Ronai and Ronai
AMERIKAI

220 milliárd dollárba kerülhet a katari vébé 2011. szeptember 9. péntek 1:58 | AN Forrás: arabianbusiness.com

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
220 milliárd dollárba kerülhet a katari vébé

Katar – Nem kispályáznak a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság megálmodói, legalábbis ami a tervezett összköltséget illeti. Dr. Nicola Ritter, német gazdasági és jogi szakértő beszámolói alapján a projekt akár 220 milliárd amerikai dollárba is belekerülhet, mely összeg egy új város, Lusail felépítését is fedezi.

A Münchenben tartott befektetési konferencián kiderült: a vb házigazdája 48 milliárd dollárt szán a légkondicionált stadionokra, 77 milliárdot a játékosok és a szurkolók igényeit maximálisan kielégítő létesítményekre, 50 milliárdot a közlekedési infrastruktúra kialakítására (új vasút-és metróvonalak, összekötő hidak), valamint 45 milliárd dollárt Lusail City felépítésére.

Ez utóbbi, Dohától 15 km-re található alternatív város jelenleg is építés alatt áll, s a tervek szerint mintegy 200 ezer lakos befogadására lesz alkalmas. Természetesen a luxus itt is alapfeltétel: parkok, mozik, színházak, bevásárlóközpontok és játszóterek fogadják majd a látogatókat.

[youtube zZahIphxWRE]

A Lusail-projekt

A kisebb részösszegeket tekintve az  alábbi beruházásokra lehet számítani.

A katari kormány 17 milliárd dollárból növeli vendéglátó kapacitását. A már meglévő 100 szálloda és apartman mellé még 130 épületet terveznek, biztosítva ezzel a FIFA által előírt 60 000 ezer szálláshelyet.

Az új, 22 négyzetkilométeren elterülő nemzetközi repülőtér átépítése is folyamatban van. A legfontosabb közlekedési csomópont 11 milliárd dolláros összköltséggel bír, éves szinten 50 millió utas kiszolgálására alkalmas, míg a repülésszám a 350 ezret is elérheti.

A dohai metrórendszert már évekkel azelőtt forgalomba kell helyezni, hogy a szurkolók megérkeznek a világbajnokságra. A 3 milliárd dolláros projekt 85 kilométernyi metrószakaszt biztosít.

[youtube bdywpOwfJDE]

A felépítésre váró stadionok látványtervei

Katar az Egyesült Államokat, Ausztráliát, Japánt és Dél-Koreát megelőzve nyerte el a rendezés jogát. A választások utóélete azonban nem volt teljesen botránymentes, a szavazásra jogosult FIFA-tagok közül kettő korrupcióba keveredett, akárcsak a vesztegetés vádjában később bűnösnek talált katari sportdiplomata, Mohamed Bin Hammam.

Ezen kívül a FIFA kockázatelemzői is nemtetszésüknek adtak hangot. Szerintük a szigetország nem tud majd megbirkózni a 45 Celsius fokos meleggel, a technikai újításokkal (műfelhő), valamint attól is tartanak, hogy a rendelkezésre álló határidő sem lesz elegendő ennyi épület kivitelezésére. A muszlim hívők körében cseppet sem divatos alkoholfogyasztásról nem is beszélve…

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)
220 milliárd dollárba kerülhet a katari vébé, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(4)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

4 Reader’s Comments

  1. Igazán kifizethetnék helyettem a lakáshitelemet…..
    Mit számítana ekkora költségterv mellett, alig 42.000 CHF.
    *
    Mondom én már régen, a FIFA döntései rég nem a sportról szólnak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  2. Fantasztikus stadionok, számomra elképzelhetetlen luxus mindenütt.

    Afrikában meg tíz milliók az éhhalál határán vannak, tíz millió ember meg súlyosan alultáplált… Mi lesz ennek a vége néhány évtized múlva? Én már nem érem meg, de robbanás, az biztos, ami sok mindent elsöpör…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  3. A metrók építésére bízzák meg Tarlósékat nekik úgyis nagy gyakorlatuk van a gyors metróépítésben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. 50 éve még vadgőzös tuaregek szaladgáltak a homokban, most meg – hogy olajat találtak – ahelyett, hogy építő jelleggel okos globális beruházásokat eszközölnének, aminek célja a fejlesztés/fejlődés, inkább csatlakoznak a szomszédokhoz és ők is beszállnak az ‘irritáljuk a világot mi is valamivel’ játékba. Egy régi gegem szerint: 50 éve még teveszart lapátoltak, és 50 év múlva is azt fogják csinálni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Román-magyar: csak a szégyen 2013. szeptember 9. hétfő

Orbán bekebelezte a Vasast is 2012. december 6. csütörtök | AN

Csődtömeg maradt a magyar futball 2012. szeptember 12. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos