Ronai and Ronai
AMERIKAI

Európa problémája is Orbán 2012. január 2. hétfő 17:09 | AN

  • Hozzászólások(37)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Európa problémája is Orbán

Budapest – Az Európai Unió értékeinek szisztematikus kikényszerítésével válhat valóra Magyarország visszaterelése a törvényesség útjára és váltható le a hazai demokratikus politikai szereplők által az egypártrendszerű diktatúrát növekvő sebességgel kiépítő Fidesz – olvasható az egykori demokratikus ellenzék tagjainak nyilatkozatában. A rendszerváltás előtt nagy tekintélyre szert tett magyar demokratikus ellenzék arra figyelmezteti Európát, hogy válaszúthoz érkezett, Magyarország rossz példa lehet másoknak is, és Európának meg kell mutatnia, hogyan viszonyul a nem jogállami törekvésekhez, amely nacionalista elszigetelődéshez vezet.

Az egykori demokratikus ellenzék tagjainak újévi üzenete

A demokrácia alkonyán, a diktatúra hajnalán

Mi, az egykori kommunista diktatúra demokratikus ellenzékének tagjai úgy véljük, a magyar társadalom egyszerre áldozata a gazdasági válságnak és kormánya politikájának, amely súlyosbítja ezt a válságot gazdasági és szociális tekintetben, és kiveszi a magyar nép kezéből azokat a demokratikus politikai eszközöket, amelyeket a nép arra használhatna, hogy aggasztó helyzetén enyhítsen. A nemzeties szónoki fordulatokkal ügyeskedő államvezetés voltaképpen hazafiatlanul cselekszik, mert a honpolgárokat tétlenségre és tehetetlenségre ítéli.

A magyar alkotmányos rendszer is súlyos válságba került. 2012. január 1-én hatályba lép Magyarország új Alaptörvénye és több alapvető kérdést rendező, úgynevezett sarkalatos törvény. Orbán Viktor kormánya a demokratikus jogállami berendezkedés tönkretételére, az alkotmányos fékek és ellensúlyok kiiktatására, továbbá az autonóm, potenciálisan rendszerkritikus intézmények (ide értve a civil társadalom intézményeit is) szisztematikus felszámolására törekszik. A rendszerváltás, a kommunista diktatúra leépítése óta nem volt ekkora hatalomkoncentráció a térségben.

A hatalmi ágakkal és a kormányzati hatalom kontrollját jelentő intézményekkel hasonló logika alapján bánt el a Fidesz-kormány: autonómiájukat felszámolja, hatalmi-egzisztenciális fenyegetésekkel zsarol, a szakmai vezetőket eltávolítja, kézi vezérléssel irányít, úgy formálja át őket, hogy tevékenységük eredeti funkciójukkal éles ellentétben ma már nem a kormányzás demokratikus ellenőrzését és korrekcióját szolgálják, hanem a hatalmi önkény korlátlan kiteljesítését. A többi hatalmi ág önállóságának megszüntetése révén az egész államot a kormány – valójában a kormányfő – alá rendeli: az Országgyűlés és az államelnök a kabinet utasításait követi, az ügyészség, bíróság, Alkotmánybíróság személyzeti átalakítások és hatáskörüket korlátozó jogszabályok révén a kormány meghosszabbított karjai, a helyhatóságok elveszítik hatáskörük jelentős részét, az olyan félautonóm állami szervek, mint az Állami Számvevőszék, a Magyar Távirati Iroda, a Magyar Tudományos Akadémia, a Nemzeti Kulturális Alap immár kormányhivatalnak tekinthetők. Minden kötelező egyeztetési fórumot (mint a korábbi Országos Érdekegyeztető Tanács) megszüntettek.

1.   A törvényhozó hatalom

A Fidesz a valódi parlamenti és társadalmi vitát megszüntető, az érintetteket kizáró rendszert honosított meg, a parlament egypárti irányítás alá került. A törvényes parlamenti eljárásrendnek még a látszatát is felszámolták. A Fidesz házszabály-módosítással elérte, hogy minden törvényjavaslat sorsáról, és bármely szabályt felrúgó eljárási rendjéről egyedül dönthet, az ellenzéki pártok léte üres formalitássá vált. A törvényjavaslatokat érdemi vita nélkül hajszolják keresztül a törvényhozáson.

2.   A végrehajtó hatalom

A szakszerű és számonkérhető kormányzás megszűnt, hiszen a jogszabály-javaslatok és módosítások jelentős részét az előírt egyeztetési rend – és sokszor a szaktárcák – megkerülésével, egyéni képviselők útján nyújtják be. Ez is jelzi a hatalommegosztás formálissá válását, melyben a tárcák és a miniszterek is súlytalanokká váltak. A funkciója szerint a kormánytól és a pártoktól függetlenül tevékenykedő, az alkotmányos berendezkedés stabilitását megtestesítő államfői pozíciót olyan ember foglalta el, aki minden elé tett aktát aláír, és akinek eszében sincs alkotmányos kötelezettségeit teljesíteni, s így de facto a végrehajtó hatalom részévé vált.

3.   Az igazságszolgáltatás

Számtalan közvetlen és a demokratikus jogokat mellőző változtatásban érhető tetten a direkt politikai indíték:

  • A törvényesség végső intézményi garanciáját, az Alkotmánybíróságot fokozatosan súlytalanná tették. A testület létszámát felemelték, a kormánypártok saját jelöltjeikkel (köztük volt miniszterükkel, volt parlamenti képviselőjükkel) töltötték fel; hatáskörét szűkítették, a testület alapvető gazdasági kérdéseket már nem is vizsgálhat.
  • Az igazságszolgáltatási reform keretében felálló Országos Bírói Hivatal (OBH) politikai befolyás alatt áll. A jövőben független szakmai testület helyett a miniszterelnök családi barátja, egy fideszes EP-képviselő felesége egyszemélyben dönthet a bírák kinevezéséről, kirendelésükről, előmenetelükről, az ügyek egyes bíróságokhoz történő kiszignálásáról. Az OBH vezetőjét kétharmados parlamenti többség választja 9 évre, ha ez a minősített többség a jövőben nem lenne meg, a hivatalvezető a helyén marad, akár élete végéig.
  • Kényszernyugdíjazással szabadultak meg a vezető bírák jelentős részétől, miközben az általános nyugdíjkorhatárt – ezzel szembemenve – felemelték. A bírákat egzisztenciálisan függő helyzetbe hozták.
  • Az ügyészséget kormánypárti politikus vezeti, aki egyszemélyben dönthet arról, hogy melyik vitatott ügy juthat el bírósági szakaszba és melyik bíróság tárgyalja.
  • Ügyvédeik kizárásával megfélemlíthetik a gyanúsítottakat, vádlottakat.

Ez a rendszer a független bíráskodás végét jelenti Magyarországon.

4.   A média

A Fidesz célja, hogy a sajtót teljes egészében ellenőrzése és irányítása alá vonva politikájának független, elemző, kritikus megítélésének még a lehetőségét is megakadályozza. Ennek érdekében:

  • Az alapvető feladata szerint független közszolgálati médiát gátlások nélkül kormánypárti irányítás alá vonta, a szakmaiság helyett a politikai lojalitás lett az egyetlen szempont.
  • A hírszolgáltatást központosította: minden csatorna ugyanazokat a híreket közli.
  • Létrehozta és példátlan hatalommal ruházta fel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságot, amelynek kormánypárti elnöke rendkívül széles körű szabályozási és szankcionáló jogkört gyakorol.
  • Önkényesen ítélik oda a rádiófrekvenciákat és a tévéállomások földi sugárzási lehetőségét.
  • A kormánytól független sajtót óriási büntetésekkel sújthatják, öncenzúrára kényszerítik, akár csődbe is viszik, hiszen szisztematikusan elvágják az állami hirdetőktől, a magánhirdetőket pedig elrettentik.

5.   A választójogi törvény

A demokrácia alapkérdése, hogy békés eszközökkel leváltható-e a hatalom. Az új választójogi törvény érdemben korlátozza a valódi választói akarat érvényesülését és a kormányzó erők demokratikus leváltásának lehetőségét. A Fidesz nem az érdekbeszámítást és harmonizációt, hanem a rivális politikai erők teljes kiiktatását tűzte ki célul, azaz saját hatalmának bebetonozását:

  • Politikailag motiváltan rajzolta át a választókerületeket, egyértelmű előnybe hozva a kormánypárti jelölteket. A választókerületek kialakítását, alkotmányos demokráciákhoz méltatlanul, semmilyen független testület nem ellenőrizheti.
  • A kompenzációs listáról példátlan módon a győztesek is szavazatot kapnak, torzítva az eredményt, semmibe véve a választók akaratát.
  • Az egyfordulós választás koalíciós kényszert eredményez a versengő ellenzéki pártok között.

A Fidesz minden eszközt felhasznál riválisai kriminalizálására: 21 évvel a rendszerváltás után a Magyar Szocialista Pártról, a parlament egyik demokratikus pártjáról egy új törvényben mondták ki, hogy mint az egykori kommunista állampárt jogutódja, maga is bűnös szervezet.

Magyarországon a nyugati értelemben vett liberális demokrácia megszűnt, a hatalmi ágak szétválasztása formálissá vált. Egy minden elemében antidemokratikus berendezkedésű, a magántulajdon sérthetetlenségét nem tisztelő, az önkormányzatiságot felszámoló, a társadalmi mobilitás csatornáit, a köz- és felsőoktatást közvetlen politikai irányítás alá vonó kormányzásnak nyilvánvaló célja a társadalom teljes átalakítása. Megfélemlítéssel és egzisztenciális kiszolgáltatottsággal létrehozni egy ellentmondani nem tudó és nem merő országot. Korábban ilyen feltételek mellett Magyarországnak esélye sem lett volna csatlakozni a nyugati demokráciák közösségéhez, az Európai Unióhoz. Magyarország jövője így az elszigetelődés, az elszegényedés és a kilátástalanság.

A kérdés azonban nem az, hogy van-e alternatívája az alkotmányosan kiépülő diktatúrának, hanem, hogy miképpen lehet tőle jogállami módon megszabadulni? Egyáltalán van-e az általa teremtett keretek között lehetőség legális kitörésre, a jogállamiság helyreállítására?

A demokrácia, a jogállam hazai és külföldi hívei nem hagyhatják, hogy ezeket az egyetemes értékeket az Európai Unió egyik tagországának kormánya eltiporja, és az EU sem nézheti tétlenül, hogy egy lejárt szavatosságú, helyiérdekű zsarnok ejtse túszul. Magyarország és az EU közös érdeke a fellépés a magyar miniszterelnökkel szemben, hiszen az Európai Unió túlélésének is záloga, ha nem csupán a pénzügyi válság miatt dönt a továbblépés, a szorosabb integráció mellett, hanem a hasonló politikai válságjelenségek és kockázatok miatt is. Az EU nem csupán gazdasági okokból eshet szét, hanem a széttartó, antidemokratikus politikák miatt is.

Mi, önmagunkat egyszerre magyar és európai állampolgároknak tekintjük, és nem szeretnénk, ha identitásaink ütköznének. Elutasítunk minden olyan politikai parancsot, mely e kettő között választásra kényszerítene minket. Ha választani kell, akkor ezt, mint a kommunista diktatúra idején is már megtettük, a demokrácia és diktatúra értékei között tesszük. Tudjuk, hogy a közös Európa gondolata gazdasági projektként született, de az értékrend számonkérhetősége és érvényesítése, sőt hiányuk szankcionálása nélkül a gazdasági hatékonysága sem több merő ábrándnál.

Meggyőződésünk, hogy csupán a demokratikus jogállami normák bázisán felépülő Európai Unió értékeinek szisztematikus kikényszerítésével válhat valóra Magyarország visszaterelése a törvényesség útjára és váltható le a hazai demokratikus politikai szereplők által az egypártrendszerű diktatúrát növekvő sebességgel kiépítő Fidesz.

A rendszer túljutott azon a ponton, amikor pusztán a belefoglalt lehetőségekre szorítkozva hazánk visszavezethető lenne a jogállamisághoz. De most nem az erről folytatott vita számít időszerűnek. A magyar demokraták előtt az összefogás nehéz feladata áll – a parlamentben, parlamenten kívül; egymással. Nem engedhetjük meg magunknak annak luxusát, hogy ezt a leckét csak az elvesztett választás után tanuljuk majd meg.

Ennek az összefogásnak egyelőre – és még jó ideig – a tömegtámogatás megszerzése kell legyen a célja; ennek ereje fogja eldönteni, hogy milyen eszközök állnak majd a demokrácia, a jogállam helyreállítóinak rendelkezésére. Európa és a világ is – túl az orbáni gazdasági kalandorság elleni fellépésen – csak akkor fog a magyar demokrácia segítségére sietni, ha ez az összefogás és a neki szóló tömegtámogatás végre megszületik.

Ugyanakkor Európa is válaszúthoz érkezett. Magyarország sajnos arra példa, hogy mi történhet másutt is, ha a krízistendenciák összpontosulnak, ha a gazdasági és szociális válságot parancsuralmi eszközökkel és nacionalista elszigetelődéssel kívánják „megoldani”. Az eredmény nem prosperitás és stabilitás lesz, hanem elnyomás, konfliktus és zűrzavar. A mai Magyarország rettenetes helyzete intő jel mindenkinek: ha Európa a magyar népnek segít, önmagának is segít.

Budapest, 2012. január 2.

Ara-Kovács Attila

Dalos György

Demszky Gábor

Haraszti Miklós

Hodosán Róza

Iványi Gábor

Kenedi János

Konrád György

Magyar Bálint

Mécs Imre

Radnóti Sándor

Rajk László

Szilágyi Sándor

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (29 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +43 ( 49 szavazatból)
Európa problémája is Orbán, 5.0 out of 5 based on 29 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(37)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

37 Reader’s Comments

  1. A probléma ott van hogy ez úgysem jut el a zemberekhez.
    Csak a zene a zene a zene…
    Holott pedig ez lenne zene füleiknek !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (26 szavazatból)
  2. Az EU a probléma minden kis országal,igaz a magyar kormány is sok roszat csinál az EU ban ,de mindenek el jőn za ideje hogy jora foditsuk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -20 (26 szavazatból)
  3. A közlemény minden szavával teljesen egyetértek. Ugyanakkor kicsit elkésett kezdeményezés. És hiányolom a csatlakozási lehetőség felajánlását, hiányolom néhány emblematikus személy aláírását – viszont nem tudom, mit keres az aláírók között olyan egykori politikus, ami totálisan blamálta magát az elmúlt 16 évben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  4. Európának nincs egy “probléma megoldó”
    titkos szervezete!? Mint pl. a CIA

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (16 szavazatból)
  5. A finom, diplomatikus figyelmeztetések, kérések teljesen hiába voltak. Kell, hogy az EU illetékesei keményen lépjenek !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (20 szavazatból)
  6. Remélem, villámgyorsan lefordítják és eljuttatják az EU-hoz. Már nagyon unom az EU végtelenül finom és feltételes módú megfogalmazásait, amelyek azt sugallják, hogy nem egy maffiával, hanem egy kissé megtévedt, de jó szóval a helyes útra terelhető tagországgal van dolguk.
    Az EU megpróbálja nem látni, nem szagolni, ami pedig felháborító és az égre bűzlik. Pedig az EU — egy értékközösségen alapuló szervezet — ellen a legéletveszélyesebb támadás az elvek megtámadása, kiüresítése, halottá tétele.
    És Orbán hihetetlenül precízen és hatékonyan opontosan ezt teszi.
    Az EU egyet tehet, ha ezt túl akarja élni: kivágja magából Magyarországot, mert akkor lehet, hogy nem vérzik el, ellenkező esetben viszont vérmérgezésben fog elpusztulni.
    Magyarország tőbbé nem egyeztethető össze az EU-val.
    Magyarország tűrhetetlenné vált.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +19 (21 szavazatból)
  7. Én nem csak Orbánt akarom leváltani, de az elmúlt húsz év politikai vezető rétegét. Ezek közé tartozik az SZDSZ és az MSZP is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (19 szavazatból)
  8. Kerpács Winnetou

    No! Ha nincs Magyar Köztársaság, akkor Schmidt Pál, Köztársasági Elnöki helye is elszállt!
    Ha! a Magyar Köztársaság hozta a korkedvezményes nyugdíjazással való terveit, akkor az is elszállt!
    Alkotmányjogászok! Tessék csak picit utánanézni, hogy mi maradt és mi szállt el??

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (18 szavazatból)
  9. Valószínűleg szerénytelenségnek tünhet, de képletes aláírásommal én is csatlakozom az újévi üzenet aláíróihoz, mert annak tartalmával maradék nélkül egyetértek.
    Nekik és az oldal valamennyi munkatársának boldogabb új évet kívánok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (18 szavazatból)
  10. Milyen érdekes.

    Nézem az aláírókat és emlékezem.

    1988-89-ben március 15 és október 23 előtt a hirekben az szerepelt, hogy “..közbiztonsági őrizetbe helyezték Demszki Gábort, Hodosán Rózát, (néhai) Solt Ottiliát, Magyar Bálintot, Mécs Imrét, stb….”

    Elnézést kérek azoktól, akiket kihagytam.

    DE, sehol egy Orbán Viktor, Szájer József, Kövér László!!

    Akkor kik is demokrácia követelői, és kik is Európa problémái??

    topi mackó

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (27 szavazatból)
  11. Topi Macko! Azert nem latod orbanekat a letartoztattak listajan, mert akkor meg KISZ titkarok voltak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (23 szavazatból)
  12. Stirner,

    lehet bírálni sok mindenért az MSZP-t és az SZDSZ-is mert hogy loptak, csaltak nem ritkán valóban hazudtak, de a Fidesszel ellentétben soha nem erőszakolták meg (még 1994-98 közötti 2/3-kban sem) a demokráciát, a sajtószabadságot, a jogállamot, a külföldi szövetségeseket, miközben a Fidesz ugyszintén lopott, csalt, hazudott. Ezek nem kis különbségek

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (29 szavazatból)
  13. Stirner:
    Aztán kit ajánlanál helyettük ?
    Pl. Holdbéli Dávidot a régi szatírikus regényből ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  14. A mai százezres tüntetés:http://www.ustream.tv/channel/live-info-demonstration

    (felvétel)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  15. Mikor jönnek már a NATO csapatok?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  16. Elképesztő volt amikor az árpádsávosok 150-es IQ-ról téve tanúbizonyságot (nem egyenként!) elkezdtek Gyurcsányozni az Operánál! ..amit a fidesz folytatott egy este kiadott közleményében!
    Aki mögött ilyen emberek sorakoznak fel, az elmondhatja magáról, hogy sokra vitte nem is beszélve Budaházyról aki a támogatásáról biztosította vezérét!
    Eszembe jut egy felirat, “hálát adok istenem, hogy nem vagyok fideszes!”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  17. topi mackó-
    Az igazi demokraták valóban Demszky, Hodosán, Magyar Bálint, Solt Ottilia, Rajk, Mécs stb… voltak, de már 1985-től. Már akkor a Spartacus presszóban szervezkedtek. Hordták, terjesztették a szamizdatokat. (de jó volt olvasni!)Amikor Rajkot kilakoltatták a Galamb utcai lakásból, nem törődve a rendőrökkel, folytatták az ellenállásukat. Nem tudták megtörni őket.
    Micsoda színvonalbeli különbség a mostaniakhoz képest!
    Ma ezek már “hazaárulók”, pedig köszönettel tartozunk nekik!
    Hogy hol voltak a mostani ál/demokraták ? Mondhatnám úgy is, hogy buli, pia, csajok, vagy a tehén farka mellett, ahol jobb esetben szocializálódtak.
    Ezek csak dörgölődztek a náluknál ezerszer kulturáltabb értelmiséghez, hogy valami ragadjon rájuk. Ennyire futotta, de az évek alatt már egyre jobban felejtenek. Hiába, a vér nem válik vízzé!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  18. Itt Londonban a BBC Radio 4 World at One műsorában ma alaposan rákérdeztek az Europai Parlament képviselőjére, Schöpflinre aki nyilvánvalóan hazudozott.
    .
    Messze esett ez a Schöpflin György az ősei fájától….
    Angol állampolgár lététe elszegődött egy tál korrupt lencséért egy diktátor szolgalelkű szolgálatára. Az apja Gyula, még időben beadta nagyköveti lemondását a kora Orbánjának, Rákosinak – ha tudta volna milyen szégyent hoz majd a fiacskája minden becsületes, demokrata Magyarra !
    Nem hülye a gyerek, csak megalázkodó opportunista – az Angolok nem érzik becsapva magukat csak megvetően derülnek rajta.
    Szegény Schöpflin Aladár és Gyula, foroghatnak a sírjukban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  19. bugris bunkó, „Abzug, Orban, le vele”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  20. Az újévi üzenet aláírói jó néhányan tevékenyen “hozzásegítették” a fideszt a 2/3-os győzelemhez! Demszky Metró biznisze és Magyar Bálint sulinet disznósága sokat segített a fidesz diktatúra hivatkozási alapjának létrejöttéhez.
    A 2/3-os hatalomra kerüléshez nélkülözhetetlen volt az MSZP és az SZDSZ országlásának 8-évnyi semmittevése, sunyisága, mohósága és pofátlansága. Az aláírók jelentős része ehhez legalább is erősen asszisztált. Szóval azért még ezek a tolvajok és szélhámosok ne legyenek rehabilitálva attól, hogy jött utánuk egy még nagyobb tolvaj!
    Persze ezzel nem akarom mentegetni Orbán mostani tevékenységét csak azért a tényekhez hozzátartozik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (7 szavazatból)
  21. Félelmetes volt az előbb szófosó urat hallgatni. Volt pofája kijelenteni, hogy nem az utcán kell politizálni, hanem a Parlamentben, mert az arra van.
    A két ünnep között nem látott ellenzéki képviselőt az üléseken, monta.

    topi mackó

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  22. Monta, helyesen mondta, nem akarok SP lenni, csak “vélletlen” volt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  23. topi mackó

    az tény hogy Demszky, Magyar Bálint stb. valóban nekiment a Kádár rendszernek és valóban a polgári demokráciát kívánták (bár romantikus vonásokon túl sok gyakorlati értelme nem volt a balhézásaiknak, mert a Kádár rendszer meg sem érezte tevékenységüket így aztán nem tőlük, hanem a Szovjetúnió összeomlása következtében halt meg a Népköztársaság), de viszont Demszky főpolgármesterként valósan sokan tett a demokrácia megszüntetéséért, a mai állapotok azaz az orbáni félfasiszta csűrhe hatalomra jutásáért. Merthogy sajnos sok mással egyetemben 20 éves fővárosi országlásának különösen a második fele -amit tömören ámokfutásnak lehet nevezni- nagyban hozzájárult a Fidesz parlamenti 2/3-ának, és a főváros elfoglalásának. És ahogy Gyurcsányt sem, úgy Demszkyt sem menti fel a politikai felelősség alól, hogy nem ezt akarták.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (8 szavazatból)
  24. Orbán a király, nemsokára és nem lehet leváltani. Aztán a kormányok jönnek és mennék, Ő meg trónól majd a nép felett. A pápa által feltett koronát ki az aki le meri majd ütni a fejéről. Hurrá fideszre szavazók ezt jól megcsinálták. Na és ha Orbán már békés dakota mezőkön lovagol akkor sincs semmi veszve a kis Orbán lesz az utód, vannak páran. Ügyes.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  25. Én is azt hiszem, kicsit elkésett ez az üzenet. Miben reménykedtek eddig? Hogy valami csoda történik az utolsó pillanatban?
    Az EU-ban is nagyon jól látják, mi folyik itt, csak nem tudnak mit kezdeni vele. Lassan ugyan felfogják, hogy a kulturált, diplomatikus szóból ezek nem értenek, egyre erősebb hangot ütnek meg, de ez még mindig túl finom, Orbán ingerküszöbe alatt van. Viszont épeszű kultúremberek nem szívesen ereszkednek egy bizonyos szint alá, azt meg nehezen fogják fel, hogy egy ország hogyan választhatott magának ilyen “színvonalon” lévő társaságot, aki csak a kokiból meg a pofánvágásból ért.
    .
    @Ego: egyetértünk.
    Nem szívesen “dicsekszem” ezzel, de már egy éve annak a félelmemnek adtam hangot, hogy a végén még mi fertőzzük meg Európát. Akkor itt mindenki lehurrogott, hogy ugyan már! – majd az EU, majd az USA, nem engedik, erősebbek annál. Reméltem – és még mindig remélem -, hogy nekik van igazuk. De hogy mást ne mondjak, van egy ilyen magyar szólás is: A rossz példa ragadós. Talán sokan ismerik azt a pesszimista hozzáállást is, hogy ahová mi (Magyarország) belépünk, amihez mi csatlakozunk, annak annyi.
    .
    @sarkos
    Már itt vannak a NATO csapatok…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  26. Üdv és BUÉK minden kedves komment társunknak!
    Elnézést, ez most egy kényszerű teszt üzenet. Gyanúsan alulműködik a szerver. Tegnap jan 2-án még semmi gond nem volt. Elkaphattam a Nagy Testvér elnevezésű fertőző betegséget, vagy csak simán üldözési mániám van?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  27. Caveman
    Ne gondold, hogy kébzelődsz!
    nyugiodj meg, hogy már az ip cím is megvan …
    De engem kifejezetten nem érdekell! Csak egy nagy testvé jöjjön el hozzám!
    Már a fokost ki készítettem nekik!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  28. Vélemény!
    Ha felkrűl az a korona, nem kell bíbelődni a levételével, üssük le fejestől!
    De remélem, előb zavarjuk világgá ezt a társaságot!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  29. Caveman 2012. január 3. kedd 15:30
    Ma délelőtt és 18,40 között nem tudtam elérni a Népszavát!
    Én is arra gondoltam, hogy kezdődik a cenzúra vagy a vadászat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  30. Megint dögledezik az oldal, fél perc, amíg frissít.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  31. http://www.origo.hu/itthon/20120103-a-kulugyminiszterium-visszautasitja-a-francia-kulugyminiszter-biralatat.html

    Hát igen gáz amikor egy „barát” nevezetesen a jobboldali francia kormány külügyminisztere is beszól Orbánéknak. A Martonyi féle Bem rakparti főnökök lassan kizárólag a két megmaradt barát azaz az asszadi Szíriában, illetve Észak- Kóreában tudnak felhőtlenül fontoskodni, Orbán államférfiúi hőstetteit előadni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  32. Palimadár 2012. január 3. kedd 08:20
    Téged palira vettek! PONT az volt a kifogásuk, hogy Gyurcsány megszorított, meg reformokat akart – erre most jössz azzal, hogy semmittevő volt? Akkor mi bajod volt vele, ha békén hagyott? Tudod: kormányzott! Végigvitt az ország érdekében egy 6 %-os költségvetési megszorítást – majd figyeld, hogy orbán ennek a tizedét milyen életszínvonal romlással tudja produkálnak. Már ha egyáltalán sikerül neki. Az államcsődre Te is rá fogsz fázni! Miazhogy? Nagyonis!
    Hetus – Beloruszia közelebb van! Amúgy is Lukasenkóval emlegetik együtt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  33. kekec,
    tény Gyurcsány fantasztikusan jó szónok, igaz demokrata, a jogállamiság feltétlen híve, aki helyesen felfogta (ahogy a Bokros csomaggal Horn is), hogy a reformok elodázhatatlanok. Ennek ellenére mint kormányfő nagyon nem volt hatékony, és nemcsak a szervilis, primitív, elmebetegen destruktív jobboldali hozzáállás miatt, de alkatilag sem. Gyurcsánynak meg kellett volna maradnia tanácsadónak napi 15-20 tippjéből 1-2 használható lett volna. Helyette -ahogy Orbánt is- a küldetéstudat vezérelte így aztán az öszödivel, a napi ötletelésekkel, és a kormányzati apparátus nem ismeretével akaratán kívül, de mégiscsak rendesen hozzájárult a Fidesz 2/3-hoz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  34. Az EU egy tehetetlen bagázs. abszolult nem érdekli Magyar ország sorsa, mint ahogyan 1938-ban sem érdekeltem a fasiszták által megszállt államok sorsa.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  35. Sándor,

    nem az EU lépett be hozzánk hanem mi az EU-ba. Vagyis Magyarország vállalt kötelezettséget az EU szabályainak elfogadására illetve betartására, amit Orbánék most már vég nélkül megszegnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  36. ez nem fejfajas. hangokat hall. csaszar vagy, jol nezel ki, focista vagy, vezer vagy, mosolyogj, az az igaz ember jele. fuj/kopes

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  37. Sándornak tökéletesen igaza van. Jó lenne, ha az EU é s Amerika valóban tanult volna a történelemből. Amikor Hitler lerohanta a Rajna vidéket, még le lehetett volna győzni. Mire felébredtek, már késő volt. Most ugyanúgy tökölődnek. Sajnos a magyar nép “szolgaként kódolva” van, még az elmúlt 90 év történelmi igazságaira sem tanították meg őt a híres értelmiségiek, köztük az álkeresztény papi vezetők.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

Navracsics is a Kúria mellé állt 2014. január 16. csütörtök

Matolcsy utoljára figyelmezteti Európát 2013. november 30. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos