Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bokros második csomagja 2011. november 28. hétfő 15:41 | AN Forrás: Vasárnapi Hírek

  • Hozzászólások(62)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Budapest – Tízpontos javaslatot készített a gazdasági összeomlás elkerülésére és a gazdasági-társadalmi felemelkedés lehetőségének megteremtésére Bokros Lajos volt pénzügyminiszter. Minden pontja szembe megy a kormány jelenlegi gazdaságpolitikájával. A végére hagyta, de talán nem utolsó sorban gondolja, hogy a kormány kérjen bocsánatot a társadalomtól az eddig okozott értelmetlen szenvedésekért.

A rendszerváltás éveiben egyensúlyi problémák, rekordszintre duzzadt államadósság miatt a befektetésre nem ajánlott, vagyis a bóvli kategóriába ragadt az ország. 1995. március 12-én jelentette be Bokros Lajos akkori pénzügyminiszter a kiigazítási csomagját, mely egyfelől megmentette az országot a fizetésképtelenségtől, és olyan pályára állította a gazdaságot, amely a következő évben felminősítést, a bóvliból a szabadulást eredményezte. Másfelől az életszínvonal jelentős romlásával járt és példátlan népszerűtlenséget hozott a csomag névadójának. Minden ésszerű gazdaságpolitika megpróbáltatást jelent a társadalomnak, és ezért nagyon fontos, hogy az áldozatvállalásra csakis értelmes és fontos célok érdekében kerüljön sor – nyilatkozta Bokros Lajos a Vasárnapi Híreknek. Véleménye szerint a mostani gazdaságpolitika értelmetlen célkitűzések érdekében kér áldozatvállalást és itt lenne az ideje, hogy a szavak és a tettek összhangba kerüljenek.

Az összeomlás elkerülése és az ország felemelkedésének érdekében az alábbi 10 pontos programjavaslatot állította össze Bokros Lajos:

1. A 2012-es költségvetést azonnal vissza kell vonni! Új költségvetést kell tervezni: nulla növekedéssel, esetleges visszaesésre is készülve, s különféle forintárfolyam-forgatókönyvekkel.

2. Vissza kell térni a progresszív személyi jövedelemadózásra! 10-20-30 százalékos kulcsokkal úgy, hogy a legszegényebbek adójóváírás nélkül se járjanak rosszabbul.

3. A szociálpolitikai kedvezményeket ki kell venni az adórendszerből! (A gyermekkedvezmény a gazdagoknak kedvez.) A családi pótlékot az alacsony jövedelműek körére kell szűkíteni!

4. Kétkulcsos áfára kell áttérni, s a különadókat (bankadó, egyéb szektorális adók) ki kell vezetni a rendszerből!

5. Államosítás helyett széles körű privatizációra van szükség. A bevételeket nem herdálni kell, hanem növelni, hogy az adósságszolgálatot teljesíteni tudja az állam. Szükség van az ingatlanadóra, hogy az önkormányzatok bevételekhez jussanak. A felesleges kiadásokat (stadionépítés, fociakadémiák) le kell építeni.

6. Nyugdíjreformra van szükség! A járulékok és a járadékok közti összefüggés szétverése helyett, a svéd modell alapján szorosra kell fűzni a kapcsolatot a befizetések és a kifizetések között.

7. Egészségügyi reformra van szükség! A járulékbefizetéseket és az ellátási jogosultságot összhangba kell hozni. Emellett elkerülhetetlen a részleges költségtérítés.

8. El kell vetni a közoktatást és a felsőoktatást ellehetetlenítő ellenreformokat. Versenyelvű, teljesítménymérésen alapuló, az intézményeket is rangsoroló felsőoktatásra van szükség, tandíjjal.

9. Az előre tudhatóan értelmetlen, bizalomvesztő és hiteltelen gazdaságpolitikával fel kell hagyni! Ehelyett ésszerű, hiteles és a befektetők bizalmát élvező gazdaságpolitikát kell folytatni.

10. Bocsánatot kell kérni a magyar társadalomtól az értelmetlen szenvedésekért! Mert minden ésszerű gazdaságpolitika szenvedést okoz, de ha annak van értelme, akkor a társadalom hajlandó az áldozatokra. A mostani értelmetlen, irracionális, pökhendi és sértő gazdaságpolitika azonban teljesen ésszerűtlen célok érdekében kért áldozatokat és okozott szenvedést.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (47 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +73 ( 77 szavazatból)
Bokros második csomagja, 4.7 out of 5 based on 47 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(62)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

62 Reader’s Comments

  1. A lemondásról.
    Persze, hogy nem akarnak és nem fognak lemondani.
    De a javasolt 10 pontot hiába fogadnák meg, intézkedéseik hiteltelenek lennének. Hiteltelen szereplők nem tudnak bizalmat kelteni, akármilyen intézkedéseket hoznak, még ha azok tehnikailag helyesek is.
    Új műsorhoz új férfi kell.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  2. .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  3. Greyson,
    1. A javaslat nem részletezi, hogy kik és mekkora részt fizessenek.
    2. Most is az a helyzet, hogy a szegény a hivatalosan járó ellátást sem kapja meg, mert nincs pénze az orvos zsebét megtömni. Volt szerencsénk olyan orvoshoz, aki ellátatlanul hagyta a spontán abortáló (és segítséget kérő!) nőt, míg egy bankót kezébe nem nyomott valaki.
    3. A pénzt ellopták, elrabolták, elkártyázták. Nincs honnan adni, az államnak nincsenek forrásai. Az állam tőlünk szedi össze a forrásokat. Ott tartunk, hogy a beteg hozzátartozója szerzi be a gyógszert, és örülhet, ha azt a kórházban a személyzet nem ellopja, hanem beadja a betegnek.
    “az újabb “szép” és “emberséges” alternatívaképet” nem Bokros vázolta fel, hanem a nemzeti hagymázas pogányok idézték elő.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  4. Kerpács Winnetou

    Fidesz!! = Fiatal, de szöszt sem érő valami!
    Büszke lehet a kormány magára!! Elvette 40 ezer kizsákmányolt ember, jogosan járó nyugdíját! Törvénytelenül, visszamenőlegesen! Uraim! Ehhez tényleg nagy ész és bátorság kellett!! Ugye nálunk már csak a rokkant-nyugdíjasok legyőzése okozott némi fizikális erőt?
    Nem szégyelli magát a mostani Kormány és annak Vezetője??
    Nem szégyelli magát a kormányzópárt és annak holdudvara??
    Nem szégyelli magát a belügyminiszter, hogy ugyanilyen kedvezménnyel ment nyugdíjba?
    Nem szégyelli magát Schmidt Pál, hogy szintén 48 évesen korkedvezményes sport-nyugdíjas lett???- s már helyesen írni sem tud!
    Nem szégyelli magát Orbán, hogy teljesen hülyének nézi a társadalmát, hogy azt hiszi megetethet vele bármit? Ez nem 1960 !!!
    Nem szégyelli magát, vagy a családja legalább, aki ebben az aljas törvényben igennel szavazott??? Feleségek!!! -férjek!!! Ti is ilyenek vagytok!!! A nyugdíjasoktól veszitek el az általatok felhasznált, javat, sápot!! Ilyenek a mi kormányzói képviselő uraink!!!
    Egy szárny nélküli legyet képesek agyonütni a rendelkezésükre álló kommandóval! Becsületből kiállni, nem!!! 19 millióért???? Uraim!! Önök évi 200 millióban vannak nekünk!!! – és minek?????? Jót nem hoztak 1,5 év alatt!!Kormánypártiak?? Ezzel bíztak meg benneteket a választóitok ??? Hogy tudtok a szavazóitokkal szembenézni??? Hogy van a képeteken bőr még??? Hogy tudtátok az eskű szavait így elfelejteni!! Ti ugyan így a vádlottak-padjára kerültök és remélem a gazdasági és személyi bűneitekért is felelni fogtok!!
    Amit lehúztatok a nép bőréről, felelni fogtok!! Vagy pártbeli becsületből 50.000 Ft-t adtok Viktornak, vagy Lázárnak?- Hogy összetart benneteket a pártfegyelem???
    FIDESZ!!! IDEfidesz!!!! Rólatok van szó!!!! Ne nekem igazolj! Gondolkozz el magadban, hogy 1989 óta! – Ilyen aljas, népakarattal szembeni, hazug ígéretekkel és még hazugabb tettekkel egy párt sem lépett elő!!
    Bevallom bűnön, hittem nektek és a családom, rátok szavazott, mert becsaptátok őket is aljasul!!- és mindenkit, aki hitt nektek!!
    De ezt 1x lehet eljátszani és soha többé nem! Szerencsére többen vagyunk, így 2014-re, 14 fővel kevesebb szavazatra számolj, csak a családunkból!!!
    Én megtanultam! Soha többé fidesz!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  5. Így nyilatkozik kérem egy ízig vérig intelligens, vérprofi értelmiségi. Mindég is nagyra tartottam Bokrost, különösen a rigorózus következetességéért. Soha nem hazudott egy percre se és nem keltett fölösleges illúziókat, a problémákat nevén nevezve rém egyszerűen és hatékonyan járt el az adott gazdasági problémák orvoslásában. A fent említett 10. pont. pedig mégjobban növeli a Vele szembeni szimpátiámat és megbecsülésemet. Hasonlót eleddig én mástól még nem hallottam és nem olvastam. Valóban igaz az, hogy a társadalom sokmindent elvisel, sok megszorítást, nehézséget, ha legalább látható, érzékelhető értelme, hatása van. Ami végkép elviselhetetlen az, az örökös hazudozás, lopás, csalás. Jelenlegi kormányunk mindhárommal élt és olyan mértékben, ami hovatovább mára már teljesen elhiteltelenítette minden cselekedetét. Mikor szakértői kormányról vizionáltam, minden esetben Bokros, Bajnai, és Oszkó Péter jutott rögtön eszembe, akiket én személy szerint nemcsak szakmailag, de emberileg is nagyra tartok. Persze vannak egy jó páran, akiket itt most nem sorolok fel, de alkalomadtán fel tudna állni belőlük egy ütőképes szakmai grémium, amely mint ügyvezető kormány megpróbálná az ország dolgait, legalább gazdaságilag valamelyest helyreállítani, mert minél jobban telik az idő ez egyre nehezebb lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  6. 10. (…) “A mostani értelmetlen, irracionális, pökhendi és sértő gazdaságpolitika azonban teljesen ésszerűtlen célok érdekében kért áldozatokat és okozott szenvedést.”
    Inkább így:
    A mostani értelmetlen, irracionális, pökhendi és sértő gazdaságpolitika azonban teljesen ésszerűtlen célok érdekében szedi áldozatait és okoz mérhetetlen szenvedést.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  7. Bokros 10 pontjával szemben a legfrissebb kilátás: a bóvligyár próbaüzembe kezd. Aki teheti, vonuljon fedezékbe!
    .
    “Lázár: 2012 az új rendszerek próbaüzeme lesz
    .
    A Joint Venture Szövetség, a Magyarországi Brit Kereskedelmi Kamara, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által szervezett keddi üzleti fórumon Lázár János azt mondta: helyes volt az elmúlt másfél évben a konfliktusokat, a vitákat is vállalva a gyors változtatások mellett dönteni, mert ha a kormány nem így határoz, szerinte ma nagyobb bajban lenne az ország.” (…)
    .
    “A politikus szerint 2010-ben pártállástól függetlenül mindenki egyetértett abban, hogy 20 év után nagy változásokra van szükség az országban, ezért az átalakítások mögött “nagyon erős társadalmi felhatalmazás áll”. Magyarországon tehát “a társadalom változás után kiáltott”, és a kormánynak ennek az igénynek kellett megfelelnie – fejtette ki.” (…)
    .
    “Lázár János kijelentette: egy kétharmados politikai erő nem teheti meg, hogy ne nyúljon hozzá az elmúlt 20 évben tabunak tekintett kérdésekhez.”
    http://hirszerzo.hu/hirek/2011/11/29/20111129_lazar_valsag_vegtorlesztes_valsag
    .
    “az átalakítások mögött “nagyon erős társadalmi felhatalmazás áll”.”
    Tavaly volt az a felhatalmazás, de a jelenlegi mérsékelten erős társadalmi támogatásról is hallgat, mert az sincs. Borítékolhatóan jövőre sem lesz magasabb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  8. Mivé lettél drága hazám?
    Nem fogom be pörös pofám!
    Könnyeim e szent föld issza,
    Torgyán Jóska gyere vissza!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. Szerintem amit a Bokros osszedobott az egyike lenne a jarhato utaknak, de nem az egyetlen. Nekem speciel nem tetszik, de nem tagadom, hogy egy megoldas lenne.
    Dobbenetes, hogy annyi jarhato lehetseges ut mellett sikerul a kormanynak igy melle trafalnia. Ugy tunik talalomra, penzfeldobassal dontve is jobban jarnank mint a pillanatnyi kormannyal. Az legalabb az uj torvenyek felet megbuktatna. Most mar tenyleg az is ok az unneplesre ha megalmodnak valamit aztan megse csinaljak meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  10. BKRS
    2011. november 30. szerda
    17:43
    Mit várhatunk, ha nekik a racionális gondolatvilág ortodox?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  11. Hyppokrata
    ez még viccnek is kicsit erős – de Gyurcsány Ferivel el tudnám fogadni.
    http://youtu.be/H-jPXsA2pNE
    BKRS
    Az, hogy ők ezt nem hibának, hanem őszintén “szabadságharcnak” hiszik, Bartus új cikke “Szabadságharc a zsidók ellen” fejti ki bővebben. És ezért nem is várható semmiféle javulás.
    gets
    normális = ortodox , nem normális = unortodox.
    Azaz nem hazudtak ebben sem! Csak a fidesz!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  12. Kekec

    Ha nem bírod a viccet akkor ne viccelődj. Akinek van humora az mindent tud, akinek nincs az mindenre képes. Torgyán papa cseresznye projektben elévülhetetlen érdemeket szerzett, ma is mindenki emlékszik rá. Ezek még semmit nem csináltak. Könyökölnek az alaptörvény asztalon és bámulnak kifelé a kormányablakon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Az utolsó csepp pálinkáig harcolunk 2014. április 11. péntek

Mi lesz veled, Magyarország? 2014. április 2. szerda

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos