Ronai and Ronai
AMERIKAI

Szőcs Géza marad a posztján és tovább bóbiskol 2011. május 4. szerda 9:11 Forrás: AN/origo.hu

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Szőcs Géza marad a posztján és tovább bóbiskol

Budapest – Egyesek által „kínosnak”, mások által „vércikinek” nevezett, csaknem kétórás frakcióülésen faggatták a Fidesz képviselői múlt héten a kultúráért felelős államtitkárt. Szőcs Gézával nemcsak a frakció, de saját, minisztériumi kollégái és a jobboldali értelmiség is elégedetlenek, a miniszterelnök bizalma azonban töretlen iránta. A kulturális államtitkár szerint a nehezen mozduló minisztériumi apparátus korlátozza abban, hogy érdemi lépéseket vigyen véghez a területen.

Kisebb konfliktus alakult ki a kormánypárti képviselők, illetve Szőcs Gáza kultúráért felelős államtitkár között a Fidesz múlt keddi frakcióülésén, ahol eddigi tevékenységéről hallgatták meg az államtitkárt. Az ülés több résztvevője később elmondta: a meghallgatást régóta tervezték, mert a képviselők egyebek mellett arról akarták faggatni Szőcsöt, hogy az államtitkár miért véd meg olyan, a kormánypártok számára vállalhatatlan embereket, mint például Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója.

„Roppant kínos például, amikor a Jobbik interpellál Alföldi leváltása ügyében. Ilyenkor nyilván – mi mást tehetnénk – megszavazzuk az államtitkár válaszát, hogy Alföldi a helyén marad, aztán hazamegyek, és szétszednek a helyi Fideszben, hogy hogyan érthettünk egyet egy ilyen válasszal, és hogyan fogadhattuk azt el” – mondta a frakcióülés után egy fideszes képviselő, aki szerint Szőcs Géza az ülésen nem is adott érdemi választ sem erre, sem a hozzá érkező egyéb felvetésekre.

„Vérciki volt” – mondta a meghallgatásról egy másik frakciótag, egy harmadik megkérdezett pedig mindezt megerősítve azt mondta, hogy a frakció és az államtitkár végig elbeszéltek egymás mellett.

A kulturális államtitkár tételesen cáfolta a képviselők és a minisztériumi források állításait. A fideszes képviselők felvetésére, miszerint a frakcióülésen nem válaszolt konkrétan a neki feltett kérdésekre, Szőcs Géza azt mondta: azokra a kérdésekre nem válaszolt, amelyek egy-egy intézmény finanszírozását érintették. „Nem pénzügyi államtitkár vagyok ugyanis, és nem én döntök ezekben az ügyekben. Fölöttem van még egy miniszter, és több más miniszterrel is egyeztetni kell” – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy a frakcióülésen a képviselőcsoportot vezető Lázár János felkérésére tartott előadást a magyar kultúrpolitika helyzetéről.

Az egyik képviselő szerint a frakció és az államtitkár közti konfliktus nem új, Szőcs megítélése ugyanis szinte kezdettől fogva negatív a frakcióban, nem kis részben az államtitkár botrányos vagy kínos nyilatkozatai miatt.

Tavaly májusban például még a Fideszben is megütközést váltott ki, amikor Szőcs egy rendezvényen arról beszélt, hogy „egy néhány fős genetikai kutatócsoportnak föl kellene térképeznie a mai magyar népesség genetikai kapcsolatrendszerét mindazon népekkel, amelyekkel a történelemben vélelmezhetően vérségi kapcsolatba került”. Már államtitkárként, tavaly júniusban egy Magyar Nemzetnek adott interjújában Szőcs arról beszélt: kezdeményezni fogja, hogy a giccset és a pornót szigorú adóval sújtsa a kormány, a befolyt pénzből pedig a magaskultúrát támogatná.

„Nem lehet vele törvényjavaslatokról vagy előirányzatokról beszélni, mert fogalma sincs, hogy mik azok. Halvány gőze nincs, hogy zajlanak a folyamatok, például egy fesztivál támogatása, és olyan szimpla kérdésekre sem tudja a választ, mint hogy hány milliárd forint kell egy évben például a színházak vagy közgyűjtemények fenntartására” – háborgott egy politikus, aki szerint a gördülékeny munkát nehezíti Szőcs „igen nehéz, bizánci természete is”.

Az államtitkár nemrégiben a miniszterelnök elszámoltatási biztosának szólt be, boszorkányüldözésnek nevezve Budai Gyulának a Filozófiai Intézetnél indított vizsgálatait, a Mozgó Világnak adott múlt heti interjújában pedig gyakorlatilag a teljes frakcióval és jó pár kormánytaggal is nyíltan szembehelyezkedett.

„A legtöbb súrlódásom a sajátjaimmal adódik. Amint felröppent, hogy én vagyok a kultuszminiszteri poszt várományosa, azonnal elkezdődött a gyűlölködés, a mocskolódás, a gáncs, az ármány. Ami nem a túloldalról indult, hiszen a riválisaim a Fideszben keresendők. Nem csoda, hogy olykor óhatatlanul is indulattal írok némelyikről” – mondta például Szőcs Géza a kormánypárti képviselőkről, saját, kormányon belüli helyzetéről pedig úgy fogalmazott: „a kormányzat és a kormányzat mögött álló erőtér megkerülhetetlen figurájának számítok. De mint miniszter, mint államtitkár, nem tartozom az erős kormánytagok közé. Tudomásul veszem, hogy a fontos politikai feladatok megvalósítása, az ezekhez kapcsolódó kérdések ma Fellegi, Navracsics és Pintér között dőlnek el.” Majd a munkáját szerinte hátráltató lassú apparátus kapcsán azt is kijelentette, hogy „miniszterektől kellene megszabadulni”.

Szőcs pozíciója egyébként mindenki egybehangzó állítása szerint a sorozatos bakik ellenére is megingathatatlan. Ma is gyakori vendég Orbánéknál, és ő írta Lévai Anikó szakácskönyvének előszavát.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
Szőcs Géza marad a posztján és tovább bóbiskol, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

10 Reader’s Comments

  1. A bóbiskolásért adok neki egy piros pontot.
    Egyébként abcúg!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. Abszolute támogatom, hogy térképezzék fel a mai magyarság genetikai kapcsolatrendszerét, az alábbi feltétellel, ha minden adatot nyilvánosságra hoznak. Lennének nagy meglepetések, asszem…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  3. Ez a pali belülről bomlassza a fideszt,önjáró mivoltával.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  4. Az én géntérképemmel ne fáradjanak! Azt a pénzt inkább költsék árvízi védekezésre! Mert:
    http://www.youtube.com/watch?v=2Zw7Kico7Oo :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  5. Amíg bóbiskol,addig sem avatkozik a kultúrába…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  6. Szerintem meg Ő ( nagy “ő” vel ) egy normális ember.
    Mindig is mondtam hogy a FIDESZ.-ben lennie kell olyanoknak , akik valóban az ország érdekét nézik. ( Mégha kevesen is vannak . )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  7. Mivel az első javaslata kudarc volt (nevezzük át a Szabó Ervin Könyvtárat), ezért inkább bóbiskol.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. Lehet az ilyen szélkakas, karrierista, meg nem értett zsenit tisztelni, szeretni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. Nekem az az érzésem, hogy inkább ő, mint valamilyen jobbikos gondolkodású Fideszes.Az az érzésem, hogy ő a választékon belül még normális.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. Orbán András Lajos

    Ilyen miniszter kell ez NEM SOK VIZET ZAVAR,NEM OKOSKODIK A CSUTISZÖRNNYEL SZEMBEN!!!!!!!!!!!!!!!NOSZA HAMAR EMELJÜK MEG A FIZÜJÁT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. április 29. kedd | AN

Ismét kétharmada lett a Fidesznek 2014. április 12. szombat

A határon túlról a Fideszre szavaztak 2014. április 11. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos