Ronai and Ronai
AMERIKAI

Hajszállal, de Romney nyerte Iowát 2012. január 4. szerda 12:14 | RR Forrás: AN

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Hajszállal, de Romney nyerte Iowát

Des Moines – Nem Iowában dől el, ki lesz az elnök, még csak az sem, ki lesz a republikánus elnökjelölt, a harc azonban kétségtelenül itt indul be; aki ezután hibázik, az nagy valószínűséggel búcsút inthet aspiránsi reményeinek. A versengés egyelőre izgalmas marad, úgy tűnik, a közönség alaposan leizzadhat.

A szavazatok 99,95 %-ának összeszámlálása után Mitt Romney hozta Iowát, de szinte holtversenyben a szorosan nyomában lihegő Rick Santorummal. Huszonöt-huszonöt százalékot hoztak, így igencsak megnőtt a valószínűsége annak, hogy a republikánus jelöltség kettejük közt dőljön el, a különbség azonban rendkívül csekély: Romney nyolc szavazatot tudott ráverni Santorumra, így 30 ezer 15 voksa lett vetélytársa 30 ezer 7 voksával szemben.

A szoros verseny új jelentőséget kölcsönöz a soron következő előválasztási helyszíneknek: New Hampshire, Dél-Karolina, Florida államoknak és a többieknek. Romney valamennyi vetélytársánál magabiztosabban utazhat el Iowából, de mégsem olyan magabiztosan, ahogyan egy egyértelmű győzelem után tehette volna, és a közeljövőben nyilvánvalóan fel kell készülnie néhány, a pártbeli támogatottságának határait firtató kellemetlen kérdésre.

Az igazi főfájást azonban Santorum jelenti majd számára, aki nem csak Romneynál konzervatívabbnak állíthatja be magát, de munkásszármazásánál fogva sokkal inkább képes arra, hogy vonzza a kékgallérosok szavazatait. Romney viszont minden bizonnyal emlékeztezni fogja a választókat arra, hogy Santorum holmi washingtoni aktakukac, akinek fogalma sincs az üzleti világ működéséről, nem úgy, mint neki, Romneynak.

Santorum Iowában különösen az evangéliumi keresztények és a lekonzervatívabb előválasztó réteg körében tarolt. Az Edison Research exitpoll felmérése arról tanúskodott, hogy a szavazók 46 %-a sokáig habozott, és csak az utolsó néhány napban hozta meg döntését, ezek egyharmada pedig végül Santorumot választotta, aki ugyancsak maga mögött tudhatta az önmagát „nagyon konzervatívnak” minősítők egyharmadát, a Tea Party-követőknek pedig a harminc százalékát.

Az evangéliumi keresztények a négy évvel korábbihoz hasonló erőt mutattak: az előválasztók 58 százaléka vallotta magát evangéliumi kereszténynek, közülük 32 %-nak volt Santorum a legszimpatikusabb.

Az előválasztási roadshow New Hampshire-ben folytatódik január tizedikén, az iowainál határozottan liberálisabb környezetben, így még nem halt el minden esély a harmadik helyen a szavazatok 21 %-ával (26 ezer 219 voks) végzett texasi Ron Paul számára, aki már 2008-ban is megmérettette magát, s most az akkori eredménynek több mint a dupláját hozta. Paul számos szavazója határozza meg önmagát függetlenként, ami problematikus lehet a leginkább libertáriusnak tartott politikus számára.

Messze lemaradva, 13 %-kal (16 ezer 251 voks) végzett a negyedik helyen az egyik legkarizmatikusabbnak tartott jelölt, Newt Gingrich, akinek a konzervatív környezet a jelek szerint nem bocsátotta meg régi nőügyeit, válásait, az ezzel kapcsolatos bűnbánatát pedig aligha vették komolyan. Gingrich a vereségként értelmezhető eredmények tudatában gratulált Paulnak és Santorumnak, az első helyezett Romneyt azonban érdekes módon nem említette, alighanem a személyét a nyertes részéről korábban ért támadások miatt.

A korábban ugyancsak a karizmatikusok között számon tartott Rick Perry texasi kormányzónak be kellett érnie tíz percenttel (12 ezer 604 szavazat). Perry kijelentette: hazatér Texasba és megfontolja, van-e értelme annak, hogy a továbbiakban részt vegyen a versengésben.

A hatodik és hetedik helyre szorult a harcosan Tea Party ideológiájú, tavaly még iowai favoritnak számító Michele Bachmann (5 %, 6073 voks) és a meglepően rosszul szereplő John Huntsman volt pekingi nagykövet, korábbi utahi kormányzó (1 %, 745 voks). Százharmincöt szavazó jelöletlen szavazócédulát adott le, vagyis senkit nem talált szimpatikusnak a jelöltek közül. Érdekesség, hogy Herman Cain is kapott ötvennyolc szavazatot – minden bizonnyal olyan ultrakonzervatívoktól, akik feltehetően nem értesültek arról, hogy az egykori pizzakirály már kiszállt a versenyből, miután sokszorosan megvádolták zaklatással és házastársi hűtlenkedéssel.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Hajszállal, de Romney nyerte Iowát, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Ott legalabb van ember a posztra. Nalunk kibol lehet valasztani ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Obama marad az Egyesült Államok elnöke 2012. november 7. szerda | AN

Amerika és a világ jövője is a tét 2012. november 4. vasárnap | AN

Obama-előny a korai szavazóknál 2012. október 28. vasárnap | AN

A második csörte már Obamáé volt 2012. október 17. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos