Ronai and Ronai
AMERIKAI

Lassan csökkenő gyermekhalandóság 2011. szeptember 16. péntek 17:50 | AN Forrás: The Guardian

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Lassan csökkenő gyermekhalandóság

London – Napjainkban már sokkal kevesebb gyermek hal meg Fekete-Afrikában, mint a kilencvenes években, ám szakértők szerint nem elég gyors a csökkenés.

Az 1990-es évhez képest 12 000-rel kevesebb öt év alatti gyermek hal meg Afrika Szaharától délre eső vidékein. Az ENSZ által publikált adatokból az is kiolvasható, hogy míg a kilencvenes évtized elején 12 millió gyermek nem érte meg az öt éves kort, ez 2010-ben már „csak” 7,6 millió.

Fekete-Afrika a gyermekhalálozások szempontjából a leginkább lesújtó adatokkal rendelkezik a világ többi régiójához képest. Még manapság is 8-ból 1 gyermek nem éri meg az ötödik születésnapját, mely 17-szer rosszabb mutató, mint a világ fejlettebb részein, ahol az átlag 143 az 1-hez. Még Ázsia déli részén is 15 az 1-hez az arány, mely  a második legrosszabb mutató Fekete-Afrika után.

Hiába mutat csökkenést a gyermekhalandóság, az ENSZ terveihez képest nem elég gyorsan. A nemzetközi szervezet 2015-re ugyanis kétharmaddal szeretné csökkenteni a gyermekkori halálozások számát, ám ez aligha sikerülhet ilyen tempó mellett.

A legnagyobb előrelépést az ügyben a régió olyan országai mondhatják maguknak, mint Niger, ahol nagyjából felére csökkent a gyermekhalálozások száma az elmúlt húsz évben. Rossz tanuló ugyanakkor Szomália, ahol romlott a mutató, ráadásul most még egy súlyos éhínség is pusztít a térségben. Ez utóbbiban nem csak a megfelelő minőségű egészségügy, illetve a tiszta ivóvíz hiánya, hanem a két évtizede folyamatos konfliktusok is rontják a megszülető gyermekek kilátásait.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Akkor tehát lassan növekszik a csökkenő tendencia ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Géppuskákat nyertek a gyerekek 2011. szeptember 20. kedd | AN

Erdogan hakniba kezdett az araboknál 2011. szeptember 14. szerda | AN

Peking mentegetőzik 2011. szeptember 8. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos