Ronai and Ronai
AMERIKAI

Schmitt felelőssége 2011. augusztus 5. péntek 19:19 | AN

  • Hozzászólások(61)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Schmitt felelőssége

Budapest – Egy éve Schmitt Pál a Magyar Köztársaság elnöke, és ennek kapcsán felmerül a kérdés, mekkora Schmitt Pál felelőssége abban, hogy Orbán Viktor zavartalanul felszámolhatta a jogállamot és a demokráciát, és az olasz fasizmus mintáját követő diktatúrát épít. Schmitt személyisége azt sugallja, hogy mint életművész szélhámosnak a mostani ténykedését is “csínynek” tekintsék, de nem az.

Schmitt Pál egyéves köztársasági elnöki ténykedésének legfontosabb kérdése az, hogy tisztában van-e a törvényben rögzített kötelességével, aminek ő nem tesz eleget. Mint egy gyilkos esetében, pszichiátriai vizsgálatnak kellene alávetni, hogy megállapítható legyen, mennyire beszámítható. Képes-e arra, hogy felismerje a hivatalából fakadó felelősséget? Képes-e különbséget tenni egy szállodai aranyifjú menedzser és a köztársasági elnöki méltóság között? Képes-e saját a pozícióval járó felelősséget felismerni, tetteinek súlyát megérteni, mérlegelni?

Ezekre a kérdésekre csak szakember adhat választ szakszerű vizsgálatok után, de nem lepődnénk meg azon, ha Schmitt Pált beszámíthatatlansága miatt nem lenne, vagy csak korlátozottan lenne büntethető. Nem az általános pszichikai állapotáról van szó, hanem arról a képességéről, hogy felmérje cselekedetei súlyát és személyes felelősségét a köztársasági elnöki székben. Ha viszont tisztában van ezzel, és beszámíthatóan látja el ebben a formában a közfeladatát, akkor – nem a Szijjártó-féle értelemben -, felmerül a büntetőjogi felelőssége is.

Ha Schmitt Pál beszámítható, akkor felelősség terheli a demokratikus alkotmány felszámolásáért, az alkotmányellenes puccsért, alkotmányellenes törvények tucatjainak aláírásáért, a demokratikus rend megdöntéséért. Jobb helyeken ezért életfogytiglan jár, miután a halálbüntetést eltörölték. Kérdés, hogy tisztában van-e ez az ember ezzel a felelősségével? Függetlenül attól, hogy ő csak a paprikajancsi szerepét játszotta el (tegyük hozzá, nem kevés pénzért, juttatásért, rangért és pompáért), ugyanolyan felelősséggel tartozik, mintha az ő szerepét nem Orbán Viktor, hanem ő maga találta volna ki.

Schmitt Pál egyéves működését úgy lehet összefoglalni, hogy egy udvari bohócot, egy személyiség nélküli szélhámost a legfőbb közjogi méltóság székébe ültettek, aki minden aláírásával az alkotmányban rögzített kötelességeit elmulasztva, bűncselekmények sorozatát követte el. Ténykedésével hozzájárult az alkotmányos rend megdöntéséhez és a köztársasági elnöki intézmény gyakorlati megszüntetéséhez. Egy demokratikus fordulat után Orbán Viktor mellett a vádlottak padján a helye, az életfogytiglani büntetéstől csak az mentheti meg, ha szakértő megállapítja, hogy ez az ember nemcsak hülyének látszik, hanem az is. Ha nem volt képes felfogni a cselekedetei súlyát.

Ez enyhítő körülmény lehet, de nem mentesíti a büntetőjogi felelősség alól, ami vár rá. Ezt jó, ha tudja.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (29 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +62 ( 64 szavazatból)
Schmitt felelőssége, 5.0 out of 5 based on 29 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(61)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

61 Reader’s Comments

  1. Kedves cicamic! Mélyen egyetértek. Most játszuk azt a bárgyú, önveszélyes játékot, ami úgy szó, hogy nem szóltunk, amikor vitték ezeket, nem szóltunk, amikor vitték, azokat és amikor minket visznek, már nincs kinek szólni. A társadalmi szolidaritásunk annyit sem ér, mint egy lejárt biztosítási kötvény. A bűnünkben benne van a bűnhődésünk is. Nem kell minket lecsukni, ha az egész ország egy börtön lesz számunkra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  2. öregszeder!
    Igazat szól, de erre az emberre kár szót vesztegetni. Az utcán se törődünk azzal a kutyával, melyiket szájkosárral, pórázon vezetnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  3. Életművész kollaboráns. Pontosan olyan, amilyen passzol hozzánk. Oszt jónapot,

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  4. mens sana in corpoe sano
    A mondás a római költő Iuvenalis szatíráiból származó rövidített idézet.
    Elnézem a kormány tablóját.
    Lombroso később foglalta össze tanait a fiziognomia és a pathologikus viselkedés, bűnözés kapcsolatáról.
    Csak nézem a képeket. Az arckoponya sülyedését és a primitív rosszindulat kapcsolatát, a kisnövés és a kompenzációs törekvések kapcsolatát, az összességében taszító megjelenés és a kiemelkedési kényszer kapcsolatát, az aszkétikusan szikár megjelenés és a milliárdokkal való bánni nem tudás kapcsolódását, a gusztustalan, ápolatlan külsőben rejlő kivagyiságot, a joviálisan kerek pofa mellett a vérengző gyilkost rejtő hatalmi őrültet,
    Kikről is beszélhetek így első ránézésre? A fene tudja, ilyen nincs is. :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  5. Kedves Mindenki,
    ne kezdjük el? A tiltakozást? Ki segítene nekem megírni egy kiáltványt? A demokráciáért, ami fontos nekünk? Amit nem akarunk elveszíteni? Kis egyszerűt, ami megérthető, világos, és vállalható mindenki számára, ami nem megoszt, hanem egyesít? Aztán ezt mindenki elküldözgethetné másoknak, fórumokon felrakhatná, stb. E-röplap lenne.
    Sokan nem veszik ám észre, mi zajlik. Bartus László írása a fasizmusról hosszú és sokan nem olvassák az AN-t, mert nem is tudják, hogy van, vagy más okból. Sokan vannak, akik szerint túl liberális.
    Én azt hiszem, van nagyon sok ember, aki inkább konzervatív, mint liberális, de ez nem azt jelenti, hogy a fasizmust akarná támogatni a demokráciával szemben.
    Szóval: ha valaki tudna segíteni, azt megköszönném. Lehet, már van ilyen, de én még nem kaptam. Kis lépés, de én szívesen meglépném.
    Feltennénk ide, és aki úgy gondolja, szintén küldözgetheti tovább, és felrakhatja más fórumokon is, más kommentelők részére.
    Ha valakit érdekel az ötletem, a cicamic kukac inbox pont com -on vegye fel velem a kapcsolatot. Üldözési mániám van, ezért ez egy új, kifejezetten erre a célra létrehozott e-mail cím, egy amerikai szolgáltatónál. Mindenkinek ezt az eljárást javasom, a biztonság kedvéért.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Kedves Cicamic,

    javasoljuk, vegye fel a kapcsolatot e-Vita-val, a Kohányi Társaság profiljába vágó az ötlete, a KT hasonló akciókat indíthat, ha végre az adminisztrációs ügyeken tújutunk. Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  7. Kedves Admin,
    szívesen felveszem, de egy e-mail cím nagy segítség lenne. Köszönöm, jó tudni, hogy foglalkoznak ilyesmivel.
    Cicamic

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. cicamic
    Az ötlet kiváló. Arra azonban ügyelni kell, hogy példákkal illusztrált legyen az e-kiáltvány lényege, mert a demokrácia szót és annak pontos mibenlétét az átlagpolgár is csak sejti. Az átlag alatt pedig hatalmas az idegen szavak jelentésének a homálya.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  9. De hát az E-kiáltvány is csak azokhoz jut el, akiknek internetjük van! Sem a vidéki lakosságot ( mondjuk idősebb korosztály ), sem a kisebbségeket, sem a mélyréteget nem éri el, mert nincs számítógépük!
    Olyan valóságos kiáltványt kell szerkeszteni és TERJESZTENI, amit utcán lehet az embereknek odaadni, mint a szórólapokat. Vagy postaládákba bedobni, mint a propaganda célú, hazug Helyi Témákat. Az internet csak megtámogatásra vagy tűzgyújtásra elég, szerintem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. Én már csak arra várok mikor kell elzavarni ezeket a francba!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. Szerintem Schmitt Pálon sok minden múlt főképpen az, hogy Orbán ide juttatta, az országot!
    Sajnos Pali Bácsi engedte, Viktornak és a fidesz vezetésének, hogy madzagon rángassa.
    Bábú lett Ő, a fidesz kezébe, a hivatal pedig akit ő képvisel, játékszer!
    Na és a törvények amiket alkotott egy rendes államfő mellett, ezt nem léphette volna meg.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Üzenet a náci történelemhamisítóknak 2014. január 23. csütörtök | AN

A paksi atom is nagyobb botrány lenne 2014. január 20. hétfő | AN

Mesterházynak kell viselni a felelősséget is 2014. január 9. csütörtök | AN

Schmitt mégse doktorál 2012. szeptember 21. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos