Ronai and Ronai
AMERIKAI

Háborús bűnökkel gyanúsítják a NATO-t 2011. november 11. péntek 15:50 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(16)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Háborús bűnökkel gyanúsítják a NATO-t

Brüsszel – Az Észak-Atlanti Szövetség egyes tagjai tartanak attól, hogy a szervezet ellen vizsgálatot indíthat a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC). A testület ügyésze ugyanis kijelentette, hogy a NATO által Líbiában állítólag elkövetett bűnöket „pártatlanul és függetlenül” vizsgálják majd ki.

Több, a belga fővárosba akkreditált, neve elhallgatását kérő diplomata értesült az ICC szándékairól; ugyanők azt állítják, ahhoz, hogy az ICC vizsgálatát okafogyottá tegyék, haladéktalanul szükség van arra, hogy a NATO maga felülvizsgáljon minden olyan esetet, amikor harci cselekményei polgári áldozatokat is eredményeztek.

A NATO hivatalos álláspontja a líbiai konfliktus során mindvégig az volt, hogy az észak-afrikai ország területén szigorúan az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatának megfelelően hajtottak végre műveleteket. A határozat felhatalmazta a tagállamokat arra, hogy a polgári lakosság és a polgári lakóterületek védelme érdekében megtegyen minden szükséges intézkedést. A beavatkozás jogalapja az volt, hogy Moamer Kadhafi, az azóta megölt diktátor a saját lakossága ellen bevetette a hadsereget.

A NATO több főparancsnoka és vezetője nem egy alkalommal elismerően szólt a küldetés precíz végrehajtásáról, kiemelve, hogy a beavatkozásnak csak nagyon kevés polgári áldozata volt. Ennek dacára Luis Moreno-Ocampo, a Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze november 2-án arról értesítette a Biztonsági Tanácsot, hogy a NATO egyes állítások szerint követett el háborús bűncselekményeket, s ezeket az állításokat pártatlanul és függetlenül kivizsgálják.

Moreno-Ocampo nem bocsátkozott részletekbe afelől, melyek lettek volna ezek a háborús bűncselekmények, sem arról, milyen erők követték el őket, de sokan Brüsszelben komoly összegben fogadnának arra, hogy nem a franciák és nem az olaszok, hanem természetesen az amerikai hadsereg lesz a célpont.

Az ügyész hivatala, amely jelenleg a megbuktatott Kadhafi-rezsim bűncselekményeinek felderítésével foglalkozik, az ENSZ Líbiában dolgozó vizsgálóbizottságának jelentésére vár, amelynek benyújtása azonban csak jövő márciusban esedékes. Ez után dönti el, formálisan indít-e vizsgálatot a NATO háborús bűnei ügyében.

Az Észak-Atlanti Szövetség március és október között 26 ezer légi bevetést hajtott végre, ezek között 9600-nál több légicsapást, melyekkel megsemmisített ezernél több harckocsit, katonai járművet és löveget, továbbá parancsnoki épületeket és egyéb harci létesítményeket. Utóbbiak között volt Moamer Kadhafi tripoli erődítménye, amely azonban nem csak harcászati központ, de lakóhely is volt olyan személyek számára, akikre, nem lévén katonák, az ENSZ felhatalmazása nem terjedt ki.

A NATO ellen már indítottak egy polgári pert Belgiumban; ennek felperesei tizenhárom civil megölését róják fel a szövetségnek Tripoli egy lakónegyedének bombázása miatt. Bűnügyekben a NATO, mint más nemzetközi szervezetek, diplomáciai mentességet élveznek, a felperesek ügyvédei szerint azonban polgári ügyekben a belga jog hatálya alatt állnak.

A hadijoggal kapcsolatos nemzetközi konvenciók értelmében háborús bűncselekménynek minősül mindennemű polgári célpont támadása, amennyiben a támadás katonailag nem indokolható. Rendszeresen vádolták háborús bűncselekményekkel a délszláv háború résztvevőit.

Az ICC lehetséges vizsgálatának bejelentése máris szakadást idézett elő a NATO berkeiben. A múlt héten egy, a szövetséges és a partner országok nagykövetei számára rendezett találkozón Dmitrij Rogozin orosz nagykövet emlegette nyíltan, hogy a légicsapások egy része háborús bűncselekmény, és a jelen lévő NATO-nagykövetek nem mindegyike kérte ezt ki magának.

A háborúnak a kritikusok által egyik legellentmondásosabbnak tartott mozzanata Kadhafi elfogása és halála volt; ezt egy francia Rafaele harci gép beavatkozásának köszönhették a felkelők, amely megtámadott egy Kadhafi szülővárosából, Szirtéből menekülő konvojt. E támadás után fogták el – élve – a diktátort. Az incidenst attól tartják ellentmondásosnak, hogy a NATO harci gépei sohasem támadták a lázadók által heves tüzérségi tűz alatt tartott várost, hanem polgári járművekből összeállt konvojra csaptak el.

Charles Bouchard vezérőrnagy, a NATO líbiai műveleteinek kanadai parancsnoka magyarázata szerint a csapásokat azért rendelték el, mert feltételezték, hogy a konvojjal menekülők a későbbiekben más, még harcoló kadhafista erőkhöz kívánnak csatlakozni.

Moreno-Ocampo kijelentései nem jelentik azt, hogy az ügyész mindenképpen kezdeményezi a vizsgálatot a NATO ellen. Az ENSZ-bizottság megállapításaitól függően dönthet úgy, hogy nincs szükség további vizsgálatra, de a bíróságtól is kérheti a formális vizsgálatra való felhatalmazást.

Az ICC-nek jelenleg 120 tagja van, illetékességét elismeri a NATO valamennyi európai tagja, valamint Kanada is. Miután maga a NATO nem írta alá az ICC-szerződést, a szervezet ellen nem, a tagok ellen viszont minden további nélkül indulhat eljárás.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(16)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

16 Reader’s Comments

  1. Olyan háborút nem tudok elképzelni sem, amelyikben a civilek mögé bújt ellenség civil áldozat nélkül legyőzhető. :((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  2. Egyedül a libiai kormány illetékes ebben. Ha ök nem kezdeményezik, akkor ….???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  3. Meg tudod mondani az ilyen háborúban ki a “civil”, amikor
    láttuk a gyerekek kezében is a fegyvert. Talán a civilbe
    öltözött felderitő – akár NATÓ-s is – tényleg civil?
    Csak sajnálni tudom Afrikát!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  4. Nincs és soha nem is lesz tiszta háború. A NATO katonái se földre szállt angyalok, a bombázók se petárdák dobálnak és minden haditerv az első ütközetnél dugába dől. Ha a líbiaiak vádolnák meg a szervezetet, akkor még rendben is volna, még ha fél szívvel hűtlenséggel is lehetne őket vádolni, amiért ezt érdemeljük azután, hogy jelentősen hozzájárultunk Kadhafi seregének okozta veszteségeihez, nélkülünk mára már gerillaharcmodorba kellene folytatni a forradalmat, de lehet hogy az őrült diktátor elintézte volna úgy őket, mint ahogy a szír cimborája dolgozik saját népén.

    Egész egyszerűen 100%-ig biztos vagyok abban, hogy nem egyszerű széplelkű emberjogi szervezet, hanem a líbiai diktátor nyugati csatlósai és persze szélsőbaloldali Amerika-gyűlölők állnak e mögött! Üzenem nekik, hogy csoportosan erőszakolják meg az anyukat, de a kiérkező rendőrt jelentsék fel, miután az lelőtt egy-két elkövetőt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  5. Animebj
    2011. november 11. péntek
    19:14
    Tudsz te ha akarsz. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  6. Nevetséges…
    (MEgint ugrálnak a tisztaszeműek)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  7. Mi ez a barom állatság???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  8. Mármostmajd az gyön hogy ha egy 120 kilós telefonfülke hentesbárddal rohan a nyüzüge NATO katonára , az nem ereszthet golyót az artukálatlanul üvöltő vérbenforgó szeműre.
    Mert az emberiség elleni bűntett ! Hisz nincs lővegyver a kopasz állatnál.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  9. “…Meg tudod mondani az ilyen háborúban ki a “civil”, amikor
    láttuk a gyerekek kezében is a fegyvert…”

    - Én igen.

    Tök mindegy!

    Mert hogy – egy volt idegenlégiós ismerős szavait idézve:

    Aki elég idős ahhoz, hogy fegyvert fogjon ránk, az elég idős a meghaláshoz is.

    Na, ez így van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  10. Pajtásaim! Ahol gyalulnak,ott hull a forgács is, Tudom hogy közhely,de így van.Az akciók nagyrészét, a Francia Légierő Raffaljai hajtották végre.Nemrég még Sarközy is csokolódzott Kadhafival

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. Ki kellett próbálni a gépeket….földi célpontok ellen is, Univerzalis!Rafall 2000!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. Kilőttünk 3db. Toyota terepjárót Hell Fire rakétával, Sikerült! Kadhafi, meghalt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. MI van azokkal a “civil” aldozatokkal akik:
    Megeroszakoltak tomegesen az amerikai ujsagironot ?
    Akik gyerekek es asszonyok moge bujnak ?
    Akik felzabaljak es allopjak a segelyeket ?
    Akik uvoltozve tiltakoznak ha mohamedet kritika eri ?
    Akik a gyilkos OBL hoskent tekintik ?
    Akik a WTC-megformaltak homokbol es oromkodve fenykepezkedtek ?
    Akik egetik az amerikai zaszlot kozben zabaljak amit toluk kaptak mert maguk keptelenek barmit is termelni ?

    Mi lett volna ha a Nato nem segit be ? Akkor hanyan haltak volna meg ? Ja az persze sohasem szamit ha a muszlim oli a muszlimot ugye ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Nekem azt mesélte Idegen Légiót,megjárt Barátom, hogy nem mert elaludni, mutatóujj a ravaszon, és nem mert elaludni,mert attól félt, hogy fej nélkül ébred,Szomália!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  15. Pedig kemény volt, a Gyerek De azt mondta hogy azt senkinek,sem kívánja!(Öcsémről van szó) Bagdad mellett hunyt el, oldalról kapott, a Pszh egy telitalálatot Rpg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  16. Oszt ez van! Időnként okoljuk egymást? A Mutterral, Aztán ez van!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Terrorfenyegetés Magyarországról 2014. február 12. szerda | AN

Allen tábornok az európai NATO élén 2012. október 11. csütörtök | AN

Törökország odavert Szíriának 2012. október 3. szerda | AN

Asszad adta ki a franciáknak Kadhafi számát 2012. október 1. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos