Ronai and Ronai
AMERIKAI

Merre tartanak a francia szocialisták? 2011. augusztus 29. hétfő 13:54 | Nagy Barnabás Forrás: The Guardian

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Merre tartanak a francia szocialisták?

Párizs – A francia szocialisták helyzete abból a szempontból könnyűnek lenne mondható, hogy Nicolas Sarkozy elnök népszerűsége nem túl fényes, ám a 2012-es elnökválasztásokig saját magukkal is meg kell megküzdeniük.

Óriási eredmény lenne az európai baloldal számára, ha az Európai Unió második számú gazdasági hatalmát egy szocialista kormány venné át, megtörve ezzel a jobboldali kormányok felfutását a kontinensen. A francia baloldalnak is nagy eredmény lenne, hiszen 1988 óta nem volt erre precedens.

A szocialisták legnagyobb gondja nem is az, hogy egyelőre nem érték el, hogy a választók többsége elhiggye; kezelni tudják a gazdasági válságot, inkább az, hogy Dominique Strauss-Kahn „kidőlése” után egyáltalán az elnökjelölt személyét is nehéz lesz kiválasztani.

Márpedig Nicolas Sarkozy ellen egy hasonlóképpen karakteres, jó vitakészséggel rendelkező és „tiszta” előéletű jelöltre lenne szükségük.

Francois Hollande, a francia politika 57 esztendős „jófiúja” erős bizalmat képes ébreszteni a választókban a gazdaság terén. Jók a kapcsolatai is e szegmensben, emellett pedig egy humoros, jó kiállású figuráról van szó, amit meg is mutatott a hétvégi szocialista kongresszuson.

Felszólalásában a „ha mi nem uraljuk a pénzt, az fog uralni minket” alapvetés mentén vázolta fel gazdasági krédóját. Prioritásként egy átfogó adóreformot, illetve a fiatalok munkapiaci lehetőségeinek bővítését jelölte meg, de a jóléti kiadásokra is többet fordítana a jelenlegi kabinetnél.

Hollande párton belüli legkomolyabb kihívója a 60 esztendős Martine Aubry, Lille város polgármestere lehet. Ő a balközépre tehető Hollandetól balra helyezkedik el, amit mi sem jelez jobban, mint egyik támogatójának pólóján olvasható, Barack Obama jelszavából fabrikált „Yes we care!” felirat, mely a gondoskodó államba vetett elkötelezett hitét fejezi ki.

Aubry kongresszuson elmondott beszéde szerint a költségvetési fegyelem önmagában nem elég és átfogó oktatási és foglalkoztatási reformot tart szükségesnek. Emellett a fenntartható fejlődést is fontos elemnek tartja, amivel a zöldek vitorlájából foghatják ki a szelet, ha ő lesz a szocialista elnökjelölt. Hátránya azonban, hogy kevésbé karizmatikus, mint a nagyobb hataloméhséggel is rendelkező Hollande.

Ségoléne Royal, Hollande egykori élettársa, a 2007-es választások szocialista államfő-jelöltje a harmadik helyen próbál beleszólni a DSK helyére ácsingózó jelöltek csatájába, ám indulására most kevesebb esély mutatkozik.

Az euro zóna gyengélkedése, a franciaországi munkanélküliség évek óta nem látott magassága, Párizs „AAA-s” adósbesorolásának megingása egyértelműen a gazdasági kérdéseket állítja a választások középpontjába. Azt, hogy a baloldalnak esélye lehet, az is mutatja, hogy Sarkozy lopott kicsit tőlük és nemrég bejelentette a „szuper-gazdagok” extraadójának bevezetését, mivel a szocialisták régóta azért ostorozzák az adórendszert, mert az szerintük a magasabb jövedelműeknek kedvez.

Kérdés, hogy mennyire vevők a választók a szocialisták gondoskodó, újraelosztó, munkahelyteremtő, ugyanakkor adósságlefaragó jóléti államának víziójára. Na meg persze egy esetleges győzelem esetén milyen mozgástere lesz az új kabinetnek tervei megvalósítására. De ne szaladjunk ennyire előre, egyelőre még a jelölt kiválasztása zajlik, akinek személyét október 9. után megismerhetjük.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Merre tartanak a francia szocialisták? , 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , , , , ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Mit ígérnek a szocik a nem elhanyagolható számú muszlim állampolgáraik “felemelése” érdekében? :wink:

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. És Le Pen felesége, hogy áll? :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Szerintetek elindul DSK?
    Én bízom benne, hogy igen.
    Nem egy nyuszika, és nem is buta!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Jobboldali siker Spanyolországban 2011. november 21. hétfő | AN

Válaszol az ember, aki soha nem hazudik 2011. október 26. szerda | AN

Tunézia választott 2011. október 24. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos