Index: így nyaltok ti 2011. november 15. kedd 20:52 | AN

Index: így nyaltok ti
A magyar állami divatcég. Ha a miniszterelnök felesége a barátnőd, kapsz egy állami céget, amely legyártja és értékesíti a ruháidat. A cégben tulajdonos is leszel, és a nemzeti erőforrás minisztériumának államtitkára sürgölődik a boltod körül, hogy miben segíthetne. Fotó: Huszti Szabolcs/Index

Budapest – A Fideszhez cseppet sem közelálló Index, amelynek pártelkötelezettségére csak nemrégiben jött rá a főszerkesztője és vezető publicistája, miközben az AN már kezdettől a legsunyibb fideszes propagandaeszköznek nevezte, amely ráadásul egyik legfőbb felelőse a demokrácia szétverésének, igazi kommunista termelési riporttal állt elő. Állami támogatással magyar divatcég alakult, amelynek fő bábája “Orbán Viktorné Lévai Anikó”. Ugyan sehol a világon állam nem áll divatcég mögött, de Lévai Anikó a garancia, hogy ezúttal ez megéri. Majd legfeljebb nem ők kapják a legtöbbet. A család fogorvosa után a feleség kedvenc divattervezője is állami segítséghez jut, mintha csak a mesés Kelet valamelyik kalifátusában lennénk. A siker amúgy is biztos, mert a magyar divatcég majd szembemegy a divattal, és ez a magyar siker receptje. Majd bennünket követ a világ. Íme az időutazás a szocialista vállalati riportok világába az Index segítségével. A szerző Plankó Gergő.

“Egészen libabőrös vagyok a nagy ügytől – mondta Zoób Kati divattervező és egészen át tudtuk érezni, mire gondol: mi sem minden nap bámészkodunk egy nőiruha-üzletben Soltész Miklós nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkárral és Orbán Viktorné Lévai Anikóval egy budai bevásárlóközpontban. Persze Zoóbnak ennél azért több kell a megilletődöttséghez: ő éppen az új magyar állami divatcéget, az Attitude-öt indította el, melynek ambíciója, hogy világvállalat lesz a divatiparban.

Az Attitude az állami Kézmű Kft. és Zoób Kati közös vállalkozása. Előbbi 4500 főt foglalkoztató, 58 éve létező állami cég, de hogy utóbbira miért esett a választás, azt Lévai Anikó mesélte el – azért, mert ő a magyar divat nagyasszonya, amellett pedig kedves és okos is.

A Kézmű Kft.-t pedig azért választotta az állam Lévai szerint, mert a társadalmi felelősségvállalás itt a cég filozófiája – 4800 alkalmazottból 3200 megváltozott munkaképességű. A cég varróirodáiban és bőrvarró műhelyeiben világvállalatoknak szállítanak – a cég vezetője, Csereklyei Dániel egy piros táskát mutatott fel, amelyért szerinte ők 24 eurót kaptak, a boltban pedig 1470-ért adták el. A cégvezető szerint ezen akartak változtatni, piacot akarnak szerezni.

Az árak azért ennél egyelőre visszafogottabbak, 50-70 ezer forint között van egy női felső, de így sem tudjuk teljesen elnyomni magunkban az örökös lélegeztetőgép-kalkulátort – ha kiválasztunk valamit családunk konzervatívabb ízlésű női tagjainak, kedvünkre elvihetjük a boltból, ha már úgyis állami pénzből működik a cég? Csereklyei Dániel lehűti a kedélyeket, a helyzet sajnos ennél bonyolultabb. Az Attitude külön támogatást nem kap, a nonprofit Kézmű Kft. saját bevételeiből finanszírozza a működést, ami a 12 milliárdos éves bevételnek szerinte töredéke. További állami forrást jelenthet a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáért kiírt pályázatok elnyerése 2012-re, ennek összege azonban még nem ismert, csak az biztos, az egész országban 10 ezer ember foglalkoztatására van 42 milliárd forint. A divatipar egyébként jellemző területe a megváltozott munkaképességűeknek, mondta el Csereklyei, mivel itt nehéz fizikai munkát ritkán kell végezni.

Zoób Kati meghatottságán kívül elmondta azt is, szeretné, ha a cég szembemenne a divattal, vagyis időtálló ruhákat készítenének, olyanokat, amiket nem csak egyszer-kétszer lehet felvenni, mert ez is kifejezi a megbecsülést mindenki iránt, aki részt vett az elkészítésében.

Lévai Anikó pedig, bár saját bevallási szerint járatlan a divat világában és csak érdeklődő kívülállóként figyeli, finoman megpróbálta azért orientálni a céget, és egy kalocsai mintás könyvet ajándékozott a tervezőnek. A kollekció első darabjain egyelőre nem láttunk kifejezetten kalocsai motívumokat.

Rögtönzött felmérésünk alapján senki sem tudott olyan világmárkát mondani a divatiparban, ami mögött állami támogatás állna. A projektben résztvevők szerint azonban nem ez a lényeg, hanem a magyar termékek piacra juttatása és a munkahelyteremtés.”

Címkék:, , ,

53 Reader’s Comments

  1. Levai attitudje kozismert, orban neje. Mas kerdes?

  2. Most hogy felemelik “rendezik” a képviselők fizetését “tiszteletdíját”, elő lehet írni a kormánypártiaknak hogy havonta vegyenek egy Zoob ruhát. Elvégre kell a Fidesz pénztárba a sok pénz.

  3. A kézmű azóta már szefó/szellemi fogyatékosok eggyesülete/ Bruttó 57ezer forintért akarnak dolgoztatni napi 12 órában! Ebben az összegben már a túl óra is benne van! Ezzel le van írva Zoob Kati is Lévai Anikó is és az el bocsájtott Csereklyei Dániel is aki csődbe vitte a kézmű-t amely 50 éve nyereséges Volt!!!! Ennyi!

Kapcsolódó cikkek

A kockásinges és a felesége 2014. április 3. csütörtök

Így nyaltok ti 2012. november 25. vasárnap | AN

Gloria Estefan nincs már indexen Kubában 2012. augusztus 12. vasárnap | AN

Fotózható az Orbán jegyzet 2011. október 22. szombat


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók

Blogok