Ronai and Ronai
AMERIKAI

Túszokat szabadítottak kommandósok Szomáliában 2012. január 26. csütörtök 18:18 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Túszokat szabadítottak kommandósok Szomáliában

Washington/Mogadisu – Az Egyesült Államok haditengerészetének SEAL ejtőernyősei szerdán kora hajnalban, az éj leple alatt behatoltak a kelet-afrikai országba, és kiszabadítottak egy kalózok által túszként fogva tartott amerikai és egy dán állampolgárt. A kilenc emberrablóval végeztek a beavatkozás folyamán.

Barack Obama elnök két nappal korábban elnöki rendeletben hatalmazta fel a beavatkozásra a SEAL 6. számú egységét – ugyanazt a társaságot, amely 2011. május 2-án a pakisztáni Abbottabadban megszabadította a világot Oszama bin Ladentől. Percekkel azután, hogy az elnök a Kongresszusban befejezte országértékelő beszédét, telefonon beszélt az amerikai nő apjával, aki Obamától tudta meg, hogy gyermeke biztonságban van.

A Dán Menekültügyi Tanács is megerősítette, hogy a két segélyszervezeti dolgozó, a 32 éves Jessica Buchanan és a 60 esztendős Poul Hagen Thisted visszanyerte szabadságát és rövidesen találkozik családjával.

A kommandósok kezére játszott, hogy a kalózok kábító hatású leveleket rágtak előző este, figyelmük és harci szellemük ennek megfelelően a minimumra csökkent, mint azt az Associated Press egy magát Bile Husszeinnek nevező kalóztól megtudta. Bile Husszein személyesen nem volt jelen az esemény idején, beszélt viszont olyanokkal, akik ott voltak, és túl is élték a SEAL-esek látogatását. Tőlük tudta meg, hogy a kommandósok nyolc emberrablóval végeztek.

A sikeres akcióra, amely az egykori izraeli túszszabadítások atmoszféráját idézi, Adado városa mellett került sor, miután hírszerzési információkból arra lehetett következtetni, hogy a gyógyszereitől megfosztott Buchanan egészségi állapota vészesen romlik. Obama ekkor adott utasítást a túszszabadító terv kidolgozására. Az elnök később nyilvános dicséretben részesítette az akcióban részt vett katonákat és hangsúlyozta, az Egyesült Államok a jövőben sem fogja eltűrni állampolgárai elrablását, az elkövetőkre pedig számonkérés vár.

A kiszabadított túszokat helikopteren vitték az Afrika szarván lévő Dzsibutiba, Camp Lemonnier amerikai támaszpontra, amelyet egy hónappal korábban látogatott meg Leon Panetta védelmi miniszter. Dzsibuti a szubszaharai Afrikában az Egyesült Államok egyetlen fontos katonai szövetségese.

Korábban olyan hírek terjedtek el, hogy a túszokat az al-Kaidával kapcsolatban álló szomáliai terrorszervezet, az al-Sábáb emberei rabolták el. Most egyértelművé vált, hogy nem terrorcselekmény, hanem köztörvényes bűncselekmény történt, amelyet anyagi haszonszerzés reményében követtek el. Miután a tengeren egyre nehezebb zsákmányhoz jutni, a térség kalózai közül sokan szárazföldi haramiaként is szerencsét próbálnak.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (9 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +10 ( 10 szavazatból)
Túszokat szabadítottak kommandósok Szomáliában, 5.0 out of 5 based on 9 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

17 Reader’s Comments

  1. Kell az éles gyakorlat a felkészüléshez. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  2. Itt egy egész országot loptak el!
    Ha végeznek vendégeim egy kávéra a fiúk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (14 szavazatból)
  3. Nem értem, miért nem lehet ugyanígy eljárni ezzel a majomember söpredékkel máskor is… nekem mindegy, kik darálják le őket – orosz Spetznaz, USA Seal, Delta Force, akárki, brit SAS, német GSG9, izraeli Sayeret, indiaiak, latinok, szaudi terrorvadász elitek, kit érdekel – csak látnám, hogy halomra lövik ezeket a férgeket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (15 szavazatból)
  4. Mék paraszt minuszol már megint… ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (12 szavazatból)
  5. “…Mék paraszt minuszol már megint… ?…”
    .
    A szomáli titkosszolgálat akcióba lendült :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  6. Dear Mr. Panetta, szabadna ajanlatot tennem a kovetkezo celpontra?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  7. Nade nyolc, vagy kilenc áldozat volt? A fejlécben még kilenc, a cikkben meg nyolc szerepel.
    A SEAL mint a haditengerészet különleges ereje, nem igazán mint ejtőernyős egység ismert. Az a Ranger-ek specialitása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. @miracle : ha arra gondolsz, hogy a délszláv konfliktusban hány évig hagyták egymást ölni ott a népeket, a beavatkozás előtt, akkor nem sok jóra számíthatunk mi sem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  9. Én ebben a tengeri kalózkodás ügyben csak azt nem értem, hogy a kereskedelmi hajóknak miért nincs joga – akár fegyverrel is – megvédeni magukat a kalóztámadástól. Úgy gondolom, hogy egy hajó fedélzetéről könnyűszerrel, akár egy jól irányzott lövéssel is, el lehetne hárítani egy közeledő csónak támadását. Ha ez eddig nem volt engedélyezett, akkor sürgősen módosítani kell a tengerhajózás szabályait.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  10. Szomoru! Elszomoritottal!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. Eldrad

    Én most minuszoltam a reklamációd után. Ha nem tetszik a demokrácia. Menj Észak Koreába.
    Mindenkinek joga van kifejezni ellenérvét, még ha nem is tetszik nekünk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (5 szavazatból)
  12. Az a demokracia nekem sem tetszik amikor a bunozoknek tobb a joga mint az aldozatoknak.Termeszetesen nem megyek en sem koreaban, minek is mennek. Magyarorszagon a bunozoknek most is tobb jogaik vannak mint az aldozatoknak.
    Magasa fizetes, mentelmi jog, folytassam.
    Kandaban bemutattak kb 2006-ban amikor a rendorseg lecsapott egy Iszlam csoportra 4 helyszinen egyszerre. A TV ben mind a negy helyszint egyszerre mutattak, szinte masodperce egyszerre kapcsoltak le a tagokat, meg az autopalyan is torten elfogas. A gonoszteoknek telefonalni sem volt eselyuk. Ekkor ereztem hogy ez a fajta demokracia meg tudja vedeni a magat , az allampolgarokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  13. “…Mindenkinek joga van kifejezni ellenérvét, még ha nem is tetszik nekünk!…”

    - Ide figyelj, te, az, hogy valaki bősz marhaságot ír vagy mond, teljesen függetlenül a tényektől, és az, hogy egy- két soros, WC felirat szintű Igazság- és Tutimegmondáson kívül nem futja többre az ilyennek, az nem “vélemény”.

    Max. szófosás, vagy brainstorming, de nem “vélemény”.

    Ha valaki NULLA tudással akar “véleményt” mondani, és a nulla tudás miatt nem is tud érdemben hozzászólni az adott témához, az ne “véleményezzen” már, hanem tanuljon meg előbb írni- olvasni.

    Ennyit a “véleményedről”.

    Egy “minusz” odafingása egy kommenthez pedig szintén nem “vélemény”.

    “…Ha nem tetszik a demokrácia. Menj Észak Koreába…”

    - Te meg menj oda, ahová azt most én gondolom.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  14. CommonSense:

    - Ááááh, nézd meg ezeket a kanadaiakat… nem engedik, hogy az iszlámnáci bűnözők elmondhassák a “véleményüket”!

    Ehelyett lecsukják őket!

    Há’ milyen demokrácia mán ez? Mennyenek inkább é- koreába!

    :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. Nézzétek meg, ezek sem mondhatják el szabadon a “véleményüket”, pedig egy “más kultura” képviselői:

    http://www.guardian.co.uk/world/2012/jan/30/honour-killings-jury-afghan-family

    És má megin’ ez a Kanada…

    Viccen kívül:

    - Komolyan nem értem, ezt a ganaj népséget minek engedi be a kanadai bevándorlásügy, az idegenrendészet, és az összes többi szervezet, melynek pont az efféle mocsok kívül tartása volna a feladata.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  16. torm1960 !
    A legegyszerűbb egy mínusz előjelet odatenni a neked nem tetsző cikk minősítéséhez. De tévedés ne essen, ez nem a cikkre jellemző, hanem arra, aki mínuszol! Ha eszed és tisztességed lenne, leírnád, hogy mi nem teszik, az, mert a demokráciának nem egy mínusz jel felel meg, hanem a vita, a vélemények ütköztetése. Ehhez úgy tűnik nincsen elég eszed, és valószínűleg véleményed sincsen. Persze lehet, hogy ismereteid is hiányosak, hiszen a kommunizmusból, a terror uralomból, egyenesen a készülő nacionalista fasizmusba cseppentél. Most ettől remélsz, – reméltek a hozzád hasonló magyarokkal együtt, – egy szép új világot. Szépen elfogadtatok egy pár teljesen hazug
    kijelentést ott Magyarországon, – éljen a nagybirtokos dzsentri, a szent egyház az ország támasza, krisztus és Horthy a megváltónk, aztán a népek kommunista szocialista szolidaritását kell erősíteni, majd most szent István, Attila, a haza, a nagy Magyarország, mindent vissza, nem leszünk gyarmat, (ez az új hazai keresztény gyarmatosításra biztos nem érvényes) és mind ezek után elmentek koldulni a nyugathoz! Erre minuszolj te szerencsétlen, de jobb lenne ha inkább kifejtenéd hogy te hogyan képzeled a demokráciát!? Egy beteg agyú fantasztát kell követnie a nemzetnek? Nem féltek, hogy ebből ismét egy Trianon lesz? Mert Európa sem veszi tudomásul az újabb hülyeségeiteket, legfeljebb eltűri egy ideig, mert demokratikus!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  17. Ami a kanadai bevandorlast illeti.
    Ide europai orszagokbol mar nem jonnek,mert feher embert nem engednek be.Csak csalassal es lefizetett kanadai bevandorlasi hatosagokkal.Ebben az oroszok jarnak elol.
    A kanadai bevandorlasi kvota kizarolag a kovetkezo orszagbol lehet,Szomalia,Iran,Pakisztan,India,Sri Lanka,Fulop Szigetek,Jamaika,Nigera,Niger,stb……foleg kinaiak,de csak gazdagok johetnek.
    Aki egy szot szol ez ellen,mar a bortonben kothet ki.
    Az ugynevezett multi kulti egy remdramat olto terror intezmeny itt.
    Ebben elol jarnak a mindenkori kormanyok,ultra baloldali egyetemek,emberjogi aktivistak az ultra baloldai media es az egesz ugynevezett demokratikus kanadai
    tarsadalom.
    Igaz most szavaztak meg ,hogy muszlim nok nem viselhetik a burkat,csadort amikor leteszik az allampolgri esku,De ennyi.Most fogjak vissza engedni Omar Khadr-t a kanadai muszlim al kaida gyikos csalad tagjat akit mar eloszeretettel var Judy Rebick az ultra baloldal egyik vezetoje.
    Ezek csak a gyongyszemek a mai kanadai helyzetrol.
    Ez az orszag mast nem tud felmutatni csak azt,hogy a vilag egyik terror feszke a tobb mint felmillios muszlim lakossaggal,lasd Montreal,hogy az orosz maffia gocponta Toronto,Hogy az azsiai bevandorlo hordak lerohasztottak British Columbiat,es folytatni lehetne…..
    Csak nem merem hatha a Kanadai Kiralyi Csendorseg erre az odalra is belep….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Etiópia katonákat küldhet Szomáliába 2011. november 19. szombat | AN

Elhibázott kenyai légicsapás 2011. október 31. hétfő | AN

Géppuskákat nyertek a gyerekek 2011. szeptember 20. kedd | AN

Lassan csökkenő gyermekhalandóság 2011. szeptember 16. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos