Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kézzelfogható lépéseket vár a Valutaalap 2012. január 14. szombat 22:52 | RR Forrás: Bloomberg

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kézzelfogható lépéseket vár a Valutaalap

A nyolcvanas évek végén még borostás egyetemista volt, és honfitársaival együtt azt akarta, tűnjenek el Magyarországról az oroszok, jöjjön be a demokrácia. Ma, miniszterelnökként a szabadság nevében a nyugati kapitalisták ellen harcol, állapítja meg a Bloomberg.

Orbán kölcsönökhöz próbál jutni, hogy elkerülje az idei évben fenyegető fizetésképtelenséget. Előzőleg, múlt novemberben azt állította, Magyarország segítség nélkül is elboldogul. A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió csalódott, mivel a 48 éves vezető növeli befolyását a bíróságok és a központi jegybank felett.

„Orbán úgy hiszi, ismét 1990-et írunk, új szabályokat lehet írni és nem jut idő kompromisszumokra”, állapította meg egy interjúban Lakner Zoltán, a budapesti ELTE politológiatanára. „Orbán kimagaslott merészsége miatt, mert sutba dobta az óvatosságot, stílusa pedig konfrontatív volt”, mikor a kommunista rezsimmel tárgyalt.

Noha Magyarország nem tagja az euroövezetnek, a fizetőeszköz válsága valamennyi jegyét magán viseli: a kötvénypiaci kamatok rekordközelben járnak, az országot a bóvlikategóriába sorolták a hitelminősítők, kormányellenes tüntetések zajlanak. Orbán mint a kommunizmus bukása óta az ország legerősebb kormányfője most választás előtt áll: megegyezik, vagy megkockáztatja annak az országnak a gazdasági összeomlását, amely első ízben folyamodott segítségért 2008 októberében, egy évvel előbb, mint Görögország.

„Az IMF azért akar beavatkozni Magyarországon, hogy tüzet oltson az euroövezet hátsó udvarában”, véli Belaisch Ágnes, az IMF volt közgazdásza, aki jelenleg a londoni Threadneddle Asset Managementnél segédkezik a feljövő piacok 2,5 milliárd dollárnyi adósságának kezelésében. „A Magyarországnak való kölcsönadás fontos, az adósságproblémák nem halmozódhatnak.”

Nyilvános, alapos vizsgálat

Magyarországnak szüksége van az IMF óvadékára az első félévben, hogy a piaci bizalmat helyreállítsa, közölte január 10-én a Bloomberg televízióval Paul Rawlins, a kiemelkedő európai független hitelminősítő, a Fitch Ratings vezetője.

„Kézzelfogható lépésekre” van az IMF-nek szüksége, amelyek bizonyítják Magyarország „erős elkötelezettségét” gazdaságpolitikai ügyekben, mielőtt a kölcsönző utolsó segélyforrás eldönti, „mikor, ha egyáltalán” kezdi meg a kölcsönről a formális tárgyalásokat, közölte Washingtonban Christine Lagarde, az IMF igazgatója, miután a magyar tárgyalódelegáció vezetőjével, Fellegi Tamással találkozott.

„1989-ben a legerősebb fegyverünk a nyilvánosság volt, és most is így áll a dolog”, mondta tegnap riportereknek Orbán a budapesti Parlamentben. „Az IMF-fel folytatott tárgyalások során Magyarország legfontosabb előnye az átláthatóság. Beszéljünk meg mindent tisztességesen és nyíltan. Készek vagyunk elfogadni mindent, amit mondanak, amíg az ésszerű és jó Magyarországnak.”

Orbán az 1989. év júniusában hívta fel magára a figyelmet Nagy Imre, az 1956-os szovjetellenes felkelés vezéralakja újratemetésén. Nagy és a felkelés négy másik vezetőjének koporsója mellett állva a szakállas huszonhat éves arra szólította fel a magyarokat, „vessenek véget a kommunista diktatúrának”.

A berlini fal

Öt hónappal Nagy újratemetése után dőlt le a Berlini Fal, Magyarország pedig megkezdte a demokratikus átalakulást. Orbán 1989-ben brit liberális politikai filozófiát kezdett tanulni az oxfordi Pembroke College-ban Soros György, a magyar származású befektető és emberbarát ösztöndíjából.

Orbán az első, 1990-es posztkommunista választáson került be a törvényhozásba, miután egyike volt a Fidesz, azaz Fiatal Demokraták Szövetsége megalapítóinak, amelyet a mai napig ő vezet. A pártot a korábbi kommunista rezsimből kinőtt Szocialista Párt legnagyobb, nacionalista ellenzékévé formálta. Miniszterelnökké első ízben 1988-ban lett, amikor a Fidesz koalíciót kötött egy populista agrárpárttal, a Független Kisgazdapárttal. Orbán abban az időben Európa legfiatalabb vezetője volt a maga 35 évével.

Magyarországot az EU-tagság felé kormányozta, amit az ország végül 2004-ben kapott meg, átlagosan 4,6 százalékos évi gazdasági növekedés mellett. Ő azonban két évvel korábban elbukott a Szocialista Párttal szemben, amely a közszférában béremelést, valamint nyugdíjemelést hajtott végre.

Zavargások Budapesten

Orbán, miután zsinórban a második választást is elveszítette, 2006-ban az akkori miniszterelnökre, Gyurcsány Ferencre támadt, aki egy kiszivárogtatott beszédében szólt arról, hogy a választási győzelem érdekében hazudtak a gazdaságról. A vallomás ötven év óta nem látott zavargásokat eredményezett Budapesten, s Orbán tömegdemonstrációkon szerepelt a kormányfő megbuktatása érdekében.

Az emberek most ellene tiltakoznak az utcán, noha messze nem annyian.

„Elképesztő bármely politikus részéről, hogy két választást elveszítsen, azután visszatérjen és győzzön”, közölte telefoninterjúban Kenneth Benoit, a London School of Economics professzora. „Ez Orbán karizmatikusságát és a követők egy rendkívül hűséges csoportjának létét bizonyítja. Nehéz lenne Orbán nélkül elképzelni a Fideszt.”

A magyar országgyűlési helyek európai viszonylatban példátlan módon több mint kétharmadát biztosító 2010-es győztes választás után a Fidesz új alkotmányt hozott, amely január elsején lépett életbe.

Médiakontroll

Orbán úgy terjesztette ki befolyását a médiára, hogy a kizárólag a Fidesz által jelölt tagsággal rendelkező tanácsnak jogot biztosított szerkesztőségek megbüntetésére vagy bezárására. Elbocsátotta a bíráskodás fejét, a Legfelsőbb Bíróság elnökét, és a szövetségesei által vezetett csoportra cserélte a költségvetést figyelemmel kísérő független tanácsot.

„Aggodalmaink jelentősek és megalapozottak”, írta december 23-án kelt levelében Hillary Clinton amerikai külügyminiszter Orbánnak a Népszabadság című lap szerint, amely a levelet december 30-án közölte. Orbánt az egyéni szabadságjogok tiszteletben tartására szólította fel, írja a lap.

A nagyjavítás „rendszerváltással” volt egyenértékű, közölte Orbán a Magyar Nemzet című lapnak december 24-én adott interjújában. Intézkedéseit a gazdasági függetlenségért folytatott „szabadságharcnak” minősíti, és az egyre növekvő magyar adósságért, ami Kelet-Európában a legmagasabb, az előző kormányt hibáztatja.

Az EU és az IMF a múlt hónapban függesztették fel a tárgyalásokat, miután a kormány elfogadtatta a központi jegybankról szóló törvényt, amely megnöveli a kamatrátát megállapító Monetáris Tanács hatáskörét, megfosztja viszont Simor Andrást, a Magyar Nemzeti Bank elnökét attól, hogy helyetteseit kinevezze.

Ismétlés?

Orbán a múlt hónapban közölte: elutasította Jose Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének a törvény visszavonására irányuló kérelmét. Orbán tegnap közölte, nyitott „mindenre”, amennyiben „nem politikai véleményeket, hanem érveket” hall.

Az EU-nak nem idegen Orbán katasztrófapolitikája. Eredetileg visszautasította azt is, hogy helyesbítse a médiatörvényt, majd tavaly februárban belement, hogy limitálják a szabályozó hatalmát a „bántó” jellegű írások cenzúrázására és a regisztrációs követelmények könnyítésére, eleget téve az EU médiabiztosa, Neelie Kroes kívánalmainak.

„Orbán azt gondolhatja, valami ilyesmit ismételhet meg a központi jegybankról szóló törvénnyel is: majd bizonyos pontokon kompromisszumot köt, anélkül, hogy veszélybe sodorná céljának elérését; befolyást szerez a jegybank felett, de közben az IMF-kölcsönt is megkapja”, mondta telefoninterjúban Kai-Olaf Lang, a berlini Nemzetközi és Biztonsági Ügyek Német Intézete kutatója.

Mint Lagarde tegnap közölte, „elengedhetetlen”, hogy az EU támogassa a magyar hitelkérelmet.

A Fitch leminősítése

A három nagy hitelminősítő közül utolsóként a Fitch minősítette Magyarországot bóvlinak január hatodikán, a Moody’s Investors Service és a Standard & Poor’s után. Az intézmémny bírálta az orbáni „unortodox gazdaságpolitikát”, amelynek keretében 12 milliárd dollárnyi magán-nyugdíjpénztárat államosítottak, különadókat vetettek ki a bankokra, az energetikai, a kereskedelmi és a telekommunikációs cégekre, a kölcsönadókat pedig a külföldi valutában felvett jelzálog-kölcsönökből fakadó veszteségek viselésére kényszerítették.

A forint a múlt héten rekordmélységeket járt meg az euróval szemben, és ugyancsak rekordot döntött az állampapírok csődbiztosítási árfolyamai is. Noha az országnak még megvan az ereje ahhoz, hogy megállapítsa a kamatrátáját és kinyomtassa saját pénzét, a kormány az állampapírok aukcióján nem érte el a kitűzött célokat. A tízéves lejáratú forintalapú kötvények hozama tíz százalék fölé ugrott.

A magyar pénz, ami a világ legrosszabbul teljesítő valutája volt az elmúlt hat hónapban, tegnap kéthetes csúcsra erősödött az optimizmusnak köszönhetően, miszerint Magyarország megkapja az IMF-kölcsönt. Az ország tegnap 44 milliárd forintnyi (181 millió dollár) adósságát adta el, 11 milliárddal többet a kitűzöttnél, miközben a 2022-ben lejáró állampapírok csődbiztosítási kamatai a december 29-i 9,7 százalékról 9,38 százalékra mérséklődtek.

Nem lesz fizetésképtelenség

„Nincs arra esély, hogy Magyarország fizetésképtelenné váljon”, állítja Szabó Viktor, aki a londoni Aberdeen Asset Management Plc.-nél mintegy hétmilliárd dollárnyi fejlődőpiaci adósság kezelésében vesz részt. „A politikusok megértik, mennyire ártana ez az ország megítélésének. Magyarország a végén meg fogja oldani a problémáit, noha nem egykönnyen, és csak hosszú idő alatt.”

Magyarország gondjait „eltúlozzák”, mondta Belaisch a Threadleneedtől. „Nagyobb a füstje, mint a lángja.”

Orbán hivatalba lépése után eredetileg nem vett fel több kölcsönt az IMF-től, gazdasági minisztere, Matolcsy György pedig közölte, hogy a washingtoni kölcsönadóhoz fordulni „a gyengeség jele” lenne. Az előző kormánynak húszmilliárd eurót (25,4 milliárd dollár) sikerült szereznie nemzetközi kölcsön formájában, és ezzel visszamaradottá tette Magyarország pozícióját abban a térségben, ahol valaha vezető volt.

Magyarország novemberben fordult ismét az IMF-nek, miközben a befektetők adták el a részvényeket, a kötvényeket és a magyar valutát. Aggódtak, hogy az euroövezet válsága, amely Görögországban vette kezdetét több mint két éve, megfertőzheti a gyengébb gazdaságokat.

Az előttük álló küzdelem

„Megnyertük az első csatát a szabadságharcban, de nem ez volt az utolsó”, mondta Matolcsy törvényhozóknak november 21-én, felsorolva a kabinet „unortodox” gazdaságpolitikájának eredményeit, négy nappal azután, hogy segítséget kértek az IMF-től. „Szükségünk van növekedésre, beruházásra, versenyképességre és új típusú pénzügyi biztosítékra is” az IMF-től.

A gazdasági növekedési ráta idén fél százalékot csökkenhet, s ezzel az ország az EU keleti államai közt az utolsó helyre kerül, véli egy november tizedikei európai bizottsági jelentés. Az államadósság a GDP 83 százalékára nőtt a harmadik negyedév végére, ez a legmagasabb a térségben. Az euroövezethez 2009-ben csatlakozott Szlovákiában ez mintegy feleakkora.

Rendhagyó bevétel nélkül a költségvetési deficit több mint a duplája lenne a kormány 2011. évi eredeti céljának, miközben a tavaly bevezetett egykulcsos adó jövedelmeket csökkentett, gazdasági növekedés serkentésére azonban nem bizonyult megfelelőnek. Magyarország költségvetési hiánya csökkentésére nem léptetett életbe „hatékony intézkedéseket”, Orbán lépései pedig nem voltak „megfelelő természetűek”, állapította meg január 11-én az Európai Bizottság.

Orbán gazdaságkezelési tehetetlensége nyomán dugába dőlhetnek tervei, miszerint Magyarországot a saját képére kívánja formálni, s ez végső soron akár a hatalmába is kerülhet, amelynek konszolidálására oly sok erőfeszítést fordított, mondta Lakner.

„Orbán teljes mértékben újraírta Magyarországon a politikai és gazdasági szabályokat”, mondta Lakner. „A baja az, hogy a gazdaság motorja nem fog beindulni. Ha nem tudja működtetni az országot, akkor mit sem számít, hogy teljhatalma van.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (15 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +19 ( 19 szavazatból)
Kézzelfogható lépéseket vár a Valutaalap, 4.8 out of 5 based on 15 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

22 Reader’s Comments

  1. Az egyik parlamenti párt ma bemutatott egy párat!
    A többi a “vezír” feladata lesz!
    .
    http://www.noltv.hu/video/4108.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (11 szavazatból)
  2. Addig egy fillért se nekik, míg az elmúlt másfél év eszelősen meghozott valamennyi rendelkezését végérvényesen vissza nem vonják!
    Én alapkövetelményként kérném a 2010 áprilisi állapot helyreállítását!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (29 szavazatból)
  3. Hááááát!!!!!!!
    Igen!
    Alakzatban állnak a magyar nemzeti GÁRDA tagjai!
    Zászlót égetnek!
    Most nem szóltak oda, hogy zsuppolják be őket!
    Minden a forgatókönyv szerint zajlik.
    Jaj neked demokrácia, magyar demokrácia.
    Ez nem a köz társaság-a

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (31 szavazatból)
  4. Hát ide jut a küldetés tudat a súlyos terheltséggel és lakáj politikusokkal megspékelve.
    Olyan az égész mint ha az összes elmebeteg országot akarna vezetni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (32 szavazatból)
  5. 168 óra hozzászólás:
    Nos a magyar dolgozó nép ugyanaz a dolgozó nép aki a Fidesz ócska és nyilvánvaló dumáját megette – hitte vagy nem – de mindenesetre várta a csodát amiért neki a kisujját sem kell mozdítani : egekbe emelte megnyomorítóját,mikor kiderült kamu volt az egész, máris megtalálta a felelőst, hiszen Gyurcsány az oka mindennek, a 2/3 – ért őt terheli minden – á, véletlenül sem őt/őket, ők megint csak áldozatok voltak….
    És most ahelyett, hogy egy életre leckét kaptak volna és észhez térnének, most a Jobbikra ugranak, aki – bebizonyítja nekik, hogy ők megint csak áldozatok, akiket az Unió, – azaz Brüsszel készül kifosztani és gyarmati sorba kényszeríteni !
    És milyen marha jó; már megint hagyja magát megtéveszteni,nem kell felelősséget vállalni semmiért, bűntudat nuku, megfogják mondani az okosok ismét, hogy mi a teendő a ” szuverenitásunk” érdekében, és a hülyemagyarnak akik ott tapsikoltak Vonának és Szegedinek ( akinek sajnos Brüsszelben sem lett több esze mint idehaza volt ) és eszébe sem ötlött az a puszta való, hogy ha számunkra megszűnik az EU mert kilépünk, vagy mindjárt kirúgnak – vajon te kedves Csanád “hol fogsz dolgozni”, miből élsz, az Uniós képviselői fizetésed nélkül -( kb 2 mill. jó magyar forintnak megfelelő jövedelem!)
    Egyáltalán megkérdezte valaki a Jobbik hívők és EU. gyűlölők közül, hogy ezen párt miért törte magát annyira az Európai Uniós képviselőségért ? Ez a hülye Szegedi pl maga alatt vágja a fát……vagy tényleg, visszafizette azt az utolsó centig az EU. pénztárába ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (32 szavazatból)
  6. A mai történések az Orbán által elvártaknak történtek.
    Ő gyáva kimondani azt, amit a jobbik kimondott.
    Marionett bábuként mozgatja őket,és ez az igazi üzenete az eu-nak.
    Félelmetes a gátlástalansága! Megdöbbentő az a sok buta ember, aki nem gondolkodik, csak követi a kolompot!
    Nem tudom mi lesz ha nem kap kölcsönt, de talán az lenne a jobb, mert akkor vagy visszacsinál mindent, vagy belebukik.
    Nyugalomra lenne már szükségünk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (31 szavazatból)
  7. A magyar gyorsnaszád megfeneklett az interkontinentális forgatókorongon, mert a raktere túl van terhelve Kelet-Európai banánnal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (20 szavazatból)
  8. A cikkel alapvetően egyetértek, de egy mondat csípi a szememet.
    Az alábbi: “Az emberek most ellene tiltakoznak az utcán, noha messze nem annyian.”
    Attól, hogy akkor fizettek az Országház környékének megszállásáért, és maszk, vagy sál mögé bújt, nyílt tekintetű fiatalokat a gyűlölet szításával sikerült a foci sikerek hiányában a TV székház, a szeméttárolók és autók felgyújtására rávenni, és mindez az Orbán a FIDESZ-KDNP ámokfutása elleni tüntetésekről hiányzik, még nem lehet azt leírni, hogy” messze nem annyian”. Gyűlöletet felkelteni szövegkörnyezetéből kiragadott mondatokkal sokkal könnyebb volt.Spontán tüntetőket szállítani GYF minden nyilvános megmozdulására csak pénz kérdése volt. Most nekünk a Magyar Köztársaságért, a sajtószabadságért, a Klubrádióért, a jogállamiságért, az egyház és állam szétválasztásáért utcára menőknek fizetnek. Igaz, nem borogatunk kukákat, nem égetünk zászlókat, ezért nem is kapjuk meg azt a nyilvánosságot, melyet megérdemelnénk.
    Én köszönöm az EU és az IMF vezetésének, ha sikerül megállítani ezt az ámokfutást. Én nem akarok állandó szabadságharcban élni, és magyarságom miatt megvetett személy lenni a környező országokban.

    érdekében

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (33 szavazatból)
  9. Balogh de nem balga

    Sajnos mindig ide jutok: Kertész Ákosnak nagyon, de nagyon igaza van. És az meg még szomorúbb, hogy a magyar média evvel a csőcselékkel dicsekszik, ezért az EU-ban az jön le, hogy a magyar nép ezt támogatja. következésléppen nem fognak a “magyar többséggel” szemben lépéseket tenni. Ezt már jelezték.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (25 szavazatból)
  10. Ez a jobbik számomra egy vicc.Beállnak egy szűk utcába kurjongatnak ,cigányoznak zsidóznak,kíváncsi lennék az ő gazdasági csomagjukra,talán ők is a rajtunk kívül kussoljon mindenki című gazdaságpolitikát vezetnék be.Ebből ,már van 1 brigád,sikeresen tönkre tették az országot.Fenyegetőzni csak a buta ember szokott az intelligens ész érveket sorakoztat fel nem hőzöng.A tüntetésük csak arra volt jó,hogy leégessék Magyarországot a külföld előtt a résztvevőket nem minősíteném egyiknek másiknak meg se kell ahhoz szólalni ,hogy lássuk az intelligencia teljes hiányát.Jó példa a jobbik arra mi lett az Orbáni gyűlölet keltés következmény,egy agresszív önmagát a világban sehova besorolni nem tudó emberek gyülekezete.Tanítani kéne a gyerekeinknek a viselkedéseiket ,mint rossz példát ,amit sose kövessenek.Ha otthon csöndben maradtak volna mindenki jobban járt volna,főleg az ország.Javasolnám ami nem megy például kulturált emberi kifejezési eszközök ,és alapvető emberi értékek elfogadása addig ne kiabáljanak,mert még rájuk sütik,hogy félnek valamitől azért ez a nagy hangoskodás.Mindenki láthatja Orbán egy idióta,nemszámit neki sem ultimátum,sem isten sem ember,a jobbik pedig az ő torzszülött gyermeke.Én már csak ara várok ,hogy egymást tépjék szét és ne normális érték rendel rendelkező embereket bántsanak meg.Orbán bukásával elfog tűnni ez az identitászavaros társaság is,és akkor az országban helyreállhat az annyira várt rend is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (30 szavazatból)
  11. A végén majd ” jórafordul minden ”
    Csak legyen jó az idei árvalányhaj-termés.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (16 szavazatból)
  12. Szíves elnézését kérem mindenkinek. Csak ritkán írok egy témához újra, de kimaradt egy “nem” szó, ezért vagyok kénytelen ismételni. A mondat helyesen: “Most nekünk a Magyar Köztársaságért, a sajtószabadságért, a Klubrádióért, a jogállamiságért, az egyház és állam szétválasztásáért utcára menőknek n e m fizetnek.” Magunktól megyünk, s egyre többen, s remélem elegen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (26 szavazatból)
  13. Most már az Európai Unió és a demokratikus nyugati világ is azonos aspektussal látja a fasizálódó, szétrombolt Magyarországot, akárcsak mi, az Amerikai Népszava Online oldalán.
    .
    Észrevették a Magyar Vezér degeneratív parancsától összeomló Magyarországot és a diktátor agonizáló birodalmát!
    .
    Mindenhol hallatszik a nép mennydörgő ítéletének visszhangja:
    ORBÁN TAKARODJ! ORBÁN TAKARODJ!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (29 szavazatból)
  14. Idézet a cikkből

    Orbán kimagaslott merészsége miatt, mert sutba dobta az óvatosságot, stílusa pedig konfrontatív volt

    —————-

    Én nem így látom. Orbán nem okos, nem intelligens csak ravasz köpönyegforgató. Nem merész, csak taktikus. Amivel ismerté vált, amikor az oroszok kivonását követelte az nem volt túl nagy kockázat, mert akkor már világos volt, hogy a keleti blokkot ők nem segítik tovább, ezt tudatták is a keleti vezetőknek amikor Moszkvába rendelték őket mind, és az oroszok közeli kivonulása már előre látható volt. Orbán csak felugrott a mozgó vonatra és vitette magát.

    Mivel ő ebben szerepben tűnt fel és alapvetően hallatlanul elbizakodott, beképzelt ember, új szerepekört már nem tudott kreálni magának így megmaradt a szabadságharcos szerepében. Egy szabadságharcosnak állandóan gondoskodnia kell megszállókról, ellenségről. Eddig az oroszok voltak, most megteszi az IMF vagy a kapitalisták is, akiket államosítással, belső jogsértésekkel kell leküzdeni. Nemde?

    Ezt a felesleges szabadságharcot unintelligens és nemzetpusztító módon vívja. Az intelligencia a különbségtevés képessége és Orbán nem képes különbséget tenni a szabadság és a függetlenség között. Itt az EU szabadságáról van szó beleértve a tagállamok szabadságát az EU szabályain belül, és senki nem lehet igazán független, még a legerősebb államoknak is engedniük kell számos kérdésben sokszor a kisebbek javára. Most pont ezt várja el tőlük, míg ő keménykedve megtagadja ugyanazt. Orbán egész munkássága csak alibi cselekvés és logikátlan ellentmondások halmaza. Valójában felelőtlen és gyáva.

    ——————-

    Másik idézet

    Elképesztő bármely politikus részéről, hogy két választást elveszítsen, azután visszatérjen és győzzön

    ————-

    Nem ez az igazán elképesztő, hanem, hogy egy olyan két választást elvesztő politikus tért vissza, aki már egyszer volt miniszterelnök és a négy éve alatt semmi érdemlegeset nem csinált. Nem az a baj, hogy kétszeri vesztest hoztunk vissza, hanem, hogy egy olyan embert akinek már egyszer volt alkalma bizonyítani, de semmit sem tudott csinálni. Ha tudott volna, akkor maradhatott volna és az MSZP irányítás nem is létezett volna Gyurcsánnyal együtt. Bármilyen fájdalmas kimondani ez a győzelem nem az őt dicséri hanem minket választókat véleményez, és nem túl pozitívan.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (28 szavazatból)
  15. Figyu!!!!!!!!!!!!!
    Nem ide tartozik!,de mi van sifferrel?
    Kivetette magából az LMP?
    Lehet , hogy ezután az LMP tényleg hű lesz a nevéhez?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  16. “Miniszterelnökké első ízben 1988-ban lett, amikor a Fidesz koalíciót kötött egy populista agrárpárttal, a Független Kisgazdapárttal.”
    Elírás, 1998-ban lett miniszterelnök először, amikor az alábbit mondta:.
    “A kisgazdákkal nem lépünk koalícióra.”
    Na így higgyünk orbáncnak!
    Ez a pszichopata manipulátor teljesen romba dönti az országot, ezzel megágyaz a magát ‘jobbiknak’ nevező csőcseléknek, amelynek vaksága és ostobasága oly mértékű, hogy az EU-ból kilépést hangoztatja.
    Kész, vége! Ez már pusztítóbb a tatárjárásnál.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (23 szavazatból)
  17. Talán érdemes lenne elgondolkodniuk a nagy Orbán hívőknek, hogyan kerülhetett az MSZMP irattárába a Fidesz alapító okirata! Lehet, hogy nagyon sok dolgot megmagyarázna Orbán “bátorságát” illetően.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (15 szavazatból)
  18. inax!
    Üdvözöllek!
    A nagynéni is írt neki levelet!
    Lényege, hangosan, TŰNÉS!
    A “vezírnek” is írhatna a nagynénije pár sort, igaz az hatástalan lennek, mert a kis ember csak a kokikból, meg a sallerekből ért!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (23 szavazatból)
  19. Bohém!én még hozzá tenném,hogy az Orbán nak kezet csókoló Öreg hölgynek is bocsánatot kellene kérné a magyarok többségétől.MA-Lac,azt kérdeezed hogy higyjünk O.V-nak?Emlékezz mit mondott:”ne a szavaimra figyeljenek,hanem a tetteimre.”A választás előtti hadjáratában ö csak beszélt és igért füt-fát.Sajnos sokan erre az igéretre lettek figyelmesek.Sokszor szidtág Gy.F-et az öszödi beszédéért.Ő ebben a beszédben Orbánra is godolt és kimmerte mondani azt,amit O.V.tagad.Sajnos még mindig sokan vannak,akik hisznek neki,pedig atteiből már tanulhattak vólna.O.V.követői azért olyanok,amilyenek,hogy ott lehessenek az országértékeső beszédeken,meg az operaházi rendezveényeken.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  20. Orbán András Lajos

    A gömböc (Orbán) semmilyen konkrét lépést nem fog tenni csak kavargatja a trutyit itthon, majd jön az államcsőd, feltéve, hogy az itthoni pénzeszsákok nem elégelik meg a ténykedését, ha igen rövid úton véget ér a gömböc diktatúrája, magyarul kinyírják mint a papírkutyát!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  21. Az, hogy 1989-ben Orbán mit akart, az csak most bontakozott ki igazán.
    *
    Ez úgy van, mint a mesebeli királyfival, amikor a békát megcsókolja mire az ronda vén szipirtyóvá változik a megigért csodálatos tündér helyett… Reklamációjára a banya megkérdezi, hány éves, mire az válaszol, hogy húsz… Ejnye, ejnye és te még hiszel a tündérmesékben.
    *
    Nem tudom, de mióta az MDF-fel székházügyben összeszűrte a levet én egy szavát nem hiszem el.
    *
    A naívság és hiszékenység politikus esetében már bűn. Akik évtizedeken keresztül hittek neki és támogatták, azok is bűnösök az ő felfutásában…
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  22. tisztelt Uraim!
    Ha tenni szeretne a kormány valamit, ezzel is kezdhetné, mert ha egy 3 világbeli ország megtudja tenni akkor mi is. Csökkentették 30%-al a benzin árát.
    http://automenedzser.hu/auto_hirek/2012/1/16/Nigeria_kiharcolta_az_uzemanyagarcsokkentes_A347MK#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2012_1_16

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Újabb hiteleket fel vesz fel a magyar állam 2013. december 15. vasárnap

Hogyan jut Fidesz-pénz az ATV tulajdonosához? 2013. november 21. csütörtök | AN

A Fidesz náci stílusú propagandát folytat 2013. november 16. szombat | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos