Ronai and Ronai
AMERIKAI

Korrupció rázkódtatja meg a magyar zsidóságot 2012. január 12. csütörtök 14:48 | Ruth Ellen Gruber / RR Forrás: Baltimore Jewish Times

  • Hozzászólások(61)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Korrupció rázkódtatja meg a magyar zsidóságot

Egy, a visszásságokra a figyelmet felhívó rabbinak és egy reformelkötelezett világi vezetőnek köszönhető, hogy a magyar-zsidó intézményi szereplők már nem érezhetik magukat annyira bebetonozva, mint korábban. A botrányos magyarországi események árnyékában meghúzódó magyar-zsidó kibontakozást Ruth Ellen Gruber vázolja a Jewish Telegraph Agencynek.

A tavalyi év végén Radnóti Zoltán rabbi állítólag értesítette a hatóságokat mindarról a zsarolásról és adócsalásról, amely Budapest legnagyobb, Kozma utcai zsidó-temetőjében folyik. Ez rendőri nyomozáshoz vezetett, valamint ahhoz a precedens nélküli lépéshez, hogy december elsején házkutatást tartottak mind a temetőben, mind a zsidó hitközségi irodákban, ahol a temetkezési egylet irodája is található. A botrányt a magyarországi vezető média is megszellőztette.

„A zsidó közösség vezetéséből sokan támadtak engem azért, mert belügyeket viszek kívülre”, közölte a JTA-vel a 40 éves Radnóti. „Közölték velem, hogy a fizetésemet a Budapesti Zsidó Hitközségtől kapom, következésképp illojális voltam a munkaadóimmal szemben.” De, tette hozzá, „az embernek mindentől függetlenül harcolnia kell az igazságért. Szerintem ez a zsidó hitközségi ügyekben való nagytakarítás kezdete lehet.”

Radnótihoz csatlakozott Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a mérsékelt reformista mozgalom, a neológ közösség ernyőszervezete, ahová a vallásához kötődő magyarországi zsidóság hatalmas többsége tartozik. [A JTA nem tud mit kezdeni a neológia egyedül Magyarországon létező fogalmával, amely de iure ortodoxnak vallja magát, de facto azonban, életvitelében, megjelenésében, egyes hitéleti elemeiben a reformmozgalomra hajaz, holott azzal nem azonos, sőt elhatárolja magát tőle. Külföldön azonban mégis sok esetben a német eredetű, ma főleg angolszász nyelvterületen elterjedt reformmozgalommal rokonítják a magyar neológiát. A ford.] A Mazsihisz legnagyobb tagszervezetét a fővárosi zsidók adják, mivel Budapesten él az ország zsidóinak kilencven százaléka.

A Mazsihisz hivatalosan a magyar zsidóság érdekeit képviseli a kormánnyal szemben, és felelős az évente több millió dollárra rúgó állami adományok és a Holokauszt miatt kárpótlási összegek zsidó szervezetek közti felosztásáért. Bírálói már régóta az ott folyó pénzügyi és adminisztratív műveletek reformjára szólítanak fel, és azzal vádolják a szervezetet, hogy antidemokratikus, senkit sem képvisel, monopolisztikus és átláthatatlan.

A 76 éves ügyvezető igazgató, Zoltai Gusztáv két évtizede van hivatalban, s vezetési stílusa, valamint a hatalomhoz való szilárd ragaszkodása miatt különösen éles bírálatok érik.

„Zoltainak úgy sikerül megtartani a hatalmat, hogy tőle valamiképpen függő embereket helyez kulcspozíciókba”, közölte a JTA-vel Gadó János, a zsidó Szombat magazin szerkesztője. Gadó és mások szerint azok közül, akik a közösségi vezetőket megválasztják, sokan – ha ugyan nem mindenki – Zoltaitól, valamint az általuk megválasztott egyéb hivatalnokoktól függenek.

Zoltait, aki a Mazsihisz jelenlegi elnökéhez, Feldmájer Péterhez hasonlóan nem kívánt válaszolni kérdéseinkre, 1991-ben választották meg ügyvezető igazgatónak, amikor a Mazsihiszt a kommunista korszak zsidó szervezete helyébe létrehozták. A Holokausztot gyermekként túlélő Zoltai családja legnagyobb részét elveszítette a második világháborúban; korábban egy színházigazgató titkáraként dolgozott.

Tavaly tavasszal, mint arról a magyarországi média beszámolt, Radnóti és Heisler azt állították, manipulatív módon választják meg a zsidó közösségi elöljárókat, hogy mindennemű változásnak elejét vegyék a legfőbb vezetésben, s főként hogy Heislert meggátolják abban, hogy tagja legyen a közgyűlésnek, annak a testületnek, amely a legfőbb tisztségviselőket, köztük Zoltait választja meg.

Heisler 2005-ben mondott le a Mazsihisz elnöki posztjáról, miután a szervezet átalakítására tett kísérleteit megtorpedózták, a Zoltai lemondását kérő felhívásai pedig süket fülekre találtak. Decemberben azonban Radnóti támogatásával beválasztották a Mazsihisz igazgatótanácsába, most pedig bízik abban, hogy szövetségeseivel, így Radnótival az oldalán újult erőfeszítéseket tehet a reform érdekében.

„Ha túl is éli a Mazsihisz, másfajta formában fogja túlélni”, mondta Heisler. „Az, ahogyan most működik, nem folytatható. Zoltainak mennie kell; ha megy, akkor nyílik esély erre.”

A Mazsihiszt legfőképpen a pénzügyi átláthatóság hiánya miatt kritizálták, amit a temetőbotrány különösen kidomborított. Radnóti állítása szerint a nyomozást és a rendőri házkutatást az általa küldött anyag váltotta ki, amely dokumentálja a számla nélküli tranzakciókat, kettős könyvelést, nem létező sírhelyek eladását és más visszaéléseket.

„Ez a jéghegy csúcsa”, közölte Miklósi Gábor tényfeltáró újságíró, aki betekintett Radnóti dokumentációjába, és kirobbantotta a sztorit a népszerű Index honlapon.

A Mazsihisz a gyanúsítások elhangzása után kiadott nyilatkozatban azt állította, a saját belső vizsgálata a Budapesti Zsidó Hitközségen belül már hónapokkal korábban feltárt egy visszaélést, aminek a középpontjában hamis számla állt. A Szövetség állítása szerint a temetőigazgatót a pénz visszafizetése után kirúgták.

„Az elkövetett szabálytalanságok nem érintették a BZSH Chevra Kadisa (Szentegylet) temetkezési osztályának számlázási rendszerét”, állt a közleményben.

Kovács András szociológus, aki társszerzője volt a Mazsihisz „sürgős” megreformálására felszólító jelentésnek, kijelentette, hogy a közösségi pénzek szétosztásának módját „teljes homály fedi”. A londoni Institute for Jewish Policy Research kutatóintézet által szeptemberben kiadott jelentés a nagyobb átláthatóság és a méltányos elosztás érdekében strukturális változásokat sürget.

„Sok szóbeszéd és pletyka terjeng”, mondta Kovács a JTA-nek. „A közösség egyes volt tisztségviselői már nem egyszer javasolták független könyvvizsgáló alkalmazását, de erre sohasem került sor. Mindig azt sugallják, hogy az ezzel kapcsolatos kérdések rossz fényt vetnek a közösségre, s az antiszemiták malmára hajtják a vizet.”

A kormány az elmúlt hónapokban olyan tárgyalásokat folytat, melyek eredményeképp a támogatások egy részét elvonhatják a Mazsihisztől.

Az új törvény értelmében az állam a zsidóság három formáját ismeri el hivatalosan, a Holokauszt előtt fennállott állapotnak megfelelően: a Mazsihisz által képviselt neológiát; az ortodoxiát, aminek a magyarországi jelenléte kicsiny; valamint az úgynevezett Status Quo irányzatot, amely Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) néven ismert. A háromból jelenleg csak a Mazsihisz részesül közvetlen állami apanázsban és a kommunisták által elvett és vissza nem kért zsidó vagyonért nyújtott kollektív kárpótlásban.

Jelenleg több zsidó csoport azt szeretné elérni, hogy közvetlenül kapja az állami támogatást, ne pedig a Mazsihisz által kiosztott pénzre legyen utalva. A Mazsihisz azt állítja, harcolni fog az újraelosztás ellen.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.3/5 (13 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 8 szavazatból)
Korrupció rázkódtatja meg a magyar zsidóságot, 4.3 out of 5 based on 13 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(61)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

61 Reader’s Comments

  1. Miert pont most jelenik meg Radnoti ezzel a sztorival?
    Ami a rabbi kinezetet illetti,mikor mosakodott es borotvalkozott,talan ket hete?
    A hitkozsegen belul mindig voltak visszaelesek es csalasok,ez nem ujdonsag.
    Barmilyen szevezet kap adomanyt vagy segelyt,ott mindig felall a veszely annak,hogy visszaelesek legyenek.
    Teljesen mindegy,hogy zsido vagy nem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -13 (29 szavazatból)
  2. Hiába, a zsidók is “alkalmazkodnak”, magyarosodnak, ha nem tennék a Jobbik kiutasítaná őket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -6 (16 szavazatból)
  3. Milliárdokról beszélhetünk…Tudom.Közeli szemlélője voltam.A temető igazgatója(volt igazgatója),és Zoltai elsikkasztották,és Izraelbe menekítették a pénzt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (13 szavazatból)
  4. na tessek!!mit mondtam korabban mi!??
    elkezdodott…………………..!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  5. hat igen!!
    a Hala’ha eloirja szigoruan,hogy a belso ugyeket,a helyi Sanhedrin Gadol-(vallasi birosag)-targyalja le MINDEN Vallasi,Hiteleti kerdesben,legyen az Ideologiai vagy Anyagi kerdes!!!!!
    Ez a TORVENY!!!!
    na persze az un,; “neolog” reformista,liberal zsidok most hatalomra akarnak torni es kiteregetik a “szennyest” orszag-vilag ele!!
    na nem mintha az o fejukon nem lenne vaj!!,mint azt mondani szokas ugye!?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (13 szavazatból)
  6. a neolog,liberal zsidoknak az Orthodoxiahoz-(Israelita ertelemben)-SEMMI KOZUK SINCS!!!!!!!
    az orthodoxia zsido vallasi ertelemben = az amit Israelben ugy hivnak “Haredim”!!-ok viszont abszolutte nem nyitottak a kulvilagra mint a magyarorszagi neolog-liberal zsidok!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  7. 1.Zoltai helyzete teljesen parallel a jelenlegi Orbány kormányéhoz. A hű vazallusok szájukat befogják, a kivűlállók szégyenkeznek, de nem tudnak/akarnak semmit tenni.
    2. A neológ irányzat inkább az amerikai “conservative” irányzatnak felel meg leginkább.
    3. Radnóti az egyetlen, aki felemeli a hangját az évtizedek óta folyó átláthatatlan gazdálkodású, auotkratikus működésű és teljesen támogatását vesztett Mazsihisz ellen. Drukkoljunk neki és minden erőnkkel támogassuk, hogy sikerüljön!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (23 szavazatból)
  8. Bennfentes

    Meg kell tenni a feljelentést Izraelben is.Lopni , csalni nem lehet senkinek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  9. A világ nem így működik.Ne legyünk naivak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  10. http://judaizmus.blogspot.com/2011/12/dagad-temet-o-botranyzsidok-zsidokat.html
    Igen érdekes lenne tudni, hogy Tel-Avivban mennyit tudnak ezekről a dolgokról. Speciel közeli ismeretségi körömben jelenleg is van akinek az Aliyah engedélye azért csúszik mert azt firtatják, hogy miért nem a zsidó temetőben vannak eltemetve a szülők közül néhányan és mennyibe került volna ha nem hamvasztják hanem koporsósan temetik őket. Megjegyzem nem gazdag zsidó családról van szó és Holokauszt túlélők gyerekéről és unokájáról!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  11. Liber Mädele Esther!
    1,;-tevedes!!Oberlander Baruch Rebbi mar folemelte ez ugyben a hangjat a Yirushalaim-i Rambam-nal!!
    2;: szerinted ha nem simulnanak be az uj-(MINDENKORI!!)-hatalomhoz a MAZSIHISZ vezetoi,vajon kapnak-e az Allami tamogatast,ami a letfenntartasukhoz sajnos szukseges!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  12. Avi!!
    ??? kikrol van szo??

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  13. asher alexander
    2012. január 12. csütörtök
    16:05
    Tisztellek becsüllek és tudod, hogy egy tőröl fakadtunk, de most nem hiszem, hogy igazad van. Lásd a fenti hozzászólásomat és linket. Persze at EMIH sem a kedvencem a pártpolitikához való kötődése miatt. Igaz egyenlőre őket kihagyták a konc felosztásból. Pedig emberileg Köves Shlomo nagyon is értékes ember.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  14. Nos Itt csak a pénzről és a hatalomról szól minden. Főleg a Radnóti rabbi esetében.
    Íme egy vélemény a sok közül de lehet szemezgetni az interneten:
    “Térjünk vissza a Kik és miért Most kérdéséhez.
    A KIK:
    Radnóti Zoltánnal az élen,Heisler Andrással a háttérben!
    A MIÉRT MOST?:
    Heisler András a 2011. májusában tartott BZSH és MAZSIHISZ választásokon, mindegy melyiket, csak elnöki széket akart elnyerni.
    MIÉRT?
    Mert komoly protokolláris megjelenésekre add lehetőségeket, amely megjelenések egyben állami szinten mérhető kapcsolatteremtésekre add lehetőségeket. Ezen elnöki pozíciók valamelyiknek elnyerése érdekében indult a Károli Gáspár téri zsinagóga színeiben.
    Ezért lobbizott – nem minden érdek nélkül -, mellette Radnóti Zoltán “rabbi”.
    Mivel a FIDESZ van kormányzati pozícióban, leendő hatalmuk és befolyásuk minél szélesebb körben való kiterjesztése érdekében Radnóti “rabbi” a Bét-Sálom zsinagóga tagjai közé édesgette Szabó Györgyöt, aki FIDESZES képviselő. Mindent megtettek a győzelemért.
    DE NEM SIKERÜLT!
    Ezt nem tudták, és nem tudják a mai napig feldolgozni.
    ITT AZ ELVESZTETT HATALOMRÓL SZÓL A JÁTSZMA.
    Radnóti Zoltán vezetésével felheccelték a zsinagóga tagjait. Mindenki feljelentéseket fogalmazott és küldözgetett mindenfelé. Úgy tűnik azonban,hogy falakba ütköztek.
    ELFOGYOTT A TÜRELMÜK!”
    És még van!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -6 (10 szavazatból)
  15. ez nem a zsidóságról szól, hanem emberekről. Persze, antiszemitizmusra van igény, akkor pedig jól jön egy ilyen botrány. Ha loptak, akkor meg kell vizsgálni! Asher, ha nem megy belül, akkor jöhet a kivül, gondolhatta Radnóti Zoli, akit nem mindenki szeret, miként a Mazsihiszt sem, de a szeretet magánügy, a hitközség ügye pedig arra tartozik, aki a hitközösség tagja. Zoli az!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  16. Liber Chaver Avi!
    nekem semmi-de-semmi bajom nincsen veled!!!!
    israelben TUDNAK rola mi hogyan zajlik ott!!!
    tavaly ota a RAMBAM-nal is tudnak mindenrol-(mazsihisz ugyletek)-hala h’Rav Oberlander Baruch jelentesenek!!
    csak mi hivo Haredi zsidok nem verjuk nagydobra!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (10 szavazatból)
  17. bandika!!
    -en ismerem a zoltait es nem hiszem el hogy olyan lenne mint azt ez a kis senki -(foton)-most bellitani probalna!!
    a feldmajert is ismerem szemelyesen!!az se olyan!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -6 (12 szavazatból)
  18. Na tessék, Jobbik. Itt a bizonyíték hogy a zsidók is magyarok, “nemzeti együttműködés” van már a Mazsihiszben is :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  19. Avi! Köves Slomo húsz éves koráig nem is tudta hogy zsidó! Megjegyzem Radnóti is kb. akkor tért be.

    Esther, Esther!? Te hova snoderolsz, mert Radnóti még egy fillért nem fizetett a közösbe(BZSH-ba), mióta kinevezték budai rabbinak..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (9 szavazatból)
  20. stirner!
    annak “ahhoz” semmi koze!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  21. Hat, erdekes volt a kommenteket olvasni!
    A zsidok is csak arra vagynak mint a magyarok, kinaiak, feketek.
    Hatalom!
    Penz!
    Olyan sokszor kerulnek szoba a zsidok es annyi ember el a foldon, meg rajtuk kivul. Sokszor ugy erzem tul van ez lihegve.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  22. Na, ez csodas. Ez a hires zsido “osszetartas”. Radnoti Rabbi egy hos a szememben! A sajat nagyszuleimet is a Kozma utcai maffia kozremukodesevel temettuk el. Magyarorszag fel adossagat kizsaroltak szegeny gyaszolo szuleimbol. Ez nem arrol szol hogy ” egy zsido ne tarja fel a zsidok szennyeset”, hanem arrol szol hogy egy bunozoreteg buneit fel kell tarni, hogy aztan egy normalisabb helyzet alljon elo.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (19 szavazatból)
  23. asher alexander
    2012. január 12. csütörtök
    16:57
    1 hetes a sztorim. A b@sztatás TelAvivból jött. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  24. Mind a két egyház meglátogatás alatt van. Valyon felismerik?
    Az Örökkévaló hosszasan figyel, vizsgálódik, majd újat állít a régi korrumpálódottak helyébe. Leteszi azokat akik nem tisztelik őt, mert Ő maga az igazság. Hogyan gondolhattta bárki is, hogy megúszhatja?
    El lesz választva a profán és a szent. Talán épp most. Nem szabad a bűnt palástolni:

    “Sanyibácsi”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  25. Adon Asher Alexander!
    Először is leszögezem, hogy nem mostantól, hanem már hosszú évek óta, a MAZSIHISZ-t egy maffiának tartom, és semmi nem lep meg velük kapcsolatban. Ezzel szemben, Köves Slomot, és a Chabadokat, ugyan olyan maffiának tartom. Koncon marakodó kutyák gyülekezete mind a kettő!
    Viszont szíven ütöttek az ön zengzetes szavai, a harédimek dicséretéről.
    19 éve élek Izraelbe. Mivel, még a szüleimtől kisgyerek koromban megtanultam, hogy zsidó nőt, vagy férfit a kolnidre este, csak a zsinagógában találhat, és ezt én Magyarországon mindig be is tartottam, így természetes volt számomra, hogy itt is így lesz. még akkor is, ha különben nem vagyok vallásos. (Ahogy már a szüleim sem voltak azok!) Csak az elpusztított nagyszüleim, és egyéb rokonaim emléke iránti kegyelet tette ezt nekem természetessé.
    Nos augusztus hónapban alijáztam, így egy hónap múlva már jom kipur volt. Magyarul beszélő ismerőseimtől megtudtam, hogy hol van askenázi bet kneszet a városba, és kolnidre este, ahogy azt megszoktam egész életemben, fehér szoknyába, és fehér hosszú ujjú blúzba,a fejemen fehér kendővel, a fiam fehér nadrágba, és fehér ingbe, és fehér kipába, elmentünk az askenázi zsinagógába.
    Természetesen, úgy a férfiak, mint az üvegezett fallal elválasztott női részen, tömve volt a zsinagóga. Ezért én a nőknél, a fiam a férfiaknál, megálltunk a fal mellett.
    - Be kell vallanom, akkor még felemelő volt az az érzés, hogy életemben először, egy izraeli bet kneszetben töltöm a kolnidre estét!-
    Aztán pár perc múlva ez a felemelő érzés elmúlt. Ugyanis oda jött hozzám, egy parókás, (az óta már tudom) a harédim hagyománynak megfelelően öltözött hölgy, és mondott valamit. Egy hónap után persze én még nem értettem, hogy mit. Kézzel lábbal addig magyarázott, még meg nem értettem, hogy a fal melletti állóhelyért fizessek 250 sékelt.
    Mondtam, hogy nincs ennyi pénzem, és miért kéne fizetnem, hogy itt állok a falnál? Erre ő odahívott még két hölgyet, akik két oldalról belém karoltak, és szelíd erőszakkal, (hiszen nem fogok botrányt csinálni kolnidre este) kivezettek az udvarra. Nem telt el negyed óra sem, és ugyan úgy vezették ki a fiamat is a férfiaktól. Az akkor 16 éves gyereknél sem volt 250 sékel!
    Nos ez volt az első, és utolsó zsinagóga látogatásom az országba. Megszakítottam a családi hagyományt, és ma már csak a testvérem folytatja azt Magyarországon.
    Ez pedig, csak egy példa, a 19 év alatt összegyűlt rengeteg hasonló példa közül, az oly tökéletes harédimekkel kapcsolatba.
    Persze ez egyetlen pillanatig nem menti a MAZSIHISZ-nél történteket, csak ne kezdjük szembe állítani azt az itteniekkel. sajnos korrupció, és sikkasztás mindenűt van, és tisztelet minden olyan embernek, fajtától, vallástól, rangtól függetlenül, aki ellenáll, és nyilvánosságra hozza ezeket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  26. A korrupció az a gyümölcs, amiről megismerhetitek a fáját.
    A Termtő úgy látszik mozdúl. Ki-ki gyülekezik a fügefa és a szőlőtő alatt.
    A vesék vizsgálója most amit titokban mondtál, a tetőkről hallod vissza.
    Vagy bűnbánatra jutsz, vagy szemétdombra. Dönthetsz.
    “Sanyibácsi”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  27. ” Avi! Köves Slomo húsz éves koráig nem is tudta hogy zsidó! Megjegyzem Radnóti is kb. akkor tért be.”
    Ki a frászt érdekel, hogy ki mikor tért be vagy sem? Én mint magánemberről beszéltem és nem mint zsidóról. Azt mondtam, hogy mint embert tisztelem de mint a mostani politikához erősen kötődő rabbi nem igazán nyerte el a tetszésemet. Tehát nálam azért mert valaki Fideszes azért lehet jó ember is!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  28. Pál Apostol nick nevű olvasónkat megkérjük, ne használja ezt a nevet, mert sértő a név tulajdonosára nézve. Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  29. Asher, a Mazsihisz több alkalommal kijelentette, hogy a Sulchán Áruch alapján állnak. Ez maga az ortodoxia. Az más lapra tartozik, hogy ez a kijelentés röhej. Ortodoxia nem egyenlő chárédiek, különösen Mo-on nem.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  30. Az, hogy Köves húszéves korában tudta meg, hogy zsidó, nettó hülyeség. Slomó 79-ben született, nem 99-ben tudta meg, hogy zsidó, akkor nem avathatták volna 2003 januárjában rabbivá. Ehhez jó néhány évet kell ugyanis tanulni, és ezt valamikor 13 éves kora körül kezdte. Tény, hogy későn árulta el neki a papája, de nem húszévesen.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  31. bela
    2012. január 12. csütörtök
    17:39
    “Hat, erdekes volt a kommenteket olvasni!
    A zsidok is csak arra vagynak mint a magyarok, kinaiak, feketek.
    Hatalom!
    Penz!”

    …………..
    Megnyugtatlak, hogy a zsidók pont ugyanolyan emberek mint a katolikusok protestánsok stb. Egy dolog van ami megkülönbözteti őket a többiektől az az Európában elterjedt zsidógyűlölet immáron 2 évezrede. Van egy másik nagy különbség a többi embertől, hogy a zsidóságban benne van a tanulás iránti szükséglet. Sokkal több a zsidó származású művész tudós stb a számarányukhoz képest mint a más nemzetekhez tartozóknál. Egyébként pontosan ugyanolyan gyarlók mint bárki más.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  32. ajanaim! Radnóti nem édesgethette Szabót magához, mert Szabó az EMIH oszlopos tagja és Fideszes kijárója, ezt Radnóti nagyon is tudja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  33. Eva Benay!
    1,;-amirol Te irsz az az Erev Yom h’Kippurim es nem ecceruen holmi “kolnidre este”!!
    a Kol Nidrey az egy Vallasi Enek amit Erev Kippur-kor enekel el a Kantor a Beith h’Knesseth-ben!!
    2,;-Igen!!az egy tobb szazeves tradicio-(Magyarorszagon is!!!!)-hogy az allo-ulo helyekert fizetni kell ilyenkor!!
    ez van!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  34. ricsi!!
    Haredi=Orthodox!!
    teccik vagy sem ez van!!
    nezz utana pl,; a Meah Shearim-ban!
    -en az vagyok,Haredi yehudi!az osszes felmenom mind az volt,minden ferfi a csaladomban hassid volt!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  35. Mate, Ivan Tibor

    “Kerdezzuk meg a Rabbit! Mit mond a Rabbi?
    -Uljetek le. Mindenki uljon le.”
    .
    Solem Alechem: Tobias, a tejesember

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  36. Szegény Apám már rég nem él, – mi még gyerekek voltunk, mindig mondta, a vezetőség milyen pénzeket él fel, mennyit utaznak stb.
    Véleményem szerint az állami kárpótlást aszerint kellene felosztani, hogy a Hitközségek szerint beleértve a vidéki Hitközségeket is, hisz köztudott, hogy a nagyrészt a vidéki zsidókat vitték el, tőlük vettek el többet, tehát az elosztásnál ezt figyelembe kellene venni!
    Igen tudjuk a MAZSIHISZT él, és visszaél a ráruházott jogokkal, meg kellene újítani a vezetőséget, és olyan szabályokat léptetni életbe, hogy az Elnök max. két cikluson tölthetné be a posztot, így kevesebb visszaélési lehetőség lehetne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  37. Mate, Ivan Tibor

    Asher, Szliha, mint Haredi nem gondolod, hogy azok a zsidok hozzak rank az uj hitlert, akik egy masik zsidot kitesznek a zsinagogabol Erev Jam Kipurkor? Ahavat Yiszroel mar nem szempont, csak a penz? Ez van?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  38. Éva Benay
    2012. január 12. csütörtök
    21:18

    Szia Éva! Jó, hogy kiadtad magadból ezt a sérelmet. Ha Izraelben lehet korrupcióról beszélni, márpedig lehet, az haredi körökben a legerősebb.:(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  39. asher alexander
    2012. január 13. péntek
    09:10

    Kedves Asher Alexander! Bár megfogadtam, hogy bármennyire is tisztelem a korodat és figyelembe veszem az általad átélteket, kénytelen vagyok Neked ellentmondani, de ehhez egy kis magyarázatra van szükség.

    Te, amikor kommentelsz, azt feltételezed, hogy hozzászólásaidat kizárólag zsidók, ráadásul a vallásban maximálisan otthon lévő zsidók olvassák. Ez aztán azt eredményezi, hogy kívülálló az egészből csak annyit (vagy még annyit sem) ért, hogy a haredi zsidóság Izrael gerince.
    Holott ez koránt sincs így. A haredi zsidóság az orthodoxiának is egy kisebb “kinövése”, amelyik – tisztelet a nagyon kevés kivételnek – nemhogy gerince lenne az államnak, de egyenesen keresztbe tesz annak.
    Az, hogy valaki összehoz 14 gyereket és a mellett reggeltől estig a jesivában ül, az asszony meg a piacon kéreget, as nem az én vallásom. Pedig othoxoxnak tartom magam, ami annyit jelent, hogy nemcsak betartom a parancsolatokat, de tudom, értem is, hogy mit miért csinálok. Magyarul, a Sulhan Aruch törvényei szerint élek. Mindezek mellett dolgozom – mert a kettő nem zárja ki egymást. Sőt! Ezen felül minden társadalmi kötelezettségemnek eleget teszek: Katonáskodom, adót fizetek betartom az állam törvényeit és főképpen nem rekesztem ki azokat a honfitársaimat, akik, mint pl. Te is, a Vészkorszakból menekülve érkeztek az országba és alapítottak államot.

    Egy utolsó mondat. Saját bevallásod szerint ‘48-tól élsz Izraelben. Honnan vannak pontos információid arról, hogy a MASIHISZ-ban milyen ügyletek zajlottak és sajlanak. Honnan vannak információid arról, hogy mi az oka a Lubavicser-MAZSIHISZ ellentétnek?

    Bocsánat, de válaszra nem tartok igényt, az információkat leginkább a nem zsidó vallású olvasokkal akartam megosztani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  40. Uram, Uram! Mit szólsz hozzá?
    Az én drága barátom elmosolyodott.
    A fiaim, a gyermekeim. Engem imával igyekeznek korrumpálni.
    Majd csak súgta, hogy csak én halljam: Néha sikerrel.
    Megcsóváltam a fejem és én is nevettem.
    ….
    Barátaim, hát csodálkoztok? :)))
    Bocsánat, ha profán voltam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  41. lehár, nagyon nagyon szeretem a szemléleted.
    De ezt azt hiszem tudod. Tőletek erősödik Izrael.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  42. Asher, te semmit nem tudsz az itteni helyzetről… Radnóti sokat küzdött azért, hogy megoldás legyen a zsidó berkeken belül. Amikor látta, hogy csak el akarják tussolni az ügyet, akkor fordult a nyilvánossághoz. A harediek sokszor példát vehetnének erről és akkor talán kevesebb kisgyereket molesztálnának mindenféle retorzió nélkül… Kiderült már pár dolog (ami rettenetesen rossz színben tűnteti fel a vallásos zsidóságot) Bet Shemeshben és egyéb ultraortodox helyeken… Az a baj, hogy a harediek magukat zárják “gettóba” és egyre veszélyesebb a beltenyészet… Egyre több testi és szellemi sérült gyerek születik, mert egymás között házasodnak… Erre nem lennék büszke, Asher Alexander!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  43. Köves Slomo a Népszabadságban megjelent interjúban mondta el,hogy az apja 12 éves korában közölte vele,hogy zsidó.Egyébként eddigi ténykedésével többet tett a magyar zsidóság elfogadtatásáért és a zsidó fiatalok összefogásáért,mint a
    Mazsihisz jelenlegi vezetői két évtizedes regnálásuk alatt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  44. Ha Radnótit kéne jellemezni, azok kedvéért aki nem járatosak zsidó berkekben, azt mondanám kiköpött Tőkés. Könyöklő karrierista, hataloméhes és pénzsóvár, képmutató farizeus, és a többibe is veri a Tőkést. Nem a Zoltai féle vezetést akarom védni, amely megérett a cserére de ne essünk cseberből vederbe. Ezt a magyarság folyamatosan megteszi (lásd a jelenlegi helyzetet) a vallási felekezettől függetlenül. Nem az a legjobb aki a legjobban hazudja azt ami nekünk tetszik.
    A Slomó valóban más mind a MAZSIHISZ . Ilyen rövid idő alatt ennyi fidesz hátsót kinyalni és egy antiszemita kormány dísz zsidója lenni nem semmi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  45. Liber Chaver Eldrad!
    1,;-en NEM ulok egesznap a Yeshiva-ban es bujom a Szent Sefer-eket!!
    2,;-az en Nejem sosem keregetett egyik piacon sem,most meg mar plane nem,mert par eve egy terrorista tamadasban a rehov ben-yehudah-n a kislanyommal egyutt odaveszett!!
    3,;-jomagam es meg nagyon-nagyon sokan szolgaltunk a Tsahal kimondottan Haredi egysegeben!!-(nezz utana,ma is letezik ilyen egyseg!!!)-
    tehat ne gyere azzal hogy mi gatlunk ezt vagy azt Erets Israel- ben!!!
    Zoltai Urat en kozel 20 eve ismerem! igenis szinte napra keszen tisztaban vagyok azokkal a tortenesekkel amik ott Magyarorszagon zajlanak!!
    itt is lehet fogni az Allami-(hamisitott tortenesek)-es privat adokat!!nekem van a net-en 48 Magyar csatornam!!
    a MAZSIHISZ hirportalt is olvasgatom!!
    azt NEM mondom hogy Mindennel egyet ertek!!!!Nem bizony!!
    de!!!
    egy eddig szinte ismeretlen akarki,most kirukkol mindnfele szennyes iromanyokkal a Vallasi eletrol es annak kiskapuirol,………………azt en egy meglehetosen aljas undorito dolognak tartom!!
    ez van!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  46. ez a Radnoti hol Rabbi??!
    melyik Beith h’Knesseth Rabbija??miota tolti be a Rabbi hivatast??
    a fotoja utan itelve nem regota az biztos!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  47. mar latom nincsen ertelme!!!!
    amiket itt olvasok azokbol az jon ki,hogy a baloldal israeli-(meerets)-es talan meg shalom akshav is erosen kepviselteti magat az AN oldalon!!
    ok meg koztudottan utalnak minket ,mert mi Haredim Yehudim vagyunk!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  48. Látom dolgoznak a Bét-Sálom megbízottak, gyűlnek a mínuszok. Nos csak szorgalmasan mert nemsokára bejön a Szombat.:-D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  49. Za'Kant E-manual

    Kedves Admin! Ugye a Pál Apostol nickname-mel kapcsolatos kérés csak vicc volt? Amennyiben nem – és sajnos ez az érzésem – akkor nagy baj van. Sértő a név tulajdonosára nézve? Honnan tudja? Ha valaki a Sztálin nicket használja az nem? Vagy mit szólna a Leninhez? Ha ez a név sértei az ön vallásos meggyőződését, magánemberként megkérheti használóját, válasszon másikat. Ha azonban moderátorként/adminként teszi az pont olyan, mintha egy cenzor azért tiltana be egy könyvet, mert neki nem tetszik. Lehet, hogy az olvasót Pálnak hívják, és az Apostol együttes rajongója. Erre nem gondolt? De még ha nem is így lenne! Ha valaki Mohamedet rablónak, Jézust pedig kitalált személynek nevezné, vagy esetleg csalónak, Ön akkor sem utasíthatná rendre. Még akkor sem, ha ez sértené Önt. Ami persze ostobaság. Legalább akkora, mint azm ha valaki a kormány elleni vádakat Magyororszábelleni támadásnak állítja be. Mint ahogy ez a cikk sem a zsidók elleni támadás. Vagy tévedek? Zoltai Gusztáv biztosan cenzúrázta volna. Igaza lett volna vajon? Remélem, ez csak egy tévedés volt. A véleményem nem sérthet senkit, mert az az enyém. Ez a vélemény lényege. Lehet egyetérteni, vagy vitatkozni. De cenzúrázni? Pál Apostol. Hm. Szerintem mesehős. Én is rendre leszek utasítva? Mert akkor tévedtem, amikor azt hittem, hogy ez egy értelmes fórum. Ja Immanuel Kant azt üzeni, nem zavarja, hogy hasonlít a nevünk. Remélem maradhat. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  50. Za’Kant E-manual
    2012. január 13. péntek
    14:56
    Nem tisztem az admin védése de egyik fórumon sem szeretik ha ismert személyek neveivel regelnek be. Általában meg is kérik az illetőt, hogy változtasson. Nem tudom, hogy mi a gond ezzel? Az, hogy egy név viselője létezett vagy sem maga szerint az teljesen közömbös. Én sem vagyok vallásos nem is hiszek vallásos történetekben mégis tiszteletben próbálom tartani annak a kultúrkörnek a szimbólumait ahol élek. Nem olyan nagy gond ez.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Harmadszor is kordont bontottak a Szabadság téren 2014. április 10. csütörtök

Lemondott a Mazsihisz ügyvezető igazgatója 2014. április 10. csütörtök

A Jad Vasem kiszáll a Sorsok Házából 2014. március 21. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos