Ronai and Ronai
AMERIKAI

Erdogan hakniba kezdett az araboknál 2011. szeptember 14. szerda 0:47 | AN

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Erdogan hakniba kezdett az araboknál

Kairó – Törökország egyértelműen vezető szerepre tör a közel-keleti térségben, amit jól jelez Erdogan miniszterelnök szerepése Kairóban az arab külügyminiszterek találkozóján.

Recep Tayyip Erdogan alapos fejtörést okoz főleg az Egyesült Államoknak, miután kijelentette az Arab Liga államainak képviselői előtt, hogy egyértelműen a palesztin függetlenségre kell adniuk voksukat az ENSZ-ben még ebben e hónapban, amikor Abbaszék benyújtják függetlenségük elismerésének kérelmét. „A palesztin függetlenség támogatása az egyetlen helyes út, ami nem lehetőség, hanem egyenesen kötelességünk” – mondta a török miniszterelnök.

Erdogan álláspontja aligha lehet meglepő, ám a hangnem már annál szokatlanabb. Ebben persze közrejátszik a tény, hogy Törökország nemrég teljesen szakított mind diplomáciai, mind pedig katonai szinten Izraellel. Az éles hangnem, amely az arab világban értő fülekre találhat, pedig már a szakítás után megengedhető Ankarának, amely egyre nyilvánvalóbban tör egyfajta regionális vezető szerepre.

Erdogan nyári újraválasztása óta hiperaktívvá vált a külpolitikában, és már az irány is egyértelmű. Az egyiptomi főváros után Líbiába, majd Tunéziába is ellátogat, s így végturnézza az „arab tavasz” újjáalakult államait.

Hétfői kairói látogatása előtt egy televíziós showműsor vendégeként arról beszélt a török kormányfő, hogy országa a szabadság és a szekularizmus „magja”, ezért „támogatja az arab országok demokratikus forradalmait”. Cselekvési szándékát az is jelzi, hogy nem akarja mindezt „úgy nézni, mint egy futballmeccset”.

Ez nem biztos, hogy azt jelenti, hogy Törökország teljesen hátat fordítana a Nyugatnak, mivel arról leválasztani igyekszik Izraelt, amellyel rosszban lenni szinte kötelező, ha népszerű akar lenni az arab világban. Erre utal kijelentése, miszerint Izrael a Nyugat „beteg gyermeke”.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.7/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 2 szavazatból)
Erdogan hakniba kezdett az araboknál, 3.7 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

22 Reader’s Comments

  1. Ebben a “beteg gyerekben” tobb az elet mint az osszes tobbi muszlimban egyutt veve. Parszor mar jol odacsapott izrael, most is ez fog kovetkezni.
    Sajnos a vegkifejletben ( amint a Bibliabol yudjuk) mindeki Izreal ellen fordul, de ez meg kicsit odebb van. Nem tudjuk mennyire van tavol de a vilag kezd atalakulni.
    Mindenesetre rengeteg ver fog folyni meg a kozelekeleten.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  2. Hm, pontosan a török miniszterelnök beszél a beteg államiságról? Nem őt tartották a XIV. és a XX. század közepéig Európa beteg emberének? Talán máig fáj saját sikertelenségük, ezért gyerekes bosszúvágyból dobálja ezt a címet arra a zsidó államra, amely messze-messze működőképesebb, stabilabb na és persze demokratikusabb nemcsak nála, de az összes arab államnál, főleg azoknál, amelyeknél az arab éhséglázadás után felbomlott a kormányzás és a rend?

    A cikk írójával kivételesen egyetértek: Törökország, mint nem-arab ország regionális hatalomra akar törni, ha már az EU nagyok nem akarják saját soraik közt látni (és nem is szabadna egy olyan muszlim államot beengedni, aki tagadja saját maga által elkövetett népirtást, a kurdokat állandóan elnyomja, a “demokráciáját” pedig a világias katonaság mentegette puccsokkal ezidáig!), így marad az arab világ. Ott ezzel a külpolitikai 360°-os fordulattal természetesen szép “hősies” pályát lehet befutni, de erre a “megtisztelő” címre igényt tart Irán is (Szíria most egyenlőre kilőve ezen a téren), ezért sokkal többet kell tenni, mint elzavarni a diplomatákat és megszüntetni mindenféle együttműködést! Ideje lesz ráállni a Hamász és a Hezbollah támogatására, nem szabad sajnálni azokba a pénzt és a humán erőforrást, akik a fene nagy palesztin ügy hevében mészárolják az ártatlan civileket, majd azután mögéjük bújva avagy a föld alatt patkányként rejtőzve harcolnak a “cionista megszállás” ellen…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  3. Demokratikus fordulat az araboknál: ott ahol a sariját akarják bevezetni? Egy kicsit érdekes felfogás ez a demokráciáról. Esetleg beszélhetne Erdogán (úr) a kurdok folyamatos likvidálásáról is országában.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  4. Lehet, hogy Erdogán felvételét kéri Ovi új baráti körébe? :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  5. Törökországnak már nincs szüksége Amerikára , mert nem fenyegeti hatalmas szomszédja Ororszország.
    Ezért mostanában szépen kimutatja a fogahérjét.
    MEg még -szerintem- észak Irakra ácsingózik. A kurdok lakta és olajban gazdag területekre.
    EZ fogja jelenteni a legujabb konfrontációt a volt Oszmán birodalom utódja és a nyugati hatalmak között.
    Amerikának pillanatokon belül lépnie kellene :
    Szakítani a reménytelen Irkkal és CSAKIS a kurdokra koncentrálni ! ! !
    A kurdoknak ország kell , Törökörszágnak olaj kell , Amerikának támaszpontok kellenek. Tehát a megoldás : Vissza kell adni a kurdok jogos örökségét : a HAZÁJUKAT ! A törökök továbbra is kilesznek szogáltatva egy nyugatbarát ( mostmég nemlétező ) országnak , mert onan kapják az olajukat. Az USA pedig , akinek kifelé áll a szekere rúdja Törökországból , megkaphatja a telkeket a támaszpontjaihoz a regionális új ellenségek fékentartására . ( Törökország és Irán valamint a valószínüleg radikalizálódó Irak . Kinehagyjuk a sorból a volt orosz iszlámnácisodó tagköztársaságokat.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  6. A veszély komoly és vészjósló. Engem nem ért váratlanul, és ha megnézitek azokat a linkeket, melyeket a DK honlapjának indításáról szóló cikkhez felraktam, – ti is így fogjátok látni. Egy olyan ország, amely a modernitását KIZÁRÓLAG a modern fegyverzet bemutatásával képes bemutatni, az veszélyes. Vegyétek hozzá az iszlám harcias, hódító vonását, a törökök történelmi nosztalgiáját az “elmúlt idők dicsőségére”, a török népesség összetételét (fiatalok többségben) és rá fogtok jönni, hogy ez egy nagyonis komoly veszély! Ráadásul most megtalálták a siiták és szuniták kibékítésének közös nevezőjét is: az Izrael-ellenességet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. Egyébként ez most “benne van a levegőben” azaz a csapból is ez folyik:
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=471057

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Szerencsére van megoldás : A kurdok hazájának a visszaadása.
    Feltéve a mostani USA adminisztráció képes ilyesmire.
    Ugyanis a balhé az arabok között leírhatatlan lenne ennek hatására.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  9. Ajjjaj, ebből nagy baj lesz:

    http://index.hu/kulfold/2011/09/15/erdogan_barmikor_ott_lehetnek_hadihajoink/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  10. Remélem, ahogy a török hadihajók kifutnak a kikötőikből, azonnal az izraeli haditengerészet, és légierő célkeresztjében lesznek…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  11. Geyza:

    - Jól beszélsz, de egyvalamiben kijavítalak:

    Önálló Kurdisztán soha nem létezett.

    Kurd nép, nemzet, az igen, de önálló országuk soha nem volt – sajnos.

    Itt az idő létrehozni nekik egyet, főleg, ha a törökök nekimennek addigi szövetségeseiknek, és ezzel esetleg lángba borítják a Közel- Keletet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. Geyza nem a volt Orosz, hanem a volt Szovjet :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  13. Eldrad:
    Igazad lehet , de a kurdok már nagyon szeretnének egy iciri-piciri kis hazát.
    Most miből állana adni nekik egyet ?
    Annyi hülye gengszterbanda kapott már hazát annélkül hogy megérdemelte volna !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  14. Geyza:

    “…a kurdok már nagyon szeretnének egy iciri-piciri kis hazát.
    Most miből állana adni nekik egyet ?…”

    - Hát, olyan apróságokból, mint pl. melyik szuverén állam területét kellene szétszedni, hogy ott Kurdisztán létrejöhessen.

    Irakét, tötökökét, vagy Szíriáét?

    Azért ez jelentős probléma ám…

    Aztán, melyik világszervezet döntené ezt el, és ha megvan a döntés, melyik szervezet, hatalom tudná kikényszeríteni a betartását?

    Na, ilyeneken múlik.

    Az alapvető állami léthez szükséges intézményeken nem, mert azok nagyrészt már kiépültek az iraki kurd autonómia területén.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  15. Eldrad:
    Pont arról beszélek.
    Mertha nem , akkor előbb utóbb felrobbantják őket a siiták meg szunniták , végül benyomul a török.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  16. Mikor az első robantás volt Tikritben , jópár éve , a kurd szakértő felháborodottan magyarázta a riportereknek hogy ez az egész az arabokra vall.
    Ilyet egy kurd sohasem tenne a a saját népe ellen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  17. Nem is a kurdok művelik ezt az autonómiában… hanem az arab iszlámnácik.

    Na, azért a törökországi kurdoknak viszont nem kell lecke a gyilkos terrorból, mert bizonyos csoportjaik aktívan művelik ezt már évtizedek óta, most függetlenül attól, mi az oka.

    De akárhogy is, ettől még marad a probléma, amit az előző kommentemben írtam.

    Magánvélemény, a közel- keleti ismereteim, és gazdag, művelt, világlátott, européner iraki kurd üzletemberekkel való beszélgetések alapján:

    - Önálló Kurdisztán akkor alakul meg, ha Irak szétesik. És Észak-Irakban, természetesen.

    Márpedig, Irak szét fog esni, ha a szövetségesek onnan kivonulnak.

    Ha a szír, vagy a török, pláne az iráni megtámadná az ilyen módon létrejött kurd államot, Izrael menne nekik segíteni.

    Ami döbbenet, így elsőnek, tudom.

    De ahogy ezt a kurdok elmagyarázták nekem… stratégiai, gazdasági, politikai szövetségesek lennének, sok kurd eleve természetes szövetségest lát Izraelben, hasonló állam előtti előélet, az egyik üzletember kedvenc történelmi személyei: 1, Szalahaddin, 2, Moshe Dayan (??????)… hát, meggyőztek.

    Hogy Izrael mindezt az érdeklődést mennyire viszonozza jelenleg, vagy mi várható tőlük, na, aztatat nem tudom.

    De a kurdokat nagy balfékség volna veszni hagyniuk, ha szétesik Irak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  18. Eldrad : pont erre célozgatok jóideje :D
    A kurdok és Izrael természetes szövetségesek.
    A kurdok földjére sokaknak fáj a foga. De a kurdok is eléggé résen vannak mostanság.
    A törökországi kurdokon nem lehet csodálkozni a rettenetes pogromok után.
    Legalább a Nato-tag Törökország bocsánatot kért volna , de nem . Sőt , még beszélni is tilos róla. Egyszerűen letagadják !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  19. A múltban, – sőt régebben is, – már többen megkísérelték magukat az arab ügy vezetőjének tekinteni. Miután Török ország nem arab, így természetesen a közösséget más platformon, keresztül kívánták és kívánják megteremteni a valóban arab országokkal, az iszlám hitükön keresztül. Most azonban egy újabb közös területet talált Erdogán a közös gyűlöletre, Izraelt a térségből való kiszorításának, elpusztításának közös vágyát.
    Erdogán törekvésének a hátterét az itt levelezők pontosan leírták, hiszen az oszmán nagy birodalom rekonstrukciójára valóban jó alkalmat ad a világpolitika 20 – 25 éve folyamatos változása, a nagyhatalmi átrendeződés.
    Egy korábbi levelemben már leírtam, hogy Szíria vezetésének státusza ellen fellépő iszlám és palesztin összefonódás – különösen török támogatással – a térség hatalmi viszonyait tragikusan átrendezné. Az ebben rejlő lehetőségeket Erdogán már realitásnak tekinti, – lépéseit ez irányítja, – amíg ennek a veszélyeit láthatólag Európa és az USA is lebecsüli.
    Mind ez már most rendkívüli módon felértékeli Izrael szerepét, de sajnos például Európa ennek sem ismerte még fel sem a veszélyeit, sem az előnyeit, a jelentőségét!
    Nem is csoda, hiszen Európa nagy részén még mindig a zsigeri antiszemitizmus a tényleges politikai állásfoglalás háttere, ha Izraelről van szó és nem veszik tekintetbe a történelmi jogait.

    Mint ahogy már írtam, Izrael soha nem adja fel, és praktikusan legyőzhetetlen. Ez viszont olyan járulékos következményeket jelent,, amelyek alkalmazkodni fognak ahhoz az agresszióhoz amelyet Izraellel szemben elkövetnek.

    Való igaz, hogy a valóság még igen sok változatosságot tesz lehetővé. Az USA – bár milyen elnöke is van, vagy bár milyen párt is adja azt – egyszerűen nem engedheti meg magának, hogy Izraelt elvessze. Nem csak támaszpont és szövetségese Izrael, hanem a közös kutatás és fejlesztés a legfontosabb nemzetbiztonsági területeken erősen összeköti őket.

    Nagy valószínűséggel a Török állam vezetése is erősen meg fogja gondolni a cselekedeteit, – ha a szavait úgy tűnik nem is, – mert az, hogy F16 összeszerelő üzemet működtet az USA engedélyével és támogatásával, és radar rendszert telepít a NATO a területén, még nem döntő stratégiai előny a számára. Sőt, pontosan tudják, hogy egy ellencsapás néhány óra alatt képes a fegyverzetének 60 % át harcképtelenné tenni, még hagyományos fegyverek használatával is. Nem hogy….

    Asszad meg fogja kötni a maga kompromisszumát, és hatalmon marad, mert a területén működő Orosz tengeralattjáró – és egyéb (!) – katonai bázis ezt biztosítja, nem különben az USA szerepe is, hiszen teljes súlyponteltolódást nem engedhet meg a térségben.

    Az iszlám fasizmus olyan pregnánsan jelent meg ma a világunkban, hogy nagy valószínűséggel ez előbb utóbb még Európában is ki fogja verni a biztosítékot.
    Bár most Európa önmagával, a Görögökkel, Orbánnal, a gazdaságokkal, Libia olajával, és a pénzügyi banki reformokkal van elfoglalva, de ami késik az nem múlik! Érdekes korban élünk!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  20. Szerintem az EU álmossága látszólagos, mert ha nem így lenne, akkor annyi nekünk. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  21. ATV híradóban mondták: az LMP kezdeményezte, hogy a magyar állam szavatta meg az önálló palesztin államiságot az ENSZ-ben. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  22. jav.: szavazza :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Izrael most leszámol Iránnal? 2011. november 3. csütörtök | Rákócza Richárd

Az ENSZ rég tudott a szíriai atomtörekvésekről 2011. november 1. kedd | Rákócza Richárd

Hétmilliárd ember a Földön 2011. október 26. szerda | AN

Súlyosbodó török-kurd összecsapások 2011. október 19. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos