Ronai and Ronai
AMERIKAI

IAEA: a világ ébredjen rá, mit tesz Teherán 2012. január 20. péntek 7:51 | Rákócza Richárd Forrás: AN

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
IAEA: a világ ébredjen rá, mit tesz Teherán

Washington/Teherán/Bécs/Ankara – Süllyedő iráni halászbárka legénysége menekült meg, miközben Irán Szíriában segít a lázadás leverésében, az Egyesült Államok arab szomszédait fenyegeti, és azt állítja, maga az ENSZ is benne volt az egyik atomtudósa likvidálásában. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség arra készül, hogy drámai felhívást intézzen a világhoz az iráni nukleáris fegyverkezésről.

Közel-keleti viszonylatban eseménydús hét ér a végéhez. Az amerikai haditengerészet tíz nap alatt a harmadik bárka legénységét mentette meg, ezúttal az Ománi öbölben. A USS Dewey kötelékéhez tartozó Seahawk helikopterről észlelték a süllyedőben lévő iráni halászhajót, az al-Mámszúrt, amelyet két másik hajó igyekezett part felé vontatni. Mint később kiderült, az al-Mánszúr legénysége akkor már három napja harcolt a lékkel, de közel járt ahhoz, hogy elveszítse a csatát. A helyszínen megjelenő amerikai mentőcsapat százötven fontnyi élelemmel, vízzel és más felszereléssel látta el a szerencsétlenül jártakat.

A Deweyről leeresztett motorcsónak megközelíti az al-Mámszúrt

Korábban, január hetedikén szomáli kalózok fogságából mentett ki tizenhárom iráni halászt a USS Kidd romboló legénysége. Ez a hajó annak az anyahajónak a kíséretéhez tartozik, amelyet Irán korábban megfenyegetett, hogy ne merjen a térségbe visszatérni. Négy nappal később süllyedő teherhajóról mentettek ki hat iráni halászt az amerikai flotta tengerészei.

A Mámszúr halászainak találkozása az ellenséggel

Irán diplomáciája a napokban Ankarában folytatta a korábban Latin-Amerikában megkezdett szövetségkeresést. Ali Akbár Szálehi külügyminiszter a török fővárosból fenyegette meg országa arab szomszédait, ne kerüljenek „veszedelmes helyzetbe” azáltal, hogy túlságosan elkötelezik magukat az Egyesült Államok mellett. Mint azt legutóbb Alain Juppé francia külügyminiszter is megerősítette, hétfőre várható, hogy az Európai Unió embargót mond ki az iráni olajra, s az így kieső termelés pótlására több Öböl-menti termelő ajánlkozott, első helyen Szaúd-Arábiával, a világ jelenlegi legnagyobb exportőrével.

Szálehi iráni külügyminiszter ankarai sajtótájékoztatón

„Békét és nyugalmat akarunk a régióban. De egyes térségünkben jelen lévő országok 12 ezer mérföldnyi távolságból akarnak irányítani más országokat”, célzott az Egyesült Államokra Szálehi. „Arra szólítom fel a térség valamennyi államát: kérem, ne hagyják magukat veszedelmes helyzetbe belerángatni.”

A diplomata azt is hozzátette, hogy az Egyesült Államoknak egyértelművé kéne tennie, hogy előfeltételek nélkül kész a Teheránnal folytatott tárgyalásokra. Mint ismeretes, ezeket a tárgyalásokat, amelyen az ENSZ BT négy másik állandó tagja és Németország is részt vett, Irán hagyta ott még tavaly januárban, és a hatok még mindig arra várnak, hogy Teherán hivatalosan válaszra méltassa a legutóbbi, októberben kelt levelüket. Az Egyesült Államok, valamint a tárgyalások többi résztvevője kész tárgyalni, noha kétségtelenül nem előfeltétel nélkül: az előfeltétel az, hogy Iránnak bele kell egyeznie abba, hogy nem folytat urániumdúsítást.

Az IAEA jelenlegi előde szakít a Baradei-féle struccpolitikával

Amano Jukija, az ENSZ bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia Ügynökségének igazgatója eközben bejelentette: kötelessége az egész világot figyelmeztetni arra, milyen katonai vonatkozásai vannak az iráni nukleáris programnak. Az Ügynökség magas rangú delegációja szokatlan látogatást tesz január 29. és 31. között Teheránban. „Mindaz, amit tudunk, nukleáris fegyverek fejlesztésére utal”, szögezte határozottan Jukija a Financial Times Deutschlandnak csütörtökön adott nyilatkozatában. „Mindent le akarunk ellenőrizni, aminek katonai jelentősége lehet.”

Irán nyilvánvalóan nem fogja hagyni, hogy a delegáció tetszése szerint hozzáférhessen atomfegyverkezése részleteihez, így aligha lesz könnyű dolga az Ügynökség igazgatóhelyettese, Herman Nackaerts vezette delegációnak, különösen úgy, hogy a hivatalos Irán már magát az ENSZ-t is vádolja a 32 éves atomtudósa, Mosztafa Ahmedi-Rosztán ellen január 11-én elkövetett mágnesbombás merénylettel.

Míg korábban Izrael, Nagy-Britannia és Amerika, valamivel később egyedül az Egyesült Államok volt a fővádlott, most Eszhág al-Hábíb, Irán helyettes ENSZ-nagykövete úgy nyilatkozott, erősen megalapozott a gyanú, hogy „terrorista körök” az ENSZ egyes testületeitől szerzett információkat is felhasználtak a likvidáláskor, így a Biztonsági Tanács szankciólistáját, valamint a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által iráni tudósokkal készített beszélgetések tartalmát. Al-Hábíb nem részletezte, hogy ezen dokumentumoknak szerinte mi közük lehet Rosztán meggyilkolásához.

Teheránnak az elmúlt hetek diplomáciai erőfeszítései során az Egyesült Államokkal minden körülmények közt szembe menetelő chávezi Venezuelát, valamint Kubát és Nicaraguát sikerült maga mellé állítania, továbbá némi rokonszenvvel fogadták Törökországban külügyminiszterét, mindenképpen tartózkodva a török transzatlanti orientáció megkérdőjelezésétől. Létfontosságú, hogy minél inkább befolyási övezetébe vonja Irak síita befolyású központi kormányát, valamint hogy minél tovább meghosszabbítsa a baráti szíriai rendszer agóniáját.

L. Vincent Poupard politológus a Yahoo Newsban megjelent kommentárja foglalkozik azzal az amerikai váddal, hogy Teherán tömegpusztító fegyverekkel látja el Szíriát, és nem kizárt, hogy az Asszad-rendszer, ha már semmi veszítenivalója nem lesz, azokat épp úgy be fogja vetni a saját népe ellen, ahogyan Szaddám Huszein is habozás nélkül vegyi és biológiai fegyverekkel vert le kurd és egyéb lázadásokat.

A Fehér Ház – Poupard szerint alighanem biztonsági okokból – egyelőre nem hozta nyilvánosságra bizonyítékait, azt viszont igen, hogy az iráni Forradalmi Gárda elitalakulatának számító al-Kudsz egység parancsnoka, Kászem Szolejmáni januárban Szíriában járt. Mint emlékezetes, nemrég az al-Kudszot vádolta meg az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia azzal, hogy utóbbi washingtoni nagykövetének meggyilkolására összeesküvést akart szőni egy mexikói drogmaffiával.

Poupard arra figyelmeztet kommentárjában, hogy igen biztosnak kell lennie a dolgában az Egyesült Államoknak, ha netán tömegpusztító fegyverekre tekintettel akar bármit lépni Szíriában, mert nem szabad elfelejtenie, mennyire felsült Irakban, ahol később nem találták meg a casus bellinek minősített fegyvereket.

Az amerikai védelmi miniszter szerint nincs szükség különleges intézkedésekre

Az utolsó szót az Öböl hajóforgalmáról és a térség biztonságáról minden bizonnyal az Egyesült Államok mondja ki, amelynek védelmi minisztere, Leon Panetta arról biztosította a világot: hazája „teljes mértékben készen áll” arra, hogy bármilyen, a Hormuzi-szoros lezárására irányuló kísérletet meghiúsítson. Panetta kijelentette, semmilyen különleges intézkedést nem tesznek ennek érdekében, „őszintén szólva azért nem, mert már most teljesen fel vagyunk erre készülve.”

Mint jelentettük, az Egyesült Államok az eddiginél nagyobb csapásmérő erőket vezényelt a feszültség színhelyére, ahová a USS Carl Vinson mellett a USS Abraham Lincoln repülőgép-anyahajót is várják. Az Egyesült Államok évtizedek óta hatalmas erőkkel van jelen a térségben és biztosítja a nemzetközi hajózás zavartalanságát az Ötödik Flotta fő állomáshelyéül szolgáló Bahreinből, valamint az Egyesült Arab Emirátusokban, Katarban és Kuvaitban lévő támaszpontjairól.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 5 szavazatból)
IAEA: a világ ébredjen rá, mit tesz Teherán, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(14)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

14 Reader’s Comments

  1. És ezeknek a s***ét nyalja fényesre a nyilas jobbik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  2. A Jobbikot ki pénzeli?
    Vannak sejtéseim.
    Minden esetre a TEK – parsze csak a csutilegény engedélyével – a körmükre nézhetne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  3. mit vagytok ugy odaig!?
    lesz magyarorszagbol egy europai MAGYERISTAN!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  4. “…Békét és nyugalmat akarunk a régióban…” – mondja az iráni kétlábú.

    - Ezért fenyegetik folyamatosan szomszédaikat,
    - ezért folytatnak évtizedek óta iszlámnáci léptékkel mérve is elmebeteg, állami szintű szintű gyűlölet- és halálpropagandát az euro- atlanti világ és Izrael ellen,
    - etért támogatja hivatalos, állami szinten is a nemzetközi tömeggyilkos iszlámnáci terrort,
    - ezért fejleszt NUKE- t, és ehhez hordozórakétát,
    - és ezért fenyegetnek más népeket, kulturákat, vallásokat kiirtással.

    Úgy le kellene már ezeket verni, mint vak a poharat…

    “…iránnak…chávezi Venezuelát, valamint Kubát és Nicaraguát sikerült maga mellé állítania…”

    - Szánalmas majmok gyülekezete. Egyik lúzer keresi a másikat, hogy együtt ordítozhassanak, többre nem nagyon futja ebből.

    “…Poupard arra figyelmeztet …- hogty az USA – mennyire felsült Irakban, ahol később nem találták meg a casus bellinek minősített fegyvereket…”

    - Ami ugye, nem “felsülés”, mert:

    1, Hogy nem talál, az nem jelenti azt, hogy nincs is, főleg egy kb. Franciaország méretű sivatagi területen.

    2, Husszein mindent megtett, hogy úgy látszódjon: neki vannak ABV fegyverei, még fenyegetőzött is velük.

    3, Iraknak VOLTAK vegyi fegyverei, husszein és bűnbandája be is vetette ezeket az eszközöket 15 éven át rendszeresen – iráni haderő ellen, saját siita népcsoportjai ellen, és a kurdok ellen, összesen több mint 150.000 halottja volt ennek.

    Iránnak meg érik a valagba rúgás, ahogy szövetségeseinek is, mint pl. ennek a nyikhaj, mocsok jobbiknak is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  5. http://nepszava.com/2012/01/magyarorszag/tarlos-istvan-irani-baratai.html
    No comment!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  6. A Jobbikot ki pénzeli?
    Vannak sejtéseim. KÉTRÉSZRÖL!!!!!!!!!!
    KERESZTESLOVAG & ARABIKE PARIPÁN!!!!!!!!!!!!!
    SAJNOS ENNEK NEM LESSZ JÓ VÉGE!!!!!!!!!!!!!!!!!
    VESZÉLYBEN A MAGYARNÉP ÉS EUROPA!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  7. Nem véletlenül pártolja őket a nyilas Jobbik. Irán fizeti még a Magyar Gárda nyilasruháit is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. Mejjegyezni kívánom még , hogy Husszein , a bagdadi mészáros utolsó napjaiban egy irdatlan kamion-konvoj indult útnak Szíriába. Vélhetőleg a tömegpusztitó fegyverek fejlesztésére utaló bizonyítékok is a rakomány részet képezték.( Gépek műszerrek dokumentáció részegységek satöbbi )
    De a sok idióta erről szeret elfelejtkezni.
    Nomeg arról is hogy mik mentek akkor amikor még Irakban vizsgálódtak az ENSZ akkori vegyverzetellenőrei : Bementek egy intézménybe , ahol szép lassan haladhattak csak mert mindenféle mondvacsinált okokkal lassították a munkájukat. Közben meg a gyár másik felén nagysietve teherautókra pakoltak mindenféle dolgokat. Ígyaztán nem nagyon találtak KÖZVETLEN bizonyítékokat .De a közvetett , ottmaradt bizonyítékok is eléggé megmutatták mik folytak ott.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  9. “…De a sok idióta erről szeret elfelejtkezni…”

    - A többség még arról is “szeret elfelejtkezni”, hogy husszein és bandája – lényegében a média jelenlétében, így “trükközés” kizárva – gázba fojtott vagy 150.000 embert. Kurdokat, irániakat, siitákat.

    Márpedig, gázba fojtani az tud másokat ekkora tömegben, akinek van sok gázfegyvere, ugye.

    De az agyamputáltakat ez nem érdekli, ezek csak azt recskázzák, hogy “iraknaknemisvoltak vegyifegyverei”.

    Undorító…

    “…mindenféle mondvacsinált okokkal lassították a munkájukat…”

    - Még az, de a legtöbb intézménybe be se mehettek az ellenőrök. Raktárakba, vegyi üzemekbe, ilyesmi. És ahová bemehettek, ott sem mozoghattak szabadon, nem is értem az egyébként jó szándékú Hans Blixet, hogy nem ordította ezt folyamatosan világgá.

    Kitűnő, rövid leírás erről John Keegan: Az iraki háború c. szakirodalmában.

    Magyarul is hozzáférhető, tessék elolvasni mindenkinek.

    E.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. refrén:
    .
    A béketábor
    Legyőzhetetlen,
    A béke útja biztos út,
    Ha összetartunk
    Rendületlen,
    Legyőzzük végleg a háborút!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. ……és ezekkel ül egy asztalhoz a magyarországi Budapest főpolgármestere Tarlós István…..gratulálok neki!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. Már egyszer leírtam:
    Az Ötödök Flottát arra hozta létre Allah , hogy az elcsavargott és csávába került muzulmán hajósokat védelmezze , pátyolgassa és etesse.
    Momentán ez a dolguk nekik.
    De félre a tréfával, számoljunk :
    A térségnek -becslésem szerint- mintegy 10 százalékát képesek állandóan ellenőrizni , felügyelni , most hogy nincs még hadihelyzet. Ehhez képest 10 nap alatt 3 iráni hajót mentettek ki.
    Akkor viszont százasával kaphatják a léket kéthetente az iráni hajók.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. Hál Istennek,
    felszámolták a világ egyik legnagyobb vegyilőszerek raktárát.
    Mintegy kb. 27 ezer tonna anyagot semmisitettek meg, 30 milliárd dollár költséggel.
    .
    .
    Toole-ben
    .
    USA (Utah államban)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  14. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Hamarosan meglesz az iráni urán 2012. október 9. kedd | AN

Már nem terrorszervezet a Népi Mudzsahedín 2012. szeptember 24. hétfő | AN

Irán tart az izraeli atomtól 2012. szeptember 21. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos