Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kínát sokkolta a Pakisztán elleni támadás 2011. november 28. hétfő 11:18 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kínát sokkolta a Pakisztán elleni támadás

Washington/Iszlámábád/Peking – Kína „mélységes megdöbbenését” fejezte ki azt követően, hogy az Afganisztánban szolgáló NATO-erők átcsaptak a határon Pakisztánba, és huszonnégy pakisztáni katonát öltek meg. Iszlámábád tagadja, amit a NATO állít, hogy a nemzetközi erők csupán viszonozták a tüzet.

Újabb mélypontra érkezett a vonakodó szövetséges Pakisztán és a Nyugat, benne az Egyesült Államok viszonya, amely május 2, Oszama bin Laden likvidálása óta amúgy is jeges volt. Az incidens olyan időszakban történt, amikor éppenséggel szorosabbra kéne fűzni a katonai együttműködést a NATO és Pakisztán között Afganisztán stabilizálása érdekében.

Új fejlemény, hogy a szoros pakisztáni szövetségesnek számító Kína, az ország infrastruktúrájának egyik nagyberuházója külügyminisztériumi közleményben fejezte ki „mélységes megdöbbenését” az incidens miatt és kondoleált a pakisztáni áldozatok hozzátartozóinak.

Hong Lei külügyi szóvivőnek a minisztériuma honlapján olvasható közleménye arra hívja fel a figyelmet, hogy „Kína hite szerint Pakisztán függetlenségét, szuverenitását és területi integritását tiszteletben kell tartani, az incidenst alaposan ki kell vizsgálni és megfelelően kell kezelni”.

A pakisztáni-kínai kapcsolatok azóta erősödnek, hogy egyre romlik a közép-ázsiai ország amerikai relációja. Kína és Pakisztán minden szinten hangoztatja a két ország közötti hagyományos jó viszonyt, amely elsősorban a közös nagy szomszédot és atomhatalom ellenzéket, Indiát nyugtalanítja, amelynek Pakisztánnal is, Kínával is van határvitája. Peking ugyanakkor olyan ugródeszkát lát Pakisztánban, ahonnét kiindulva felmorzsolhatja a térségbeli amerikai befolyást és azt a magáéval helyettesítheti.

Áthár Abbász vezérőrnagy, a pakisztáni hadsereg szóvivője kereken azt állította, hazudik a NATO, amikor azt állítja, Pakisztán mérte az első csapást. „Ez nem igaz. Kifogásokat keresnek. Hány halottjuk, sebesültjük van?” Az Észak-atlanti Szövetség „tragikus és szándékolatlan incidensről” beszél, azaz voltaképp azt állítja, baleset történt, ám a vizsgálat még folyik. Magukat megnevezni nem kívánó NATO-tisztek és szövetséges afgán katonák egybehangzóan arról számolnak azonban be, hogy a pakisztáni egység a határ túloldaláról minden ok nélkül tűz alá vette őket, s ők csak védekeztek.

Miután már korábban is voltak hasonló balesetek, a NATO és Pakisztán közt forró vonal üzemel, épp azért, hogy az ilyen incidenseket el lehessen kerülni. Kérdés, hogy ebben az esetben működött-e a forró vonal; ha igen, miért nem értették egymást a felek, ha nem, miért nem működött.

Washington Oszama bin Laden likvidálása óta többlépcsős diplomáciai hadjárattal igyekszik megbékíteni jelenlegi, Izrael után legfontosabb szövetségesét, amelyet a 2001. szeptember 11-i merényleteket követően nyert meg a terrorellenes harcnak, és amely azóta Afganisztán és a palesztinok mellett a világ legsegélyezettebb országává lett, évente több milliárd dolláros katonai segélyt seperve be közreműködéséért, amely azonban egyre vonakodóbb, a pakisztáni hadsereg az ország területén fellelhető terrorfészkekkel való leszámolást szisztematikusan elszabotálja, és nyílt nemtetszésének ad hangot, valahányszor a CIA drónjai csapást mérnek ezekre a fészkekre.

Hillary Clinton külügyminiszter a múlt hónapban látogatott Pakisztánba, hogy vendéglátóit az eddiginél tartalmasabb együttműködésre sarkallja. Erőfeszítéseit minden bizonnyal lenullázta a mostani esemény, amelynek nyomán az országban ismét magasra csaptak az Amerika-ellenes érzelmek. Míg a pakisztáni angol nyelvű sajtó visszafogottan rója meg a NATO-t, az urdu média nem tesz lakatot a szájára: „Világos és egyértelmű üzenetet kell küldenünk a NATO-nak és Amerikának, hogy türelmünk fogytán”, fenyegetőzik a Dzsáng című lap vezércikke. „Ha akár csak egyetlen idegen erőtől származó lövedék átrepül a határon, kettőt lövünk vissza megtorlásul. Allah óvjon a jövőben attól, hogy még egyszer ilyesmi történjen, mert akkor fegyveres erőink megfelelő választ adnak.”

Az összecsapásnak vannak gyakorlati következményei is. Pakisztán megtorlásként blokád alá vette a NATO országán átvezető hadtápvonalait. Az Afganisztánban harcoló alakulatok közel ötven százalékban ezeken az útvonalakon jutnak hozzá hadianyaghoz, élelmiszerhez és egyéb ellátmányhoz. Ilyen barátságtalan lépésre egy alkalommal volt korábban példa; 2010 szeptemberében tíz napig tartott a pakisztáni blokád – akkor két katonájuk halt meg hasonlóan tragikus körülmények között.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Kínát sokkolta a Pakisztán elleni támadás, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

19 Reader’s Comments

  1. Tisztelt NATO!
    Kéretik kitenni az összes lapot az asztalra.
    Tessen szíves egyértelműen bemutatni, hogyan következett be a csete-paté.
    A mai technika mellett ez nem lehet probléma.
    Nehezen fogadható el, hogy bármely oldalon elkövetett katonai tévedés mérgezze, veszélyeztesse a világbéke helyzetét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  2. mosolygó
    2011. november 28. hétfő
    11:38
    A helyzet valószínűleg nem ennyire egyszerű, ha már a kínaiak is beledumálnak. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. Itt valami nem stimmel. Eddig Kína nem tartotta fontosnak a tiltakozást, most meg sokkolta a támadás. Lehet, hogy pakisztániaknak álcázott kínai atomtudósokat érte a támadás?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. A békésen szántogató traktor viszonozta a tüzet, majd Moszkva felé elrepült.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  5. Ahhh a “gral lovg” Kina hogy aggodik pakisztan szuverenitasa miatt. Persze az is lehet hogy fel hogy az USA nagyobb befolyasra tesz szert es ezzel kiszoritja ot onnan. ( sajna ez a helyzet nem all fent )

    Paki India Kina. Az a “haromszog” is egy egyre forroba valo tersege a vilagnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Hacsak nem valamiféle kínai provokáció volt a dolog mögött.
    Ha egyszer a távolkeleti embertípust megrontja a világhatalmi elmeháborodás , akkor semmitől nem riad vissza.
    Lásd a jappán diplomáciai hazudozás-áradatot Pearl Harbourt megelőző időszakban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (7 szavazatból)
  7. Geyza:

    Nem kell a rasszista szöveg, a nyugati fehér ember se különb ezen a téren.

    Témánál maradva:

    Kína nyilvánvalóan keresztül akar lépni az új világrend egyik kiemelkedő szereplőjévé váló Amerika-barát Indián, és ehhez a legkézenfekvőbb választás persze Pakisztán. (Ismerős lehet nekik is az a hidegháborús mentalitás, hogy “az ellenségem ellensége a barátom”). Szavait ezért csak a maguk szűk, külpolitikai érdekszférájának létrehozásának halmazába szabad értelmezni, hiszen egy olyan diktatúra esetén, amely ujgurt, tibetit és kínai egyetemistát is lekaszabol, annak bizony nincs miért komolyan venni az emberi jogokért vagy a szolidaritásért való kiállását. A pakisztániak így jobban tennénk, ha nem vágynának annyira a vörös sárkány pártfogására, mert ugyan tény, hogy brutális baklövést vétett az USA hírszerzése és hadserege, de hosszútávon mégiscsak megbízhatóbb szövetséges, főleg hogy a korrupt, haldokló államapparátusát és katonaságát gyakorlatilag minden látható eredményességének hiánya ellenére saját adófizetőinek millióiból tartja életben, mert ha elzárná a pénzcsapot, rohanhatna Kínához és Oroszországhoz, akik pedig garantáltan kihasználnák őt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  8. Az Amerikai Nepszava miert turi a Geyza-fele rasszista hozzaszolasokat?
    Ugy hallottam,az Amerikai Nepszava a kirekesztes,megkulonboztetes,rasszizmus ellen lett kitalalva.
    Geyza miert csodalkozik,ha kirekesztik Magyarorszagon?
    Szegyen es gyalazat a geyza altal irott hozzaszolas.
    Nem az a cel,hogy ne legyen rasszizmus?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  9. A háborúban mindig az a probléma, hogy ott van a másik fél. Aki fél!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. Animebj:
    Nemvagyok én rasszista.
    Javaslom olvassad el miféle irdatlan felturbózott hazugságkampányt folytatott a Felkelő Hazugságok Országa csak azért hogy a végén az USA .-ra háríthassa felelősséget amiatt hogy kénytelenek voltak megtámadni őket.
    Most nagy léptekkel halad effelé Kína.
    ( Érdekes hogy Kína , aki gennyesre kereste magát a Nyugat tecnhnológiájával , folyamatosan a Nyugat ellenségeit támogatja ezekkel.Pl. Irakban is nagysávszélességű üvegszálas hálózatokat építettek a Szaddám elleni embargó idején azért hogy az iraki légvédelmi lokátorrendszerek videó-összeköttetései korszerüekké váljanak. Holott Kína azért kapta meg ezeket az eljárásokat hogy kiépíthesse vele a belföldi korszerű telefon és internet hálózatot . )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  11. Nem kell itt semmiféle összeesküvés- elméletet gyártani.

    Hasonló tömeges halálozás történt egy másik NATO légitámadás miatt, afganisztánban, úgy egy éve.

    Röviden leírom, mert tanulságos, minden szempontból.

    Történt, hogy egy üzemanyagszállító NATO kamiont elraboltak az afgán gyilkosok. A sofőr el tudott menekülni.

    Az elrabolt, mozgásképtelenné vált, ÉS legénysége által elhagyott harcjárműveket, szállítójárműveket pedig a NATO a protokoll szerint kilövi, HA:

    1, Be tudják mérni,
    2, Civil áldozatokra nem utal semmi a kilövés esetében.

    Ebben a kamionban műholdas helyzetjelző volt, amit senki nem kapcsolt ki, így könnyen bemérhető volt. Ellenséges fegyveresek kezére került a kamion, civilek sehol, mehetett a kilövés.

    A helyileg illetékes német parancsnok kérte is ezt, a kilövés meg is történt.

    Most jön a lényeg:

    - A kilövés után jött a hír, hogy kb. 26 civil halt meg a támadásban, és ismeretlen számú civil megsebesült.

    ???
    A kamiont elrabló átkozott szubhumánok ugyanis szándékosan odasiettek a legközelebbi lakott helyre, annak tudatában, hogy nemsokára jön a kilövés, ahogy mindig. Odahívták a civileket, hogy “ingyen üzemanyag osztás van”.

    A civilek odatéptek, rakéta befigyel, homokba lapít mindenkit, úgy 40 méteres körzetben, repkednek az emberdarabok még 400 méterrel arrébb is.

    Az egész mocskosság célja az iszlámnácik részéről az volt, ami történt is:

    - Annak tudatában, hogy a “nemzetközi közvélemény” nevezetű kollektív agyhalál egy kicsit sem fog törődni a körülményekkel, csak azt fogja ordítani mind, hogy a “NATO már megint szegény afgán civileket lőtt halomra”, gyengítse a NATO helyzetét.

    Így történt, a német hadsereget (igen, úgy kollektíven!!!) pedig a nemzetközi balos és ultralib sajtósöpredék náci, hitlerista, gyerekgyilkos mészárosnak kiáltotta ki.

    Hogy közben felfordul évente vagy 1000 afgán civil, köszönhetően a hasonló, sivatagi elmebeteg majmok által szándékosan előidézett akcióknak?

    Az abszolút nem érdekli a majmokat, sőt, meg is ideologizálják, mert hogy “ezzel is az “ÜGY” (a mi???) mártírjai lesznek”.

    Szóval…

    - Kicsit sem lennék meglepve, ha ebben az esetben is valami hasonló történt volna. De ezúttal pakisztáni katonákra vonták a NATO tüzet. Nem elrabolt kamionokkal, de az elv alighanem hasonló.

    Itt még az sem tisztázott, hogy ki lőtt kire elsőnek, meg honnan.

    De mindez nem fogja érdekelni az elmebeteg USA- NATO- mindengyűlölőket, ők csak azt fogják rikácsolni, hogy a zusákok má’ megint mit műveltek.

    Még ha kiderülne, hogy akkor még nem beazonosított, iszlámnáci- támogató paki lőttek rá lesből a NATO egységre, akkor is.

    Ilyen nincs, és mégis van…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  12. Limper:
    Akkor menj lakni Észak Kóreába.Ott is azt tartják hogy ők a világ lehetséges legjobban berendezkedett országa és emiatt Délkóreának kötelessége etetni őket….ha nem teszik , leatombombázzák őket.
    A múltkori párórás ágyútűz a határmenti délkóreai kis sziget ellen , a szemét alattomos támadás a délkóreai partiőrség naszádja ellen mind mond ezt példázzák. Merthogy Délkórea megvonta a rizs tonnaszám történő szállítását Észak határmenti alagútásásai és az atomrobbantásik után.
    -
    Attól tartok Limper inkább TE vagy az aki rasszista mivoltodat most sikoltozással leplezed.
    A Jobbiknak is az a szokása hogy ha nemhagyják őket békésen agyonverdesni a nekik nemtetszőket , akkor elmennek zokogni ügyvédhez bíroságokhoz meg jogvédőkhöz.
    Hogy nekik csorbítják a szabadságjogaikat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  13. Geyza írta:

    “Ha egyszer a távolkeleti embertípust megrontja a világhatalmi elmeháborodás , akkor semmitől nem riad vissza.”

    mint írtam, egyetlen rassz vagy nemzet sem különb, ha van rá módja és akarata érdekeinek érvényesítéséért. Amerika se volt rest eltaposni a hidegháborús sakkjátékban az első iráni alkotmányos demokráciát, támogatta a dél-amerikai diktatúrákat a kommunizmus terjedésével szemben és mai ugyanúgy sok közel-keleti zsarnokság felett bábáskodik, ennek ellenére mégsem mondhatjuk előítéletesen, hogy a fehér európai genetikailag imperialista rabszolgahajcsár, pusztán a gyengék a hatalmasok kényszerű játékszerei.

    Kínával kapcsolatban viszont helyesen érvelsz, de nem meglepő, hiszen a Szovjetunió is kihasználta Amerikát mindaddig, amíg Ronald Reagan rá nem jött, hogy egyszer és mindenkorra végett kell vetni a rezsimnek. A kínai kommunista párt se akar szembenézni azzal, hogy politikai változás nélkül csak kullogni fognak a Nyugat után, de soha nem fogja meghaladni azzal, hogy kormányzati protekcionizmussal, hatalmi nyomással és államilag támogatott ipari kémkedéssel megszerzi a technológiát, hiszen mint tudjuk, csak egy szabad társadalomban virágozhat fel a kultúra és fejlődés, minden más kormányzati formában elkerülhetetlen a lemaradás.

    Amúgy Irakot Amerika is támogatta az iráni-iraki háború alatt annak reményében, hogy a fasiszta-baathista Szaddám és az iszlámfasiszta Khomeini diktatúra szépen döntetlenné verik egymást szét. Ennek ellenére pár évtizeddel később mégis csak előbbi diktatúrát végezte ki az USA, és nem az érdekszféráját valóban fenyegető, terrorizmus támogató mollahráciát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  14. Véletlen baleset….azért nem hülye mindenki!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  15. Aztán lehet minuszolgatni!Meg Véleményt fejtegetni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  16. Geyza-val ellenkezoknek meg kell valamit erteni. A keleti kultura/oktatas es a vallasi fanatizmus az emberek olyan kevereket allitja elo, mint nalunk pl jobboldali neonacik. Ezek szerint mindig a masik a hibas, sohasem mi. Altalaban azok a hibasak akik jobban elnek mint mi, es kulonben is adjanak meg tobb segelyt. Ha nem latkatok azt hogy azok az emeberek igenis agymosottak a szo legroszabb ertelmeben, akkor nincs i smirol beszelni. Egy dolog biztos: Aki kinaval szovetkezik azokkal baj van. Kina most nagy pofaval kiabal, es reszvet nyilvanitasat kozli a pakisztani embereknek, amikor a sajat nepet irtja. Irjta a lanycsecsemoket, irtja az ellenzeket, a demokratakat, irtja az okat a keresztenyeket akik nem a hivatalos Kina kereszteny egyhazon belul gyakoroljak a hituket.

    Ami agyrem az az hogy USA meg penzeli is az ellenseges orszagokat, akiknek ez szerintuk jar. Valahol olyan ez mint amikor a raszorulo megy a hivatalba verni az asztalt hogy neki kell a segely, de az hogy tegyen valamit is sajat magaert…..?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  17. Dehogynem. Hulye mindenki. Hogyan is lehetnenk okosak ? Csak reszinformaciokat kapunk, azt is megszurik kozmetikazzak. Neha a hirek ellenkezoje az igaz.
    Azert meg mindig jobban bizom az USA-ban mint Pakisztan-Kina kettosben

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  18. CommonSense:

    Nem, kedves barátom, Gezya igenis rasszista a szó szoros értelmében, amiért a kínai kommunizmus külpolitikai gyakorlatát kollektivizálja az egész kínai társadalomra, ügyet sem vetve arra, hogy minden emberi lény eredendően egyén. Én SOHA nem fogom a nácizmusért minden németet, a sztálinizmusért minden oroszt és persze a kettős mércéző USA külpolitikájáért minden amerikait hibáztatni, csak a jelenlegi kormányuk gyakorlatát támadom és fogom támadni szigorúan az egyenlőség, az ártatlanokat megillető emberi jogokért és igazságért. Akik az egyes kultúrák negatív, a kor szellemében nehezen vagy sehogy sem összeegyeztethető szokásait (mint a lányok társadalmilag elfogadott elvetéltetése, szándékosan rosszabb orvosi kezelése vagy egyenesen megölése) olyannak állítják be, mint amely miatt ők csak is kizárólag kőkorszaki barbárok hordája lehet, annak van miért tanulni, informálódnia a nagy világról, ha tudatlanságát meg se próbálja objektivitással leplezni, hanem büszkén írja le a hülyeségeit.

    vicsi.:

    Amerikának nincs semmi jó oka arra, hogy Oszama bin Laden pakisztáni közreműködés nélküli kivégzését követően egyre mélyülő rossz viszonyát pakisztáni katonák szándékolt megölésével tovább rontsa. Azt gondolni, hogy Amerika csak és kizárólag az erőből ért, ezért csapott oda, hogy megmutassa, ki az úr a Közép-Keleten, nos minimum tájékozatlanságra, ha nem az országgal szembeni rosszindulatra vall. Érdemes lenne jobban tanulmányoznod a XX. századi történelem második felét, különös tekintettel a hidegháborút, na és persze több józanságot és tisztánlátást erőltetni, mint ahogy az Gezyára és CommonSensére is ráférne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. Én sem rasszizmusból, de nem lehet kihagyni ezt az ide illő szakállas viccet:
    .
    Ivan Ivanovicshoz bekopog egy vöröskatona.

    - Szergej Szergejevics vagyok, vöröskatona, elszakadtam az egységemtől, kérlek adjál szállást éjszakára.

    - Hogyne adnék kedves Szergej Szergejevics elvtárs, de mondjad csak nem vagy te véletlenül amerikai kém?

    - Már hogyan lennék amerikai kém?! Gyere énekeljük el együtt az Ej Uhnyemet, és meglátod, hogy feleslegesen gyanakszol.

    El is éneklik, Szergej még igazi orosz táncra is perdül, de Ivan Ivanovics csak megszólal:

    - Szergej, édes fiam, mondjad csak nem vagy te véletlenül amerikai kém?

    - Már hogyan lennék az, drága Iván Ivanovics! Gyere igyunk egy kis vodkát és majd meglátod, hogy feleslegesen gyanakszol.

    Úgy is tesznek, Szergej úgy issza a vodkát, mint a vizet, énekli az Ej Uhnyemet, meg a Katyúsát és még igazi orosz táncra is perdül. Csak megszólal megint az öreg Iván Ivanovics.

    - Mondjad kedves galambocskám Szergej Szergejevics, nem vagy te véletlenül amerikai kém?

    Megsokallja ezt már Szergej és visszakérdez.

    - Mondjad kedves Iván Ivanovics bátyuska, miért gondolod te azt, hogy én amerikai kém lennék?

    - Tudod, galambocskám, te valóban úgy énekelsz, úgy tánsolsz, és úgy vedeled a vodkát, mint mi, de nálunk errefelé olyan ritka a néger vöröskatona…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Öt évet kapott a verekedő őrmester 2011. november 20. vasárnap | RR

Háborús bűnökkel gyanúsítják a NATO-t 2011. november 11. péntek | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos