Ronai and Ronai
AMERIKAI

Fejetlen tisztogatás a közmédiában 2011. július 19. kedd 6:34 Forrás: Klubrádió

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Fejetlen tisztogatás a közmédiában

Óriási vitában csapott össze a közmédiában zajló átalakítások miatt Ránki Júlia, Zelki János, egykori köztévés, közrádiós újságírók és Szabó László a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap kommunikációs igazgatója a Klubrádió Rakott című műsorában. Az újságírók azért emelték fel szavukat, mert az MTVA álláspontjuk szerint ránézésre kirúgott 550 embert és most ezt követően próbál műsorstruktúrát összetákolni.

Szabó László azt elismerte, hogy valóban nem az a normális helyzet, hogy előbb leépítik a munkatársakat, s aztán készítenek műsorstruktúrát, ám hozzátette: a korábbi rendszer szerint finanszírozhatatlan volt a közmédia, ezért végre kellett hajtani a karcsúsítást. Szabó László a létszámleépítéseket ezzel együtt jogszerűnek és tisztességesnek nevezte. Azt is elárulta, hogy a közmédia vezetőiből álló húszfős testület döntött az elbocsátásokról.

Köztük volt Rockenbauer Zoltán, egykori fideszes kulturális miniszter, Barlay Tamás, aki az egységes egyházi műsorokért felelős főszerkesztő és Stein Róbert, a Magyar Rádió kisebbségi műsorokért felelős főszerkesztője. Arról azonban nem sok konkrétum derült ki, hogy ősztől milyen műsorok lesznek a közmédiumokban.

A köztévével kapcsolatban csak homályba vesző utalásokat hallottunk. Szabó Zoltán elmondta: elindul késő ősszel az M2 gyermekcsatorna, ennek az MTVA kommunikációs vezetője szerint az az újdonsága, hogy évek óta nincs egyik közmédiában sem ifjúsági szerkesztőség, ez most megvalósul, a most futó gyermekműsorok is megmaradnak. Hozzátette: kevés változás lesz a Duna TV-n és az Autonómián.

Szabó László elismerte, hogy jó kulturális műsorokat készítő munkatársakat is kirúgtak, azt azonban nem tudja, hogy kiket és miért, mert mint mondta: nem az ő hatásköre volt dönteni erről, hanem a kulturális főszerkesztőségé.

Közölte azt is, hogy az M1-en 6-8 vadonatúj műsorral készülnek, ezek között szerepel szórakoztató és hírháttér műsor, megújítják a reggeli műsort. A tartalmi kérdésre vonatkozóan azt mondta, ahhoz nem ért, nem tudja, mi lesz benne. Abban biztos, hogy meg kell verni reggel hattól kilencig a reggeli kereskedelmi műsorokat. Részleteket nem mondott.

Zelki János arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Rádióban egyetlen szerkesztőségvezetőt nem kérdeztek meg, hogy kit rúgjanak ki, és nem is mondták meg nekik, hogy kit kívánnak eltávolítani, ez szerinte arra utal, hogy nem szakmai érvek alapján döntöttek a munkatársak elbocsátásáról.

Eközben Ránki Júlia arról számolt be, hogy mivel nincs egyetlen jóváhagyott műsorterv a négy közmédiában, minden megmaradt munkatárs értetlenül áll és nem tudja, mi vár rájuk.

Ezzel kapcsolatban Szabó László azt mondta, minden híreszteléssel ellentétben aláírt műsortervek vannak ősztől, melyet az MTVA vezérigazgatója aláírt és a közmédiumok vezetői is aláírták. Jelenleg zajlik a műsorok előkészítése, keresik azok szerkesztőit, riportereit. Az újságírók nehezteltek, hogy bár hiába van szó közszolgálati, adófizető forintokból készülő műsorokról, egy hangnyi konkrétumot nem árult el az MTVA kommunikációs vezetője.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -1 ( 1 szavazás)

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Kik a felelősek ? Szabó legalább megmondta ‘Ilyen remek vezetők vannak.Csak hát ki fogja nézni a köztévét és ki fogja hallgatni a közrádiót ? A döntéshozók ‘ Én ritkán ‘

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. Az elbocsátott közmédiások ne itt verjék a nyálukat, a jogsérelemért, hanem vannak kapcsolataik, ott tessék minél hangosabban tiltakozni, hogy mi is folyik ebben az országban. A pusztai szélbe kiáltott szót, nem viszi messzire a szél.”
    Egyébként most lehet hogy fújj-olni fognak itt rám, de meglátásom szerint a média is hibás a kialakult helyzet miatt, Jóval bátrabban merészebben, bírálóbban, és főként tényszerűen, semmit sem elhallgatva, PÁRTATLANUL kellet volna, és kell is a sajtónak megírni a mindenkori helyzetet, ezzel si féken tartva a kormányok esetleges ballépéseit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  3. SIMON R.Miklos

    1933 Németország.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  4. Mind amellett, hogy diktatúrákban szokásos módon nyúlt a hatalom, a közmédiákhoz(mely minden kormánynak elsődleges szövetségese), viszont az eddig hatalmon lévők ilyen felelőtlen, és szerintem kulturális bűnt, még nem követtek el.
    Ezektől eltekinteve, viszont iszonyú felelősségük volt, és van a kialakult helyezetért a médiákban dolgozóknak. Nem kívánom felhánytorgatni, hogy sokszor vagy nem objektíven, vagy agyonhallgatva egy hírt dolgoztak. Hogy egy-egy műsort nem “vezettek végig”, pedig látható volt,hogy bizony ott még van mit keresgetni! Hogy elfogadták és befogadták a pártok képviselőit, akiknek fogalmuk nincs a szakmaiságról, és mindenki tudta, hogy csak azért vannak ott, hogy a jövedelmüket kiegészítsék. Nem szálltak szembe olyan kollégék írásaival, amikből sütött a mások irnánti gyűlölet, a tényeket nyilvánvalóan valakik érdekében elferdítették, megmásították. Sőt láthatóan politikai megrendelére írtak “tényfeltáró” cikkeket. De ezt nem sorolom.ű
    Ami viszont elgondolkodtatja az emereket, az a szoridalitási hiány, ami mind addig fel sem merült náluk, de mondhatni a magyar értelmiségi rétegnél. Hiába volt a tényeken, a történelmi tapasztalatokaon alaupuló figyelmeztetés, hiába látszódott, hogy az a hatalom, ami akkor hatalomra készült, mivel operál, és mi várható tőle. Majd még akkor sem mozdult meg a magyar értelmiség színe java, amikor,már nyilvánvalóvá vált, az új hatalom. gátlástalansága. Mind addig amíg, saját bőrén nem tapasztalta, saját zsebét nem érintette a hatalom nyilvánvaló agresszív,és mindent figyelmen kaívül hagyó, és csak saját érdekeit, azokat kiszolgáló törvényei.Nem szóltak semmit.
    Vonatkozik ez, ügyvédekre,bírókra,rendvédelmisekre,színészekre,filozófusokra,írókra,zenészekre,újságírókra,szerkesztőkre,…stb
    Amíg a “kisemberek” problémája volt a hatalom radikális lépései, törvénytelen törvényei,, amíg ő szektorukat ez nem érintette, csendben voltak.
    Nem merték elmondani véleményüket, leírni álláspontjukat. Azt hitték, hogy mindannyian átvészelhetik a jelenlegi hatalom tobzódását. Azt hitték,hozzájuk nem fog elérni a centralizált, egypártrendszerben és vezérelvben, a diktatúra kiépítésében érdkeltek személyre is levetített fűnyíró elve.
    Most persze már jól esne a többi szakma szolidaritása, a melléjük állás, és mostmár szükségét érzik, hogy összefogásra van valóban szükség, egy olyan rendszer felépítése ellen, mely a demkráciát, az intézményeit, az emberi jogokat, a szólás és véleménynyilvánítás szabadságát, a sztrájk jogot, az alapvető emberi jogokat, stb.

    Ha akkor még nem, akkor legalább most, mutassák meg a hatalom valódi arcát. Mutassák és érzékeltessék a tömegek számára, hogy valójában mire készül és mitt tesz, tett már eddig is, a demokráciától elforduló, lassan az egész világtól elszigetelődő hatalom. Nekik megvannak a csatornáik, meg van a tapasztalatuk a népnek bemutatni a valóságot. Csak merni kell.
    Mint észrevehették, a “nép” nem fordult el tőlük, szolidáris velük. Nem hagyta magára őket a múlt ismeretében sem, mint ahogy a rezidenseket sem, a rendvédelmiseket sem , a tanárokat sem,…stb.
    De mostmár elvárják, hogy a kétkezi munkást, a parasztot, a vasutast,a szakmunkást,a munkanélkülit, a hajléktalant, a szociális segélyen éhezőt is tekintésék embernek, és a magyar honnak polgárának!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  5. Gondolkodó, vagy gondolkodni akaró ember nem kíváncsi az egyoldalú, elfogult tájékoztatásra – ezért nem sok esélyt látok arra, hogy a királyi TV versenyképes legyen a kereskedelmi csatornákkal. A “köz” médiát már évtizedekkel (még az Antall-kormány idején) ezelőtt elkezdték az aktuális hatalom szócsövévé alakítani, ezért fordultak el tőle a nézők. Azzal nem fognak eredményt elérni,ha a legjob szakembereket kirugdossák, legfeljeb tovább csökken a nézettség.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. a jelenleg lefejezésen áteső közmédia támogatása jövőre 10,4 százalékkal nőhetne – így erre a területre 64 milliárd forintot szán a kormány, ami 2013-ban még további négy milliárd forinttal nőne. Vagyis a mostani elbocsátások után sem lesz olcsóbb a közmédia működése – annak ellenére, hogy a kormányzati források ezzel magyarázzák a valóban pazarló közmédia átalakítását.
    Hány éves is vagy királyfi? És még mindig hiszel a mesékben?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. :-) :-) :-)
    Te most megint mit röhögsz Gonoszka?
    http://nol.hu/belfold/szakszervezeti_rabolintas_a_kozmedias_elbocsatasokra
    Én-e?… Én?
    ::::::
    Mondd, még kérdezed? Hahahahaha.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Azt már tudjuk, hogy korpás a hajuk. De mennyiért?
    Egyébként meg a közmédiások, ha így állnak hozzá, akkor meg is érdemlik, amit kapnak. Lehetett volna “szépen” is elbúcsúzni, ráébreszteni a tömeget, hogy itt azért gebasz van. De ha a sunnyogás a lételemük – akkor csak azt kapják, ami ezért “jár” Isten nem bottal ver!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. Kedves gonoszka!

    A cikk , amit belinkeltél, ezek után nem látom szükségét annak, hogy egy szakszervezet is ténykedjen!
    Minek?
    Ttalán azért , hogy te meg én meg egy páran röhöghessünk, hogy az érdekekért nem áll ki senkisem!
    Gratulálok e 11 szakszervezethez, kicsit elbizonytalanodtam, hogy mi értelme van szakszervezetek fenntartásához?
    Sokáig nem kellett rajta gondolgodnom :SEMMI!!
    Épphogy alábbhagyott bennem a sajnálat is írántuk, amit írt hamond is, hogy akiktől eddig, még egy kisebb szikráját sem láttam annak , hogy felemeljék a szavukat !
    Innentől kezdve, nem sok értelme van róluk beszélgetni!
    Mert aki a közmédiában dolgozott és elismert tekintélynek örvendő nemzeti érzelmű , talán valamit előtudtak volna mozdítani!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Felmondott az MTI fotórovatának vezetője 2014. április 11. péntek

Már az MTI sem fotózhatja Orbánt 2014. április 6. vasárnap

MTI: éjjel, nappal, minden hullámhosszon 2014. április 6. vasárnap

Mesterházy harmadszor is nekifut 2014. március 20. csütörtök

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos