Ronai and Ronai
AMERIKAI

Panetta: Izrael tavasszal lecsaphat Iránra 2012. február 3. péntek 13:04 | Rákócza Richárd Forrás: Reuters, AFP

  • Hozzászólások(59)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Panetta: Izrael tavasszal lecsaphat Iránra

Washington/Jeruzsálem – „Erős a valószínűsége” annak, hogy a zsidó állam még ezen a tavaszon leszámol az iszlám köztársasággal, idézi Leon Panetta amerikai védelmi minisztert a Washington Post vezércikke.

A miniszter a brüsszeli NATO-csúcsra tartva nem volt hajlandó a kijelentés további kommentárjára, noha a társaságában lévő újságírók szerették volna jobban megismerni véleményét. „Nem fogom ezt kommentálni. (…) Izrael jelezte, hogy fontolgatja [a támadást], mi meg jeleztük aggodalmainkat.”

A Post értelmezése szerint Panetta úgy véli, erős annak a valószínűsége, hogy Izrael valamikor április vagy május, esetleg június folyamán támadja meg Iránt, még az előtt, hogy a perzsa ország eléré az úgynevezett „immunitási zónát”, vagyis azt az állapotot, amikor atomfegyvert tud előállítani.

Panetta és Barack Obama elnök meg nem erősített értesülések szerint arra figyelmeztették az Egyesült Államok egyes számú szövetségesét, hogy ellenzik a támadást, amely semmissé tenné a szerintük egyre sikeresebb nemzetközi gazdasági szankciók hatását, nem beszélve az egyéb, nem katonai jellegű erőfeszítésekről, amelyek célja az, hogy Teherán nukleáris törekvéseinek megálljt parancsoljon. A Fehér Ház azonban nem határozta meg pontosan, mit tenne akkor, ha Izrael a figyelmeztetések dacára mégis leszámolna Iránnal.

Panetta egy, még vasárnap a CBS-nek adott interjúban úgy vélekedett, a perzsa államnak „körülbelül egy évre” van szüksége, hogy nukleáris fegyverhez elegendő urániumot dúsítson, és két további évre ahhoz, hogy célba juttatásra alkalmassá tegye. Az izraeli média tavaly októberi jelentései arról szóltak, hogy Binjamin Netanjáhu miniszterelnök és Ehud Bárák védelmi miniszter a támadás mellett van, az ország hírszerző szervezetei ellenben nem.

Az izraeli tévé jelentése szerint Támir Párdo, a múlt héten Washingtonban járt Moszad-főnök tényekkel érvelve igyekezett vendéglátóit a csapás szükségességéről meggyőzni.

Mose Jáálon miniszterelnök-helyettes

Irán katonai létesítményei meglehetősen védtelenek egy ellenük irányuló csapás esetén, és a föld alatti bunkerek sem bírnának ki komolyabb csapásokat – jelentette ki Mose Jáálon izraeli miniszterelnök-helyettes, volt vezérkari főnök. Korábban több olyan szakértői vélemény látott napvilágot, amely még a Boeing által legutóbb kifejlesztett bunkerromboló bombák iráni hatékonyságát is megkérdőjelezte. Kérdés, hogy ez valóban így van, vagy a Pentagon és a Fehér Ház csak azért kicsinyelte le a saját bunkerrombolói hatását, hogy ne kelljen bevetniük őket.

Áviv Kochávi, az izraeli katonai hírszerzés főnöke

Jáálon és az izraeli katonai hírszerzés főnöke, Áviv Kochávi vezérőrnagy egy konferencián részleteket ismertettek az iráni nukleáris fegyverkezésről. Jáálon azt állította, Irán olyan rakéták kifejlesztésén dolgozik, amelyekkel akár a tízezer kilométerre lévő Egyesült Államokat is el képes érni. A miniszterelnök-helyettes szerint egy néhány hónappal ezelőtt történt rejtélyes robbanás nyomát fedezték fel Iránban egy rakétakutató és -fejlesztő létesítményben. A robbanás oka ismeretlen, s azzal kapcsolatban Jáálon sem kívánt találgatásokba bocsátkozni.

Kochávi szerint Iránnak már most van annyi dúsított urániuma, ami négy atombombához elegendő. Izrael különféle ellenségei összesen 200 ezer kisebb-nagyobb rakétával rendelkezhetnek, amellyel a zsidó államra támadhatnak. Ezek zöme 30-40 kilométernél messzebbről nem használható, van azonban néhány ezer olyan, amelynek a hatótávolsága több száz kilométer.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.3/5 (7 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 7 szavazatból)
Panetta: Izrael tavasszal lecsaphat Iránra, 4.3 out of 5 based on 7 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(59)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

59 Reader’s Comments

  1. http://index.hu/kulfold/2012/02/05/kilenc_perc_alatt_eltorolhetnek_izraelt_a_fold_szinerol/
    …. Perzsia ki akarja próbálni, hogy őket mennyi idő alatt lehet elpusztítani?
    Fogadok, nem kell hozzá 9 perc, 7 is elég lesz rá. :)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  2. Gonoszka
    Megelőztél :))))))))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  3. Ezek után még csodálkoznak, hogy az atomtudósaik korán halnak akárcsak a mosónők. :))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  4. Avi, látom van humorod. :)))))))))))))))))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  5. Kicsit sok a terelés a kommunikációs háborúban – miközben Irán és Törökország a háttérben “konfrontálódik” Szíriában. :((
    Gonoszka, hagyományos eszközökkel mindkét perces “jóslat” humbug, bár a kommunikációt viccesre próbálja venni. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Ebből még a jobbiknak is dilemmája lesz, mert el kell dönteniük, hogy most akkor a törökökkel, vagy a perzsákkal vannak jó viszonyban?!?! :)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. steján:

    “…Azokon a fórumokon ahol „te” megjelensz, ezek után részt sem veszek…”

    - Jól kitoltál velem, de főleg az olvasótáborral… értékes meglátásais nem olvashatjuk többet?

    “…Valami orvosi eset vagy, vagy elferdült a tengely. ..”

    - A barátnőim is ezt mondják mindig, :)

    “…Le kéne venni a szemellenzőt…”

    - Jól leveszem.

    “…ha valakinek más a véleménye, akkor különböző jelzőket használsz…


    1, Piciapám, ha valaki éktelen baromságokat ír be, és sokadik korrekció után is ugyanazt a baromságot tolja vissza, akkor ez van.

    2, A “vélemény” és az “éktelen baromság” nem ugyanaz. Ha egy halom hülyeséget írsz be, a minimális háttérismeretek nélkül, az nem “vélemény”.

    “.,..Ne csak az Arany sas magazint meg Kiss Álmos Péter írásait olvasd…”

    - Jól van te fél…gyelmű, akkor ezentúl nem szakmai műveket, elemzéseket olvasok, hanem Minden Források Netovábbját, a magyar nyelvű, full- gagyi wikipédiát, meg sebtében összegányolt, gagyi blogocskákat.

    Gilles Kepelt, Kiss Á. Pétert, Sárhidai Gyulát, Rostoványi Zsoltot, Haim Herzogot, Avigdor Kahalanit, Az Aranysas szakfolyóiratot, a Global Securityt, a Debkát, és a többieket meg hagyom a francba, OK?

    Na, ítélje meg ezt a kis közjátékot mindenki, ahogy akarja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  8. “…Kevesebb mint kilenc perc alatt” el lehetne törölni Izraelt a föld színéről, írja szombati blogbejegyzésében Alireza Forghani iráni kompjutermérnök…”

    - Hasonlóakat a többi iszlámnáci mocsok is ordított a korábbi évtizedekben is, de még meg is próbálták- jól ismert végeredményekkel.

    Az iráni hőbörgés már hosszú ideje egy különösen fejletlen, idióta kölök sértett óbégatására hasonlít. Akinek azért nem nagyon kellene nuke-t adni a kezébe.
    (most képzeljétek már el, az iskola legszerencsétlenebb, legnőhiányosabb, saját hülyesége miatt egyre süllyedő balfék kölkének a kezébe töltött fegyvert adni, kb. olyan lenne)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (10 szavazatból)
  9. “…“.,..Ne csak az Arany sas magazint meg Kiss Álmos Péter írásait olvasd…”

    -Hahaha… most tényleg röhögöm ezt…

    Az őáltala ismert olvasmányok tekintetében ez kb olyan felszólítás, mintha öröklődéstant akarnék tanulni, ez meg azt mondaná:

    - Mit jövök én itt Ceizel Endrével, olvassak mán mást is, pl. Popómagaznint, abban van a tuti…

    :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Ha Izrael volt, 1600 kilométerre csapott le 2012. október 27. szombat | AN

Iráni dicsérő a Hezbollah ellenőrzőjében 2012. október 15. hétfő | AN

Drónt lőtt le az izraeli légierő 2012. október 6. szombat | Rákócza Richárd

Izrael: elmaradott az iráni haderő 2012. október 5. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos