Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nem lesz több „diétás” termék az EU-ban 2011. június 30. csütörtök 3:27

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nem lesz több „diétás" termék az EU-ban

Brüsszel-Az élelmiszer-vállalatok nem használhatnák tovább a „diétás” megjelölést a termékeiken az Európai Bizottság tervezete szerint.Az Európai Bizottság koncepciója szerint el kell törölni a diétás élelmiszereket, hogy ezzel is betömjék az uniós jogalkotási hézagokat, és hogy korlátozzák a vállalatok versenyelőnyhöz jutási lehetőségeit – állította a legújabb javaslataiban a Bizottság.

Az európai fogyasztói szervezet, a BEUC egyetért az EU végrehajtó testületével, és felhívta a vásárlók figyelmét a diétás termékek „nem egyértelmű címkézésére”. A Bizottság szerint ugyanis a jelenlegi helyzet torzítja a piacot, egyenlőtlen versenyhelyzetet eredményez az élelmiszer-ipari vállalkozók számára és tisztességtelen versenyhez vezet.

A Bizottság szerint ráadásul a meglévő irányelveket az egyes tagállamokban különbözőképp alkalmazzák, ez pedig megtéveszti a fogyasztókat. „A fogyasztóktól egyes tagállamokban megtagadják a teljes termékkínálatot, míg másokat nem eléggé védenek az olyan termékektől, amelyek jellemzően drágábbak, de nem feltétlenül kínálják azokat az előnyöket, amelyeket a címkéken és a hozzájuk kapcsolódó reklámokban feltüntetnek” – mondja a Bizottság.

Az élelmiszer-gyártók azonban azon aggódnak, hogy a diétás termékekkel kapcsolatos uniós irányelv visszavonása megszüntetné a sebezhető fogyasztók különleges védelmét is, amely már több, mint harminc éve létezik. A Bizottság ígéretet tett rá, hogy az új szabályok alapján egyetlen terméket sem kell majd levenni a polcokról, sőt, két évet is hagynának arra, hogy a termékeket összhangba hozzák az új rendelkezésekkel.

A Bizottság szerint a „diétás” jelző bevonása az élelmiszerek címkéin ráadásul akár bizonyos termékek árát is csökkenthetné, ha amúgy nincs különbség a hagyományos és a speciális változat között.

Az Európai Bizottság által június 20-án benyújtott javaslat hatályon kívül helyezné a jelenlegi irányelvet a különleges táplálkozási célú élelmiszerekről, valamint eltörölné a „diétás élelmiszerek” kategóriáját, ehelyett speciális megjelölést csak a gyerekek számára és a különleges orvosi igényű fogyasztóknak szánt élelmiszerekre lehetne helyezni.

A diétás, így a gluténmentes, vagy a fogyókúrás ételekre a továbbiakban pedig a már meglévő, egészségi adatokra és összetevőkre vonatkozó szabályok lennének érvényesek a hozzáadott vitaminok, ásványok és más adalékanyagokat illetően. Az EU az alapanyagokról egy hivatalos listát is készítene, az eddig meglévő három helyett.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Nem lesz több „diétás" termék az EU-ban, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

5 Reader’s Comments

  1. Nagy igazságot mond ki a bizottság. A diétás termék megnevezés egy aljas marketingfogás a fogyasztók pénztárcája ellen. Nincs általában diétás termék. Minden diéta személyre szabott. A cukrot tartalmazó termékek általában kevésbbé veszélyeztetik a fogyasztó egészségét, mint a rákkeltő édesítőszerek, amelyeknek sok esetben nagyobb az inzulin igényük, mint a mérsékelten cukrozottnak. Az egész diétás üzlet a gyógyszer- és élelmiszeripar által kreált nagy áátverés. Csak a fogyasztók lenyúlásáz és nem egészségét szolgálja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. Istenem, oly lyó, hogy EU van! Meg vagyunk kímélve a görbe uborkától, a diétától, sőt, ha így haladunk az ételtől is, italtól is.
    Ha oly kegyes lennél Urunk, életpálya modelt adópolitikusainktól , idétlenül
    vigyorgó van Rumpi és Rossotól is kímélj minket.
    Hozd el a jó bunga-bunga idejét és vidd a harcosainkat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  3. Nyul György “Nincs általában diétás termék. Minden diéta személyre szabott.”
    NA VÉGRE! Nálad a pont!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  4. Ebben bizony kell a tisztességes szabályozás, mert nincsenek jó tapasztalataink!
    Nyul György ++++++++++
    :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  5. “Az élelmiszer-gyártók azonban azon aggódnak, hogy a diétás termékekkel kapcsolatos uniós irányelv visszavonása megszüntetné a sebezhető fogyasztók különleges védelmét is, …”
    Röhögnöm kell. Itt, Magyarországon vettem olyan, diabetikusnak állított élelmiszert, amelyikben a saját címkéje szerint volt cukor. Más, cukormentesnek állított élelmiszerek csomagolásán is olvastam olyat, hogy mazsola/szőlő/dextróz (!) stb. van benne — mind-mind halálos méreg egy cukorbetegnek. Ez az egész “diétás termék” besorolás csak arra volt jó, hogy mindent összezutyáljon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Utat nyit a keleti maffiáknak az Orbán-kormány 2012. október 29. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos