Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: Most kezdődött el 2011. október 23. vasárnap 17:47

  • Hozzászólások(149)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: Most kezdődött el

2011. október 23-a történelmi dátum lehet a magyar demokrácia történetében: ezen a napon indult meg az Orbán-rendszerrel szembeni ellenállás és összefogás. A Milla tüntetése békés volt, de a beszédek a múltkorinál világosabbak, határozottabbak és elszántabbak voltak. Orbán Viktor elérte azt, hogy az eddig csak apatikus, önmagát kereső elégedetlenek tűrésküszöbét átlépje, és létrehozza saját eltökélt ellenzékét. A szabadságot, a demokráciát, a köztársaságot és a jogállamot immár olyan emberek követelik, akik egyre eltökéltebbek és felismerték talán, hogy ezért tenniük is kell, magától nem fog elmúlni, csak rosszabb lesz. Elég későn ébredtek fel. De jobb későn, mint soha.

Akik a helyszínen voltak, még érezték a késői ébredés álmosságát, de azért éledezik bénultságából a magyar demokraták közössége, határozottabban elutasítják Orbánt és rendszerét a szabadság hívei. Ez a legjobb hír. A kicsit is értékelni kell. Még nincs forradalmi hangulat, az majd akkor lesz, ha érzik is a bőrükön azt, amit már tudnak az eszükkel. De úgy tűnik, elillant a márciusi piknik hangulat, határozottabb beszédek hangoztak el, amelyek egyértelműbben elutasítják Orbán diktatúráját. Ettől még nem kezdenek remegni egy diktátor térdei, de valami elkezdődött. Orbán Viktornak mostantól kezdve egy tudatosodó és elszántabb ellenállással kell szembenéznie. Ha ez az ellenállás nem csupán a nagy történelmi évfordulókon jelenik meg egy-egy beszéd formájában, hanem képes a mindennapokban szembemenni a diktatúrával, Orbánnak nem lesz olyan könnyű dolga, mint eddig.

Ha ez az ellenállás képes valami közös nevező mentén választható politikai alternatívát kínálni azoknak, akik ma nem tudnak kire szavazni, akkor Orbán Viktornak nagyon erőteljesen kell agitálnia a határon túli magyarokat, hogy menjenek el a Fideszre szavazni, mert Magyarországon nem tud többet kétharmados többséget összecsalni, még a Fidesz képére és hasonlatosságára készített csaló választási törvényével sem. A Milla tüntetése kis előrelépés a felismeréseket és a határozottságot illetően, de minden ízében civil megmozdulás, annak összes – jó és rossz – jellemzőjével. A következő hetek és hónapok programja a professzionális ellenállás megszervezése kell, hogy legyen, ahogyan ezt a felszólalók is hangoztatták.

Minden bizonnyal Csurka és Dörner kinevezése, egy antiszemita, nyilas, náci színház megalapítása közpénzen a főváros szívében, nagy lökést adott a demokraták ébredéséhez. Tarlós és Orbán ezzel átlépett egy olyan határt, amely felnyitotta az emberek lelkében a zsilipeket. A közönyt és fásultságot felváltotta némi tiltakozás, határozottabb elutasítás. Ez az a pont, amit már nem lehet megengedni. Létrejött az Orbán-rendszer ellenzékének csírája, amely ma még megosztott és nem jól szervezett, de olyan erkölcsi, lelki és szellemi munícióra tehet szert, amely képes lehet idővel megdönteni Orbán Viktor fasiszta diktatúráját.

Szerencsés fejlemény, vagy az Európai Unió segítsége, hogy a Fidesz lemondott arról, hogy erőpróbává tegye ezt a napot, és az idei október 23-a teljes egészében az ellenállás híveié lehetett. Egy napig a demokratáké volt Budapest. Jót tett a hangulatnak az is, hogy egy nappal korábban – hosszú, felesleges vajúdás után – kivált Gyurcsány Ferenc és tábora az MSZP-ből, és a pártpolitika terén is tisztult a kép. Orbánt a gazdasági nehézségek és saját elképzelés nélküli, koncepciótlan kormányzása maga alá gyűrheti, de ettől még nem fog megdőlni az Orbán-rendszer. Hazug médiabirodalmára támaszkodhat, és az ellenállás erősödésével kénytelen lesz az eddigi puha diktatúrát – amiről sokan még észre sem vették, hogy diktatúra – bekeményíteni.

Sok időt veszítettek a demokrácia hívei, túl későn térnek magukhoz, ezért akadály nélkül tudta Orbán felszámolni a demokratikus alkotmányt és a jogállami rendet. Mire a szabadság hívei észbe kapnak és megszerveződnek, már nem tudják korlátozni és megállítani ezt a folyamatot, január elsejétől egy törvényesített diktatúrában élnek. De az ellenállásnak sok formája van, amivel élhetnek, amivel megbolondíthatják az önmagától megrészegült, tébolyult hatalmat. Példa erre az egyetemisták akciója, akik “hajléktalanként” elfoglalják Józsefváros padjait és köztereit. Ha nincs jobb, hasonló módon kell ellenállni, lehetetlenné és nevetségessé tenni a diktatúra minden ostoba lépését, embertelen intézkedését, röhejessé tenni a nemzeti lózungokban tobzódó üres hazudozásokat, a Szijjártó-féle papagájkommandó működését. Mielőbb ellensúlyozni kellene a hazugság gyáraiként működő propagandaközpontokat, az Orbán médiabirodalom túlsúlyát. De már van az ellenállásnak zenéje, vannak dalai, szimbólumai, kultúrája. És ez nagy dolog. Lassan divat lesz ellenállónak lenni (inkább csak Pesten, mert vidéken egyelőre sokan Orbán tévéit nézik).

De ebben az ütemben ez eltart még vagy 10-12 évig. Főleg, hogy bejelentették, találkoznak március 15-én legközelebb, mint az érettségizők. Ebből is látszik, hogy amatőr a civil mozgalom. És abból is, hogy az alternatív köztársasági elnök állításával a figyelmet elterelik Orbánról és egy bábra irányítják. Ez kifejezetten nagy hiba. Orbánra kell fókuszálni. Nélküle nincs Fidesz, még egy ünnepi megemlékezés sincs.

Orbán ezekben a hetekben, napokban szétesettnek látszik. Nem irányítja az eseményeket. De nem lesz mindig így. Ahogyan megérzi, hogy valódi ellenállás szerveződik ellene, elemében lesz. A harc az ő terepe. De már nem tud váltani, nem tud sok húron játszani, csak az erő nyelvén ért. Ezért várhatóan bekeményítés következik, a megfélemlítés növekedése. Erőre kap a rágalom- és hazugságáradat, a lejáratás először, majd az adminisztratív intézkedések. Egy dologra biztosan lehet számítani: nem fogja magától átadni a hatalmat, nem fog megijedni semmiféle eszköztől, és soha többet nem lehet őt demokratikus úton leváltani. Erre kell számítania annak, aki most lantot vesz a kezébe. A forradalmat most már nem lehet megspórolni. A mai gyűlés még nem a forradalom, de egy kis lépés a hosszú úton.

A dolgok sok tekintetben a pártpolitika területén dőlnek majd el, mert hiába a civil mozgalom, ha a fülkékben mindig az ellenforradalmárok győznek elsöprő többséggel. Mit ér az a demokratikus ellenállás, amelynek tagjai és hívei nem tudnak kire demokratikusan szavazni?

Gyurcsány Ferenc óriási hibát követett el, hogy elpazarolt csaknem egy évet, és csak most tette meg azt, amit már majdnem egy évvel ezelőtt is tudni lehetett. Semmiféle pozitív politikai hozadéka nem volt ennek az elpazarolt időnek. Februárban megírtuk, hogy ennek semmi haszna nem lesz, és kénytelen lesz távozni (A gyurcsányi út 2011. február 20.). Azt írtuk: “Az MSZP átalakításában gondolkodni reménytelen vállalkozás. Egy politikailag és erkölcsileg kompromittálódott pártot nem lehet megújítani és átalakítani, csak megszüntetni. Ezért nem tartjuk jó döntésnek, hogy Gyurcsány Ferenc az MSZP-ben marad. Az a harc, amit ezzel elindít az MSZP-n belül, azt a kevés energiát is másra fordítja, nem a demokrácia védelmére.” Károkat okozott ezzel az MSZP-nek is, amely dacból sem tudott hozzákezdeni semmiféle belső újjászületéshez, még ha akart volna, akkor sem, ártott saját magának is, és a magyar demokráciának is.

A felesleges civakodás ideje alatt Orbán minden ellenállás nélkül lecserélte a demokratikus alkotmányt az egypárti szentistváni alaptörvényre, megszavazták – saját pártja bűnös legitimálása mellett – a diktatúra sarkalatos törvényeinek többségét. Gyurcsány Ferenc semmit nem nyert, de a legfontosabbat, az időt, elveszítette. Senki nem gondolja, hogy becsületesebben járt el azzal, hogy bizonyította az MSZP változásra való képtelenségét. Ráadásul sikertelenül próbálta elfoglalni a pártot, és még le is szavazták párton belül. Mi értelme volt az egésznek? Nem kérdőjelezi meg ez újra a politikai tisztánlátását, környezetének tanácsait? Miközben nem kérdéses, hogy Gyurcsány a legkarizmatikusabb és legjobban beszélő magyar politikus. Orbán demagóg, akinek tényleg nincs fogalma a világról, Gyurcsány pedig okos, de mindig szarvashibákat követ el. A Milla tüntetésen is a legjobb beszédet mondta volna, mert onnan ezúttal is hiányzott egy jó szónok. Ő a legerőteljesebb ellenzője az Orbán rendszernek, aki bátran beszél a diktatúráról és nem kerülgeti a szavakat. De valahogy mindig az a kicsi hiányzik… Mindig hagy magával kapcsolatban egy kis kételyt. Bizonytalanná teszi azokat is, akik szeretnének hinni benne. Saját maga kérdőjelezi meg mindig saját maga vezetői alkalmasságát.

Miközben új pártjának megalakulása nagyon fontos és pozitív fejlemény. Sokakban reményt kelt és a jövő felé mutat. Az első öröm után azonban el kell gondolkodni azon, hogy az új demokratikus pártnak Gyurcsány Ferencen kívül nincs markáns személyisége, tömegeket vonzó arca. Molnár Csaba biztosan becsületes, hűséges és megbízható technokrata végrehajtó ember, de miatta senki nem fogja összeveretni magát néhány év múlva Pintér rendőrségével. Vitányi Iván idős ember, abban a korban van, amikor az emberek örülnek, ha hagyják őket aludni. Akik az MSZP-ből vele jönnek, eddig sem magaslottak több fejjel az átlag fölé. Pedig Gyurcsány Ferencnek gondoskodnia kellene az utánpótlásról, mert számolnia kell azzal, hogy a timosenkói utat nem kerülheti el. Világossá tette, hogy Orbán leváltása a fő célja. Orbánnak mostantól nemcsak a kicsinyes bosszú, hanem a jól felfogott politikai érdeke is azt diktálja, hogy Gyurcsányt a börtönök mélyén tüntesse el. És mi akadályozza meg ebben, ha egy koholt váddal már a gyanúsítotti kihallgatásig is eljutott?

Márpedig Gyurcsány Ferenc pártjának az lenne a feladata, hogy olyan alternatívát kínáljon, hogy legyen kire szavazni. Ez most a legfontosabb feladat, mert az elégedetlenek nem tudnak kire voksolni. Még egy LMP-re, a semmiből előbukkanó zavaros fejű dilettánsokra nincs szükség, akik meglovagolják a kiábrándultságot és a politikai űrt. Valami megbízható, professzionális pártpolitikai alakzatra lenne szükség. Vagy olyan ernyőszervezetre, amely a demokrácia híveit egyesíti, és képes arra, hogy közös jelölteket állítson. Az igény ugyanis egyre nagyobb, az idő pedig sürget. Még nem ordítanak az ellenállók, de már majdnem. Még csak felfogták, még csak megértették, hogy ez hova vezet, de a bőrükön még nem érzik igazán. De már tudják, hogy magától nem múlik el. Nagy dolog már az is, hogy végre megérteni látszanak a lényeget, és ha Orbán újabb lépéseket tesz a társadalmi elnyomás, a fasiszta diktatúra bevezetése felé, az ellenállók is radikalizálódni fognak. Külön megemlékezünk majd arról a napról és arról a személyről, aki közmegegyezésre először kimondja majd, hogy ami épül, az fasiszta diktatúra.

Ez a nap azonban lehet a kezdet, a szabadságért vívott harc kezdete. Kicsit értelmiségi, kicsit óvatos, kicsit langyos még, de a mienk. Olyan harcba kezdtek most, amelynek végeredménye nem kétséges, és nyilvánvalóan tudható, kinek a győzelmével végződik. Az a kérdés, hogy milyen áldozatok árán, és mikor jön el ez a győzelem.

A harc maga nemesíteni fogja azokat, akik részt vesznek benne. De ne becsüljék le az ellenfelet, mert ő viszont egyre gonoszabb és gátlástalanabb lesz. Alig várja, hogy legyen kivel harcolni.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (86 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +118 ( 132 szavazatból)
Bartus László: Most kezdődött el, 4.7 out of 5 based on 86 ratings

  • Hozzászólások(149)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

149 Reader’s Comments

  1. Köszönet Bartus Lászlónak a biztatásért, melyet megtoldok
    neki is C. H. Spurgeon “Isten ígéreteinek tárháza” c. könyvéből

    Bevehetetlen ércfallá teszlek ezzel a néppel szemben. Harcolni fognak ellened, de nem bírnak veled, mert én veled leszek: megsegítlek és megmentelek – így szól az Úr” (Jer 15,20).
    Az istenfélelemben és a hitben való állhatatosság olyanná teszi az embert, mint az erős ércfal, amelyet senki sem tud lerontani vagy áttörni. Az Úr ajándékai az ilyen emberek, akikre rendkívül nagy szükségünk van a gyülekezetben és a világban, de különösen a szószéken.
    Ez a mai, hamis világ foggal és körömmel harcol az igazság meg nem alkuvó bajnokai ellen. Úgy látszik, semmi nem bántja úgy a Sátánt és seregét, mint a határozottság. Olyan dühösen támadja a szent elszántságot, mint ahogy az asszírok ostromolták a fallal körülvett városokat. Mekkora öröm számunkra, hogy nem tudja legyőzni azokat, akiket Isten a maga erejével erősített meg. Akiket a különféle tanítások szele hajt ide-oda, egy fuvallatra megdőlnek és elvesznek, de akik szeretik a kegyelemről szóló tanítást, mert már övék a kegyelem ajándéka, úgy állnak, mint a sziklák a háborgó tengerben.
    Honnan ered ez a megingathatatlanság? Én veled leszek” – mondja az Úr, és ez a helyes válasz. Az Úr megsegíti és megmenti hűséges szolgáit az ellenség támadásaitól. Seregek lehetnek ellenünk, de a Seregek Ura velünk van. Ne próbáljunk meghátrálni egy kicsit se, hiszen maga az Úr tart minket helyünkön. Maradjunk ott az Ő erejével.

    “Sanyibácsi”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (13 szavazatból)
  2. Tisztelt: Kekec egyetértek!
    Azonban e mellett úgy gondolom ügyeinket nem a Mikulás-bácsi,
    vagy a Jézuska, fogja helyettünk rendezni. Hiszem már láttuk, hogy
    Jézuskát leváltva lehetett belőle Télapó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  3. Geri Tibor
    Bocs nem voltam a gépnél.
    Azt mondod olvassam el. Már akkor elolvastam, amikor az előző hsz-t megírtam.
    Azt hogy a “neve nem igazán biztató” azért írtam, mert valahogy áthallást vélek észrevenni a Vona féle tömörüléssel. Nem megsérteni akartalak ezzel persze, de ez volt az első gondolatom.
    Abból a bemutatkozásból nem sok mindenre lehet gondolni, mert valahogy nincs benne kibontva hogy hogyan is gondoljátok, és főleg kik? gondolják.
    Ne haragudj a bizalmatlanságért, de nem szeretne senki beleszaladni egy ismeretlen dologba.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  4. A mai Gyurcsány ige? Semmi? :)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -7 (7 szavazatból)
  5. Popper Péter találó jellemzése Orbán Viktorról…

    – Én megbocsátok, de nem felejtek!
    – Hogyan?

    Ön nem tudja, hogy csak egyféle megbocsátás van, a felejtés?

    Nem tudta. Soha nem tanulta meg.
    Ezt sem Alcsúton, sem Felcsúton, sem Középcsúton nem tanítják.
    Ő mondta ki először nyilvánosan és hangosan Magyarországon, hogy az orosz megszállók takarodjanak haza. Így lett ő a kimondások második hőse.
    Soha nem felejtjük el neki.
    Az első hős kimondta, hogy 1956 nem októberi sajnálatos események, hanem népfelkelés volt, szabadságharc. Pozsgay Imrének hívták, majdnem kapott érte egy államfői pozíciót. De azután mégsem kapott.
    A második hős – Orbán Viktor. a borostás képű ifjú forradalmár – elkergette hazánkból az oroszokat. Kapott érte egy miniszterelnökséget.
    Valóban megkapta. Akkor már borotvált volt, mellényes, vasalt öltönyös. Lelkileg is.

    A történelemből tudjuk, hogy egy Temüdzsin nevű fiatal mongolnak a nászmenetét megrohanták a kara-kitájok, és elrabolták a :menyasszonyát. Nosza, összeverbuválta a barátait, kollégiumi társait, és visszarabolta. S ha már itt tartott, nem engedte a csapatot szétszéledni, hanem vasfegyelemmel összetartotta.
    Bizony ehhez tehetség és szuggesztivitás kell!
    Ezt a Temüdzsint nevezték később Dzsingisz kánnak. S ezek a képességek megvannak a borbély és szabó által alakváltozáson átesett ifjú Orbánban is.

    Hány Lelke van egy embernek?
    És egy nagy politikusnak? Egy kis politikusnak?

    Az európai pszichológia feltételezésével szemben nekem az a meggyőződésem, hogy a személyiség nem szerkezet (struktúra). Úgy képzelem, hogy az ember lelkében sok személyiséglehetőség lappang. S az manifesztálódik, ami környezeti kihívást, provokációt kap. S ez a sok lehetőség közül előhívott személyiség azután persze mutathat hajlamot a strukturálódásra.
    Joszif Visszarionovicsból lehetett volna szent életű szerzetes Grúziában.
    De eljött érte a forradalom…
    Orbán ‘Viktorból is lehetett volna erős kezű apa, kőbányájával, szőlejével ügyesen gazdálkodó vidéki nagyember, harmadosztályú futballedző, ravaszul üzletelő kisvárosi prókátor, de eljött érte az átkozott szocializmus, elit ösztöndíjast formált belőle, és Angliában taníttatta, miközben az agresszív atyai büszkeség meggyőzte arról, hogy „jel a név és átkos mágia”.
    Persze érdekes a nyelv: Vikt-or, a Győztes. Vikt-im, a Legyőzött, az Áldozat.
    Várjuk meg a napnyugtát, mielőtt siratni kezdjük a napot.

    Félek ettől a portrétól.
    Egyrészt, mert személyesen egyetlen szót sem váltottam Orbán Viktorral.
    Másrészt mert nem kedvelem őt.
    Hát akkor miről fogok írni? Az előítéleteimről?
    S ha ez a helyzet, akkor egyáltalán: miért írok róla? Halogatom a választ, de a végén úgyis kibököm.
    Egy amerikai film jut a eszembe, amikor az Európába küldött seregben szolgál egy önkéntes: szemüveges, vézna filosz, aki csetlő-botló kétbalkezes a hatalmas kigyúrt katonák között. Ám ahogy haladnak befelé Németországba, lassan megváltozik a helyzet. A szánalmas figura egyre jobb katonává válik. Ő lesz a csapat esze.
    Szinte ördögi ötletesség hajtja a németek ellen. Egy este a tűznél beszélgetnek, és egy fekete óriás megkérdezi:
    – Mondd, mi történt veled? Kezdetben folyton kiröhögtünk. Ma jóformán te irányítasz minket.
    A szemüveges nem felel. Behunyja a szemét, hallgat. S áttűnő képek vonulásában látjuk, hogy mit élt végig: a lágereket, a szemüveg- és mankóhalmokat, a levágott hajak kazlait, a csontváz múmiákat, a krematóriumot…
    S végül csendesen ezt mondja:
    – Megharagudtam rájuk!
    Tessék, kiböktem.

    Én, a véglegesen csalódott egykori kommunista diákvezető, párttitkár, propagandista Aczél György időnkénti beszélgetőpartnere voltam.
    1989-ben kétszínű politizálásáért az ÉS vezércikkében támadtam meg Pozsgay államminisztert, s talán egyik legjobban sikerült írásomban mondtam el, hogy az árulás miért nem nevezhető damaszkuszi útnak.
    Bizalommal és várakozással fogadtam a rendszerváltás magyar módját, reméltem, hogy az ekkori bosszúért lihegő MDF helyett a rokonszenves Fidesz befolyásolja majd a hatalmat, igen, a fiatalok…

    És évről évre jobban megharagudtam rájuk.
    Mert kiárusították fiatalságukat, tisztaságukat, hitelességüket. Kiderült, hogy csak választásoktól választásokig terjed a látóterük, soha nem lesz belőlük a szó churchilli értelmében államférfi, csak politikai sakálok csoportja. Valaki egyszer figyelmeztetett:
    – Vigyázz! Ezek bűnözők!
    Nem hittem el. Ma már tudom.
    S Orbán Viktor neve számomra szimbólummá vált.
    Egy nyolcvan év óta lezüllött ország még mélyebb politikai lezüllesztésének a szimbólumává. Holott a sors megadta neki a ritka lehetőséget, hogy sarokkő lehetett volna a magyar történelemben. De ő pénzt akart keresni. Népvezér akart lenni. Tündökölni akart az emberek felett. Ezt is megkapta.
    Látni fogjuk még, amint eldobott kőként az út szélén hever.

    Mindezzel meg kell küzdenem, hogy hozzáférjek az emberhez.

    Első blikkre: nagyon csinos, arányos testű, mozgékony csávó, a klimaxos hölgyek öröme. Határozottan erős erotikus sugárzása van, ami még a képernyőn is átjön. Elégedett lehetne a család, ahol férj és apa, ámde mégsem él zárt világban.
    Érezhető hogy nem reménytelen a csábító harmadikok esélye. Én az életébe kapcsolódott nő helyében nem bíznék hűségében.
    Feltehetően nagyon hiú, legnagyobb réme a nevetségessé válás, ha például leleplezik valamelyik kalandjában vagy tévedésében, kegyetlenül durvává válhat. Folyton figyeli, hogy viselkedése, szavai milyen hatást keltenek.
    Ezt jól megjátszott spontán magabiztosság takarja, ami váratlan helyzetekben hajlamos szétrepedni, és kikandikál alóla egy szorongó kisember.
    Kisembersége kis üzletei által lepleződik le.
    Egy igazi államférfi is lehet szélhámos, no de nagystílűen. Adja bérbe a Hortobágyot amerikai tehenészeknek, találjon olajat a Lágymányoson, és kiaknázására alapítson nemzetközi konzorciumot, kössön sok ezer tonna szotyola szállítására szerződést Pápua Új-Guineával, és építsen űrrepülőteret a zempléni hegyek között… – ez igen!

    De, lakáscsere-üzelmek, apuka kőbányáinak propagálása, manipulációk a feleség szőleje körül, óvatos simicskázás, ahol nem jönnek rá, édes istenem…

    Kisemberségét bizonyítja, hogy amikor elfogy az előre betanult kész szöveg, bizony dermesztő butaságok hagyják el ajakát.
    Közgazdasági, és financiális nonszenszek, szobák, és kerekek számát latolgató lózungok, fürdőszobában borotválkozás közben kitalált indián bölcsességek,
    – „döglött lovat ne sarkantyúzz” színvonalon – és piros-fehér-zöld jelszavak végtelen áradatban.

    Persze ha csak ennyi volna, kit érdekelne ez a furcsa szellemű, politikába merült futballista jogászgyerek vagy micsoda. De nem!
    Orbánban búvópatakként rejtőzik valami zsenialitás is, valami utolérhetetlen szociális intuíció. Néha váratlanul felbukkan, majd még váratlanabbul eltűnik.
    Amikor nagy szükség lenne rá, biztonságot ígérően megjelenik, de amikor utánakap, gyakran a semmibe markol. Ez már a léleknek az a mélysége, ahova nem lehet bekukucskálni. Orbán magányos harca önmaga kísértéseivel.

    Majdnem bizonyos, hogy Orbán már régen nem tudja, kicsoda Orbán.
    És ezt mentségére mondom.
    Mert ha tudja, és hidegvérrel váltogatva emeli ki jelmeztárából a különböző vallásokat, politikai stílusokat, polgári vagy forradalmi, sőt ellenforradalmi értékeket, identitáslátszatokat, akkor valóban sötét közéleti maffiózó.
    Ám valószínűleg már belegabalyodott önmaga sokféleségébe, s időnként diszkrét külföldi szanatóriumokba kell elvonulnia némi belső nagytakarításra.
    Szegényke. Mi lesz vele?
    Az élet néha hosszú.
    Ilyenkor szeretném megsimogatni buksiját.

    Hiszen ez a baj – ahogy nálunk mondják – a megélhetési politikusokkal.
    Akár annak idején Sztálinnak, nekik sincs hinterlandjuk az egy szál frontvonal mögött. Ha azt áttörik, nincs második, harmadik védelmi rendszer, ahova vissza lehetne vonulni.

    Mihez fog majd a vezér és a vezérkar, ha elszivárgott már mögüle a sereg ?

    Ezek a Fidesz-fiúk is kik lehetnének egy normális polgári világban?
    Tehát most kell gazdagodni, markolni, szerezni évekre, évtizedekre előre, mindenáron biztosítani a család jövőjét.
    Így lesz, a nagyokat álmodó államférfiból, kicsiket üzletelő családfő, és gondoskodó apa.
    Ma már világos, hogy Orbán nem igazán kreatív, nem igazán alkotóképes.
    A nagy mű megteremtését most a nagy karrier helyettesíti.

    S ha egyszer az is elvétetik tőle?
    Lesz helyette nagy pénz? Nagy foci?
    Vagy akkor már felejteni kell? Alkolhol? Idegösszeomlás?
    Nehogy a végén kivirágozzon belőle valami paranoia féle.
    Egyszer már majdnem elkezdődött. Felcsúti Szent Viktor, akire Szűz Mária titokban rábízta Magyarországot. Miket ki nem talál ez a fiú!

    Van azonban egy helyzet, amikor félelmessé válik.
    Amikor a szakadék, a vereség szélére kerül, de talán még adódhat túlélési, győzelmi esély. Akkor felébrednek rejtett démonai, vagy kívülről szállja meg valamilyen tébolyult erő? Munkabírása ezerszeresére növekszik.
    Mint valamilyen megvadult viharmadár száll országhatártól országhatárig, és vijjogva szólít mindenkit a küzdelemre. Még a leglustább hívei is felébrednek közönyös álmukból, és tántorogva indulnak utána. S a megújult sereg majdnem eljut a győzelemig.
    S ez a „majdnem” Orbán tragédiájának a lényege.

    Rosszindulatúan huhogok?
    Dehogy, hiszen éppen elfogulatlanságom miatt rándulnak meg az idegeim,
    amikor hallom, hogyan szólítják. „Miniszterelnök úr!”
    Orbán, az exminiszterelnök. A virtuális örök kormányfő.
    Orbán, aki ma is az, aki tegnap volt.
    Mint amikor a 83 éves egykori balerinát ma is művésznőnek szólítják, a 90 éves aggastyánt tábornok úrként tisztelik…

    Volt, volt, valamikor réges-régen.

    Kell Orbánnak ez a kegyeleti aktus? Vagy számára ez azt jelenti: Nekünk te vagy a miniszterelnökünk, akkor is, ha bármilyen stepszli, vagy langaléta tolakodott a helyedre. S ami igazi együttérzést kelt bennem: Ezt az életformát elviselhetetlenül fárasztónak érzem. Mert nem Orbán sokkal egyszerűbb, könnyedebb természetéből fakad, hanem érezhetően csinált. Páncélban él!
    Olyan villogó szemű politikai ellenfelei között, mint egy sziléziai portyán kalandozó egykori magyar sereg vezére. A csapat erős, és hűséges, a fegyverzet kitűnő, még a lovak is bírják. Csak éppen…

    Csak éppen örökké nyeregben kell maradni!
    Örökké markolni kell a kardot, örökké erősnek kell látszani. Soha nem adatik meg az elfáradás, a gyengeség bevallásának boldog pillanata, nem kapja meg azt a simogató melegséget, amikor fülét-farkát eleresztve eldobja magát egy sátor előtt, és csak sütteti magát a nappal…

    Vezér, nem irigyellek…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +43 (49 szavazatból)
  6. proaktív:
    én a szakszervezeti mozgalom EGÉSZÉT megszervezni kívánó Szolidaritás emellett nem tartok kívánatosnak egy MÁSIK ilyen formációt. Főleg “majd csak kialakul” alapon
    kata_
    Egyébként nyitott kapukar döngetsz: a !K bejelentette a párttá alakulást – elég “sajátságos” módszerrel:
    http://fn.hir24.hu/itthon/2011/10/24/meg-egy-baloldali-part/~~fokusz
    Maeldron:
    sokan gondolták már a történelemben, hogy a forradalom siettethető, kikényszeríthető vagy exportálható. A vége mindig halál, börtön, vagy a nép nagyobb nyomorúsága lett. Egy forradalmi helyzetnek meg kell érni. Bízzál Orbánban! Ő aztán tényleg mindent megtesz, ami tőle telik, hogy mielőbb beérjen a termés! Aki szelet vet – vihart arat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  7. Az a bajom a 4K-val, hogy ha tényleg baloldali párt lesz, akkor a baloldali szavazó tábor további osztódásához járul hozzá. Amire viszont nagy szüksége lenne az országnak az egy tisztességes jobbközép, konzervatív párt. Ahova átállhatnának az Orbánban csalódó – de a baloldalra ennek ellenére nem szavazó jobbosok. Alsó hangon is az ország feléről van szó!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  8. kekec
    A balodaliak osztódása már megörtént. Az MSZP-nek hátat fordított a bázis jó része. Én is. Ugyanis egyszerűen nem képviseli a szocdem-baloldali értékeket.
    Felőlem az áporodott szájú jobberek azt hordtak össze, amit akartak. Nem miattu, hanem hanem a tehetségtelen kormányzás, a politikai stílus, a határozatlanság, a beszariság és a kikezdhetőség miatt fordultam el tőlük. Sokan lehetünk olyanok, akik nem találnak maguknak szalonképes és izlésüknek megfelelő balodali pártot.
    Maximálisan egyetértek azzal, hogy az országnak égető szüksége van egy valódi konzervatív pártra, amely -nyugati mintára – ÚRIEMBEREK tömörülése. Olyanoké, akik elutasítanak minden szélsőséget, pl. a mi aranyos kis nácijainkat és befogadják a józanul gondolkodó mérsékelt konzervatívokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  9. Gyozo:
    Hát igen.
    Nem feltétlenül az orbáni nyolcéves össztűz miatt amortizálódott le ennyire az MSZP.
    Inkább amiatt hogy képtelenek voltak megtalálni a hangot a választóikkal ráadásul nem kezelték eléggé hatékonyan a botrányokat , akármelyik oldalról is követték el őket.
    És ezmár a subalatti mutyizás következménye.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  10. “sokan gondolták már a történelemben, hogy a forradalom siettethető, kikényszeríthető vagy exportálható.”
    .
    Én nem azt mondtam, hogy siettethető a forradalom, hanem azt, hogy:
    - Gyurcsány bukott miniszterelnök
    - Bartus Lászlóval ellentétben túl okosnak se tartom őt
    - alkalmasnak egyikünk se tartja, ha jól értem Laci szavait
    - minden év fidesz-rombolás 30 év veszteség
    - ehhez képest egy gyors forradalom az egyik legolcsóbb megoldás lenne
    .
    “A vége mindig halál, börtön, vagy a nép nagyobb nyomorúsága lett.”
    .
    Tudod, a “mindig” nagyon erős szó. Nem azt jelenti, hogy “sokszor”, nem is azt, hogy “kétszer-háromszor, amiről tudok”, meg nem is azt jelenti, hogy “szerintem”. Azt jelenti, hogy áttanulmányoztad az emberiség történetének összes forradalmát, tehát mindet, kivétel nélkül, és egyszer sem fordult elő olyan, hogy a vége nem halál, börtön, vagy a nép nagyobb nyomorúsága lett.
    .
    El kell mondanom azt is, hogy a “vége halál, börtön” már egy film esetén sem egyértelmű, mert nem mindegy, hogy a végén ki hal meg és ki kerül börtönbe. Nagyon nem mindegy.

    “Egy forradalmi helyzetnek meg kell érni. Bízzál Orbánban! Ő aztán tényleg mindent megtesz, ami tőle telik, hogy mielőbb beérjen a termés! Aki szelet vet – vihart arat!”
    .
    Aha. Várjuk meg, amíg olyan romhalmazzá veri az országot, hogy még ez a fogyatékos nép is felfogja, hogy minden elveszett. Fasza.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (15 szavazatból)
  11. Gyozo,
    tévedésben vagy.
    1989. március 15-én Cserhalmi György olvasta fel az új 12 pontot, abban hangzott el először, hogy az oroszoknak távozniuk kell.
    Orbán csak visszaböfögte ezt június 16-án, Nagy Imre újratemetésén.
    Szóval a Führer mítosza ennyivel is szegénye(se)bb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  12. Bartus úrnak most is igaza lesz ?Nagyon kiváncsi vagyok a fejleményre ‘

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  13. ” És abból is, hogy az alternatív köztársasági elnök állításával a figyelmet elterelik Orbánról és egy bábra irányítják. Ez kifejezetten nagy hiba. Orbánra kell fókuszálni minden csapást. Nélküle nincs Fidesz, még egy ünnepi megemlékezés sincs.” igy lehet igaz…. Ö a fövezér….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (12 szavazatból)
  14. Maeldron, most adtam egy pluszt, csak GyF-t illetően nem értek egyet, a többi
    elgondolkoztatott, hogy igazad lehet, Bartus irásait pedig kifejezetten kedvelem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  15. Gyozo ! Amit 12:53 -kor irtál, megdöbbentően igaznak “találtatott” általam. Ohhhh, milyen kifinomult lettem. ++++++ / keresem a végtelen jelet a gépemen, nem találom, lehet, hogy nincs is ?/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. Gyozo, a plusszok neked szólnak, nem az én “kifinomultságomnak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  17. Orbán mai beszéde azt bizonyítja: az ámokfutás folytatódik, és félő, hogy elvakultságában, a céljai könyörtelen megvalósításához még drasztikusabb lépésekre is hajlandó. Magyarországnak nem szabad hagynia, hogy Európa lassúsága visszatartson minket, szerinte “nekünk jövőre el kell rugaszkodnunk”. Magyarországnak a maga útját kell járnia, nincs kit másolni, megvannak a saját céljaink.”
    Emlékeztetni szeretnék mindenkit, hogy Adolf Hitler választások után került hatalomra. Úgy lett a náci párt a legerősebb párt, hogy a kampány Hitler szociális demagógiájára és a Mein Kampfban leírtakra valamint Goebbels a tömegeket manipuláló technikájára épült. Saját céljai neki is voltak, és a maga útját akarta járni. Hogy ezt be tudja váltani, elrugaszkodott Europától, és a világ demokratikusabb részétől, azonnal kilépet a Népszövetségből, hogy semmit se lehessen rajta számon kérni. Bevezette újra a hadkötelességet, betiltatta a pártokat és szakszervezeteket, és hogy céljaiban semmi sem akadályozza, a kellően megfélemlített parlamentben elfogadtatta az un. “felhatalmazási törvényt”, melynek értelmében Hitler rendeletei azonnal törvényerőre emelkedtek, anélkül, hogy a zsebében lévő Reichstag megszavazta volna. Szép kilátásaink vannak!
    Szóval vigyázzunk! A Mein Kampf a kotta, amiből dolgozik!!! Állandóan harcban áll, csatát vív. Nemzeti Színház, Stadion, Széchenyi film – amire a Széchenyi terv révén a vele való párhuzamosság sulykolása miatt volt szükség, Olimpia, az egyedülálló észjárású, a többieknél különb magyarság, a tőmondatokban unos-untig ismételgetett hazugság, a pejoratív címkék és lejáratott negatív fogalmak összekacsolása az “amortizálni” kívánt személyekkel, mind Hitleri frazeológia. Aki nem hiszi, az gondolkodjon el, és nyissa ki a szemét: 8 éven át minden fajta reform és az állami nagyrendszerek korszerűsítésének megakadályozása, az akkori kormányok kezének alkotmánybírósági közreműködéssel, népszavazásokon való gúzsbakötése, 2006 őszén véres államcsínykísérlete, saját hívei testi épségének veszélyeztetése, a hazugságok és az igazi célok elhallgatásának rendszere itt áll előttünk. Mein Kampf Orbán hangszerelésében.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (16 szavazatból)
  18. A BÉKÉS leváltásról.
    Én sem bízom a békés útban, de természetesen meg kell próbálni.
    Viszont csak akkor lesz bármi esélye a békés hatalomváltásnak, ha a mai hatalomnak tartania kell az erőszakos váltástól.
    Ha békét akarsz, készülj a háborúra!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  19. “Gyozo” -től szeretném kérdezni, mikor és hol jelent meg Popper idézett írása (csodálója és rajongója vagyok, ezt az írását nem ismertem).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  20. katka
    lehet, hogy Gyozo nincs itt
    http://ellenszek.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=104:orban-a-viktor&catid=24:vendegszerzo&Itemid=2

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  21. kekec
    2011. október 24. hétfő
    10:21

    kekec
    2011. október 24. hétfő
    11:1

    Már meg ne haragudj, de ismerethiányból kifolyólag hülyeségeket beszélsz….

    Majd kérdezd meg a Külügyminiszter asszonyt, hogy Amerikában Obama elnök megtehetné-e hogy új alkotmányt írjon a régi helyett, és ha ez megtörténhetne, és az lenne benne, hogy minden hatalom az elnöké, akkor az USA demokrácia lenne-e még.

    Az meg szintén ismerethiány, hogy egyrészt a Szolidaritás szakszervezeti ernyőszervezet lenne (semmi közük a szakszervezetekhez, majd nézd meg a céljaikat) másik ismerethiány pedig az, hogy az Egységfront olyan, mint a többi mozgalom.
    Ez a stílus, amit itt előadsz, arra az a legfinomabb, hogy azt mondom, hogy nem tisztességes vitastílus.
    Az Egységfront az EGYETLEN mozgalom, amelyik nem egyszerűen politikai rendszerváltást akar, hanem a politikusok rendszereinek leváltását.
    Még csak nem is érted a különbséget.
    És mi az, hogy most kell kitalálni? Ki van találva minden, ott van a jegyzetekben…
    Olyan rendszerben van az egész, amit először meg kellene értened, és utána kritizálni….:-(
    Az embléma egy olyan modell, ami a politikai rendszer 3D modellje.
    Eddig még mindenki csak két dimenzióig jutott! (itt meg sokan a bal-jobbal csak egyig)
    Ez egy dimenzióval magasabb szint, és azt mondod, hogy ugyanolyan, mint a többi???
    Érted egyáltalán miről beszélsz???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  22. Maeldrom: Jó, tényleg csak az utóbbi évtizedekre gondoltam, nem voltam elég precíz: Che Guevara és Rosa Flores, mint sikertelen és halott exportőrök, Bader-Meinhoff csoport, mint börtönbe kerültek. A közös bennük a sikertelenség.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  23. Geri Tibor – nem, de adok egy tanácsot. Ha én nem értem, akkor a tömegeknek sem fogod tudni elmagyarázni, és főleg az előnyeiről meggyőzni., Addig ez csak harc ólomkatonákkal, vagy csak szép kis nyilakkal a papíron. Marad a gyerek, ha játszik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  24. Ugocsa irta :

    2011. október 24. hétfő
    09:39
    “Majd kikel a bábból a lepke”
    röviden ezzel az idézettel tudnám összefoglalni, amit gondolok. Vannak dolgok, amit nem lehet elsietni és nem lehet elodázni…………… ”

    Lehet hogy nemsokára lepke is lesz ?

    Azota születőben egy ujabb párt K4 és itt az uj politikai stilus , ujkorcsoport
    KIÁLTVÁNYA : http://ujkorcsoport.blogspot.com/
    ” .
    .
    Mi, a ’89-es demokratikus rendszerváltás után felnövekvő generáció tagjai, saját sorsunk és a következő nemzedékek iránt érzett felelősségtől vezérelve visszaköveteljük jövőnket a háborús viszonyok közé züllesztett politikai élet képviselőitől.

    Nem fogadjuk el, hogy életünket kormányzati ciklusoktól függően, négyévente újra kell terveznünk, mert a megegyezésre képtelen, kádári nosztalgiában vergődő politikai elit kiszámíthatatlan intézkedései rövid életűnek és fenntarthatatlannak bizonyulnak.

    Visszaköveteljük jövőnket attól a kormánytól, amely ahelyett, hogy visszavezetné Magyarországot az európai politizálásnak az első Orbán-kormány idején elhagyott bekötőútjára, szabadságharcnak hazudva igyekszik konzerválni az „uram-bátyám”-világ évszázadok óta megszokott, átláthatatlan viszonyait.

    Elutasítjuk a kicsinyes és szűklátókörű belpolitikai csatározásokat, amelynek mozgatói a felszínen látványosan gyűlölik egymást, ám a megszerzett hatalmi pozíciók fenntartása érdekében rendre összekacsintanak a háttérben.

    Arra biztatjuk generációnkat, hogy a jelenleg regnáló hatalom, a bizonytalankodó ellenzék és az egzisztenciáját féltő régi pártelit ellenében is merjen kiállni értékei mellett, vegye kezébe saját jövőjét! ”

    Olvassátok végig, megéri !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  25. proaktív:
    ezt a technikát Isten már kipróbálta Bábelben – aztán annyika volt a toronyépítésnek. A baloldal nem is tehetne jobbat (már Orbán szemszögéből) minthogy leszalámizza magát. Ezért nézd el, ha én meg nem tudok ennek felhőtlenül örülni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  26. kata – erre az új korcsoportos szövegre válaszoltam már- most vagy eltűnt, vagy máshova is felraktad. Az illető formáció korábban az Szdsz ifjúsági tagozata volt, amire jelenleg a honlapjukon SEMMI sem utal. A kiáltvány szövege szimpatikus – és legalább a kiáltványhoz, és nem a szervezetükhöz való csatlakozásra bíztatnak – de azért az ilyen tisztázatlanságok némileg kellemetlenek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  27. kekec
    2011. október 24. hétfő
    22:12

    Mi az Orbán rendszert akarjuk leváltani.
    Ha segíteni nem tudsz, akkor minek akadályozol bennünket?
    Ha valamit nem értesz, akkor miért nem kérdezel és miért inkább beszélsz róla, jól összekutyulva mindent?
    Sokkal könnyebb volna megértetni az emberekkel, hogy miről van szó, ha előbb nem azzal kellene foglalkozni, hogy helyretegyük a félremagyarázásaidat!
    Te nem így gondolod?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (4 szavazatból)
  28. Miért akadályozás az, ha rámutatok, hogy attól, hogy MÉG EGY (két, há, négy…) baloldali párt alakul, attól nem fog nőni a baloldali szavazó bázis. Nem kutyulás, ha rámutatok arra, hogy valami nem elég tiszta és világos. Egyébként, ha valamit az ÉN félremagyarázásaim meg tudnak akadályozni, akkor azért nem kár!
    Például nem tudom elképzelni, hogy Gyurcsányt és a DK-t az ilyesmi akár befolyásolni is tudná.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  29. Az igaz, hogy Bartus szerint is szükség lenne egy ernyőszervezetre, de az nem úgy fog kialakulni, hogy valaki felülről az feléjük pakolja – azt az alá állóknak kell összerakni!
    “a semmiből előbukkanó zavaros fejű dilettánsokra nincs szükség, akik meglovagolják a kiábrándultságot és a politikai űrt. Valami megbízható, professzionális pártpolitikai alakzatra lenne szükség. Vagy olyan ernyőszervezetre, amely a demokrácia híveit egyesíti, és képes arra, hogy közös jelölteket állítson.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  30. “Valami megbízható, professzionális pártpolitikai alakzatra lenne szükség. ”
    Kedves Kekec ez meg Gyercsenyesen leledz(i)ek! Nem? Lehet ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  31. “csatt” , naggyon köszönöm !!! :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  32. Gonoszka – bármi is lehet – főleg ha lefordítod magyarra nekem!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  33. Nem kekeckedni kéne végremár hanem megérteni hogy a Haza végveszélyben van !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  34. Geri Tibor
    2011. október 24. hétfő
    21:59
    Geri Tibor
    2011. október 25. kedd
    13:20
    Ne haragudj, de ez a kioktató, sárba döngölő stílus itt nem szokás. Ez olyan fideszes jellemző.
    Hozzászólásaid ettől eltekintve szerintem általában hasznosak, értelmesek.
    °°
    Ha valamivel valaki nem ért egyet, az nem biztos, hogy az ő hülyesége.
    Lehet, hogy neki is igaza van, sőt, a két igazság együtt is működhet.
    °°
    “Ha segíteni nem tudsz, akkor minek akadályozol bennünket?”
    Kiket akadályoz kekec? Miben? Milyen eredményeket hátráltat?
    Szerintem sem egyszerű teremtés, de sokszor ír okosat és hasznosat.
    Ha egyszerű embereket akarunk társnak, akkor olyanokkal küzdhetünk együtt, mint a birkák a kétharmadból.
    Szerintem inkább kicsit nehezebb természetű, de értelmes emberekkel találjunk közös célt és utat.
    °°
    Az utóbbi időben egyre több fórumon kell leírnom:
    Ha le akarjuk váltani a diktatúrát, akkor össze kell fognunk, mert nagyon sok hívük van, nagyon sok pénzük van, a sajtó azt szajkózza, amit ők akarnak, és számíthatnak az emberek hülyeségére is.
    Neked és nekem nem kekec az ellenfelünk.
    Össze kell fognunk, közös nevezőre kell jutnunk, hogy megszabaduljunk a diktátortól és rablóbandájától.
    °°
    Nekünk olyan vezető kell most, aki nem a saját hitét akarja ránk erőltetni.
    Aki képes arra, hogy a különböző irányokból érkező fénysugarakat egy nyalábba fogja össze. Akkor nem számít, ha az egyik esetleg időnként kék, a másik néha zöld, stb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  35. Geri Tibor
    Nem válaszoltál az okt.24.12:40-es kérdéseimre, de mint látom már kekec ki lett osztva általad. Légy szíves bővebben informálj bennünket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  36. A szerző hosszan ecseteli mekkora hiba volt nem előbb kiválni az MSZP-ből és ez az oka, az Orbán rendszer akadálytalan kiépülésének !
    A végén pedig ecseteli, hogy bizony a választók még csak most kezdik a szemüket kinyitni, bár még nem kiabálnak, de már elégedetlenek !
    Több politikai tudást tételeztem volna fel a szerzőről !
    A választás utáni nagyarányú vereség és a FIDESZ hazugságai utáni felfokozott várakozás nem tette volna lehetővé egy új baloldali párt megjelenését, főleg nem Gyurcsány részéről !
    Meg kellett az időnek érni erre !
    Ez az idő most jött el és nem értem, hogy ezt miért nem látja a szerző !
    Ok nélkül rúg bele egy általa is szükségesnek vélt jó irányú kezdeményezésbe, a DK-ba.
    Gyurcsány Ferenc egyedül most sem fogja megváltani a világot, de korábban még kevésbé tehette volna ezt meg. A hallgatag többségnek, a választóknak az akarata kell ahhoz, hogy sikerüljön ez. A FIDESZ-től elkábult szavazók szemének a felnyitása nélkül nem lehet sikeres semmilyen új párt.
    Ezt kellene inkább segíteni a szerzőnek Gyurcsány ekézése helyett !
    Már tavasszal sem volt igaza !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  37. Geri Tibor – jó lenne ha ÉRVELNÉL is, hogy pl nem Bartus fenti idézete szerinti
    “a semmiből előbukkanó zavaros fejű dilettáns” vagy akire nincs szükség, hanem “megbízható, professzionális pártpolitikai alakzatot”képviselsz, amire viszont nagy szükség lenne. Egy profinak, pláne profi alakzatnak én ugyanis nem lennék akadály.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  38. Gajdos Judit: “Gonoszka: még ha jól látod is a jövőt, mindent meg kellene tennünk a fizikai ütközések elkerülésére.”
    .
    Nagyon igazad van, de elkerülhetetlennek látszik.
    Az okok egyszerűek.
    Nő az emberekben a feszültség, százezrek(!) kerülnek a közvetlen nyomor közelébe, a kilátástalanság határára.
    …és mint tudjuk, ha már nincs veszteni való…
    .
    Ráadásul az egyszerűbb feszültségeket a demokráciák lerendezik az alternatív csatornákkal. Szakszervezetek, érdekképviseletek, fórumok, jogi utak stb. [Ha nagyon szőrösszívű vagyok, az egész választásosdi is csak egy feszültség levezetés a tömegeknek (elzavarhatják aki nem tetszik)... na de hol látja a pógár' hogy itt van "szabad" választás]
    .
    A “hatalom” pedig felszámolja a fórumokat és csatornákat, akkor mi marad?
    Csak a felgyülemlő harag és az meg olyan, hogy egy jelentéktelen apróság hatására egyszer csak előtör.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  39. Husz János Puszita

    Egy éve még a tetőfokára hágott a Gyurcsány ellenes hisztéria. Nem késett le semmiről.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  40. Kedves Huszita János Puszita,

    szerintem ez a hisztéria semmit nem változott, legfeljebb nagyobb lett. Sokat veszített ezzel a halogatással. Sokkal komolyabb ellenzéke lehetett volna Orbánnak, mint nélküle a jelenlegi ellenzék. Ez idő alatt születtek meg a diktatúra sarkallatos törvényei. Hiteléből is veszített, mert sokszor elmondta, hogy nem akar új pártot alapítani, nem hagyja el az MSZP-t, aztán mégis megtette, miközben egy évvel ezelőtt is tudhatta mindenki, hogy nincs más választása. Ha ezt csak ő nem látta, az komoly aggályokat vet fel. Szerintem.
    Üdvözlettel, Bartus László

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  41. Rakerdezo
    2011. október 25. kedd
    16:35

    bumburi
    2011. október 25. kedd
    17:18

    Nektek van bajotok az én stílusommal?
    Nézzetek vissza……:-( itt van minden hozzászólás…..

    Előszöris, én saját névvel vagyok itt (meg mindenhol)
    Volt egy hozzászólásom, amiben a cikkhez szóltam hozzá, érdemben.
    Belinkelve, hogy nem a levegőbe beszélek.
    Aztán ehhez kapcsolódóan volt egy kérdésem.
    Erre nekem estetek…
    És olyanokat vágtatok a fejemhez, ami finoman szólva nem igaz, és degradáló (Marad a gyerek, ha játszik…)
    Én magamtól nem bántok senkit. De aki velem szórakozik, annak megmutatom, hogy rosszal kezdett. Tehát a kioktató,kiosztó stílus az VÁLASZ.

    Én nem a saját hitemet akarom senkire ráerőltetni.
    Felvázoltam egy lehetőséget – amiről tudom, hogy az egyetlen reális lehetőség – amivel le lehet váltani a Fideszt forradalom nélkül. Ráadásul most azonnal, vagy a következő választáson 2/3-al.
    Arra számítottam, hogy itt sok okos ember van, és felismerik, hogy mit akarok a kezükbe adni…
    És akkor érdemi reagálás semmi, csak nekem estek…:-(
    Csodálkoztok ezek után, ha felemelem a hangom?
    És akkor nekiálltok a stílusommal foglalkozni?
    Fogalmatok nincs, hogy miket kezdeményeztem már, és mit lehetett volna tenni a javaslataimmal, ha időben megértik. Elég ha csak azt mondom, hogy a javaslatommal meg lehetett volna akadályozni a magánnyugdíj pénzek (3 000 milliárd) állami elrablását?
    Nem kezdem el magyarázni, hogy mit jelent a 3 dimenziós politikai rendszer, és mi az Egységfront, mint mozgalom.
    Csak azt mondom, hogy mivel egyikőtök se érti az alapproblémát – mert azt csak a 3 dimenziós rendszerben lehet látni és érteni pontosan, – ezért se Ti, se a pártok nem tud valós megoldást adni a problémára, amit a Fidesz és a rendszere jelent. Mert a Fidesz az nem egy párt a polgári (liberális) demokráciában. És aki pártokkal akarja legyőzni, az tévúton jár…Mert a Fidesz az valóban épített magának egy új rendszert, ahogy Orbán mondta.
    Ezért a Fidesz leváltásához Rendszerváltás kell. És nem egyszerűen rendszer(vissza)váltás, ahol visszaváltunk a liberális demokráciára, mert nem lehet visszaváltani. Hogy miért nem azt leírtam, és kekecnek belinkelem.
    Hogy olvassa az ÉRVEIMET.

    Harag nincs bennem, senki és semmi iránt. Csak végtelenül szomorú vagyok, amikor látom ezt a sok fölösleges erőfeszítést, amikor olyanra fecsérlitek az erőtöket, aminek az első pillanatban sincs értelme.
    Még hogy baloldal! Még hogy a Milla meg a Szolidaritás összeér? Ugyanmár! Megnéztétek már a céljaikat? És megnéztétek a mi céljainkat???
    Nektek fogalmatok sincs, hogy kikben bíztok……
    Kevés Stirlitz filmet néztetek, fogalmatok sincs a rendszerváltás titkosszolgálati hátteréről. Gondoljátok, hogy az a Fidesz, amely legutóbb titkosszolgálati eszközökkel és módszerekkel szétvert olyan nagy pártokat, mint az MDF meg az SZDSZ, az nincs ott ilyen kis szervezeteknél, ahol senkiről nem lehet tudni, hogy ki kicsoda?
    Én a saját nevemmel vagyok itt. Mindenkiről tudjátok, hogy a név kit takar, és mi a célja itt?
    Én segíteni akarok, rólam tudni, hogy ki vagyok, nekünk a céljainkon látszik, hogy nem lehetünk Fidesz irányította fantom párt.
    És a többiek?
    És akkor persze én vagyok a rossz, mert kioktató a stílusom?
    Nem inkább végig kéne gondolni, hogy mi mindenben tudnék segíteni?
    De én szívesen bocsánatot kérek azért, mert segíteni akartam…
    Ez így zárásként elfogadható?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  42. admin:
    “sokszor elmondta, hogy nem akar új pártot alapítani, nem hagyja el az MSZP-t, aztán mégis megtette”
    .
    Rázósabb, hogy ismét kijelentette, nem fog rosszat mondani az MSZP-re. Azok vazallusai pedig egyfolytában ütik-vágják. Valahol meg kell húznia a vonalat, hogy eddig, és nincs tovább. A naív jóindulat a sakálok között még soha nem segített.
    .
    Lehet valaki úriember, de csak addig a pontig, amíg az ellenfél is az. Ha nem az, a másik félnek sem kell annak maradni. Ha harc, legyen harc, de azonos fegyvernemben és egyenladmin:
    “sokszor elmondta, hogy nem akar új pártot alapítani, nem hagyja el az MSZP-t, aztán mégis megtette”
    .
    Rázósabb, hogy ismét kijelentette, nem fog rosszat mondani az MSZP-re. Azok vazallusai pedig egyfolytában ütik-vágják. Valahol meg kell húznia a vonalat, hogy eddig, és nincs tovább. A naív jóindulat a sakálok között még soha nem segített.
    .
    Lehet valaki úriember, de csak addig a pontig, amíg az ellenfél is az. Ha nem az, a másik félnek sem kell annak maradni. Ha harc, legyen harc, de azonos fegyvernemmel és egyenlő esélyekkel!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  43. Valami összecsúszott, bocs.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  44. kekec
    2011. október 25. kedd
    18:34

    Érvelni neked?
    Azzal kezdtem….:-(
    Aki abból nem látja, amit feltettem, hogy az nem egy a sok közül, hanem céljaival mindegyiktől több – ettől és ezért lehet ernyőszervezet – annak hiába adok még érveket.
    De ide teszem neked egy közel egy éve írt írásomat a “közös cél”-ról – abból eljuthatsz az “egész-séges” demokráciához.
    És ideteszem neked azt, hogy milyen kezdeményezésem volt, és az alaptörvénnyel hogyan és miért lehet Orbánt elzavarni :
    És ide teszem neked a mai írásomat,
    Érvnek elég?????????????

    http://peacekeeper.nolblog.hu/archives/2011/01/26/A_kozos_cel/
    http://peacekeeper.nolblog.hu/archives/2011/10/26/Riado/
    http://www.facebook.com/note.php?note_id=183877911691401

    Ha az utolsót nem nyitja meg, holnap felteszem másképp….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  45. Husz János Puszita

    Kedves Admin,
    ebben igaza van. A magyar választói emlékezet viszont rendkívül rövid, hajlik mint a nád a széllel. Ahogy elnéztem Olgánál, lelkesíteni akar, biztatni az embereket, higgyenek magukban, közösen építsünk fel egy új jövőt. A keserű hangulatban, ami az országban uralkodik, ki vannak éhezve az emberek egy kis reménysugárra. Ha Gyurcsány ilyen lendülettel folytatja, fenn tudja tartani a pozitív üzeneteit, felépítheti magát a választásokig. Én ezt láttam benne. ( Mondjuk jó lenne, ha kicsit kevésbé teátrálisan tenné. )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  46. Most mi is kezdődött el?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  47. Geri Tibor
    Mint már írtam, én olvastam amit belinkeltél, de homályos.3 dimenziós… Hm…A kérdésemre most sem kaptam választ. Újra kérdezem: Kik vagytok? Jobb, bal, vagy észak, vagy kelet???
    Én nem bánom bármilyen stílusban írsz, de az legyen tiszta, és érthető.főleg egyértelmű.
    Kösz hogy figyelmet szenteltél rám.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  48. Geri Tibor – sajnos nem érted. Ezzel a szöveggel akár a perpetum mobilet is megpróbálhatnád ránk sózni. Nem a jószándékodban kételkedünk. Hanem a kompetenciádban. Idéztem neked Bartust – annak függvényében próbálj valami ÉRTELMES választ produkálni. Mert hogy a te örök mozgód örökké mozogna – az valahogy – hát hogy is minősítsem? ……..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  49. Kedves Geri Tibor!
    Nem estem neked, csak kérdeztem.
    “Ha segíteni nem tudsz, akkor minek akadályozol bennünket?
    Kiket akadályoz kekec? Miben? Milyen eredményeket hátráltat?”
    Ismét csak ezeket a kérdéseket tudom feltenni.
    Kérlek, világosítsd meg elmémet!
    Köszönöm

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos