Ronai and Ronai
AMERIKAI

Etiópia katonákat küldhet Szomáliába 2011. november 19. szombat 9:25 | AN

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Etiópia katonákat küldhet Szomáliába

Mogadishu – Hivatalos helyről kiszivárgott információk szerint Etiópia katonák ezreit küldheti a szétzilált Szomáliába az Afrikai Unió égisze alatt, hogy megfékezze az egész térséget destabilizáló el-Shabab terrorszervezet garázdálkodását.

Az Afrikai Unió katonái eddig a fővárosban, Mogadishuban folytattak harcot – méghozzá mondhatni, sikerrel, hiszen nagyjából megtisztították a várost a terroristáktól – az el-Shabab katonáival. Ezen kívül már Kenya is beavatkozott, hiszen a déli országrészben randalírozó egységek már az országhatár túloldalán fekvő turista-negyedeket fenyegették.

Egyesek szerint a terv olyannyira előrehaladott állapotban van, hogy már úton is vannak a kontinens egyik legnagyobb haderejével rendelkező Etiópia egységei. Az etióp hadsereg 2006-ban már beavatkozott a szélsőséges muszlim térhódítás miatt, ám kétéves állomásozásuk meglehetősen keserű élményeket okozott. Sok eredményt nem sikerült elérni, és rengeteg civil áldozatot szedett az akkori hadjárat, aminek köszönhetően a lakosság körében meglehetősen népszerűtlen Etiópia.

A mogadishui kormány bennfentesek szerint nem örült a tervnek, ám feltételezhetően kénytelen lesz lenyelni a keserű pirulát, mert hatásköre meglehetősen korlátozott, eddigi fellépései az el-Shabab ellen pedig hatástalanok voltak.

A környező országok egyre keményebb fellépését segítheti, hogy Kenya a napokban aláírt egy paktumot Izraellel, melynek köszönhetően még több anyagi forráshoz juthat a szélsőséges milíciák elleni harcban.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Etiópia katonákat küldhet Szomáliába, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Amíg Szaúd-Arábiából és Iránból felváltva kapják az emberi- és anyagi erőforrásokat (na és persze az ideológiai hátszelet), addig nem lesz megoldása. A fővárosi kormánynak is tennie kéne azért, hogy a szomáliaiak megbízzanak bennük, és nem az Afrikai Unió, hanem minimum az ENSZ békefenntartóinak kellene teljes egészében megszállni az ország területét, hogy hosszú évek alatt megpróbálja kezelni annak legnagyobb problémáit. Enélkül alig lesz több, mint ökölrázással megfűszerezett tűzoltás. (És akkor még a kalózokról nem is beszéltünk…)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  2. Animebj
    2011. november 19. szombat
    11:09
    Afrika az afrikaiaké.
    Ha az illetékes országok, vagy az Afrikai Unió nem kéri, akkor az ENSZ ne menjen oda.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  3. gets:

    Afganisztán pedig az afgánoké, ugye. Ha az USA 9/11 után a Talibántól várta el volna az al-Kaida kiűzését, akkor a terrorszervezet már jóval több sikeres akciót tudott volna végrehajtani az önmagába gyenge iszlámfasiszta kormányzat fedezéke mögül. Még jóval a globalizálódás előtt se lehetett annyival letudni egy haldokló állam belügyét, hogy azt ha nem ő, de szomszédai biztos lerendezik valahogy, hiszen potenciális veszélyforrássá válhat, ezzel fenyegetve mindenkit az egész világon.

    Amerika már egyszer beavatkozott Szomáliába, de csúfos kudarcot vallott, papírtigrist csinálva magából Oszama bin Laden előtt. Ha se a kenyaiak, se az etiópok, se az egész Afrikai Unió nem lesz képesek kezelni a bukott Szomáliát, akkor nem marad más választás, mint más kontinens országainak beavatkozása, hiszen már így terrorfészekké vállt, és kihasználva a globális világ előnyeit, könnyen eljuttathatja nemcsak ideológiáját, hanem gyilkosait is bárhová.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Amerika: Kenyában várható újabb terrortámadás 2012. június 24. vasárnap | AN

Állatokkal díjaznák a nyomravezetőt 2012. június 10. vasárnap | AN

Túszokat szabadítottak kommandósok Szomáliában 2012. január 26. csütörtök | RR

Afrika legveszélyesebb “márkaneve” 2011. november 27. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos