Ronai and Ronai
AMERIKAI

Létrejön az 51. tagállam? 2011. július 13. szerda 17:57 | AN Forrás: AP

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Létrejön az 51. tagállam?

Los Angeles – Az államok között utoljára a polgárháború idején volt válás, azóta több száz „válóperes” indítvány bukott már el – de mindig születnek újabbak. Ez is egy a sok közül. A siker most sem valószínű, a kezdeményezők azonban bizakodnak.

Az aranyláz óta több mint kétszázhúsz alkalommal szerették volna Kalifornia államot kettőbe vagy háromba vágni, ezek a kezdeményezések azonban sikertelenek voltak. A mostani ötletgazda Jeff Stone, a Riverside megyei felügyeleti tanács tagja, aki azt szeretné, ha tizenhárom megye alapítana új államot Dél-Kalifornia néven, amit ezentúl nem Sacramentóból kormányoznának.

A republikánus Stone Dél-Kaliforniájában nem lenne benne Los Angeles, benne lenne viszont a már említett Riverside megyén kívül Fresno, Imperial, Inyo, Kern, Kings, Madera, Mariposa, Mono, Orange, San Bernardino, San Diego és Tulare. E megyék összlakossága mintegy 13 millió fő.

A tizenháromból tizenegy megyében van ma republikánus többség, San Bernardinóban és Imperialban demokrata. Tulajdonképpen ez lenne a felosztás alapja, noha az ötlet pártolói arra hivatkoznak, hogy az állam túl nagy ahhoz, hogy egyetlen központból kormányozzák.

Az ötlet elvileg nem kivitelezhetetlen, a gyakorlatban azonban politikai és jogi problémák hegyei tornyosulnak a végrehajtás útjában: még ha a tizenhárom megyében mindenki egyhangúan beleegyezne a dologba, az sem érne semmit, ha a kaliforniai Kongresszus nem szavazná azt meg. Ami valószínűtlen. Utoljára Nyugat-Virginia vált el Virginiától – még a polgárháború idején.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

  1. az 51 csillagos zászló tervrajza még a wikipédiában is benne van,- de kinek van szánva?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. Ettül nagyobb lessz Amerika ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Én eddig úgy tudtam Porto Rico az 51-es?
    :roll:

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. Az félig állam, félig nem az:

    http://nepszava.com/2011/06/amerika/obama-puerto-riconak-udvarol.html

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  5. Puerto Rico úgynevezett “Társult Állam, a nagy földrajzi atlaszok is így említik.

    Gőzöm nincs, ez állam- és minden egyéb jogilag mit jelent, de mindjárt utánnanézek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. Geyza,már régóta idegesít ,szal a lesz egy s még mindig.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. Eldrad. Ez az jelenti, hogy jogilag nem tartozik az USA teljes jogú államai közé, de puerto ricoi állampolgár külön vízum nélkül léphet az USA területére, és vica-versa, mert valamennyi személy, aki Puerto Ricoban születik, születési jogán amerikai állampolgárságot is kap, azaz kaphat, ha a születési anyakönyvi kivonat bemutatásával azt kérvényeszi az USA-ban. Ezt az USA azért engedte meg, mert Puerto Rico valamikor az USA-hoz tartozott, ( még akkor, amikor az USA déli államai spanyol fennhatóság alatt álltak) ) . Itt kötött ki Kolumbusz flottája amikor felfedezte Amerikát, innen hajózott át egy kisebb scunerrel a mai Floridába. Ezért az amerikai kormányok saját földnek tekintik. Puerto ricoi lakosok fizetik az amerikai állami adót és jogosultak amerikai nyugdíjra, és az ország képviselője jelen van az USA Kongresszusában. Ha amerikai felségjelű hajóról szállsz partra Puerto Ricoban, akár amerikai vagy akár nem, senki sem kéri tőled az útleveledet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Puerto Rico kicsit olyan mint Törökország, amely 1963 óta társult tagja az Európai Uniónak, noha nagyon szeretne már teljes jogú tag lenni. Akárcsak Puerto Rico…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Csúcson a kaliforniai benzinár 2012. október 7. vasárnap | AN

Kalifornia: 16 milliárdos hiány 2012. május 13. vasárnap | AN

A halálbüntetésről szavaz Kalifornia 2012. április 24. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos