Ronai and Ronai
AMERIKAI

Obama Puerto Ricónak udvarol 2011. június 13. hétfő 17:31 | AN Forrás: AP

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Obama Puerto Ricónak udvarol

Washington/San Juan – Barack Obama elnök kedden látogat a különleges jogállású karibi szigetországba. Az ott élő mintegy négymillió amerikai állampolgár ugyan a szavazás szempontjából nem számít, mivel nincs választójoga, de a már Amerikában élő Puerto Ricó-iak annál fontosabbak.

1961 decembere – John F. Kennedy – óta nem járt amerikai elnök az Egyesült Államok társult államában, amely alkotmánya szerint önálló ország, a gyakorlatban azonban az USA ötvenegyedik állama, amelynek lakossága jószerével csak az Államokhoz tartozás jogait élvezi, a vonatkozó kötelességek nélkül.

Obama Puerto Ricó-i útja egyértelműen a kampány része, amivel az anyaországban, elsődlegesen Floridában élő és már választójoggal rendelkező ötmillió Puerto Ricó-inak, de rajtuk keresztül a teljes – mintegy ötvenmillió lelket számláló – latin közösségnek is üzen az elnök.

Puerto Rico 1898-ban, a spanyol-amerikai háború lezárása után került amerikai kézre; lakói 1917-ben kapták meg az amerikai állampolgárságot. 1952-ben helyi alkotmányt kapott a sziget. Az alkotmány szerint Puerto Rico önálló állam, amely önként társult az Amerikai Egyesült Államokhoz. A sziget politikai életében azok erők viszik a prímet, akik az Államok közönséges tagállamává szeretnék alakítani a szigetet. A függetlenségpártiak általában a szavazatok 3-5%-át kapják.

A mostani elnöklátogatást a Demokrata Nemzeti Bizottmány szervezi. A párt komoly szavazóbázist lát a floridai, főleg Orlandóban és környékén élő Puerto Ricó-iakban, de a connecticuti Hartfordban, New Yorkban és sok más helyen élő közösségekben is. Obamának valamilyen módon ki kell egyensúlyoznia a kubai lobbit, amely hagyományosan republikánus héja, és kizárt, hogy nagyobb mértékben átszavazzon a Demokrata Pártra.

A Puerto Ricó-iak a mexikóiak után a második legdinamikusabban növekvő amerikai kisebbség: az utolsó tíz évben 36 százalékos szaporodást produkáltak. Ugyanebben az időben Puerto Rico lakossága két százalékkal csökkent, részben a sziget gazdasági állapota miatt. Ez annak dacára katasztrofális, hogy csak Obama elnöksége alatt hétmilliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot kapott az ország.

San Jose, 1961, egy másik világ: Kennedy elnök jobbján Luis Munoz Marin Puerto Ricó-i kormányzó, balján neje. Jackie-nek Pablo Casals csókol kezet

Barack Obama elnök semleges álláspontot foglal el a szigeten több mint száz éve folyó státusvitában, és támogat egy újabb népszavazást, amelyen a lakosság – sokadszor ismét – ikszelhet arról, mit szeretne: teljes jogú USA-tagállammá válni, teljes függetlenségre szert tenni, vagy megtartani a jelenlegi, szerfölött kényelmes társult viszonyt.

A kisebbségben lévő függetlenségpártiak tiltakozó megmozdulásokat szerveznek, arra azonban nem számíthatnak, hogy tömegeket állítanak maguk mellé. Barack Obama odahaza is, a világban is eddigi teljesítményétől függetlenül népszerű, de valószínűleg sehol nem annyira, mint Puerto Ricóban, ahol minden minden bizonnyal rocksztároknak kijáró hisztérikus fogadtatás és diadalmenet vár rá.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. A városom

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos