Ronai and Ronai
AMERIKAI

Korrupció rázkódtatja meg a magyar zsidóságot 2012. január 12. csütörtök 14:48 | Ruth Ellen Gruber / RR Forrás: Baltimore Jewish Times

  • Hozzászólások(61)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Korrupció rázkódtatja meg a magyar zsidóságot

Egy, a visszásságokra a figyelmet felhívó rabbinak és egy reformelkötelezett világi vezetőnek köszönhető, hogy a magyar-zsidó intézményi szereplők már nem érezhetik magukat annyira bebetonozva, mint korábban. A botrányos magyarországi események árnyékában meghúzódó magyar-zsidó kibontakozást Ruth Ellen Gruber vázolja a Jewish Telegraph Agencynek.

A tavalyi év végén Radnóti Zoltán rabbi állítólag értesítette a hatóságokat mindarról a zsarolásról és adócsalásról, amely Budapest legnagyobb, Kozma utcai zsidó-temetőjében folyik. Ez rendőri nyomozáshoz vezetett, valamint ahhoz a precedens nélküli lépéshez, hogy december elsején házkutatást tartottak mind a temetőben, mind a zsidó hitközségi irodákban, ahol a temetkezési egylet irodája is található. A botrányt a magyarországi vezető média is megszellőztette.

„A zsidó közösség vezetéséből sokan támadtak engem azért, mert belügyeket viszek kívülre”, közölte a JTA-vel a 40 éves Radnóti. „Közölték velem, hogy a fizetésemet a Budapesti Zsidó Hitközségtől kapom, következésképp illojális voltam a munkaadóimmal szemben.” De, tette hozzá, „az embernek mindentől függetlenül harcolnia kell az igazságért. Szerintem ez a zsidó hitközségi ügyekben való nagytakarítás kezdete lehet.”

Radnótihoz csatlakozott Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), a mérsékelt reformista mozgalom, a neológ közösség ernyőszervezete, ahová a vallásához kötődő magyarországi zsidóság hatalmas többsége tartozik. [A JTA nem tud mit kezdeni a neológia egyedül Magyarországon létező fogalmával, amely de iure ortodoxnak vallja magát, de facto azonban, életvitelében, megjelenésében, egyes hitéleti elemeiben a reformmozgalomra hajaz, holott azzal nem azonos, sőt elhatárolja magát tőle. Külföldön azonban mégis sok esetben a német eredetű, ma főleg angolszász nyelvterületen elterjedt reformmozgalommal rokonítják a magyar neológiát. A ford.] A Mazsihisz legnagyobb tagszervezetét a fővárosi zsidók adják, mivel Budapesten él az ország zsidóinak kilencven százaléka.

A Mazsihisz hivatalosan a magyar zsidóság érdekeit képviseli a kormánnyal szemben, és felelős az évente több millió dollárra rúgó állami adományok és a Holokauszt miatt kárpótlási összegek zsidó szervezetek közti felosztásáért. Bírálói már régóta az ott folyó pénzügyi és adminisztratív műveletek reformjára szólítanak fel, és azzal vádolják a szervezetet, hogy antidemokratikus, senkit sem képvisel, monopolisztikus és átláthatatlan.

A 76 éves ügyvezető igazgató, Zoltai Gusztáv két évtizede van hivatalban, s vezetési stílusa, valamint a hatalomhoz való szilárd ragaszkodása miatt különösen éles bírálatok érik.

„Zoltainak úgy sikerül megtartani a hatalmat, hogy tőle valamiképpen függő embereket helyez kulcspozíciókba”, közölte a JTA-vel Gadó János, a zsidó Szombat magazin szerkesztője. Gadó és mások szerint azok közül, akik a közösségi vezetőket megválasztják, sokan – ha ugyan nem mindenki – Zoltaitól, valamint az általuk megválasztott egyéb hivatalnokoktól függenek.

Zoltait, aki a Mazsihisz jelenlegi elnökéhez, Feldmájer Péterhez hasonlóan nem kívánt válaszolni kérdéseinkre, 1991-ben választották meg ügyvezető igazgatónak, amikor a Mazsihiszt a kommunista korszak zsidó szervezete helyébe létrehozták. A Holokausztot gyermekként túlélő Zoltai családja legnagyobb részét elveszítette a második világháborúban; korábban egy színházigazgató titkáraként dolgozott.

Tavaly tavasszal, mint arról a magyarországi média beszámolt, Radnóti és Heisler azt állították, manipulatív módon választják meg a zsidó közösségi elöljárókat, hogy mindennemű változásnak elejét vegyék a legfőbb vezetésben, s főként hogy Heislert meggátolják abban, hogy tagja legyen a közgyűlésnek, annak a testületnek, amely a legfőbb tisztségviselőket, köztük Zoltait választja meg.

Heisler 2005-ben mondott le a Mazsihisz elnöki posztjáról, miután a szervezet átalakítására tett kísérleteit megtorpedózták, a Zoltai lemondását kérő felhívásai pedig süket fülekre találtak. Decemberben azonban Radnóti támogatásával beválasztották a Mazsihisz igazgatótanácsába, most pedig bízik abban, hogy szövetségeseivel, így Radnótival az oldalán újult erőfeszítéseket tehet a reform érdekében.

„Ha túl is éli a Mazsihisz, másfajta formában fogja túlélni”, mondta Heisler. „Az, ahogyan most működik, nem folytatható. Zoltainak mennie kell; ha megy, akkor nyílik esély erre.”

A Mazsihiszt legfőképpen a pénzügyi átláthatóság hiánya miatt kritizálták, amit a temetőbotrány különösen kidomborított. Radnóti állítása szerint a nyomozást és a rendőri házkutatást az általa küldött anyag váltotta ki, amely dokumentálja a számla nélküli tranzakciókat, kettős könyvelést, nem létező sírhelyek eladását és más visszaéléseket.

„Ez a jéghegy csúcsa”, közölte Miklósi Gábor tényfeltáró újságíró, aki betekintett Radnóti dokumentációjába, és kirobbantotta a sztorit a népszerű Index honlapon.

A Mazsihisz a gyanúsítások elhangzása után kiadott nyilatkozatban azt állította, a saját belső vizsgálata a Budapesti Zsidó Hitközségen belül már hónapokkal korábban feltárt egy visszaélést, aminek a középpontjában hamis számla állt. A Szövetség állítása szerint a temetőigazgatót a pénz visszafizetése után kirúgták.

„Az elkövetett szabálytalanságok nem érintették a BZSH Chevra Kadisa (Szentegylet) temetkezési osztályának számlázási rendszerét”, állt a közleményben.

Kovács András szociológus, aki társszerzője volt a Mazsihisz „sürgős” megreformálására felszólító jelentésnek, kijelentette, hogy a közösségi pénzek szétosztásának módját „teljes homály fedi”. A londoni Institute for Jewish Policy Research kutatóintézet által szeptemberben kiadott jelentés a nagyobb átláthatóság és a méltányos elosztás érdekében strukturális változásokat sürget.

„Sok szóbeszéd és pletyka terjeng”, mondta Kovács a JTA-nek. „A közösség egyes volt tisztségviselői már nem egyszer javasolták független könyvvizsgáló alkalmazását, de erre sohasem került sor. Mindig azt sugallják, hogy az ezzel kapcsolatos kérdések rossz fényt vetnek a közösségre, s az antiszemiták malmára hajtják a vizet.”

A kormány az elmúlt hónapokban olyan tárgyalásokat folytat, melyek eredményeképp a támogatások egy részét elvonhatják a Mazsihisztől.

Az új törvény értelmében az állam a zsidóság három formáját ismeri el hivatalosan, a Holokauszt előtt fennállott állapotnak megfelelően: a Mazsihisz által képviselt neológiát; az ortodoxiát, aminek a magyarországi jelenléte kicsiny; valamint az úgynevezett Status Quo irányzatot, amely Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) néven ismert. A háromból jelenleg csak a Mazsihisz részesül közvetlen állami apanázsban és a kommunisták által elvett és vissza nem kért zsidó vagyonért nyújtott kollektív kárpótlásban.

Jelenleg több zsidó csoport azt szeretné elérni, hogy közvetlenül kapja az állami támogatást, ne pedig a Mazsihisz által kiosztott pénzre legyen utalva. A Mazsihisz azt állítja, harcolni fog az újraelosztás ellen.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.3/5 (13 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 8 szavazatból)
Korrupció rázkódtatja meg a magyar zsidóságot, 4.3 out of 5 based on 13 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(61)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

61 Reader’s Comments

  1. lehar
    2012. január 13. péntek
    10:58
    ++++++++++++++++++++++++++++++++
    mint mindig.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  2. Folyik a -szolas,mikozben nehany kollega ugyanazt irja mint En.
    Kozben nehanyan nem latjak a fatol az erdot.
    Azert mert valaki ganej,rablo, csalo, nem azert mert zsido,vagy nem zsido.
    Akkor mutassuk meg a zsidosagunkat,amikor lezsidoznak,Akkor csapjuk pofan az illetot,hogy harom napig szaladgaljon egyik faltol a masik falig.
    Amikor nem turjuk az emberi mivoltunkba valo belegyaloglast.
    Ez az alap torveny Holgyeim es Uraim!
    Na akkor johet a minuszolok gyulekezete…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  3. Kedves Avi! Részben félreértett, részben pedig nem értek egyet önnel. Ha a rendreutasítás oka az ismert személy nevénk használata lett volna, egy szót sem szólok. De nem az volt. Idézem: “Pál Apostol nick nevű olvasónkat megkérjük, ne használja ezt a nevet, mert sértő a név tulajdonosára nézve. Admin” Ez volt a félreértés rész. A kérés okát iletően a “sértő”-re esett a hangsúly. Ami a kultúrkör szimbólumait illeti, abban viszont csak bizonyos határig értek egyet önnel. Mit ért azon, hogy tiszteletben tartani? Én is igyekszem, egész addig, amíg a tiszteletben tartás azt jelenti, szándékosan sértő megjegyzést nem teszek. Jó lenne ugyanis végre belátni, hogy egyetlen vallásnak sincs joga a vélemény cenzúrázásához azon az alapon, hogy ez rájuk nézve sértő. Rengeteg olyan cikket olvasok, ami bántja az igazságérzetemet, vagy szépérzékemet. Mondhatnám azt, hogy sértik a meggyőződésemet, de ezzel nem sokra mennék., ezért tudomásul veszem, vannak idióták hazugok és ostobák. Ráadásul ez nem is olyan szubjektív, mint a vallás. Ha viszont azt találnám mondani, hogy a kereszténység tulajdonképp kisajátította a zsidók istenét, és évszázadokon keresztül pofátlanul még őket is vádolta mindenféle otromba és gusztustalan hazugságokkal, akkor sokan rögtön állítanák, megsértettem őket vallásukban. Ami persze roppant nagy blődség lenne. A szimbólumok védelme meg egyenesen bálványimádás. A kommunista szimbólumokat le lehet dönteni – bár vannak olyanok akik ebben hittek/hisznek – de ha valaki másképp csinál filmet jézusról, mint ahogy azt sokan – és Móricka – elképzelik, akkor az sértő és le sem adjuk a TV-ben. (Lásd: Jézus Krisztus utolsó megkísértése.) Ha izraeli zászlót égetnek a jobbik gyűlésen az rendben van, de ha valaki azt mondja, a Pápa hülyeséget beszél, akkor megkövezik. Ha netán egy olyan szektához tartoznék, ahol abban hisznek, Lucifer a jófiú és csak a zsarnok ellen kelt fel, akkor mi lenne? Engem sérthetne hitem istenének folyamatos gyalázása, mások meg fel volnának háborodva. Igen. Pont ilyen hülyeségek vezettek a vallásháborúkhoz. Ráadásul ez nem egyéni tolerancia kérdése. Ha valakinek a véleménye, meggyőződése, esetleg névválasztása nem tetszik, de ez az én életemet nem befolyásolja – és miért is tenné – akkor tudomásul kell venni, el kell felejteni, vagy túl kell rajta lépni. Példáim nyilván élesek, és nem a szándékos provokációra gondolok. Vegyük tudomásul, különbözőek vagyunk. Ez így szép. Folytathatnám, de remélem a lényeg érthető. Üdvözlettel. ZKEM

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Most,kivetelesen, zsido testvereimhez szolok, a “medorat ha sevet”
    neveben. Ashernak, minden egyutterzesem szemelyes tragediaja
    miatt{,talan valamelyik intifada idejen}.es tiszteletem a lelki eroert
    multjaban es jeleneben.
    Csaladom, de meginkabb parom csaladja, a magyar zsidosag minden
    agat kepviseli , haredimoktol a vallastalan,liberalis zsidokig.
    Ez nem gatolt meg bennunket abban, hogy szeressuk es tiszteljuk egymast.
    Ugy tudom, a magyar zsidosag haredim,status quo,es vallastalan,liberalis
    zsidokbol all.
    A mai helyzetet kevesbbe ismerem, bar a Hevra Kadisarol es a vezetosegrol
    egyaltalan, van nemi velemenyem.
    Ami jelenleg erdekel,foleg Eva Benay postjabol, a mi,.regiek,hozzaallasa az
    uj bevandorlokhoz.Ahogy a mai helyzetet latom Magyarorszagon,gondolom,
    remelem, hogy a magyar zsidosag egy resze megtanulta, mit jelent zsidonak
    lenni MINDEN diaszporaban. Nekunk,regieknek, nem szabad elfelejteni
    kuzdelmeinket, erzekenysegunket a “szabre” bennszulottekkel{ akik kozul
    sokan tuskesek, mint a kaktusz, de a szivuk arany} vagy a “vatikok”kal.szemben.
    Nekem,aki voltam uj bevandorlo,sot,katona is, minden nehezseg ellenere,
    vannak szep emlekeim is, a segitsegrol, a befogadasrol a vallasos,
    vallastalan, sot a haredi “jisuv jasan” {akik kozul sok a “magyar” } reszerol.
    Parom, aki vallasos volt, mint nagyapam,visszaadta a gyermekkori
    unnepek es dallamok szepseget.
    Tudom, hogy a mai szelsosegeseket latva, tul sokat remelek, de lehet
    hogy javithatatlan optimista vagyok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  5. Israeli!
    ———–
    Baruh Ata ‘H Goel Israel !!
    mijn liber chaver!!
    Koszonom halatelt szivvel egyutterzo szavaid!
    azt irod,;-”javithatatlan optimista”?!
    Nem az!
    ecceruen egy igazi hamisitatlan Zsido!!-en is ilyen vagyok,hiszen ha nem igy lenne mar regen golyot repitettem volna a fejembe,-meg ha ezt a Hala’ha szigoruan tiltja is!!
    -meg mert gondolom tudnek meg ezt-azt tenni -(igy-vagy-ugy!)-a nepunk erdekeben,mielott az UR elszolit!!
    most hallottam hogy Beith Shemes-ben tuntetnek a Haredi zsidok a bebortonzott,jogtalanul megvadolt tarsaik mellett,akik csak a meerets es az atkozott shalom akshav aldozatai!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  6. Asher!
    Koszonom, hogy tiszta szivvel reagaltal soraimra. Remeltem, hogy szavaim
    eljutnak azokhoz, akik alyara gondolnak. de felnek. Ugy latszik,ma{holott
    az allam tobb segitseget tud nyujtani mint az 50-es evekben} felnek
    kenyelmuk, szakmai statuszuk feladasatol,esetleges haboruktol.
    Sajnos, mindket tabornak meg vannak a problemai. Nekem nehez
    akar a meretzcel, akar a salom achsavval egyutt tartani, de nem rajongok
    a nok hatranyos megkulonbozteteseert {hadarat nasim, kol baisa erva,
    stb. vagy a katonai szolgalatot nem teljesitokert sem.Igaz, a szolgalat
    megtagadasa megtalalhato a szelso balosoknal is.
    Europaban, a zsido iskolaban{az allamositasig} nem hallottunk a nok
    megkulonbozteteserol{csak a Beit Kneszetben}, sot, Izraelben sem.
    Egyik tanarnom, aki ortodox volt, ragyogo intellektus es tobb nyelven
    beszelt, arra tanitott, hogy a kepessegeink kifejleszteseben a csillagos eg a hatar.
    Az o aldasaval indultam Erecbe. Talan, tobbet vart tolem,mint amit elertem.
    Helyzetem elegge furcsa, a vallasosok kozott{talan} vallastalan, a vallastalanok
    kozott{talan} vallasosnak szamitok.
    Gyermekeim, a vallasos cionistak, es unokaim, mar vilagosabban fogjak latni utjukat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Én tisztelem Radnótit, ami a szívén az a száján. Ezzel egyszer meg is sértett, de semmi sem tökéletes. Mellesleg ez talán nem is csak ” zsidó ” történet; korrupció mindenhol van, erre most történetesen a zsidó közösségben derült fény.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. fringe@

    ” Ami a rabbi kinézetét illeti,…..”
    - förtelmes antiszemita ízű szöveget – kihagyhattad volna,

    és nem csak azért mert, akik ismerik tudják, hogy szinte tisztasági mániákus, hanem mert semmi köze az ügyhöz se pro, se kontra !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  9. Klein Ivan!
    Tul erzekeny vagy.
    En mint hitsorsos nyugodtan biralhatom a rabbi kinezetet,tartom allaspontom mosdatlan kinezete van….egyben igenis koze van mindenhez,mert apolt kulsovel jobban eltudott hitetni a mondokad..
    Aztan meg ilyen nagy szad van van kinnt a nyilt eletben is vagy csak itt?
    Mert remelem a zsidosagod az nem csak itt nyilvanul meg…..
    udv fringe

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  10. Firstly and lastly Jewish

    Mostanaban ismet Magyarorszagon elo, a zsido kozossegi es kultur eletben aktiv vagyok. Szeretnem a cikkhez hozzatenni, hogy:

    1) a neologia mar egyre kevesbe kepviseli a “vallásához kötődő magyarországi zsidóság hatalmas többséget”. Ortodoxok valoban kevesen vannak, de az emlitett EMIH tulajdonkeppen Chabad Lubavics es egyre terjeszkedik. A progressziv/reform iranyzat (amely a vilag legnagyobb zsido iranyzata) mar ket a WUPJ-ban (World Union of Progressive Judaism) tagsaggal rendelkezo kozosseggel kepviselteti magat Magyarorszagon, Bet Orim (Fenyek Haza) es Szim Salom (Adj Beket) hitkozsegek.

    2) Magyarorszagon elve ugy latjuk, hogy valojaban a neologia de iure valamifele progresszivnek vallja magat az ortodoxokhoz kepest, de facto azonban kozeledni sot azonosulni probal az ortodoxiaval (akik viszont mereven elutasitjak a neologok ilyen kozeledeset), valos életvitelében pedig a teljes megjatszas jellemzi oket: pl. tartjak a sabbatot es igy az autot kicsit odebb parkoljak le! A reformmozgalmat teljesen elutasitjak, a neolog szervezet (MAZSIHISZ, melynek neve is hazug, hiszen a Magyar Zsido Hitkozsegek Szovetsege nev azt sugallja, hogy minden hitkozseg oda tartozik, ami messze nem fedi a valosagot)) egyaltalan nem hajlando a reform iranyzatot elismerni, nemhogy segiteni.

    3) MAZSIHISZ minden aron es mindenki holttesten keresztul is megprobalja megtartani a magyar allami penzekkel kapcsolatos egyeduralmat.

    4) az egyhazugyi torveny vonzataban megvaltozott felallasban az ortodoxok es az EMIH (miutan e felhaborito torvenyhozasi folyamat soran eladtak a lelkuket az ordognek – azaz lefekudtek a kormanynak), az allami anyagi forrasok megszerzese erdekeben, az osszes alapveto ellenteteik ellenere is szerzodest kotottek a MAZSIHISZ-szel

    5) annak erdekeben, hogy ne kelljen tovabb felosztaniuk az ‘orokjaradeknak’ nevezett, evente folyositott, jelenleg evi 1,7 milliard forint erteku allami tamogatast, a MASZIHISZ tovabbra sem ismeri el a reform iranyzatot, nem fogadja be a targyalasokba es semmiben nem segiti, sot elleneseges magatarartasa hozzajarult ahhoz, hogy a reform elvesztette egyhazi statuszat

    6) mindez zajlik az egyre hangosabban kifejezesre juto antiszemitizmus kozepette

    Ha nem lennek ‘firstly and lastly Jewish’ es nem toltottem volna felnott eletemet Magyarorszagon kivul, nagyon szegyellenem magam az egesz itteni zsido wirtschaft miatt. Igy csak fel vagyok haborodva es szegyelljek ok magukat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. Tenyleg egy vircsaft folyik ,jol latod az alapveto problemakat,csak sajnos ezt meg a magyarorszagi izraelita hitkozseg sem latja be sajnalatos modon….tul sok az elagazas a sok felesleges duma meg acsarkodas…kiontve a gyerek a furdovizzel egyutt………

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Harmadszor is kordont bontottak a Szabadság téren 2014. április 10. csütörtök

Lemondott a Mazsihisz ügyvezető igazgatója 2014. április 10. csütörtök

A Jad Vasem kiszáll a Sorsok Házából 2014. március 21. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos