Ronai and Ronai
AMERIKAI

A gulyáskommunizmus utóíze 2012. január 15. vasárnap 14:01 | Zilahy Péter / RR Forrás: New York Times

  • Hozzászólások(25)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A gulyáskommunizmus utóíze

New York/Budapest – A valaha a magyar királyok rezidenciájául szolgáló Budavári Palotában lévő Nemzeti Galéria alkalmas helyszínnek kínálkozott arra, hogy hivatalosan itt ünnepeljék meg Magyarország új alkotmányát, írja a New York Timesban Zilahy Péter magyar író. A kormány az ezeréves magyar államiságot reprezentáló száz műalkotást rendelt, hogy „elődeink szolgáljanak pajzsként a cinizmus ellen”, mint azt Orbán Viktor megnyitó beszédében leszögezte. A Nemzeti Galéria igazgatója nem volt jelen. December 31-én, egy nappal az új alkotmány hatályba lépése előtt adta be felmondását.

Számos, Orbán úr Fidesz pártjához hű művész és politikus azonban jelen volt és megcsodálhatta a magyar közelmúltról megemlékező tizenöt új festményt. Egy, a magyar huszárok első világháborús lovassági rohamát ábrázoló kép nem annyira vérfürdőt, mint inkább vasárnapi kirándulást idéz. Nagyapám, aki tiszt volt az Osztrák-Magyar Monarchiában történetek garmadáját mesélhetné a vágásokról és golyó ütötte sebekről, melyek nyomán bőre úgy festett, mint Európa egy régi térképe. Ha a történelmet akarom felidézni, a verandán napfürdőző nagyapámra gondolok.

Orbán úr a lélegzetelállító budapesti panorámával a háta mögött jelentette be „a magyar állam újraalapítását”. Az ünneplő tömeg az Operába tartott, amelynél találkozott a legalább olyan izgatottan a miniszterelnök lemondását követelő tízezrekkel. Egy transzparensen ez állt: „Boldog 1984-et!”

A magyarok a legutóbbi válságidőszak alatt nem veszítették el humorérzéküket. Épp ellenkezőleg, ahogyan egyre rosszabbra fordulnak a dolgok, úgy éled újjá a gonosz elméncség. Az Operaháznál tiltakozók mindennemű tréfákkal bombázták Orbán követőit, és ahogyan az idő előrehaladt, úgy durvultak egyre inkább ezek a poénok.

Az alkotmány megünneplésének vége nem sikeredett annyira ünnepélyesre, mint az eleje. Orbán úr és vendégei még csak nem is távozhattak a főbejáraton. Egy rendőrtiszt állítólag figyelmeztette a Fidesz politikusait, hogy kerüljék el a főútvonalat, vagy a tömeg széttépheti őket.

A történelem a közép-európai népek ópiuma. A jó állampolgároknak szükségük van a napi löketre, különben netán még gondolkodni kezdenek a jövőjükön. Ám hosszú idő eltelte óta mintha most először úgy fest, mintha már nem érdekelné annyira az embereket a kábítószer. Sokkal inkább izgatja őket az, hogy csődbe megy-e az ország, ha a miniszterelnöknek nem sikerül megállapodnia a Nemzetközi Valutaalappal.

Nagyobbat nem is tévedhettem volna, mint a kilencvenes évek végén, nem sokkal azután, hogy első ízben nyert választást a Fidesz, és én azt mondtam egy barátomnak: jó úton vagyunk afelé, hogy unalmas jóléti állammá váljunk, mint például Ausztria. Jó szomszédunk nem sokkal ezután megcsúszva a szélsőjobboldallal kacérkodott, az Európai Unió pedig átmenetileg megszakította vele a kapcsolatokat. A valaha regionális éllovas magyar gazdaság nagyjából ekkoriban kezdte meg hosszan tartó és biztos süllyedését.

Ahhoz, hogy megértsük, miként esett ki hazám a pikszisből, át kell tekintenünk azt a sajátos utat, amit a hidegháborút követően bejárt. Magyarországnak nem kellett volna a keleti blokk részévé válnia. Sztálin eredetileg nem számolt vele terveiben, amelyekben a csatlósállamok szláv testvériségét vázolta fel. A hibát maguk a magyarok is megpróbálták kikorrigálni 1956-ban a legnagyobb fegyveres konfliktussal, amellyel a Szovjetuniónak a háborús Európában szembe kellett néznie. Akkorra a forradalmak sajnos már múlt időnek számítottak a kontinensen, Amerika a maroknyi szabadságszerető ember kétségbeesett kísérletével szemben a status quo mellett tette le a garast.

A kiábrándulás és a több évi terror után Magyarország végül beilleszkedett a Vasfüggöny túloldalának világába. A golyóstolltól a hologramig több száz találmányt produkáló országnak kellett előjönnie a keleti blokk legsikeresebb, nyomelemeiben szabadpiacot is tartalmazó feketepiacával és a Varsói Paktum legjobb emberjogi mutatóival.

Egy kizárólag hazugságokra épülő rendszerből élhető alternatíva bontakozott ki, amely Magyarországot a szocializmus kirakatországává tette. A szomszédos rendőrállamoknak kevesebb volt a gondjuk 1989-ben, amikor a múltnak búcsút kellett inteni, hiszen elkerülhetetlenek voltak a radikális változások, nem volt mit megsiratni. Magyarország a maga áldemokratikus gulyáskommunizmusával eleinte látszólag simán végrehajtotta az átmenetet. A szabadkereskedelem álcája mögött nem azon nyomban vált világossá, hogy a régi rendszer virágzik tovább és találja meg titkos kibúvóit a törvények közti kiskapukban.

Magyarország újfent képtelen volt továbblépni a múlt dicsősége felett – és most nem az Osztrák-Magyar Monarchiáról van szó. Amikor az ország közelről néz a tükörbe, még a kapitalizmus két évtizede után is felismerheti önmagában az „emberarcú” kommunizmust a maga rugalmas erkölcsével, mutyijaival és a társadalmat tovább kísértő privilégiumrendszerével.

A reformokat politikai okokból halogatják most már egy évtizede. A Fidesz nemrég új kormányt alakított, amelynek valójában elegendő ereje van ahhoz, hogy a szükséges változásokat végrehajtsa és az országot a megfelelő pályára állítsa. S hosszú ideje ez volt az első kormány, amely elképzeléssel bírt arról, kik vagyunk, merre tartunk.

Hogyan sikerült tehát húsz hónap alatt a fél országot és a teljes nemzetközi sajtót maguk ellen hangolniuk? Hogyan érték el, hogy parancsuralmi tendenciákkal vádolja őket még a konzervatív nyugati média is? És miként van az, hogy hazám reputációja azóta nem járt ilyen mélységekben, hogy a magyarok a tizedik században kalandozásokra adták a fejüket?

Tervük volt, ami nem működött, most pedig improvizálnak. Ez arra készteti a külföldi befektetőket, hogy magyarországi betéteiktől megszabaduljanak. A forint rekordmélységekben. Valami történik, amikor az emberek látják: a miniszterelnök valamit mond, a következő percben pedig kevesebbet ér a zsebükben lévő pénz.

A magyarok forradalmak idején elképesztően jól szerepelnek, békeidőben már kevésbé. Húsz évükbe tellett, hogy rájöjjenek, a demokrácia nem holmi ingyenes dolog. Az emberek nem tudták, mit jelent számukra a sajtószabadság, egészen tavalyig, amikor úgy gondolták, el akarják azt venni tőlük. 2011-ben egy sor tüntetés volt, amelyet független állampolgárok szerveztek, politikai pártok támogatása nélkül. Mindegyik több résztvevőt vonzott az előzőnél. Ha holnap a kormány lemondana, az összes ilyen civil csoport egy csapásra eltűnne. Orbán úr joggal állította, hogy segítségével új korszak kezdődik, az igazi változás azonban alulról veszi kezdetét.

Zilahy Péter

A kormány főszerepet játszik a magyar társadalom átalakításában azzal, hogy indokot szolgáltat polgárainak a felkelésre és a demokrácia melletti tiltakozásokra. A tekintélyuralom elleni demonstrációkon résztvevőknek személyes részük vanm a demokráciában, ami mostanáig valamiképp absztrakt volt. Ha sikerrel járnak, akár azt is gondolhatják, hogy önkezükbe vehetik jövőjüket.

Egyvalami biztos: a Szovjetuniót többé nem hibáztathatjuk.

A nyolcvanas években egyszerű volt minden. Az idő állt, a szabályok világosak voltak. Elégtelenül s ritkán nyilvánult meg a szólás szabadsága, külföldre kevesen és ritkán mehettünk, a diktátorok diktátorok voltak, nem volt titok, hogy van titkosrendőrség, mi pedig valamennyien lényegtelenek voltunk és gyakran boldogok. A hatalmon lévők, a megszállókkal kollaborálók voltak a rossz fiúk. Az utcán égnek emelt ököllel menetelők, mármint mi magunk, a jó fiúk, s közülünk egy, aki beszállt a politikába, ma az ország – az Európai Unió tagországa – demokratikusan megválasztott miniszterelnöke. Tündérmese a javából.

Tündérmese, aminek most vége. Ideje továbblépni.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (19 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +23 ( 27 szavazatból)
A gulyáskommunizmus utóíze, 4.5 out of 5 based on 19 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(25)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

25 Reader’s Comments

  1. A golyótolltól- a hologramon át.
    A gojóstollig.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (24 szavazatból)
  2. Ez mélyebben gyökerezik, mint a gulyáskommunizmus. Belső, önmagunknak okozott bukták és önsors rontó falnak rohanásaink: a turáni átok mérgező misztikája; augsburgi pofon; keresztény terror Géza, és Vajk vezetésével; pogány lázadások vérfürdői; műveletlen, élhetetlen, buta nemesség, aki eladja az ország függetlenségét az Anjouk után néhány faluért; Mohács előtti és utáni nemzetvesztő, és szűklátókörű bénázásaink; reformáció, és ellenreformáció áldozatai; kuruckodásaink sikertelensége; 48-as függetlenségi kudarcunk; első világháború felesleges veszteségei és a kommunista 19-es terror, amely Trianonhoz vezetett; két világháború közötti délibábos, nemesi lázálmok; irredenta mentalitásból fakadó újabb nemzeti tragédia a második világháborúban. 20. században majdnem elpusztultunk, és néhány agyatlan bunkó, lelkiismeretlenül, 2012-ben, újra a megsemmisülés szélére akarja sodorni a hazáját.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (27 szavazatból)
  3. Orbán András Lajos

    ,,Az igazi változás alulról veszi kezdetét,, ez igaz, de ez nem lesz már vértelen mint ‘90. évi volt, igaz az meg nem volt valódi változás, csak helycserés támadás, a 3-4. sor emberei álltak az élre!!!!!!!!!!!!!! Ha most végre a köznép veszi kézbe a dolgokat bizony lesz vérontás, mert a mai urak nem adják könnyen a koncukat!!!!!!!!!!!!!!!! Ragaszkodnak foggal,körömmel a hatalmukhoz, mellesleg meg ez most nem állományváltás lesz, mint ‘90.ben volt

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (20 szavazatból)
  4. Nem kell mentegetni őket “kapkodással” és “hozzá nem értéssel” meg nem működő tervekkel. EZ MAGA a terv, amit látunk. MINDEN szlogenjük az elmútnyócévben ezt a tervet tükrözte – csak projekcióval kivetítették a baloldalra.
    Nem voltak AKKOR háborús romok – most lesznek. Nem volt AKKOR “rárontás a nemzetre” – most lesz! Ezért döntötték be a forintot – és ezért szólalnak meg mindig “rosszul és rosszkor” – mert nagyon is jó ütemben a csőd felé menet! 20 hónapja egy fellendülőben levő országot vettek át – igen erős és végig gondolt tervezésnek kellett ahhoz a háttérben lenni, hogy alig másfél év alatt a tönk szélére sodorják!
    És az EDDIGI államcsődök tapasztalatai szerint: pár oligarcha kezébe fog az EGÉSZ ország kerülni – a senkik meg nem érdeklik őket!
    Szanyi jó helyen keresgél – de egyszerűen nem látja az előző időszak szlogenjeiben már megmutatkozó mai TERVET!
    http://szanyi.nolblog.hu/archives/2012/01/14/Allamcsod_-_magyar_modra/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (26 szavazatból)
  5. volt és van nekik tervük.Gazdagodni oszt utánunk a vízözön.
    A kormányt nem Orbán tartja,hanem megmondó Jancsik

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  6. Hát igen. Tündérmese…
    *
    Az a maroknyi szabadságszerető tömeg 1956. októberében a szőlőszüret idején úgy kötözött a pesti fákra, úgy akasztott embereket, mintha kötözésnek lett volna itt az ideje. Úgy lógtak a fákról “a forradalmárok” által akasztott emberek, mint a szőlőfürtök. A lincselés mindennapos volt e tiszta forradalomban…
    *
    Hát igen.
    Szükségszerű volt az a forradalom, vissza kellett valahogy vágni az 1945-ben elszenvedett katonai vereségért. És bár szükségszerű lett volna egy 1944-es felkelés is a megszálló németek, meg a nyilasok rendszere ellen, de ehhez a szabadságszerető népnek nem fűlött a foga. Helyette a magyar polgári lakosság mintegy h a t s z á z e z e r tagját – gyerekeket, csecsemőket, asszonyokat, aggastyánokat – kellett bezsuppolni és marhavagonokban küldeni az örök vadászmezőkre, miközben a rendszer saját 200ezer katonáját emésztette el a szovjet frontokon.
    *
    Hát igen. A mai események is ezt a szellemet tükrözik, a revansot, a dacot, a hülyeséget: MIÉP-et Jobbik-ot, azaz nyilas nácikat, és e szellem felidézésében, Orbán személyében pont jó médiumra talált szabadságszerető magyar nép…
    Tündérmese? Nem, önrontó sötét valóság.
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (25 szavazatból)
  7. Raszputyin!
    Óriási tévedésben vagy amikor azt írod, hogy “a vörös terror vezetett Trianonhoz”. Ezt a horthysta propaganda károgta 25 éven keresztül, amely szemenszedett hazugság. Nézz utána a történelem könyvekben a Magyar Tanácsköztársaság északi hadjáratának, és ugyanígy nézz utána a Szegedi Gondolat fogalmának, a fehérterrornak valamint az Antant és Horthy összejátszásának a bevonulás témájában.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (18 szavazatból)
  8. Trianonhoz egy vesztes világháború vezetett.
    (Egyébként azt is horthyék írták alá.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (20 szavazatból)
  9. Orbán az oroszok kivonulását szorgalmazta, mondhatjuk jó húsz évvel ezelőtt szállt be a játszmába és most pillanatok alatt oda vitte vissza az országot ahol akkor voltunk. Sőt rosszabb.

    Kádárt sakkjátékoshoz hasonlították, én Orbánt kártyajátékoshoz hasonlítanám. Ül az asztalnál, pókerezik és megállás nélkül blöfföl. Ha elkezdte egyszer a blöffölést abból nem lehet kiszállni és addig folytathatja a partit amíg ki nem játssza az utolsó lapját. Sajnos eredménytelenül, már ismerik az összes türkjét, és ha esetleg újat talál ki, bár nem tudják mi az de annyit biztosan, hogy az is trükk, senki nem hisz neki az sem az EU ban sem az IMF nél, sehol a világon. Ennek a pókerjátszmának már nincs értelme tovább folytatni, de ő még ül a helyén és ragaszkodik hozzá, hogy ottmaradjon amíg lap van a kezében. Pedig a visszaszámolás már megkezdődött.

    Két harmados többséggel építhetett volna és mire használta??? A munkastílusa és szakértelme olyan mint egy primitív ácsé aki nagy fáradtsággal kalapáccsal veri be a szögeket hosszú évekig, végre kap egy modern pneumatikus automata kalapácsot, erre azt is megfogja a fejénél és a markolatával veri be a szögeket mint eddig. Orbánra igencsak ráillik a mondás, “ha van egy kalapácsod akkor szögnek nézed az egész világot.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (24 szavazatból)
  10. Gratulálok “öreg”! (Bár jócskán fiatalabb vagy) Szóljanak meg érte, de akkor is úgy vélem: dettó! (I love the clear thinking) :)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. Eagle
    Milyen igazad van.Ez amilyen bunkó, 19-re képes lapot húzni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  12. “…és a kommunista 19-es terror, amely Trianonhoz vezetett…”
    .
    Hagyjuk már, legalább ezen a fórumon, ezt a tömény hazugságot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (15 szavazatból)
  13. Azért mindig megnyugtat, ha más is látja, amit én – tehát nem képzelődök.
    http://hvg.hu/hvgfriss/2012.02/201202_szelenyi_ivan_az_argentin_modell

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  14. Egy évtizede? Nem kettő?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  15. Csak a tények kedvéért :
    Magyarország nem produlaklta sem a golyostollat sem a hologramot. A termékeket emberek állitjak elo, nem orszagok. Mind a ket esetben a feltatlalok elhagytak magyarorszagot es uj hazat valasztottak es most a szulohaza buszken mutogatja “hutlen” fiait, akik valamiert (a szozattal ellentetben) nem akartak itthon elni es megdogleni)

    Golyostol : Biro Laszlo talalmanya 1931-ben. Szabadalmaztatva : Biro Pens of Argentina. (Vajon ez mennyire magyar)

    Hologram : Gabor Denes , zsido csaladban Günszberg Dénes-kent. 1933 ban elmenkult az orszagbol, a zsido uldozes miatt. 1946 ban kapta meg az angol allampolgarsagot, 1947 -ben mar brittkent fektette le a holografia alapjait. (Mi ebben a magyar )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  16. Az új találmány , kommunizmusból a fasizmusba , na erre is sokan emlékeznek és elrettentő példaként emlegetik majd a történelemkönyvek!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  17. Nomegmég a hidrogénbomba is ami szintén magyar találmány . legalábbis ami az elvi alapjait , matematikai-fizikai levezetését illeti.
    Annyira szörnyűnek tűnt Amerika vezetőinek első olvasatban hogy mereven elzárkóztak ezen embertelen fegyvernek még a gondolatától is. Teller Ede pedig addig addig eröltette , meg magyarázgatta hogy mennyivel olcsóbb a hidrogénbombával elpusztatin párszázezer embert , mint több atombombával , míg kegyvesztetté nem vált a Fehérháznál. ( Pontos kimutatásai voltak neki 1 fő / Dollár viszonylatban hogy mennyibe jön a dolog az atombombával szemben. Merthogy a hidrogénbomba az gazdaságos. )
    Deaztán Sztálin felrobbantatta első atombombáját , mire a Fehérházból Tellerért szalajtottak hogy győjjőn gyorsan mert itt a végveszély.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  18. bumburi
    Ez a barom nem 19-re, hanem 20-ra kéri a lapot! Ez a mi tragédiánk, ennyire ért a politikához, a vezetéshez.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  19. Trianont kár lenne a tanácsközt.-ra kenni, mint következményt, inkább a sok évszázados magyar hibákra és a mindig rossz oldal választást kellene okolni
    vitya annyira nem jó kártyás, hogy 21-re kért lapott ( 2/3 ).Azt kapt(a)uk.amit az ilyen játékos és edzője ( választói, illetve támogatói – pl. a nem szavazók ) megérdemel(t)nek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  20. Orbán egy harmadosztályú csere focista. Nem ő keveri a lapokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  21. “…a kommunista 19-es terror, amely Trianonhoz vezetett…”

    - Mi ez az eszeveszett baromság?

    Akkor nem az, hogy

    1. az I VH- t elbuktuk,

    2. a Magyarországot körbevevő, komplexusos, nyikhaj, középkori féldiktatúrák a bosszúálló, még aberráltabb, már rég nem létező nagyságuk miatti dühtől se látó- se halló franciákkal már rég lebokszolták, ki mennyit kapjon?

    3. hogy Apponyi Alberték, és az angolszászok (USA, UK) javaslatait, etnikai térképeit teljesen figyelmen kívül hagyták a győztes európai hatalmak, mert mindenképpen bosszút akartak állni mindenkin, a lehető legnagyobb kárt okozva nekik, aki a németekkel volt?

    Hülyeségeket ne írjunk, ha kérhetem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  22. A “magyar” találmányokról:

    - Valahol szánalmas látni, mennyire büszkék a magyarok a “magyar találmányokra”, “magyar” tudósokra.

    Csak az a gáz, hogy ezen találmányok nagy része külföldön, külföldi intézetekben, külföldi munkacsoport által, külföldi pénzből jött létre, és a “magyar” tudósok szintén nagy részének annyi köze volt/ van a “magyarhoz”, hogy valamikor, egyszer magyarföldön születtek.

    :(

    Nagyzási őrület, alaptalanul.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  23. “gulyaskommonizmus” mi??
    haaaat nem tudom hogy egy olyan LECSOSDIKTATTURA mint a fideSS-es mennyivel finomabb!??

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  24. Csak egy átvett kiegészités a gulyáskommunizmus előizéről is:
    “Siegelinde 2009.11.24. 23:14
    Nem hiszek a szememnek. Hiszen ez egy undorító tömeggyilkos volt! A személyes bátorság nem ment fel szerintem a bűnök alól. Lehet, hogy harcolt hetvenévesen, attól még ártatlanokat ölt és kínzott. Vagy a cél szentesíti az eszközt?

    Ugyanazt művelte, mint a visszataszító hóhér Szamuely Tibor. Szamuelynek felrójuk a gyilkosságokat, Prónaynak meg nem? Miért? Mert az ellentétes oldalon állt?

    A brit szakszervezeti kongresszus (T.U.C.) és a Munkáspárt közös delegációt szervezett Magyarországra 1920. májusában, Magyarország miniszterelnökének meghívására, aki cáfolni óhajtotta a fehérterrorról terjengő “rémmeséket”.

    A delegáció tagjai Wedgwood ezredes, parlamenti képviselő, F. W. Jowett, W. Harris, Stuart Bunning és Williams urak voltak.

    Jelentésükből idézem az alábbi részletet. Bizonyos Hamburgernével és barátaival való bánásmódot ecseteli:

    Kelenföldön egy szobába rakták őket, de este H.-nét átvitték egy másik szobába, ahol sok tiszt tartózkodott, többek között Héjjas, Bibó6 és Sefcsik főhadnagyok. H.-né azért tudta a nevüket, mert Héjjas hadnagy közölte vele, hogy azt akarja, az asszony tudjon róla, hogy Héjjas kezében van. Megkérdezte az asszonyt, tudja-e, kicsoda Héjjas hadnagy, és hozzátette, „majd megtud róla egyet s mást”. Bibót és Sefcsiket később mutatták meg neki, amikor már a lakatanya börtönében volt. Három tiszt korbáccsal ütötte-verte H.-nét, és megparancsolták neki, hogy vetkőzzön le. Erre nem volt hajlandó, mire újra ütni kezdték, addig, amíg megadta magát és levetkőzött. Meztelenül újra verték. Ezután kiadták a parancsot, hogy a négy fogoly közül az egyiket hozzák fel, hozzátéve, hogy az nem lehet H.-né rokona. Neumann Bélát hozták fel. Ráparancsoltak, hogy erőszakolja meg H.-nét. Megtagadta, mondván, hogy ő Hamburger és Hamburgerné régi barátja. Kegyetlenül megverték, de még ekkor sem volt hajlandó. Ekkor két tiszt, akiknek nevét nem tudjuk, csak annyit, hogy Temesvárról jöttek, fogót ragadtak, és kihúzták Neumann fogait. Neumann elájult, erre leöntötték vízzel. Amikor magához tért, arra kényszerítették, hogy nyalja fel vérét. H.-né kétszer vagy háromszor elájult, de minden alkalommal hideg vízzel leöntötték, hogy magához térjen. Elmondása szerint a tisztek nem voltak részegek. Végül Neumannt H.-né szeme láttára kiherélték egy zsebkéssel. Ezután Neumannt elvitték. Egy másik férfit hoztak fel (nem a három barát egyikét). Letépték róla a ruhát, ekkor H.-né látta, hogy korábban bántalmazták, egyik heréjét összeroncsolták. Ennek a férfinak is megparancsolták, hogy erőszakolja meg. Erre fizikailag képtelen volt, de a tisztek kényszerítették, hogy közeledjen hozzá. Ez után azt parancsolták H.-nénak, hogy meztelenül üljön fel a forró kályhára, de olyan szánalmasan könyörgött, hogy végül elálltak tőle. H.-né éppen menstruációja után volt, de a temesvári tisztek ezzel mit sem törődve szétfeszítették a lábát, és az, amelyik kiherélte Neumannt, bedugta H.-né testébe a korbács nyelét, és olyan durván forgatta meg, hogy még most is gyakran vérzik.

    Karakán pasasok voltak ezek a különítményesek, nem? :)”
    Ugyanis a lónak a közepén kivül mindig volt egy oldala! Miért csak a
    másik oldal létezik most is?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  25. Mate, Ivan Tibor

    Tulavasuti, meg kilencven ev utan, roviden leirva is a borzalmak borzalma a kulonitmenyes terrorlovagok elkepeszto gonoszsagarol olvasni. Soha nem hallottam a reszletekrol, es rosszul vagyok tole, de koszonom, hogy leirtad mert mindenkinek tudnia kellene, kikre tamaszkodott Horthy es hogyan zajlott az ujabban annyit dicsert ket vilaghaboru kozti “aranykor” bevezetese. Horthy nyiltan zsidogyulolo volt, a kulonitmenyesek pedig patologikusan zsidogyulolok voltak, es minden gonosztettuket a nemzet neveben kovettek el. Az orgovanyi erdo a gyilkos tobzodasaik szintere volt, es az artatlan aldozatok kiontott vere reszegitette a gyilkosokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

A szokásos bűnbakok befogása 2012. április 24. kedd | Frank Bruni

Kim Lane Scheppele: Magyarország félreértve? 2012. január 23. hétfő | Kim Lane Scheppele / RR

Konrád: Magyarország már nem demokrácia 2012. január 21. szombat | Konrád György

Szapáry megvédte Orbánt Krugmantól 2011. december 26. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos