Ronai and Ronai
AMERIKAI

Index: így nyaltok ti 2011. november 15. kedd 20:52 | AN

  • Hozzászólások(53)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Index: így nyaltok ti

Budapest – A Fideszhez cseppet sem közelálló Index, amelynek pártelkötelezettségére csak nemrégiben jött rá a főszerkesztője és vezető publicistája, miközben az AN már kezdettől a legsunyibb fideszes propagandaeszköznek nevezte, amely ráadásul egyik legfőbb felelőse a demokrácia szétverésének, igazi kommunista termelési riporttal állt elő. Állami támogatással magyar divatcég alakult, amelynek fő bábája “Orbán Viktorné Lévai Anikó”. Ugyan sehol a világon állam nem áll divatcég mögött, de Lévai Anikó a garancia, hogy ezúttal ez megéri. Majd legfeljebb nem ők kapják a legtöbbet. A család fogorvosa után a feleség kedvenc divattervezője is állami segítséghez jut, mintha csak a mesés Kelet valamelyik kalifátusában lennénk. A siker amúgy is biztos, mert a magyar divatcég majd szembemegy a divattal, és ez a magyar siker receptje. Majd bennünket követ a világ. Íme az időutazás a szocialista vállalati riportok világába az Index segítségével. A szerző Plankó Gergő.

“Egészen libabőrös vagyok a nagy ügytől – mondta Zoób Kati divattervező és egészen át tudtuk érezni, mire gondol: mi sem minden nap bámészkodunk egy nőiruha-üzletben Soltész Miklós nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkárral és Orbán Viktorné Lévai Anikóval egy budai bevásárlóközpontban. Persze Zoóbnak ennél azért több kell a megilletődöttséghez: ő éppen az új magyar állami divatcéget, az Attitude-öt indította el, melynek ambíciója, hogy világvállalat lesz a divatiparban.

Az Attitude az állami Kézmű Kft. és Zoób Kati közös vállalkozása. Előbbi 4500 főt foglalkoztató, 58 éve létező állami cég, de hogy utóbbira miért esett a választás, azt Lévai Anikó mesélte el – azért, mert ő a magyar divat nagyasszonya, amellett pedig kedves és okos is.

A Kézmű Kft.-t pedig azért választotta az állam Lévai szerint, mert a társadalmi felelősségvállalás itt a cég filozófiája – 4800 alkalmazottból 3200 megváltozott munkaképességű. A cég varróirodáiban és bőrvarró műhelyeiben világvállalatoknak szállítanak – a cég vezetője, Csereklyei Dániel egy piros táskát mutatott fel, amelyért szerinte ők 24 eurót kaptak, a boltban pedig 1470-ért adták el. A cégvezető szerint ezen akartak változtatni, piacot akarnak szerezni.

Az árak azért ennél egyelőre visszafogottabbak, 50-70 ezer forint között van egy női felső, de így sem tudjuk teljesen elnyomni magunkban az örökös lélegeztetőgép-kalkulátort – ha kiválasztunk valamit családunk konzervatívabb ízlésű női tagjainak, kedvünkre elvihetjük a boltból, ha már úgyis állami pénzből működik a cég? Csereklyei Dániel lehűti a kedélyeket, a helyzet sajnos ennél bonyolultabb. Az Attitude külön támogatást nem kap, a nonprofit Kézmű Kft. saját bevételeiből finanszírozza a működést, ami a 12 milliárdos éves bevételnek szerinte töredéke. További állami forrást jelenthet a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáért kiírt pályázatok elnyerése 2012-re, ennek összege azonban még nem ismert, csak az biztos, az egész országban 10 ezer ember foglalkoztatására van 42 milliárd forint. A divatipar egyébként jellemző területe a megváltozott munkaképességűeknek, mondta el Csereklyei, mivel itt nehéz fizikai munkát ritkán kell végezni.

Zoób Kati meghatottságán kívül elmondta azt is, szeretné, ha a cég szembemenne a divattal, vagyis időtálló ruhákat készítenének, olyanokat, amiket nem csak egyszer-kétszer lehet felvenni, mert ez is kifejezi a megbecsülést mindenki iránt, aki részt vett az elkészítésében.

Lévai Anikó pedig, bár saját bevallási szerint járatlan a divat világában és csak érdeklődő kívülállóként figyeli, finoman megpróbálta azért orientálni a céget, és egy kalocsai mintás könyvet ajándékozott a tervezőnek. A kollekció első darabjain egyelőre nem láttunk kifejezetten kalocsai motívumokat.

Rögtönzött felmérésünk alapján senki sem tudott olyan világmárkát mondani a divatiparban, ami mögött állami támogatás állna. A projektben résztvevők szerint azonban nem ez a lényeg, hanem a magyar termékek piacra juttatása és a munkahelyteremtés.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (16 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +14 ( 22 szavazatból)
Index: így nyaltok ti, 4.5 out of 5 based on 16 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(53)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

53 Reader’s Comments

  1. Geyza
    “Az ATTITUDE mellé hogyafenébe lehetne odatűzni az árvalányhajat??!”
    .
    Talán nem elég magyarosan hangzik az Attitude? És kiejtve: attitüd?
    Úgy sem? Érdekes, Orbánnénak a kalocsai mintás könyvet szorongatva fel sem tűnt, hogy ez a divatcég nem is annyira magyar, mint szeretnék (de az állami támogatás az). Nemcsak ízlésficam van itt, akad más gubanc is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. Levai attitudje kozismert, orban neje. Mas kerdes?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Most hogy felemelik “rendezik” a képviselők fizetését “tiszteletdíját”, elő lehet írni a kormánypártiaknak hogy havonta vegyenek egy Zoob ruhát. Elvégre kell a Fidesz pénztárba a sok pénz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Fotózható az Orbán jegyzet 2011. október 22. szombat

Hibák a Habsburg temetés kapcsán médiaszerte 2011. július 17. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos