Ronai and Ronai
AMERIKAI

Az iráni bejelentés tovább mélyíti a válságot 2012. február 16. csütörtök 14:02 | Rákócza Richárd Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(54)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Az iráni bejelentés tovább mélyíti a válságot

Teherán – Irán hivatalosan bejelentette, milyen előrehaladást ért el a nukleáris technológia terén. A vívmányok közt vannak új, az urániumot sokkal gyorsabban dúsító centrifugák, amelyek az atomfegyver kifejlesztése felé tett újabb komoly lépést jelenthetnek.

Az iszlamista köztársaság keményvonalas klérusa minden valószínűség szerint a hatalom egyik pillérét, a Nyugattal szembeni ellenállás és a szankciókkal való dacolás legfőbb jelképét láthatja a makacsul folytatott atomprogramban, amely olajalapú gazdaságának máris számottevő károkat okozott. Az ország bizonyára azt is meg akarja mutatni, hogy a szankciók súlyosbítása sem tudta meggátolni abban, hogy haladást érjen el a programban.

Mahmúd Ahmedinedzsád államfő egyebek mellett azt mondta élő tévébeszédében, „a nemzetekkel való erőszakoskodás korszaka véget ért. Az arrogáns hatalmak nem monopolizálhatják a nukleáris technológiát. Szankciókkal és határozatokkal próbáltak akadályozni bennünket, de sikertelenül. Atomutunkon haladunk tovább.”

Ugyanakkor az arab nyelven sugárzó iráni Al Alam tévé azt állította, a kormány levelet küldött Catherine Ashtonnak, az Európai Unió külügyi biztosának, amelyben készségét fejezte ki, hogy „új tárgyalásokat tartsanak nukleáris programjáról, konstruktív módon”. A levél nem a korábbi tárgyalások folytatásáról, hanem új tárgyalásokról beszél. A korábbiak tavaly januárban szakadtak meg Irán, valamint az ENSZ BT öt tagja és Németország között, miután a felek már a menetrendről sem tudtak megegyezni.

Egyelőre megy tovább az olaj Európába

Az iráni olajminisztérium tagadta az állami iráni média korábbi kijelentését, miszerint az Unió hat államába azonnali hatállyal le fogják állítani a nyersolaj-szállítást. Mint ismeretes, az EU valamennyi tagállama július elsejétől nem vesz iráni olajat, addig azonban – főleg Görög-, Olasz- és Spanyolországnak – szüksége van rá. Az angol nyelvű Press TV azt állította, nekik, valamint Franciaországnak, Hollandiának és Portugáliának nem adnak el további olajat. Több szakértő nem tartja meglepőnek, hogy ezt a fenyegetést visszavonták, hiszen Iránnak a koreai, a japán piac teljes kiesésével, a kínai rendelések 50 %-os csökkenésével és számos más kisebb állam olajvásárlása beszüntetésével már így is hatalmas exportpiacot veszített, amiből főként térségbeli legnagyobb ellenfele, Szaúd-Arábia profitál.

Több elemző arra mutat rá, hogy az egymásnak sorozatosan ellentmondó bejelentések, a különféle szervek egymást kioltó nyilatkozatai az országban eluralkodó káoszon kívül a politikai elit széttöredezettségét is bizonyítják. Nic Brown, a londoni Naxitis adásvételt kutató részlegének vezetője szerint „ott van a bevételekért felelős olajminisztérium, míg a kormány többi része politikai kijelentéseket próbál tenni. A nap végére bevételekre van szükségük, és függőek akkor maradnak az európaiaktól, ha az olajukat nem tudják elhelyezni máshol. Irán teljes mértékben az olajexportja bevételeitől függ”, közölte az elemző a Reutersszel.

Új generációs centrifugák

A nagy garral beharangozott nukleáris eredmények közt vannak az újfajta urániumdúsító centrifugák, valamint az a tény, hogy Irán sikeresen betöltötte az első hazai gyártású fűtőelemeket kutatóreaktorába, amely az import fűtőanyagok megvonása miatt hamarosan leállt volna. A fűtőanyagok sikeres előállítását és tesztjét még januárban jelentették be. Az állami televízióban élőben pózoló elnök személyesen töltötte be a hazai gyártású fűtőelemeket a teheráni kutatóreaktorba. Ez a reaktor rádióizotópokat állít elő orvosi és mezőgazdasági célokra.

Ahmedinedzsád „negyedik generációs” centrifugákról beszélt, amelyek az eddigieknél háromszor gyorsabban képesek urániumot dúsítani. Amennyiben ez így van, Irán sokkal gyorsabban halmozhat fel annyi dúsított urániumot, amellyel nemcsak elektromos energiát tud termelni, de továbbfinomítással nukleáris robbanást is képes előidézni.

Nem világos azonban, hogy a szigorú kereskedelmi szankciók sújtotta Irán miként képes ilyen fejlett technológiát ipari mennyiségben előállítani. Shannon Kile, a Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) kutatóintézet szakértője kételkedik a bejelentésekben. „Láttuk ezt már korábban is. Voltak effajta bejelentések, nagy leleplezések, aztán kiderült, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja. Én most is erre gyanakszom.”

Franciaország nagyszabású fenyegetésről beszél

Nem ködösítést lát az újabb teheráni bejelentésekben az országot korábban a nemzetközi diplomáciában sokáig védelmező Franciaország, amely szerint a legutóbbi iráni lépések azt demonstrálják, hogy a perzsa állam nem kíván együttműködni, nemzetközi kötelezettségeit pedig figyelmen kívül hagyja. Mindezzel nemcsak a régióban, de az egész világon a békét fenyegeti – állapította meg Romain Nadal külügyi szóvivő.

Oroszország azonban továbbra is kitart szövetségese mellett, bár nem annyira a tényeket tagadva, hanem inkább arra rámutatva, mi lesz akkor, ha Irán az atombomba mellé atomrobbanófejeket is képes lesz gyártani. Ugyanakkor Szergej Ribakov külügyminiszter-helyettes azt állította, hogy a nyugati szankciók „zéró” hatással vannak az iráni atomprogramra.

Bangkokban is izrael diplomaták voltak a célpont

A thaiföldi rendőrség teljes erővel dolgozik az egy véletlen robbanás miatt kudarcba fulladt bangkoki merényletsorozat körülményeinek felderítésén. Prevpán Dhamapong rendőrtábornok nyilatkozata szerint kétséget kizáróan megállapították, hogy az iráni terroristák izraeli diplomatákat akartak megölni. Korábban az indiai Új-Delhiben végrehajtott merényletben egy izraeli diplomata felesége és sofőrje sebesült meg, a grúziai Tbilisziben pedig hasonló robbantásra kerükt volna sor, ezt azonban a biztonságiak meghiúsították.

Jichák Sochám, a bangkoki izreali nagykövet bejelentette: a történteket nem kívánja kommentálni, a nagykövetség pedig a megszokott rend szerint üzemel.

Irán az indiai merénylet kapcsán korábban azt állította, az izraeliek azt maguk csinálták maguknak; Bangkokban viszont a négy elkövetőből kettőt elfogtak. A két elfogott iránit Szaíd Morádi és Mohamed Kharzei néven azonosították, harmadik társuk, aki Malájziába próbált menekülni, Mászúd Szedághácáde névre hallgat. Őt a korábbi jelentésekkel ellentétben nem még Thaiföldön, hanem már Malájziában kapcsolták le, jelenleg is ott raboskodik, s egyelőre nem világos, kiadják-e Thaiföldnek, és ha igen, mikor. Rámli Juszef, a maláj szövetségi rendőrség főnöke szerint a terroristát a bangkoki incidenssel összefüggő terrortevékenység ügyében hallgatják ki.

Elfogatóparancs van érvényben a terrorbanda negyedik tagja, egy nő ellen, aki Leila Roháni néven bérelte azt a házat, ahol a robbanás bekövetkezett. Többen úgy vélik, sikerült elmenekülnie az országból.

„Ahonnan már nincs visszatérés”

Sziluán Sálom, Izrael amerikai látogatáson tartózkodó miniszterelnök-helyettese az ohiói Columbusban úgy nyilatkozott, ideje még keményebb szankciókat foganatosítani Iránnal szemben, mielőtt atomprogramja oda jut, „ahonnan már nincs visszatérés”. Sálom riportereknek nyilatkozott azt követően, hogy beszédet mondott az állam törvényhozásában.

Sálom szerint Irán addig folytatja atomprogramját, míg a világ nem tesz valamit ez ellen, mivel az irániak azt hiszik, a program „rezsimjük számára egy biztosítást jelent”. A politikus szerint a világ nem élhet együtt egy nukleáris fegyver kifejlesztésére képes Iránnal.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +7 ( 7 szavazatból)
Az iráni bejelentés tovább mélyíti a válságot, 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(54)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

54 Reader’s Comments

  1. És mi a helyzet azokkal az izraeli terroristákkal, akik iráni atomtudósokat likvidáltak?
    A világ csak egy fele néz?
    Tudomásul kell venni, hogy Irának is megvannak a megfelelő csapást mérő eszközei.
    Most jöhetnek a minuszok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -25 (43 szavazatból)
  2. “…És mi a helyzet azokkal az izraeli terroristákkal, akik iráni atomtudósokat likvidáltak?…”

    - És mi a helyzet azzal, amit már kb. tízszer leírtunk itt, többen is, hogy Izrael soha senkit nem fenyegetett kiirtással, eltörléssel, leradírozással, csecsemőhalomraöléssel, stb, viszont a mindenkori iszlámnáci népvezérek 70 éve mást sem tesznek?

    - Mi a helyzet a ténnyel, hogy irán teljesen nyíltan támogatja a nemzetközi tömeggyilkos iszlamista terrort szerte a világon?

    - Vagy azzal, hogy a tizenkettes siitizmus a világ valaha létezett egyik legveszedelmesebb apokalipszisváró ideológiája, melynek evidens, hogy le kell tarolni mindenkit, és ha ezt elő tudják idézni, az maga az üdvözülés?

    - Mi van a legelborultabb náci ideológiák, és az iszlám vegyítéséből adódó szörnyszülöttel, az iszlámnácizmussa? Mely iránban pl. évtizedek óta a göbbelsi undor- propagandát messze leköröző mocsokkal mérgezi saját lakosságát, óvodás kortól kezdve öregkorig? Jól láthatóan sikeresen?

    Esetleg, hogy egy ilyen banda akar éppen nuke- t építeni, akik más népeket, vallásokat fenyegetnek folyamatosan eltörléssel, kipusztítással?

    - Végül, mi a helyzet azokkal a félkegyelmű gyökerekkel, akiknek ezt hiába írjuk- mondjuk ezerszer el, oda se neki, saját elmebeteg vízióikat tolják vissza újra és újra?

    Aljas, szemét alak…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (38 szavazatból)
  3. stefán,te egy nyomorult idióta vagy.ki ny@lhatod az összes Izraeli seggét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (20 szavazatból)
  4. Azért ilyeneket ne írjunk… viszont szembesíthetjük az ilyeneket saját hitvány ostobaságukkal.

    Az ilyen alakok szempontjából persze teljesen hiába, mert úgysem olvasnak el semmit, amiről csak gyanítják, hogy agyalágyult fantazmagóriáikkal ellentétben volnának.

    Az ilyeneknek egyetlen célja van: baromságaikat folyamatosan a közönség elé tárni, függetlenül a tényektől.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (21 szavazatból)
  5. Bocsi, de Izraelben a palesztinokkal szemben ami folyik, azért már nem igen tisztességes dolog!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -19 (27 szavazatból)
  6. stefán: nem fele – felé, nem Irának – Iránnak, nem minuszok – mínuszok. A formai követelményeken túl, a tartalommal sokkal nagyobb a baj. Tetteket nem lehet összemosni és ezáltal egy szintre emelni, egy elbírálás alá vonni. Nem lehet etikailag, morálisan egy kalap alá venni Izrael önvédelmi válaszlépését, egy józan ésszel kiszámíthatatlan és más kultúrákat, hiteket, világnézetet támadó diktatúrával. Kialakul egy egészséges önvédelmi reflex a világban, amely különböző típusú válaszlépéseket szül. Lásd USA katonai fellépése, több ország gazdasági bojkottja és Izrael egyéni akciói. Mind azt szolgálják, később ne legyen nagyobb baj, és ne induljanak el visszafordíthatatlan folyamatok. K…va nehéz kezelni egy kezelhetetlen kulturális-vallási közösséget, ha önjáró, önfejű diktátor vezeti.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (20 szavazatból)
  7. Sumarella, mondj példát arra, ami szerinted Izraelben a palesztinokkal szemben folyik. Kezdheted talán azzal, hogy Izrael az egyetlen közel-keleti ország, ahol a palesztinok szabad választásokon vehetnek részt, s állampolgárként több a joguk, mint a kötelezettségük. Jordánián kívül az egyetlen ország, ahol egyáltalán állampolgárok. Folytathatod azzal, hogy utánanézel a Kneszet összetételének – most épp hány arab párt és honatya van benn. És hogy mekkora a hangjuk. Kifejtheted, miért nem kötelező számukra a katonáskodás. Számadatokkal bizonyíthatod, mibe kerül Izraelnek részint az izraeli arab infrastruktúra, részint a gázai terror-rendszer fenntartása.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (25 szavazatból)
  8. nah most oszinten, valaki magyaraza mar el nekem, mert semmit se ertek a nuklearis energiahoz, ok csinaltak olyan csoveket amik a atom reaktorokba mennek bele mint uzemanjag…hogy lehet ezekbol atom bombat csinalni???

    stefan az iraniak mar nem egyszer megfenjegetek izraelt hogy teljesen letaroljak a foldel, szoval ez a ket orszag mar ugymodva hideghaboruba van, es persze hogy az izraeliek megtesznek mindent hogy ne esen bajuk, en is meg te is azt tennenk ha valaki fenjegetne a csaladunkat..nem erdekelne se a torvenj se akarmi henem az hogy annak a valakinek jol oszecsavargasuk a tokeit..
    iranak igen vannak csapaseszkozei, de senki se tudja hogy menyire hatekonjak, de szerintem amijuk van is jobb volna ha nem hasznalnak, mert ugy csak megjobban kapnanak az orukra..
    Kulonben hulyek az iraniak, a vilag masodik olajtermeloje, van szep orszaguk, nem elnek szegenjsegben sem, minek nekik ez az egesz cirkusz…nem hogy szepen kusolnanak, es elveznek az eletuket..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  9. Sumarella
    2012. február 16. csütörtök
    16:53

    Kár, nagy kár tudatlanságodat világgá kürtölni.:(

    Kiegészítve Ricsi-t, aki már említette a parlamentben ülő arabokat, hozzátenném, hogy ezek a Kneszeten belül gyalázzák Izrael államot. Túl azon, hogy minden Izrael-ellenes megmozduláson részt vesznek és Izrael eltörlését éltetik.

    Egyébként, ha vitatkozni akarsz, tényekkel bizonyítsd állításodat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (18 szavazatból)
  10. Stefán, igazoltad a rád vonatkozó értékítéletemet. Kösz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  11. “…hogy lehet ezekbol atom bombat csinalni…”

    - Sehogy, az atombomba nukleáris robbanótöltetének az alapanyaga a hasadóanyag, ami természetben ércek formájában létezik – nagyon kicsi, 1% körüli, ez alatti a hasadóanyag- sűrűsége ezeknek az érceknek.

    Ezt kell dúsítani. 8 % atomerőműhöz kell, ez felett pár százalékkal orvosi, kutatási célokra, de az atombombához 95 % fölé kell menni.

    Ez rengeteg idő, és gépigény.

    És akkor még nem beszéltünk az összerobbantó precíziós töltetekről, az egész robbanófej sugárzásának leárnyékolásáról, stb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  12. “…iranak igen vannak csapaseszkozei, de senki se tudja hogy menyire hatekonjak…”

    - De tudjuk: ócskák, pontatlanok, elavultak, stb.

    Rengeteg híradás, nyilvános jelentés volt erről az utóbbi években.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  13. Eldrad 2012. február 16.

    Ghrm,.. ez a dúsitási magyarázat ezer sebböl vérzik kedves Eldrad.
    Nem az uránt kell az ércböl “kidúsitani” (azt is de az nagyon könnyü) , hanem annak egyik izotópját, ami kellö koncetrációban és kritikus tömegben fenntartható maghasaáást, (láncreakciót) okoz.
    Az izotópok természetes arányát kell tehát megváltoztani és ehhez kell a centrifuga.
    Nem az amit a mosógép mellett…. nem az.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  14. “…iranak igen vannak csapaseszkozei, de senki se tudja hogy menyire hatekonjak…”

    - De tudjuk: ócskák, pontatlanok, elavultak, stb.

    eldrad, mar ne veszunk osze megint de irok ere valamit, nincs fegyver ami elavult, (a del slav haboruk ezt megmutatak, meg 2vilaghaborus eszkozoket is hasznaltak sikerel)
    egy haboruba mindenek hasznat lehet venni, minden ami bir loni jol jon, ha valami elavult, az is bir kart csinalni. en tudok szamtalan ilyen eszkozt, pl. a PAST 30/2mm M53 legvedelmi agyuk vagy a 3/20mm legvedelmi gepuskak mar nem hasznalhatok a modern repulogepek elen, de nagyon is hasznalhatok a foldi celokra, meghoza nagy sikerel, aztan pl. a RPG–7 gránátvető amivel mar semi tankot nem lehet szetloni, de a konnyen fedezet bunkerek meg ilyasmi elen nagyon jo, (meg helikoptert is lotek mar le vele) Aztan ott van a SZ–125 Nyeva légvédelmi rakéta ami az szakertok szerint egy faszt se ert ozt a szerbeknek sikerult evel leloni a f-117 meg egy f-16 repulogepet…meg stb mar ne irjak sokat…
    az iraniaknak ha a szaz raketabol 3-4 eltalaja a celjat az is mar karcsinalas es lehetcseges emberaldozat ugy hogy nem szabad lenezni akarmien harci ezkoszt mert mindegyik bir nagyon is nagy kart csinalni

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  15. Eldrad, ricsi
    Az ilyen alakokkal, mint stefán és Sumarella nem lehet és nem is szbad vitatkozni. A tények ezeket nem érdeklik, élnek az õ kis korlátolt fantázia világukban, mint a többi újnyilas kétlábú. Ezek csak egy “nyelvet” értenek…. amint most nem akarok itt részletezni. Ezek, akik felmenõi M.o-ot már egyszer
    tönkretették 70-éve, és most megint azon dolgoznak…. Agybajos antiszemiták….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (13 szavazatból)
  16. Stefan valószínűleg egy magyar egészen náci, vagy fél náci pártnak a szimpatizánsa, aki ki akarja léptetni Magyarországot az EU ból, el akarja zavarni a (nemzeti jövedelmünk 63 százalékát adó) multikat, isteníti a hazánkat többször is kifosztó Hitlert, a sok millió magyar ember haláláért felelős Németeket, utálja a maroknyi magyar zsidót, és azt hiszi, hogy a Szovjetek üzentek nekünk hadat! Sokkal rövidebben egy komplett kretén. Beszámíthatatlan!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (13 szavazatból)
  17. Sammy, én nem akartam vitatkozni, csak tényeket soroltam fel, ha már itt volt egy állítás, hadd reagáljunk rá.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  18. ricsi 20:56
    Értem mire gondolsz, de mint mondtam a tények ezeket nem érdeklik.
    Egy krokodilt sem lehet tényekkel “meggyõzni”. Ha megtámad, az ember vagy elmenekül, vagy lelövi a krokodilt.
    Most pedig bocsánatot kérek a világ összes krokodiljától, hogy a sz@rházi nyilasokhoz hasolítottam õket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (8 szavazatból)
  19. Eldrád kollegával nem vitatkozom, mert nem vita képes megnyilvánulásai vannak.
    De csak úgy szerényen meg kérdezem, hogy eddig kit támadott meg Irán?
    Melyik állam volt az, aki megpróbálta a számítógép rendszert bénítani?
    KI likvidálta az iráni atomtudósokat?
    És melyik állam az, aki nem vallja be az atom arzenálját?
    És lakótelepeket épít a megszállt területeken az, ENSZ hiába tiltakozik, mikor van egy másik ország, aki vétót emel.
    .
    vido
    .
    Mindenhol vannak agyament emberek, akik saját érdekükben felelőtlen kijelentéseket tesznek.
    Csendesen megjegyzem az atomerőmhöz elég a 3,5- 4% dúsítás.
    Irán ennél már jóval tovább tart.
    És most halkan megsúgom, hogy már van neki 20 robbanó feje.
    Ezeket beszerezte, nem saját készítés.
    .
    Az ilyen „iksz” nevű ide toppant beíróknak meg nem is válaszolok, bár megvan a véleményem róluk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (12 szavazatból)
  20. Igaz, de ha idejön egy normális, ám tájékozatlan ember, akkor ne az legyen már a kommentekben a meghatározó, hogy az izraeliek palesztin csecsemőket vágnak Pészáchra. Ezeket az állításokat szerintem mindig konkrétumokkal kell visszautasítani, sokszor a vitapartner maga is megdöbben, amikor megtudja, hogy pl. az arab hivatalos nyelv Izraelben, mert ez nem fér bele az elképzeléseibe.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  21. meg hogy hozaltegyek az elozo irasomhoz valamit..

    egy fegyver ami pontatlan meg elavult, (kulonosen ha bombakrol meg raketakrol beszelunk) sokal de sokal veszeljeseb mint egy modern precizios fegyver…
    miert?
    Mert a modern precizios raketa oda szal ahoval kell es azt talaja amit kell, altalaba semi civil aldozatot nem kovetel a hasznalata.
    A nem preciz es elavult raketa meg ha kilovik elszalhat a budos picsaba es a kijelolt celpont helyet eltalalhat pl egy korhazt, ovodat vagy ilyesmit..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  22. Irán a sah rendszerének megdöntése óta haragban van a fél világgal, és egy alapvetően hisztérikus, neurotikus, kiszámíthatatlan rezsimet, amit egy klinikai elmebeteg vezet, nem engedhetsz atomfegyverkezni, stefán, akkor se, ha senkit nem támadott meg – leginkább azért, mert ráuszították Szaddám Huszeint, aki tíz év alatt leamortizálta azt a hadigépezetet, amit a sah hagyott Iránra. Hála Istennek, hogy leamortizálta, és annak is nagyon örülni kell, hogy nincs atomfegyver a birtokukban. És aki ezen dolgozik, az katonai célpont, azt ki kell nyírni. Ilyen egyszerű a történet. Az Irán által vállalt nemzetközi kötelezettségek betartásáról már nem is beszélve.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  23. stefan aban igazad lehet hogy mar lehet van nekik valamiuk…en ezen mar gondolkoztam…jobba vannak a eszek koreaiakal akikrol tudjuk hogy van atomjuk..aztan nem reg olvasztam ezt a ciket: http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/news/4115452/Pakistan-blasts-lethal-US-drone-attacks.html
    (tudom hogy ez a sun irasa ami nem epp hiteles ujsag, de nalunk serbiaban es a kornjezo orszagok a hirei is bemontak ezt es nem is lattam cafolatot a pakistaniak reszirol, szoval igaz lehet) szoval a cikben a pakistani nagykovet azt mondta hogy egy haboru eseten segit majd iranak…(ne felejcsuk el hogy pakisztanak is van atomja)
    en nem birom elhini hogy ez a 2 iran “barat” orszag nem adot nekik valamit ha semmi masert csak azert hogy borsot torjonek a njugat ora ala…
    hogy a tobbi olvaso ne ertcse fere, apszolut nem ugralok az iran utan, csak tartok toluk mert tudom hogy utalnak azok mindenkit aki nem olyan mint ok…szetlonek azok az en vajdasagomat is, szerbiat is magyarorszagot is ha volna lehetoseguk mert nem vagyunk olyanok mint ok…es azert figyelem oket, es tajekozodok ahol csak birok…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  24. stefan meg valami..nem hezheted a vilagot fekete feher modon…a vilag egy konyortelen es vad hely ahol mindenki a sajat erdekit nezi..nincs itt se simpatia se jobaratcsag..csak az erdek…es az a legroszabb hogy minden orszagnak, nemzedeknek van zsir a pofajan..senki se viselkedik ahogy kellene…ha az egyik felre egy konfliktusban nezel jol egy ido utan rajosz hogy az is csinalt valamit amit nem kellet volna…szoval..ne drukolj senkinek..kulonosen ne olyanak aki fenjegetozik es mas emberek kiirtasarol bexel…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  25. Én ugyan távolról sem vagyok zsidó de azt azért vitatnám, hogy egy (1) izraeli zsidó mindössze száz darab palesztint érne. Egy BMW-t ne hasonlitsunk egy rollerhez.
    Egyébként meg nem kell elkezdeni a robbantgatásokat, rakétázást, buszrobbantást és nem halnak meg 5000-en.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  26. „Irán a sah rendszerének megdöntése óta haragban van a fél világgal, és egy alapvetően hisztérikus, neurotikus, kiszámíthatatlan rezsimet, amit egy klinikai elmebeteg vezet, nem engedhetsz atomfegyverkezni,…”
    „És aki ezen dolgozik, az katonai célpont, azt ki kell nyírni. Ilyen egyszerű a történet.”
    .
    Na végre, hogy ilyen egészségesen ki lett fejezve, ez így van (úgy tűnik).
    Minden erkölcsi rendszer csak annak a közösségnek az életét képes hatékonyan és pozitívan szabályozni, amelynek a problémáira fel lehet készülve, mert azoknak a hatására alakult pont olyanná, amilyen. Nagyon új típusú probléma helyénvaló megoldása olyan erkölcsi rendszer alapján, amely még e probléma előtti világban alakult ki, lehetetlen. Ilyen nagyon új típusú probléma lenne az, ha pl. az irániak atombombát tudnának csinálni maguknak. Ezek az arabok mára olyan kulturális zárvánnyá lettek, amellyel a mai civilizált világ normái szerint együtt élni nem lehet. (A tibetiek is egy ilyen kulturális zárvány, de azért ugye vannak különbségek is, a tibetieket egyelőre védendő értéknek tartom.) Ha az arabok belekényszerítik a többieket egy olyan helyzetbe, hogy „most aztán vagy mi maradunk meg, vagy ti”, akkor, remélem, hogy a fejlettebb fél kiszabadítja magát az elavult nézeteinek fogságából, és lép. És akik ezt majd olyan népirtásnak akarják beállítani, amilyen pl. a törököknek az örmény kisebbségük ellen elkövetett népirtása volt, azok előbb-utóbb kiszorulnak a normális eszmecsere tereiből. A punok valamivel kevésbé fenyegették a római birodalmat, mint amire most az irániak készülnek.
    .
    A láncreakcióra képes izotópjától megfosztott, szegényített urán is igen jó fegyveranyag, nagyon hatásos lövedék készülhet belőle, több mint másfélszer annyi mozgási energiát postáz a célpontra, mint az ólomlövedék. az amerikaiak sok tankot lőttek ki ilyennel a délszláv konfliktusban. Az irániak ugyan, mint az itt olvashatókból is kiderül, jelenleg semmire se mennek vele, de akkor se jó, hogy náluk ilyen egyáltalán keletkezhet. Reméljük, hogy sokáig már nem is keletkezik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  27. stefán. Ismered az összes betűt, vagy segítenek ilyen nagyszerű okosságokat írni? Egyedül ennyi butaságot képtelenség kitalálni.
    Elgurult a gyógyszered vagy alacsony a diliház kerítése?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  28. Marcus Aurelius 5*
    Ezt az uránért kaptad,…. bár a többi sem rossz. :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  29. Vannak bizonyos fajta atomerőművek , melyek az energiatermelés mellett szépen állítanak elő plutóniumot , mint a hasadási folyamat melléktermékét. Ezt a reaktorból kigyűjtik és jó hatásfokú atombombát lehet készíteni belőle. Szinte ingyen.
    A dúsítási eljárás az atomerőmű ” fűtő” anyagának az előállítását célozza , atombombához jóval magasabb töménységűre kell dúsítani az urániumot.
    Az urán-magú 30 mm.-es lőszer viszont más téma.Az urán nem robban fel , nem is nagyon sugároz. Viszont jóval nehezebb és keményebb fém mint az acél. ( Jó drága is. Egy ilyen gépágyú-lövedék valahol a 100 USA Dolláros ár környékén mozog , nagyságrendileg .)
    Namármost egy lövedék , pontosabban a 30 mm.-es Gatling gépágyú egyetlen rövid sorozata révén kiáramló 200-300 lövedék egyszerűen szerteszéjjel szabdalja a harckocsit. Maga a hatcsövű Gatling gépágyú ( majdnem akkora dobtára van neki mint egy kispolszki ) az A10 Varacskosdisznó orrában helyezkedik el. Tankkillernek is nevezik ezt a repülőgépet.
    Egyszer láttam egy kisfilmet a jelenetről : A tank szinte belenyomódott a földbe a két másodperces tűzcsapás súlya alatt. Aztán szétesett. Pusztán csak a lövedékek kinetikus energiájának az elszenvedése miatt.
    -
    Más.
    Egyeseket jól lemínuszoltam , másokat meg fel.
    Asszem nem köll célzásokat tennem arra nézvést , hogy kinek mit adtam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  30. Geyza,.. figyellek ám!
    November óta kémiából sokat fejlödtél.
    (ha komolyan veszed a cikizéseimet, akkor megérdemled)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  31. “….nincs fegyver ami elavult, (a del slav haboruk ezt megmutatak, meg 2vilaghaborus eszkozoket is hasznaltak sikerel)…”

    - Naná, még náluk is elavultabb felszereléssel rendelkező, nagyrészt irányítás nélküli, szedett- vedett csapatok, és civilek ellen.

    Azért ezt ne hasonlítsuk már az ultramodern angolszász, német, francia, izraeli, stb. technológiához, és ezek kezelőihez…

    Az utóbbi 20 év helyi háborúiból viszont világosan látszik, mire mennek az elavult fegyverek a korszerűekkel; semmire. És ez nem csak a kezelőszemélyzeten múlik, hanem az adott technológia fejlettségén is, és kész.

    Kivétel nélkül minden erre mutat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  32. ” Izraeli barátaim midíg is azt vallják, hogy egy izraeli élete % 100 palesztinéval.”
    Kedves barátom. A “palesztinok” maguk ismerték el Gilat Shalit féle fogolycsere alkalmával, hogy 1 izraeli 1000 “palesztin életet ér!!!!!
    A többi szöveged csak süket duma!
    Azért megsúgom neked hogyan készül a “palesztin” civil hulla. Kiveszik az életében civil ruhában gyilkolászó “palesztin” harcos kezéből a fegyvert és máris kész a civil áldozat. A másik módja a civil halott gyártásnak, hogy iskolák, lakóházak, kórházak területéről indítanak támadásokat majd amikor megérkezik a válaszcsapás máris készen vannak a civil áldozatok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  33. avasigyopár
    2012. február 16. csütörtök
    23:40

    Arról, csak úgy egész véletlenül, nem beszéltek az izraeli barátaid, hogy gyerekeink az “öntött ólom’” ideje alatt bunkerokban töltötték az idejüket??? Arról sem, hogy az óvóhelyek elérésére egyes helyeken nem több, mint egy (1!) perc áll rendelkezésükre??? Arról sem, hogy ezeknek a gyerekeknek a tanításon kívül az ország nyugodtabb részeiből szerveződő önkéntesek műsorokat adtak, hogy csökkentsék félelem érzetüket??? Arról sem, hogy Szombatra elhoztuk a gyerekeket-szülőket, hogy heti egy napjuk nyugodtan teljen???

    Szeretnék én beszélni a te izraeli barátaiddal, megadnád a címüket-nevüket???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  34. Kedves Lehar!
    Ennek úgy vannak izraeli barátai ahogyan nekünk a hamaszosok közt puszi pajtásaink. :))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  35. Kedves Avi!
    Köztudott, hogy minden valamire való antiszemitának van legalább egy “házi zsidaja”. L.: Csurka

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  36. “…A “palesztinok” maguk ismerték el Gilat Shalit féle fogolycsere alkalmával, hogy 1 izraeli 1000 “palesztin életet ér!!!!!…”

    - Az ám.

    Főleg, hogy Gilad egy teljesen átlagosnak látszó arc volt (amúgy átlag feletti, mert a hosszú fogságot ép elmével túlélte), semmi különös képzettséggel nem rendelkezett.

    A futni hagyott “palesztin” szubhumánok meg – a “palesztin” propaganda szerint – valamiféle “hősök”, mind.

    Egy állat alatti népség állat alatti “hősei”, de hát ők ítélik meg így…

    Nem is nagyon értem, ezek közül a férgek közül hogy nem döglött már meg jó pár mindenféle “balesetekben”, robbanásokban, ilyesmikben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  37. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WfGDlzmsRok

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  38. avasigyopár
    2012. február 17. péntek
    12:12

    1. Van
    2. Nincs
    3. Van
    4. Van
    5. Hogy hitelesnek tűnj.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  39. Dr.Tóth Elek
    2012. február 17. péntek
    00:57
    .
    Te is valószínűleg Schmitt Pállal együtt szerezted a diplomát.
    Interneten nem hangoztatom a tudományos fokozatom, nem kérkedek vele.
    Ami meg már sokadszor megdöbbentett, ha valakinek eltérő véleménye van, akkor kapja az alpári beszólásokat. Ezt udvariasabban, fonóbab módon is kilehelt fejezni.
    .Például így.
    Te is olyan durva szavakat, használsz, mint a szélső jobb boruljatok egybe, melegítsétek egymást.
    Aki tud a mondat közözőt olvasni az tudj, hogy mire gondoltam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  40. avasigyopár
    2012. február 17. péntek
    12:22

    Nekem megvannak a pontos számok. Hol a kommentem? (Egyébként ezzel a baromsággal csak a palesztinok álltak a nagy nyilvánosság elé. Ezt tekintik győzelemnek.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  41. avasigyopár
    2012. február 17. péntek
    13:41
    ” Részemről leléptem innen, Stefánnak igaza van,nem birtok elviselni más véleményt. ”
    Annyira fogsz hiányozni, hogy majd időnként egy kaddist fogunk elrebegni érted.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  42. “…más vélemény, más vélemény…”

    - Soha nem értettem meg, miért nevezik páran az eszeveszett baromságot “más véleménynek”. Főleg, mikor az ilyenekre már sokszorosan rájuk van bizonyítva, hogy marhaságokat irkálnak- mondanak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  43. avasigyopár!

    Egy dolog a más vélemény és egy dolog az, amit te képviselsz.

    Egyébként szeretem, ha pontosan idéznek!

    Ezt írtam:

    “A palesztinok Gilád Shalitért 1000 bűnözőt akarnak cserébe. Namármost, ha egy zsidó 1000 palesztint ér, akkor ezt most is alkalmazni kellene.
    (Az ötlet nem az én kútfőmből származik, egy itteni hozzászólásban olvastam.)”

    A másik idézeted pedig egyszerűen blöff! Egyetlen Gilád Shalittal foglalkozó írásomban sem írtam ilyent, de még a kommentekben sem.

    De mindegy, itt vannak a számok: Palesztin Egészségügu Minisztérium, 07.01.2009.: 640 halott.

    07.04.2009. – Köponti Statisztikai Hivatal (izraeli), katonai jelentés alapján: 1.166 halott, ebből 709 valamelyik terrorszervezet tagja, 295 civil lakos és 162 férfi, akiről nem állapítható meg egyértelműen, hogy a terroristák v. a civil lakosok közé tartoztak-e.

    Az “öntött ólom” egyébként 1008. dec. 27-2009. jan. 18-ig tartott.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  44. “…2005. augusztusában merült fel először a megelőző csapás lehetősége …iránnal szemben. ..Hány éve is annak?… 7 éve…Hét év alatt nem tudott a Világ bizonyitékot szerezni az iráni törekvésekről…”

    OK,

    1, A mondat egyik fele nem következik a másikból. Hogy “nem tudtak” bizonyítékot szerezni (dehogynem, lásd tovább), nem vonja maga után, hogy EZÉRT nem nyomták le iránt. Ennek ezer és egy oka leget, esetünkben az, hogy a végsőkig kivár a nemzetközi közösség, de még Izrael is a diplomáciai megoldások terén.

    2, Nincs bizonyíték?

    Aki ilyet mond, az vagy hülye, vagy tudatosan hazudik, vagy egyszerűen nem érdeklik a tények.

    Bizonyítékok:

    a, IAEA jelentés
    b, Uránérc nagy tömegben, jelenleg 20 % fölé dúsítása (egyértelműen nuke fejlesztésre utal)
    c, Nuke robbanófej hordozására alkalmas fegyverrendszerek fejlesztése (pl.hadászati- harcászati ballisztikus rakéták).
    d, Az iráni népvezérek nyílt vágya, hogy apokalipszist szabadítanak a világra, ami amúgy is evidens, és ezt elősegíteni az maga a Végső Cél (na, ez nem közvetlen bizonyíték, de rámutat szándékaikra).

    De nem baj, recskázzák csak páran tovább, hogy “iránnemisakaratomot”, meg hogy “iráncsakazértakaratomotmertfenyegetik”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  45. “Hét év alatt nem tudott a Világ bizonyitékot szerezni az iráni törekvésekről”
    Dehogynem, most ősszel verte félre a harangot a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség. Ami előbb is félreverte volna, ha nem egy iszlamista áll az élén.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  46. „- Soha nem értettem meg, miért nevezik páran az eszeveszett baromságot “más véleménynek”.”
    Mert az ő szempontjukból az.
    Az emberi elmék rettenetesen sokféle működésbeli szabálytalansággal születnek és működnek. Ez az evolúciós és a civilizációs sikerünk egyik titka, ha nem volna ennyi, csak az általa járható zegzugos úton járó elme, nem tudtunk volna mára ennyi technikai problémát megoldani. Az eddig ismertekhez képest nagyon újszerű probléma úgy fog megoldódni, hogy kivárja azt a többiekhez képest nagyon másféleképpen működő elmét, amelyik majd erőlködés nélkül megoldja, mert egyszerűen úgy vannak „huzalozva” benne az agyi neurális hálózatok, hogy ez normális erőfeszítés mellett menni fog neki.
    Ez a nagy agyműködés-beli szóródás aztán termel egy csomó olyan agyat, amely úgy általában normális (sőt), de egy-két kérdésben megvan a maga fixa ideája. Na ez aztán viszont tényleg lehet akármekkora baromság is. Lásd pl. Papp Lajos szívsebész, Makovecz Imre, a kreacionisták, (szerény véleményem szerint) a homeopátia követői, a feng shui követői, és az antiszemiták között is sok ilyet találnánk, szerintem).
    Na most nem hiszem, hogy pl. egy biológiai tudományos szaklap (kommentelőinek) kötelességük volna a végtelenségig tűrni és komolyan venni a kreacionista olvasótársak ökörségeit. Előbb-utóbb a teremtéshívők kiutálva, és a legbüdösebb p*csába elküldve éreznék magukat, feltehetően nem minden ok nélkül. Efelől a lapnál maradó (a legkülönbözőbb tájékozottságú, de a tudományosság kritériumait hibátlanul érző) olvasók között továbbra is folyni fognak az ő vitáik. A kreacionisták pedig találják meg a nekik való fórumot, és dagonyázzanak ott egymás közt.
    Szóval egyes politikai szituációk félrehordó értékelése is alapulhat néhány embernél ilyesmin, hogy neki egyszerűen más srófra jár az agya. Az ilyenek érzik úgy, hogy az auópályán mindenki átment a szembejövő sávba.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  47. Hát, ez igen jóféle okfejtés volt…

    Kár, hogy akiknek ezen el kellene gondolkozniuk, annyi fáradtságot nem fogbak venni, hogy elolvassák ezt a bejegyzést.

    Vagy, ha el is olvassák, nem fogják megérteni, csak annyi jön nekik le, hogy hát mink itten útájjuk a ziránt, pedigők nemisakarnakatomot, meg hogy mérnemlehetiránnakatomja.

    De ennyi, tovább nem terjed a tudásuk.

    Ez van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  48. avasigyopár
    2012. február 17. péntek
    16:34
    Látom kifogytál az érvekből!
    Speciel a fórumon te vitába bocsátkoztál olyan hölggyel is akinek a kisujja százezerszer többet ér mint te magad.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  49. avasigyopár!
    ” Én azt gondolom, hogy a fele-barátom vagy”
    Én nem gondolom azt. Még a fele-barátaimat is megválogatom nem, hogy az egészet. Innentől magadra hagylak a barcheszeddel és mindenféle ostobaságaiddal. Sabbath Shalom Kol B’ulam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Nem elég erősek a bunkerrombolók 2012. január 29. vasárnap | RR

Irán kész újra tárgyalni atomprogramjáról 2012. január 27. péntek | RR

IAEA: a világ ébredjen rá, mit tesz Teherán 2012. január 20. péntek | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos