Ronai and Ronai
AMERIKAI

Mi az önköltség, ha nem tandíj? 2011. szeptember 19. hétfő 18:35 | AN Forrás: Klubrádió

  • Hozzászólások(35)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Mi az önköltség, ha nem tandíj?

Budapest – Hiába értetlenkedett a nemzetgazdasági államtitkár, jól érthető volt Hiller István MSZP-s volt oktatási miniszter kérdése az azonnali kérdések és válaszok órájában a parlamentben. Hiller István a tandíj bevezetése felől érdeklődött, s megkérdezte, mit jelent az egyetemi tanulmányokra fizetett önköltség.

Cséfalvay Zoltán kitért a válaszadás elől, helyette arról beszélt, hogy milyen fontos a felsőoktatás finanszírozásának átalakítása egy hatékony, a gazdaság igényeit kielégítő felsőoktatás jöjjön létre. Hiller István felvetésére azt mondta, ő leírva nem látott semmit.

Hiller István viszontválaszában közölte: „Amiről önök beszélnek az nyersen, világosan tandíj. Ha valaki az egyetemen önköltséget, vagyis a tanulmányai 100 százalékát megfizeti, azt a világ miden nyelvén tandíjnak hívják. Lehetne erről akár szakmai vitát folytatni. Önök azonban álnok és csalárd módon 2008-ban egy tandíj- és ösztöndíjrendszer ellen népszavazás kezdeményeztek, átverték a magyar embereket, három millió embert hurcoltak az urna elé, megtévesztették őket, átverték csak a szavazatok miatt, aztán most itt állnak és azt sem merik kimondani, hogy tandíj.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (17 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +44 ( 46 szavazatból)
Mi az önköltség, ha nem tandíj?, 4.8 out of 5 based on 17 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(35)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

35 Reader’s Comments

  1. Érdeklödni mindig lehet. No meg értetlenkedni is. Egy kis érdeklödés+ sok értetlenkedés= magyar politika

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (19 szavazatból)
  2. orban azzal nyerte az elso kormanyzasat, hogy ingyenes felsooktatast igert! mar akkor nem szabadott volna hinni neki, mert aki kicsit is kepes gondolkodni, tudhatta volna, hogy ez lehetetlen….ezert kell bezarni azota szinvonalas iskolakat es foldonfutova tenni igazan hozzaerto tanarokat….en mar tobbszor inditvanyoztam, hogy azok tartsanak el egy kormanyt, akik szavaztak rajuk, mert az megiscsak szemtelenseg, hogy azok alljak a szamlat, akik becsuletesen dolgoznak azok elleneben, akik nem, viszont szavazataikkal az orszagot a vesztebe sodorjak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +47 (49 szavazatból)
  3. Azt már megtanultuk, hogy amikor a tagok összegyűlnek, az nem taggyűlés. Már egy éve tudjuk, hogy amikor a nyugdíjat megvédik, akkor gyakorlatilag elveszik. Tegnap óta tudjuk, hogy az ÁFA nem adó. Most végre megtanulhatjuk, hogy a tanítás költségének a kifizetése nem tandíj. Mit kell még megtanulnunk fideszül?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +76 (78 szavazatból)
  4. Hiller kissé aktívabb is lehetne, mert eddig több csalódást okozott.
    Megvédhette volna az MSZP a volt főosztályvezetőjét is, ha kezdeményezi!
    Nem hiszem, hogy a párt mondta meg, hogy mihez, mikor, mit szólhat a parlamentben. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (17 szavazatból)
  5. Egy elfogadható összegű tandíj – szembeállítva a jól tanulóknak járó ösztöndíjjal – sokkal tisztességesebb megoldás lett volna. Eleve kizárta volna azt a helyzetet, amikor valaki bekerülve valamelyik egyetemre, azt 8-9 év alatt végezze el, nyelvvizsga nélkül még diplomát sem szerezve. Számos fiatal hosszú évekig élvezi az egyetemista-lét előnyeit, elfoglalva a helyet azok elől, akiket csak a fizetős helyekre vettek volna fel.
    Teljesen elképzelhetetlen lesz ezek után, hogy a kevésbé tehetős családok gyermekei, – bármennyire tehetségesek is – felsőfokú képzésben részesüljenek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +35 (37 szavazatból)
  6. zorka

    de, azert a nagyon tehetsegeseket lehet segiteni mindenfele osztondijakkal,de azok szama nem hiszem, hogy megrengetne barmilyen koltsegvetest……

    bizonyosan megint nem leszek nepszeru a velemenyemmel, de valoban tulkepzes volt ugyvedekbol, orvosokbol….nincs az orszagnak ennyire szuksege, raadasul sokan nem is valok oda…..ezzel egyutt szinvonalasabba kene tenni a szakmunkakat, mert egy orszagot nem lehet csak orvosokra epiteni es azt sem latom szivesen, ha egy masban tehetseges ember erolteti a penzes szakmakat, mert mas szakmabol lehetetlen megelni…..ha jol megnezzuk ugyis fokent azok jutnak allashoz, akik ugyved-, vagy orvosgeneraciokba szulettek, akiknek pedig nincs kapcsolatuk illetve nem is kiemelkedoen tehetsegesek kenytelenek lesznek megbecsulni akarmilyen mas munkat, mert valamibol meg kell elni…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (22 szavazatból)
  7. A 2008-as népszavazás költségeit azonnal fizessék meg, aztán jöhet a többi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +35 (39 szavazatból)
  8. Ez a primitív Fidesz, azt hiszi, hogy ha valamit másnak, meg nemzetinek, meg megmentésnek, stb. nevez, akkor senki nem jön rá hogy mi történik. Hát az történik, hogy az összes hazugsága lassan lelepleződik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +36 (40 szavazatból)
  9. “gm”
    Sajnos még mindig nagyon sokan nem veszik észre, hogy a nagy átverés show-ban vesznek részt áldozatként.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +32 (36 szavazatból)
  10. Nagyon eredményesen alkalmazza a fidesz már évek óta azt, “hogy ha valamit másnak, meg nemzetinek, meg megmentésnek, stb. nevez”.
    És kár az ellen tiltakoznunk, hogy szellemi fogyatékosokként kezelik a fideszesek a választókat. Igazuk van, mert akik a fidesz szövegét megkajálják, valóban szellemi fogyatékosok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +32 (38 szavazatból)
  11. innocent,
    egyetértek azzal, amit írtál, valóban sok divat-szak van a felsőoktatásban, feleslegesen képeznek fiatalokat, akik utána nem találnak munkát. Azt, hogy – nem új dolog – kialakultak orvos,- jogászdinasztiák, nem tartom károsnak. Azt viszont, hogy kapcsolatok híján, bármilyen tehetséges, képzett is legyen egy fiatal nem tud képzettségének megfelelő állást találni, azt igen. Ez sem új dolog, ebben az országban ez mindig így működött.
    Ez a tendencia, hogy minden jelentkező mehessen a felsőoktatásba még az Antall- kormány idejéhez köthető, azóta sokszor felvetették már, hogy nincs szükség ennyi diplomásra. Ennek ellenére sorban alakultak a magánegyetemek és mindegyiknek az volt az érdeke, hogy minél több hallgatója legyen, megkérdőjelezhető oktatási színvonal mellett. Ezzel párhuzamosan szorult vissza a szakmunkásképzés és a szakmák megbecsültsége.
    A fiatalok pedig, – sajnos, érthető módon – sokan időhúzás miatt is mentek főiskolára, egyetemre, hátha történik valami, mire végeznek.
    Nagyon elvan rontva régóta az oktatási rendszerünk és jelenleg semmi esélyt nem látok arra, hogy csak egy kicsit is javulna, alkalmazkodna a mai körülményekhez.
    Sőt, csak egyre rosszabb lesz, megyünk visszafelé az időben……..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (20 szavazatból)
  12. Nem kellene ezekhez (FIDESZ) mentőt hívni?
    Immáron nem csak ön,hanem közveszélyesek is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (24 szavazatból)
  13. @gm.
    Ennyire jó eredményre ne számíts. Az összes hazugsága nem fog lelepleződni soha, mert hihetetlenül sokat hazudnak, nincs rá apparátus, hogy mind kiderüljön. Ami még nagyobb baj: a legnagyobbakat soha nem fogjuk megtudni, mert sok évre titkosították, és valamiért a következő kormány nem fogja feloldani a titkosítást. (Vajon miért?) Ebben mindegyik “hagyománytisztelő”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (15 szavazatból)
  14. Báthory Ödönke,
    már csak azt kell megtanulnunk, hogy az alkotmányos fasizmus tulajdonképpen demokrácia, csak mi pórnépek hajlamosak vagyunk pitiáner részletkérdéseken szőrözni. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  15. Én a magam részéről halotti tort ülök mindazon fiatalok fölött akik voltak szívesek erre a rusnya kormányra szavazni, vagy el sem mentek, ami ugyanaz. Sokan pedig a Jobbikra adták szavazataikat. Szerintem Hiller idejében tisztességes alku köttetett velük mégis megcsinálták milliárdokért a nagy cirkuszt.Azt az évi 100 ezer Ft-t ki lehetett volna fizetni, még azon az áron is, ha a gyerek elmegy nyáron dolgozni és mondjuk megkeresi, mint most ezeket az egekbe szökő tandíjakat befizetni. Engem az keserített el, már a választások alatt is, hogy sok fiatal képes volt pénzért, ezért-azért szavazni a Fideszre, hiszen tömött sorokban álltak még 26-án is, holott tudták a szavazást 25-én 0óra 00 perckor be kellett volna fejezni.Most álljanak a tükör elé és köpjék szembe magukat, akik meg tanulni akarnak pengessék ki a jó magas tandíjat, aztán ha végeztek fizethetik a diplomás adót. Mindezt persze csak akkor, ha Orbán lesz hatalmon, de egyelőre semmi nem mutat a változásra. Sajnos még a mai napig is azt tapasztalom, ennyi ocsmány tisztességtelen intézkedés után is hogy a fiatalság Orbánt szavazná meg, ha mondjuk lenne egy előrehozott választás. A gyönyörű az egészben csak az, hogy ha rákérdeznél, miért őt akarják megint, nemigen tudják nyomós érvekkel alátámasztani ebéli döntésüket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (25 szavazatból)
  16. innocent: “de valoban tulkepzes volt ugyvedekbol, orvosokbol….nincs az orszagnak ennyire szuksege, ..”
    Elárulom laboratóriumi vizsgálatra kb. 2 hónapot kell várni, sebész szakorvos csak a hét négy napjának délelőttjén rendel, röntgenorvos egyszerre két diagnosztikai osztályon értékel, ezért órákat kell várni az eredményre, bőrgyógyász, aki az esetleges bőrrákot felismeri csak magánrendelésen vehető igénybe, … Mindez Budapest mellett egy több falut ellátó kistérségi központban. És mi lehet mondjuk Borsodban, a Nyírségben?
    Mire is van szükségünk? Az már a múltté, az emlékeké, amire innocent ártatlanul emlékszik, hogy túl sok az orvos M.o.-n!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (18 szavazatból)
  17. csatt – bizony meg kellene harcolni a fogalmakért, és nem átengedni nekik a zömét. Lám a “genetika” szó mekkora vernyákolást okozott a jobboldalon. Megszokták, hogy ilyesmit csakis ők használhatnak, és leginkább ennek a monopóliumnak az elvesztése fájt nekik.
    Most el kellene kezdeni a nemzeti, hazafi stb. szó feletti harcot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (17 szavazatból)
  18. Jade, a fiatalok csordaszellemben élnek, mindig igazodnak az éppen aktuális trendi dolgokhoz, és csak kevés tudja függetleníteni magát a csorda szellemétől.

    Nem tudok finomabban fogalmazni: mélyen megvetem azokat a fiatalokat, akik már a rendszerváltás után nőttek fel, és most két kézzel támogatják a diktatúra kiépülésén buzgolkodó politikusokat és pártokat.

    Méghogy a szabadság gyermekei! Egy nagy frászt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (18 szavazatból)
  19. Mi a különbség a “szar” és az “ürülék” között?
    Semmi!
    Csak az utóbbi elegánsabb!
    (Elnézést, de a mai irodalmi nyelv rám is rám ragadt!)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (13 szavazatból)
  20. Van egy jó ötletem. Az egészségügyben a jelenleg tittokban adott hálapénzt legalizálják úgy, hogy az intézmény szedje be, és nevezzék továbbra is hálapénznek, de lehetne jattnak is nevezni, hogy rövidebb legyen.
    .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  21. Egy család, egy lakás, egy kereső, egy tanult gyerek.
    Később változhat a jelszó…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  22. Vannak elég sokan, akiknek diplomája van és továbbra is hülyék maradtak.
    Most ők kormányozzák Magyarországot.
    Ahhoz, hogy sokáig hatalmon maradjanak két dolog kell.
    1. el kell üldözni az országból a náluknál okosabb diplomásokat,
    2. nem szabad hagyni, hogy a következő generáció okosabbra képezze magát, mint a vezetőik szintje.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (24 szavazatból)
  23. bonhomme-nek igaza van. Ezt az “alkotmányos fasizmust” – remek fogalom – úgy foghatjuk fel, mint az ókori “rabszolgatartó demokráciát”. Vagyis, mindeki, aki nem elszenvedő alanya a rendszernek, tekintse természetesnek, hogy vannak szerencsések, akik ide születtek és vannak szerencsétlenek, akik meg oda. Egyszerű, a társadalom egy részéről nem kell tudomást venni, úgy kell őket tekinteni, mintha üvegből lennének, ott sincsenek, mégis szolgálnak, oszt annyi…
    .
    (Látsd még: hajléktalanság kezelése fagyasztással, munkanélküliség kezelése közmunkával, nyugdíj csökkentés kezelése áfa emeléssel, stb…)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  24. innocent nagyon szépen felmondtad a fidesses blablát. Akkor kérlek SOROLD azokat az ösztöndíjakat, amikkel az “igazán tehetségeseket” támogatják. Különös tekintettel az alsó és középosztály társadalomban betöltött arányára és az egyetemi férőhelyek számára. Lécci, lécci!
    Továbbá szeretnék egy amolyan szájjalártói eszmefuttatást is, hogy miért jó, ajánlatos és indokolt, hogy csakis jogász és orvoscsaládokból tanulhassanak tovább azon a pályán?
    Miért jó az országnak, ha kevesebb lesz a hozzáértő közgazdász (illetve nem, köszike , ERRE én is tudom a választ!)
    Továbbá miért “túl sok” a diplomás, amikor Finnország és Írország éppen az oktatással tudott kitörni?
    És végezetül egy személyes kérdés: eszednél vagy, vagy megfizetnek ezért?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (13 szavazatból)
  25. Attól, hogy fizetős lesz az még nem garancia, hogy az oktatás színvonalasabb lesz!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  26. Innocent! Ne felejtsd ki “azok jutnak álláshoz …akik a FIDESz talpnyalói, akik gongolkodás nélkül, ámulattal hallgatják a vezírt, natán még kézcsókkal is járulnak hozzá.” Nézz végig a színházigazgatókon, ma hallottam egy hírt Szájer feleségéről, Balsai rokonsága is régen befészkelte magát a köztársasági elnöki irodába stb. És ha vannak pl. vasutas dinasztiák, miért ne lehetne orvos, ügyvéd, stb..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  27. Orbán András Lajos

    Részletesen tanulmányozták a II. VH. magyarországi, németországi hadijelentéseket, tudjátok a ,,rugalmas elszakadásról,, szólókat ennek alapján beszélnek most…………..Semmi nem az náluk aminek látszik, az el, átnevezésekben már maradandót alkottak, marad egészen a csúfos bukásukig……..A valóság az hogy nem 1000-rel hanem 1000000-val hazudnak…………

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  28. A kis Hiller most nagyot nőtt a szememben !
    ( Hallottam a ” szózattyát ” Klubrádióban )
    Óriási volt !!! :D :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  29. Rövid volt , velős volt , csattanós volt.
    Minden mondat a helyén , a mondatvégi ” poénok ” találóak.
    Tökéletes kis beszéd volt , tökéletes hangsúlyozással.
    Le a kalappal Hiller előtt !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  30. kekec

    mit kell azon magyarazni, hogy szivesebben latok egy tanult csaladbol orvost, akik raadasul csaladon belul segitik egymast, mint egy kertibudin szocializalodott atlagos kepessegekkel megaldott jogaszt, orvost, aki allami segitseg nelkul se az iskolat nem tudja elvegezni, se munkahelyet nem kepes venni (a paraszolvencia penzbe kerul, ha nem tudnad),de az en velemenyemtol fuggetlenul is azok haladnak jobban, akik kapcsolatokkal, foleg csaladi kapcsolatokkal rendelkeznek…..persze kikerheted magadnak, de nem kell feltetlenul minden parasztbol orvost, jogaszt kepezni, mert arra most boven lathatsz peldat a jelenlegi parlamentunkben es lathato, hogy nem mukodik!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  31. trulla

    en kepzesrol beszelek, te meg allasokrol, attol meg, hogy eleg embert kepeznek az orvosi egyetemeken, lehet hiany orvosokbol, mert itthagyjak az orszagot, de nehogy azt hidd, ha tobb embert kepeznenek, jobb lenne a helyzet….nyilvan elvandorolnak oda, ahol megbecsulik oket, de ez egy teljesen masik problema.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  32. hatamarcsi

    ahol ellenfelekke tettek a kulonfele ideologiak menten gondolkodokat, ott ez nem meglepo es attol sem nyugodnek meg, ha a zsirosabb poziciokban csak szoclibeket latnek, mert epp ok osztjak a lapokat…..ez nem csak orban hibaja, o csak meglovagolta a magyar emberek termeszetet, ilyenek vagyunk! ha nem partpolitika menten osztanak az allasokat, hanem tehetseg alapjan, elobbre lennenk bizonyosan, de abban nem vagyok biztos hany evnek es milyen valtozasoknak kell bekovetkezniuk az orszagban mindehhez…..nekem ugy tunik, messze vagyunk meg ettol…. messze vagyunk a demokraciatol!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  33. Ártatlan világ:
    http://www.youtube.com/watch?v=3nCK_gM3Ysw
    innocent, így kellene?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  34. gets

    szovegertelmezest mar also tagozat masodik osztalyaban tanitanak…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  35. Ennek ez lesz az eredménye. vagy még ennél is rosszabb
    http://www.gepnarancs.hu/2011/09/diaklazadasok-2011-ben/
    Köszönjük az újabb hazugságot

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Orbán becsapta a diákokat 2012. december 18. kedd | AN

A kormányszóvivő mindenkiről mindent tud 2012. december 13. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos