Ronai and Ronai
AMERIKAI

A halálbüntetésről szavaz Kalifornia 2012. április 24. kedd 12:29 | AN Forrás: Yahoo News

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A halálbüntetésről szavaz Kalifornia
Los Angeles – Novemberben ismét a kaliforniai polgárok elé kerül a halálbüntetés ügye. A referendum tétje nagy: az Egyesült Államok siralomház-lakóinak negyede ebben az államban raboskodik.
.
Ötszázezer aláírás összegyűjtésével sikerült elérni, hogy kiírják a népszavazást a halálbüntetés megszüntetéséről; a szervezők a magas költségekkel indokolják lépésüket egy olyan államban, hol a büntetésnem 1976-ban történt országos visszaállítása óta mindösszesen tizenhárom embert végeztek ki, annyit, mint egy erősebb évben Texasban szokás, ahol 1976 óta 481 gyilkost, erőszaktevőt küldtek másvilágra. A költségek megnövekedését valójában az a 723 halálra ítélt idézi elő, akik a siralomházakban várják végzetüket, gyakran évtizedeken át, mialatt különleges őrizetükről hatalmas összegekért kell gondoskodni.
.
A halálra ítéltek fogva tartási költségei lényegesen meghaladják a közönséges rabokét, de bődületes anyagiakat emészt fel az életük megmentéséért folytatott jogi harc is. Ezen kiadások szinte soha nem térülnek meg, a halálra ítéltek a legtöbb esetben vagyontalan emberek. A népszavazást kezdeményező SAFE egyesület konzultánsa, Steve Smith szerint évente több tízmillió dollárt lehetne megspórolni. „Dollármilliárdokat költöttünk tizenhárom ember megölésére”, hangsúlyozta. „Van ennél sokkal jobb rendszer is.”
.
Akik nem tudják elfogadni, hogy az állam öl
..
Az Egyesült Államokban jelenleg tizenhat államban és Washington D. C.-ben nincs halálbüntetés, a sorhoz hamarosan Connecticut is csatlakozhat. Népszavazás útján utoljára Oregonban, 1960-ban törölték el a kivégzés lehetőségét, később azonban visszaállították, ma ellenben ismét szünetel, miután az oregoni kormányzó, míg hivatalban van, minden halálra ítélt kegyelmi kérvényének helyt ad.
.
Míg néhány évtizede államonként különbözhettek a kivégzési módszerek, amelyek az akasztástól a gázkamrán át a villamosszékig terjedtek, Utahban pedig választani lehetett többféle lehetőség, köztük a lőfegyverrel történő kivégzés között, ma már mindenütt méreginjekcióval „altatják el” a delikvenseket.
.
Telefonkészülék, amelyen az utolsó pillanatig érkezhet hír a kivégzés elhalasztásáról
.
A brutális bűncselekmények életben maradt sértettjei, valamint a meggyilkolt emberek hozzátartozói érthető módon nem rajonganak azért a lehetőségért, hogy újabb állam csatlakozzon azokhoz, amelyekben kesztyűs kézzel bánnak az elkövetőkkel. A népszavazás ellenzéke arra hívja fel a figyelmet, hogy adott esetben ötven évi tényleges életfogytiglan sem kerül sokkal kevesebbe a halálsor-őrizetnél, nem beszélve arról, hogy a halálbüntetés eltörlése egyenlő lenne a gyászoló áldozatok arcul köpésével.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 3 szavazatból)
A halálbüntetésről szavaz Kalifornia , 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

10 Reader’s Comments

  1. Ez talán mégsem népszavazási kérdés, vagy nem?. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Dehogynem, pont az ilyesmit kell megszavaztatni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Tegyék át őket Texas-ba. :) Ezek szerint ott picivel hatékonyabbak a srácok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Nem értem soha azokat az embereket, akik képesek emberi jogokkal felruházni azokat, akik a legkevésbé se vonakodtak megtagadni azt áldozataiktól. Mégis, miféle humanizmus az, ahol az állam lesz a gyilkos, a gyilkos pedig áldozat?

    Szeretnék egyszer beszélni egy ilyen emberjogi aktivistával, hogy vajon ugyanígy gondolkodna, ha történetesen az ő családtagját, rokonát vagy barátját ölte meg volna az általa védelmezett elkövető, vagy akkor már elfogadná az ember ezen alappillérét, amely szerint a társadalomra túl veszélyes egyéntől igen is el kell venni az élethez való jogát ahhoz, hogy ne ártson többé senkinek. Akármennyire nem tetszik, ez is az igazság szolgálatának egyik formája.

    Jah és igen, Magyarországba is vissza kéne vezetni, akasztás formában. Az A.I. törődjön a tekintélyelvű rezsimekkel és a diktatúrákkal, ahol sokkal valószínűbb, hogy valakit pusztán etnikai-, vallási-, ideológia-, vagy egyéb okok miatt végeznek ki.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  5. Animebj 20:00
    Teljesen igazad van.
    Mikor Franciaországban eltörölték a halálbüntetést, akkor sok francia szerint:
    “Eltörölték a halálbüntetést a gyilkosoknak, de nem az áldozatoknak”.
    Igenis ez egy szemenköpés az áldozatok hozzátartozóinak.
    Èn Californiaban élek és már csoporttal együtt lobbizok a NO szavazatokért.
    A gyilkos számoljon azzal, hogy életével fizet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  6. Sajnos sokakat ártatlanul végeznek ki. Ép elméjű embert nem kárpótolhat az, hogy valakit kivégeznek szerettei elveszítéséért.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. no és gondolom nem egyszerű gyilkosságok elkövetőiről van szó. alap, hogy brutálisan végeztek áldozataikkal. ezeknek az áldozatoknak mik lehettek az utolsó gondolataik, érzéseik? és a hozzátartozók érzései? bűnhődjenek, fizessenek életükkel az elvett életekért. ma állítottam össze egy élelmiszercsomagot, egy egerszalóki családnak ahol az anya rokkant nyugdíjas volt. egyedül neveli három lánygyermekét. ez a család már szinte semmit sem kap az államtól, az adófizetők pénzéből ellentétben a fentebb említett emberi hulladékoktól. ehh csak jól felmérgeltem magam…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  8. És mi van azzal a számos emberrel, akit ártatlanul végeztek ki? Az ő jogaikkal mi van? Csak ha már ennyire halált akarunk osztogatni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  9. Arisztarkhosz:

    Ezért van a rendőrség, a nyomozás és a modern bűnügyi tudományok, hogy elkerüljék az ártatlanul kivégzett embereket. Ettől még igen is szüksége van a társadalomnak erre a büntetési formára, nem szabad hagyni, hogy megszánjuk a gyilkosokat. Jó példa erre Breivik esete, hiszen Norvégiába nincs halálbüntetés, ezért úgy kell csűrni-csavarni az egész törvénykezést, hogy az ítélet végén a tömeggyilkos neonácit újra és újra vissza lehessen dugni a börtönbe, ahol elképesztő luxusban élheti tovább életét, persze az áldozatok hozzátartozóinak és a túlélők pénzén. Pedig egyszerűbb lenne kivégezni, mint ahogy Amerikába is teszik.

    Aki az amúgy tragikus, de a modern nyomozási tudás hátterével jól kiküszöbölhető rossz ítéletek miatt az ártatlanságot védelmezi, sokkal inkább fel akarja menteni az összes bűnözőt azért, hogy azok éveket, évtizedeket töltsön a siralomházba, és olyan kegyelemért könyörögjenek, amit áldozataik nem kaptak meg. Úgy hogy kedves Arisztarkhosz, egy kicsit gondolkodj el.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  10. En helyeslem a halalbuntetest, amennyiben minden ketseget kizarolag be van bizonyitva a bunteny, igazsagos a birosag, es demokratikus az allamforma.
    Magyarorszagon sem az igazsagos birosag, sem a demokracia nem all fenn, ennek okaert a bizonyitottsag is ketelyeket vet fel. Magyarorszagon nem szabad bevezetni a halalbuntetest.
    Ami egyebkent érthetetlen a számomra az az hogy miért kerül ilyen sokba a halalraiteltek fogvatartasa. Regebben is megoldottak, talan nem kene annyi luxust engedelyezni nekik, es önfentartó börtönöket kellene müködtetni. Dolgozik a rab van melegviz, tisztaruha, jobb etel. Nem dolgozik…. ne is egyék.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Csúcson a kaliforniai benzinár 2012. október 7. vasárnap | AN

Méreginjekció Puerto Ricó-inak? 2012. szeptember 27. csütörtök | AN

Harmadszor is megúszta a kivégzését 2012. augusztus 27. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos