Ronai and Ronai
AMERIKAI

Az NAACP fajüldözésnek tartja a szavazók fényképes azonosítását 2011. július 26. kedd 12:34 | AN Forrás: AP

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Az NAACP fajüldözésnek tartja a szavazók fényképes azonosítását

Los Angeles – „A Jim Crow rendszer utolsó létező jogi pilléreinek” nevezte az ország legrégibb és legnagyobb polgárjogi csoportja azokat az állami törvényeket, amelyek megkövetelik, hogy a szavazó fényképes igazolványt mutasson fel.

A Jim Crow-rendszer 1865 és 1950 között működött, fő jellemzője az amerikai fekete lakosság gettósítása, az oktatás szegregációja, az afro-amerikaiak tudatlanságba kényszerítése volt. A „Jim Crow” nem egy személy neve, hanem általában az afro-amerikaiak becsmérlő gúnyneve volt (vö.: „gazsi”).

Benjamin Jealous, az NAACP elnöke a Tea Party mozgalmat tette felelőssé a „legrosszabb és legrasszistább elemekért”, amelyek a 2010-es választások óta a politikai közéletben felmerültek. Az NAACP ezek között tartja számon a fényképes igazolvány – az esetek túlnyomó többségében a jogosítvány – bemutatásának megkövetelését szavazásnál, amelyet a ma már nem létező szavazási adóhoz és más, a Jim Crow korszakhoz köthető fajüldöző intézményekhez hasonlított, amelyeknek az volt a céljuk, hogy a Mély-Délen élő feketéket megakadályozzák a szavazásban.

A fényképes igazolvány bemutatása mellett érvelők – főként republikánus törvényhozók és kormányzók – a választási csalásokat szeretnék megakadályozni az intézkedéssel, amely természetesen mindenkire nézve egyformán kötelező. Kijelentik: ezen az alapon rasszizmusként fogható fel az is, hogy valakinek csekk beváltásakor, szállodába való bejelentkezéskor, repülőgépre történő felszálláskor vagy hitelkártyás fizetéskor igazolnia kell magát.

Indianában és Georgiában már indítottak pert a fényképes igazolvány miatt, de elveszítették, mert a felperesek nem tudtak olyan embert felmutatni, akit az intézkedés megakadályozott volna abban, hogy szavazatát annak rendje és módja szerint leadja. Jelenleg tizennégy olyan állam van, ahol a fényképes személyazonosítást megkövetelik a szavazóktól. Demokrata kormányzók öt államban – Észak-Karolina, Montana, Missouri, Minnesota és New Hampshire – akadályozták meg hasonló szabályozás bevezetését vétóval.

Egyes felmérések szerint az amerikai felnőttek tizenegy százaléka nem rendelkezik semmilyen hivatalos személyazonosságot igazoló irattal. Ezek közt vannak olyanok is, akik nem is iratkoztak fel a választói listára.

Az NAACP-elnök Wisconsint emelte ki, ahol szerinte a választásra egyébként jogosult hispán és fekete lakosság körülbelül fele nem rendelkezik fényképes személyivel, ezért ki van rekesztve a választásokból. Hogy miért nem kérnek maguknak iratot? Jealous szerint: „Egyszerűen mondva, azok a szegények, akiknek nincs pénzük autóra, nem szoktak jogosítványt tartani.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Milyen lélekszámú lehet az USA ekkora nyilvántartási slendriánság mellett? :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Texas börtönt ígér a megfigyelőknek 2012. október 25. csütörtök | AN

NAACP: fajüldözők az elitiskolák 2012. szeptember 27. csütörtök | AN

Petícióval a fajgyűlölet ellen 2012. augusztus 22. szerda | AN

Három éve tombolt a fajüldöző terror 2012. február 24. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos