az ohiói Columbusban úgy nyilatkozott, ideje még keményebb szankciókat foganatosítani Iránnal szemben, mielőtt atomprogramja oda jut, „ahonnan már nincs visszatérés”. Sálom riportereknek nyilatkozott azt követően, hogy beszédet mondott az állam törvényhozásában.

Sálom szerint Irán addig folytatja atomprogramját, míg a világ nem tesz valamit ez ellen, mivel az irániak azt hiszik, a program „rezsimjük számára egy biztosítást jelent”. A politikus szerint a világ nem élhet együtt egy nukleáris fegyver kifejlesztésére képes Iránnal.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +7 ( 7 szavazatból)
Az iráni bejelentés tovább mélyíti a válságot, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(54)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

54 Reader’s Comments

  1. Namost, én nem értem, mi a gond azzal a 14: 1400 áldozat dologgal.

    Avi, valamiről lemaradtam itt, most függetlenül attól, hogy “avasigyopár” mikor, hova, miket ír?

    Mert hogy, a Cast Lead idején kb. ennyi volt a “palesztin” áldozatok száma. 1200- 1400…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  2. Eldrad
    2012. február 17. péntek
    18:01
    Miért maradtál volna le? Egyszerűen közöltem kopargyopar barátunkkal, hogy részemről befejeztem vele a vitát. Elég fárasztó az ipse. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  3. Avasigyopar kérte az itteni fórumból a hozzászólásai törlését. Kérésének eleget tettünk. Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. Addig kell odacsapni, míg nem késő!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Nem elég erősek a bunkerrombolók 2012. január 29. vasárnap | RR

Irán kész újra tárgyalni atomprogramjáról 2012. január 27. péntek | RR

IAEA: a világ ébredjen rá, mit tesz Teherán 2012. január 20. péntek | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos