Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Solyndra csőd kellemetlen az Obama kormánynak 2011. szeptember 18. vasárnap 3:51 Forrás: AN

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Solyndra csőd kellemetlen az Obama kormánynak

Washington – A napelemeket gyártó Solyndra cég, ami államilag garantált kölcsönt vett fel a 2008-as gazdaságélénkítő csomagból, csődöt jelentett. Az adófizetők pénze ugrott és ezer „zöld” állás megszűnt. Ráadásul kiderült, hogy a magánbefektetők, akik mellesleg Obama kampányához is hozzájárultak anyagilag, semmit nem vesztettek a bolton.

A kaliforniai Fremontban székelő megújítható energiával foglalkozó vállalat az elsők között volt, akik államilag garantált kölcsönt vehettek fel a „stimulus” gazdaságserkentő csomag keretében. Maga Obama is meglátogotta gyárat 2010-ben, és példamutatónak nevezte a környezetbarát céget.

Az AP azonban kiderítette, hogy a Solyndra már a kölcsön felvétele előtt évente több száz millió dolláros veszteséget termelt. Ennek ellenére a cég 2009 szeptemberében 535 milliós állami infúziót kapott.

Kongresszusi vizsgálat indult annak megállapítására, hogy a kölcsönszerződés miért garantálta a magánbefektetők veszteségeinek megtérítését. Két befektetési alap érintett 69 millió dollár erejéig. Az egyik befektető a George Kaiser tulajdonában lévő Argonaut. Kaiser majdnem százezer dollárral járult hozzá Obama kampányához, és hivatalos adatok szerint 16-szor járt a Fehér Házban 2009 óta. A másik befektető a republikánusokat támogatta 2500 dollárral.

Az Energiaügyi Minisztérium azzal indokolta az állami támogatást, hogy meg akartak menteni ezer „zöld” állást. Sajnos azonban az állások a kölcsön ellenére is megszűntek 2011 szeptemberére.

Napvilágra került egy olyan nyári email üzenet, amelynek írója aggódott, hogy a csőd rossz fényt vet Obamára. A szövetségi pénzügyi osztály egyik képviselője ezt írta: „ A Solyndra csőd rosszul fog festeni. Időben valószínűleg egybeesik majd a 2012-es újraválasztási kampánnyal. Felmerülnek majd a kérdések, hogy a kormány miért csinált ilyen rossz befektetést, és nem csak egyszer (amit még meg lehetne magyarázni azzal, hogy nehéz az új technológiákat megítélni).”

Michelle Bachman nem habozott kihasználni a botrányt, és a nepotizmus tipikus példájának  nevezte az esetet.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
A Solyndra csőd kellemetlen az Obama kormánynak, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. A jelenleg itthon csőd előtt álló cégek nem vetnek rossz fényt ártunkra és ormányunkra???? Ja, hogy nálunk nincs választás????? :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Vajon OV mennyit adna egy fehérházi belépőért?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. simple!
    Szerintem semmit nem adna, fels em éri ésszel, hogy az mit jelent!
    Egyébként Ő a Kárpátok Géniusza II. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Amerika és a világ jövője is a tét 2012. november 4. vasárnap | AN

Obama-előny a korai szavazóknál 2012. október 28. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos