Ronai and Ronai
AMERIKAI

Az Orbán-kormány megint megalázta az AB-t 2011. december 30. péntek 19:54 | AN

  • Hozzászólások(74)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Az Orbán-kormány megint megalázta az AB-t

Budapest – Az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette, hogy az ügyészség válassza ki, melyik bíróság tárgyalja az ügyeket. Az alkotmányellenességet a januártól ugyancsak alkotmányellenesen működő Orbán-kormány úgy védte ki, hogy az alaptörvénybe iktatta be az alkotmányellenes passzust, ezért azt már nem tárgyalhatja az Alkotmánybíróság, hanem ellenkezőleg, ehhez kell mérnie a további jogalkotást. Az alkotmányellenes állapot lesz a norma.

Elfogadta a parlament az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabályt, amely például kimondja, hogy a legfőbb ügyész döntése alapján bármelyik bíróságon vádat emelhet az ügyészség. Ezt eredetileg már a büntetőeljárásról szóló törvénybe is belefoglalták, de az Alkotmánybíróság megsemmisítette. Most, hogy az alaptörvénybe kerül a rendelkezés, nem tárgyalhatja az Ab. Az Orbán-rendszerben így nyíltan is a törvénytelenség lesz a norma, amihez kell ezután mérni a jogalkotást. A törvénytelenségen túl, az eljárás arra is felhívja a figyelmet, hogy mennyire fontos az Orbán-rendszernek, hogy a pártkatona legfőbb ügyész választhassa ki a fideszes bírót egyes koncepciós eljárások lefolytatására.

A demokratikus Alkotmány helyébe lépő illegitim alaptörvény átmeneti törvénye szerint az MSZP a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető. A törvénnyel a Fidesz a legnagyobb demokratikus ellenzéki pártot bűnösnek és diktatórikusnak nyilvánítja az ország új alkotmányában, amely burkoltan magában foglalja a büntetőjogi felelősség megállapításának lehetőségét is, amit akkor használnak, amikor csak akarnak. A törvény kimondja: a Magyar Szocialista Párt az MSZMP jogutódjaként, “a törvénytelenül felhalmozott vagyon örököseként, a diktatúrában vagy az átmenet során megszerzett illegitim előnyök haszonélvezőjeként, valamint a régi és az új pártot összefűző, a pártvezetést is jellemző személyi folytonosság okán” osztozik mindazon felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető. A törvény azt a szélsőjobboldali hazugságot foglalja alkotmányba, mintha a pártállami időben felhalmozott teljes közvagyon az MSZP tulajdonává vált volna. A jogszabály az előző rendszer vezetőinek személyi felelősségét is kimondja, és megteremti a lehetőségét, hogy elvegyék tőlük nyugdíjukat. Akinek nincs más megélhetési forrása, ez a halálos ítélet egy sajátos formája, miközben törvénytelen, mert a nyugdíjat nem a politikai tevékenységhez köti és kötötte a jogszabály, hanem a ledolgozott évek számához és a fizetés nagyságához.

Emellett a törvény rendelkezik arról, hogy a költségvetési lyukakat különadókkal is be lehet majd foltozni, vagyis bármikor, bárkit, bármilyen adóval meg lehet sarcolni, az erre való hivatkozással bárkitől bármit el lehet venni.

A törvény megteremti a lehetőséget a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervek Állami Felügyeletének összevonására. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Fidesz becsapja az Európai Uniót, amikor ebbe a törvénybe dugja el azt az eredeti elképzelést, amit a jegybanktörvényből most kihagytak, és amely ellen Barroso tiltakozott. Az összevonás lehetővé teszi, hogy az MNB – mint jegybank – vezetője csak egyik alelnöke legyen a közös szervezetnek. A jegybanktörvény szerint pedig ezt az alelnököt a kormányfő, vagyis Orbán nevezheti ki.

Az átmeneti törvény kimondja azt is, hogy ha az Alkotmánybíróság vagy az Európai Bíróság döntése miatt az államnak fizetési kötelezettsége támadna, akkor az országgyűlésnek “tartalmában és elnevezésében is kizárólag és kifejezetten az e kötelezettség teljesítéséhez kapcsolódó, a közös szükségletek fedezéséhez való hozzájárulást kell megállapítani”. A homályos megfogalmazás mögött az rejlik, hogy ítélhetnek bármit, az örökre kétharmadosnak képzelt fideszes országgyűlés csak azt fizet ki, amit akar.

Ez a gyakorlatban másrészt azt jelenti, hogy különadót kell majd kivetni, ha az Európai Bíróság a jövőben az uniós joggal ellentétesnek találja például a devizahitelek végtörlesztését és a bankoknak okozott kár megtérítésére kötelezi az államot. Azt külön törvényben kellene meghatározni, hogy pontosan kiket és milyen mértékben érintene ez az adó, a törvény azonban csak arról rendelkezik, hogy az új közterhet kizárólag a bírósági ítéletben előírt kötelezettség teljesítésére lehet fordítani. Magyarul: ha megbüntetik a magyar államot, akkor az állam megbüntet valakit, akivel kifizettetik az állam által okozott kárt.

A törvényjavaslat emellett egy sor gyakorlati kérdésről is rendelkezik. Például arról, hogy 2014-ben még októberben legyen általános önkormányzati választás, de a későbbiekben az önkormányzati választás egybeesik majd az európai parlamenti képviselők választásával. Ezzel ötévesre nyúlik az önkormányzati ciklus, vagyis legközelebb 2019 nyarán lesz választás. Az átmeneti rendelkezések közt szerepel az is, hogy a nemzetiségek parlamenti képviseletét először az alaptörvény hatálybalépése után felálló országgyűlésben kell biztosítani, várhatóan először 2014-ben.

A javaslat előírja, hogy 2012 végéig kell felülvizsgálni a korhatár alatti nyugdíjakat. A Fidesz már a jelenlegi alkotmány egyik módosításával lehetővé tette, hogy csökkentsék vagy szociális ellátássá alakítsák a korkedvezményes nyugdíjakat, de a gyakorlatban ezt eddig nem hajtották végre. Az alaptörvény átmeneti rendelkezései közt 2012. december 31-i határidőt szabnak ennek a munkának.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.2/5 (10 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +18 ( 22 szavazatból)
Az Orbán-kormány megint megalázta az AB-t, 4.2 out of 5 based on 10 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(74)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

74 Reader’s Comments

  1. Valójában az ALKOTMÁNYBÍRÓK MEGÉLHETÉSI POLITIKUSSÁ VÁLNAK? – és ezt FEL IS VÁLLALJÁK????? -

    Ha igen, akkor ez kis hazánk legnagyobb elit körének a SZÉGYENE is egyben!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (19 szavazatból)
  2. Attól félek, hogy a szakadék széléről való elrugaszkodás a szakadék felé, arra jó, h. azt mondhassák, h. ki kell lépni az euból. Ez lenne a végünk!!!!
    Na akkor tényleg fel kell ébrednie mindenkinek!!!!
    Mi lehet még???? Mi van a katasztrófa után? Mert az már van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  3. Kydonna!
    Elitkör? Ezek? Röhögnöm kell. Ezek szarok nem elitek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  4. A szociális népszavazás engedélyezésével, az AB-nek csúfolt szemétládák gyülekezete, aláírta a saját halálos ítéletét. Ha nem a fasiszta fityeSS, akkor a zemberek lesznek az itéletvégrehajtók. Persze ehhez még kell egy államcsőd. Jó úton vagyunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  5. Megérdemelte az AB!
    Úgy kell nekik.
    Tutyi-mutyi langyos banda.
    Nevezzenek majd be a melegolimpiára.
    Közibük valók valamennyien.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (13 szavazatból)
  6. A legnagyobb elit kör abban elit, hogy elitta az eszét, (ha volt ilyen neki) és a palinka meg a hideg, cseh sör hatasara hallucinalnak némi söralatétekkel példaloznak…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  7. Mi az hogy a gyakorlatban eddig nem alkalmazták? És a szolgálati és országgyűlési képviselői nyugdíjak csökkentése, valamint a korhatár előtti egyéb nyugdíjak átkeresztelése? Az mi a kackiás cocópepes? Vannak nem is kevesen akik már január 1-től szívják a brokimicit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  8. gusztavnagy:
    ha én leszek a Zelnök , javasoni fogom a sörcsapok felszerelését a panellakásokban is.
    MErt nem igazság az hogy csak a söntéseknek lehet sörcsapjuk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  9. Na ezért vagy HOFI reinkarnáció!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  10. Nem az AB-t és Handó Tündét kell hibáztatni sorstársaim. Utóbbi ha nem vállalja akkor mi van? Vállalja más. Amíg lószar van veréb is akad.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  11. Lehetne kirakni néhány óriásplakátot az alkotmánybírók csoportképével, és aláírni
    “Akik miatt szarrá vált az alkotmány, és még azóta is ott vannak” !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  12. pikk figyelmedbe ajánlom a blogban a KÉPET. Ez sem rossz. Sőt!
    http://varanus.blog.hu/2011/12/15/igy_mulik_a_jogallam_dicsosege

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  13. Ezeket meg lehetett alázni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  14. A címben mondottakat a megélhetési Stumpf-Balsai seggnyalók meg is érdemlik. Ezt a gitt-egyletet ki kellene söpörni a fenébe! Szégyen és gyalázat amit ezek művelnek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  15. Inkább a magyar kormány alázta meg az EU-t!
    Ez az egész alkotmánybírósági ítélet csak taktika volt! Lássuk be: nem a fontos kérdésekről döntött az alkotmánybíróság, hogy mi van a magánnyugdíjpénztárakkal, hanem csak stb kérdésekben, azokban is teljesen mindegy mit mondott, mert a kormány az eredeti szándéka szerint döntött. Csupán az EU és USA előtt húzta el a mézes madzagot, azt igazolván, hogy magyarországon bizony működnek az ellensúlyok.
    De mi tudjuk, hogy nem működnek és szemfényvesztés, amit orbán csináltat hű alattvalóival, így az alkotmánybírósággal is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  16. az AB-t? SAJÁT MAGÁT! Bár persze majd kimagyarázzák, hogy ez a reformokhoz tartozik! A Magyar Közlöny szerint a 200-ik törvény latin számokkal: CXCX -
    betűkkel: SzázkilencvenTIZEDIK törvény! (gyengébbeknek, pl a kormánynak és visspalinak: CC!)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  17. Azt hiszem megvan másodikára az Operához vezető felvonulás indulója!
    “Viccpali, viccpali mindent lát
    Szemüvegen át, kutya valagát”
    trararararara tra tra tra

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  18. Magyarország Szeretett Nagy vezére a bankokat pedig karácsonyi ajándékul tamponnal látta el: http://wp.me/p1ztRe-oO

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  19. Nem az alkotmánybíróság lett megalázva. Ahhoz , hogy valakit alázni lehessen annak becsületének kellene lennie. Ezeknek az “emberek” -nek mondott vegetációknak se lelkül sem lelkiismeretük sem pedig becsületük sincs. Így az alázás egyenesen a demokráciának és jogállamnak jutott.
    Azért jó ha megjegyezzük ezt a névsort és elmondjuk , hogy nem felejtjük el őket soha. Nekik csak hűvös hely jut hely a 4.dik köztársaságban. De megnyugtatásukra nem lesznek egyedül. Az is velük tart akit most olyan vak hűséggel kiszolgálnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  20. TODAY PUSH Crime Scene "Y"nvestigation

    már bocsánat de ezt az “alkotmány bíróságnak” nevezett férgeket (elnézést de a magán nyugdíj pénztárral kapcsolatos semmittevésük miatt) nem is lehet nem megalázni. sőt!!! ennél több mindent érdemelnek… és itt mindenki gondolja hozzá hogy ő mit tenne velük!!!!
    remélem a kormányváltás elsöpri ezt söpredéket (is)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  21. Ilyen körülmények között semmi szükség Alkotmánybíróságra, mint sóhivatalra! El kell zavarni mind!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  22. Boldog új évet az országnak.(kivéve hazaáruló fideszesek,lapító nagypofájú jobbikosok, és a söpredék aki rájuk mer szavazni,még ezután is.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  23. Geyza-t elnöknek!
    BÚÉK!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  24. idézet következik::
    “”"”"”"Bejelentem, hogy mai napi hatállyal a Fidesz – Magyar Polgári Szövetségben betöltött valamennyi pártfunkciómról – köztük az Európai Parlamenti Fideszes Képviselőcsoport elnöki tisztségéről – lemondok.

    „Tisztelt Elnök Úr!

    Bejelentem, hogy mai napi hatállyal a Fidesz – Magyar Polgári Szövetségben betöltött valamennyi pártfunkciómról – köztük az Európai Parlamenti Fideszes Képviselőcsoport elnöki tisztségéről – lemondok.
    Indokaim a következők:
    Feleségemet, dr. Handó Tünde, bírót, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnökét az Országgyűlés 2011. január 1-jei hatállyal az Országos Bírói Hivatal elnökének választotta. Egész eddigi munkám során – úgy is mint a mai napon hatályba lépő új Alaptörvény szövegező bizottságának elnöke – a demokrácia és a jogállamiság alapvető elvének tekintettem a bírói függetlenség és az államhatalmi ágak elválasztásának elvét. Meggyőződésem, hogy a látszatát is el kell kerülni annak, mintha a kormányzó párt személyemen, illetve családomon keresztül az igazságszolgáltatás, mint önálló hatalmi ág befolyásolására törekedne. Döntésemmel feleségem munkáját, az igazságszolgáltatás minden magyar polgár érdekét szolgáló megújítását is segíteni kívánom.
    Az Ön által vezetett polgári kormány és a Fidesz politikájával továbbra is egyetértek, és minden tőlem telhető módon támogatom Magyarország megújítására irányuló törekvéseit.

    Budapest, 2012. január 1.
    Tisztelettel:

    Szájer József
    Magyarország európai parlamenti képviselője”

    idézet vége Orbán Viktorhoz irott levéből csak a Tisztánlátás érdekében, mert nem csak tiszta kéz, hanem tisztán látás is kell

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

The Times: Orbán Viktor zsarnok 2012. január 4. szerda | AN

Százezren tüntettek Orbán ellen 2012. január 3. kedd | AN-álláspont

Újévi tüntetések a köztársaság mellett 2011. december 31. szombat | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos