Ronai and Ronai
AMERIKAI

Erőszaktévő gyilkost mentene a szövetségi kormány 2011. július 6. szerda 12:02 | AN Forrás: AP

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Erőszaktévő gyilkost mentene a szövetségi kormány

Washington/Austin – Ne végezzen ki Texas egy halálra ítélt mexikói állampolgárt, kéri a State Department. Az indok: az illetőt nem a megfelelő időben tájékoztatták arról, hogy jogában áll kapcsolatba lépni a mexikói diplomáciai képviselettel.

Victoria Nuland külügyi szóvivő közölte: a szövetségi kormány az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságához fordult annak érdekében, hogy akadályozza meg Humberto Real Garcia kivégzését, illetve engedélyezze annak elhalasztását ez év végéig.

Nuland szerint erre azért van szükség, mert a vádlott számára nem tették lehetővé, hogy meglátogassák a mexikói konzulátusról, tehát megsértették a jogait.

A ma 38 éves Leal Garciát azért ítélték halálra, mert megerőszakolt egy tizenhat éves lányt, majd áldozatát egy aszfaltdarabbal agyonverte. Az eredeti menetrend szerint holnap, csütörtökön végeznék ki méreginjekcióval.

A Texasi Feltételes Szabadlábra Helyezési és Kegyelmi Bizottság nem volt hajlandó az ítélet megváltoztatására, s a végső döntést ezzel Rick Perry kormányzó, illetve a Legfelsőbb Bíróság kezébe tette le: ez a két fórum kegyelmezhet meg az elítéltnek, illetve halaszthatja el az ítélet végrehajtását. Perry szóvivője azonban már közölte, hogy a kormányzónak esze ágában sincs beavatkozni.

A bécsi konvenció értelmében a letartóztatottnak, ha külföldi állampolgár, joga van ahhoz, hogy a hazája nagykövetsége, konzulátusa segítségét kérje, és erről a jogáról tájékoztatni kell. Az elítélt érdekében már az ENSZ is közbenjárt. Több jogász úgy véli, hogy a gyilkos irgalmat ugyan nem érdemel, mégis fontolóra kell venni a halasztást, ellenkező esetben hasonló helyzetbe kerülő amerikai állampolgárokkal is így fognak bánni külföldön.

Mexikó, ahol nem létezik halálbüntetés, szintén erőteljes diplomáciai nyomást gyakorol a gyilkos erőszaktevő polgára érdekében.

Az Egyesült Államok kormánya aláírta ugyan a bécsi konvenciót, ám azt a Kongresszus a mai napig nem ratifikálta.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(12)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

12 Reader’s Comments

  1. Majd holnapután, a kivégzés után fogok tiltakozni.
    Kétszer fogom mondani, hogy ejnye, bejnye.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  2. És a kártérítést, azt ki fogja követelni?

    Mivé lesz már ez a világ? Körülbelül kétmilliárd ember mélyen szint alatt él, mint az állat, különféle diktatúrákban, erre ebből van ügy.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  3. Az USA számon kéri más nemzeteken a halálbüntetést. És önmagán? Maradjon börtönben ez az ember, mert ha bűnös, megérdemli. De az élet ellenes ítéletekkel az a probléma, hogy időről időre kiderülnek olyan körülmények, nyomozáskor elkövetett hibák, amelyek rehabilitálnak embereket.
    Egy börtönben levő embert lehet rehabilitálni, ha kiderül a tévedésünk az eljárás során. De egy halottat hogyan rehabilitálnak? Azt mondják: Bocsánat, tévedtünk?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (3 szavazatból)
  4. “Az USA számon kéri más nemzeteken a halálbüntetést. ”

    Erre tisztelettel kéretik példát hozni.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  5. Halálbüntetés 2010-ben – Sajtóközlemény/ Death Penalty in 2010 …2011. márc. 30. – Az Amnesty International hivatalos adatai szerint 2010 …
    http://amnesty.hu/amnesty-international/…/halalbuntetes…/-death-penalty-in-2010-press-release

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  6. 120992 Agyonütötte?
    Akko légyen ő is agyonütve. Nincs pardon. Egy oszlopon volt felvésve.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. Gonoszka
    Nálam itt nem ez a konkrét eset a problémás, hanem általában a halálbüntetés.
    Tételezzük fel, a környezetedben történik egy eset, és csak közvetett bizonyítékok vannak. Voltál a helyszínen, ott a DNS mintád, olyan eszközzel hajtották végre, amit te is megfogtál..stb.
    Téged kivégeznek, majd néhány év múltán, egy másik ügy kapcsolatában konkrét bizonyítékok kerülnek elő a valódi tettesről.
    Rajtad akkor mennyit segít a dolog?
    Nem a büntetés ellen vagyok, és nem is konkrétan erről az esetről írtam. De ahol emberek dolgoznak, ők időnként hibáznak. A rendőrök is, a bíróság is.
    Adjuk meg a korrekció lehetőségét hiba esetén.
    Viszont egy tényleges életfogytiglan tartó büntetésnél, ha bűnös, soha nem jön ki, de ha tévedtünk, korrigálhatunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  8. AZ USA nem ratifikál olyan nemzetközi egyezményeket amelyek korlátoznák a nemzeti szuverenitását és alapvető törvénykezési elveit, mint pl. a szemet szemért, fogat fogért elvet.
    Egy texasi polgárnak elfogadhatatlan, ha ölt valaki és amerikait ölt akkor ne haljon meg. Ha a tettes kijönne a börtönből úgyis meglincselnék vagy lepuffantanák, mert szabadságjoguk fegyvert viselni … és használni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. Errare humanum est. A DNS tanulsága: Nem kell mindent összefogdosni! :-)
    A halálbüntetés jogosságát ne vitasd, Isten is vízbefojtotta a bűnösöket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. Az már csak hab a tortán, hogy itt tévedésről nincs szó, csak a tetűnek nem szóltak, hogy a konsul is beleugathat, amihez semmi köze..
    Remélem estére azt is olvasom, hogy a kérdést megoldották, el is földelték már.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. Texas tudja mit csinál. Aki egyszer gyilkolt, az biztosan nem követi el kétszer. Se tíz év múlva, sem nyolcvan év múlva. A lakosság biztonságban lesz tőle. Texas államban egyébként nem hoznak halálos ítéletet csak akkor, ha meglapozott a vád. Éppen ezért a tárgyalások évekig is elhúzódnak. Az ilyen férgeket a legkegyetlenebb módon kellene kivégezni. Nem pedig humánus méreg injectióval.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. Index 2011 jul. 08. 7. 04.
    Kivégezték a texasi gyilkost.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Texas börtönt ígér a megfigyelőknek 2012. október 25. csütörtök | AN

Nem követelhet Texas fényképes személyit a választáson 2012. augusztus 30. csütörtök | AN

Harmadszor is megúszta a kivégzését 2012. augusztus 27. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos