Ronai and Ronai
AMERIKAI

Neonáci honlapok: Amerika a végső menedék 2011. június 1. szerda 21:09 | Rákócza Richárd Forrás: AP

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Neonáci honlapok: Amerika a végső menedék

Washington – A rabság és az elnyomás bajnokai a szabadság hazájába menekülnek, mert ott megtehetik azt, amit otthon nem. A magyar nyilas szennyhonlapokon kívül az osztrák nemzetiszocialista gondolat is az Egyesült Államokban talál menedékre, ahol a szólás szabadsága szent.

Ha tehetnék, magukon kívül mindenkit betiltanának, így azonban az a faramuci helyzet évek óta, hogy a demokrácia halálos ellenségei a demokrácia adta lehetőségeket aknázzák ki, és kudarcra van ítélve az, aki a még oly gyilkos eszmék hordozóját virtuális karanténba akarná zárni.

Az Egyesült Államok-beli szervereken futó gyűlöletszájtok között van az Alpen-Donau című osztrák náci honlap, amely a náci múltat dicsőíti és egyben a holokauszt tagadására tesz kísérletet. Ezt odahaza nem tehetné meg, mert azonnal levennék a világhálóról, és ha az üzemeltetők kilétére fény derülne, minden bizonnyal börtönbe kerülnének, mint David Irving brit áltörténésszel is megesett. Amerikában viszont nem zavarnak sok vizet.

Azt mégsem lehet mondani, hogy az osztrák hatóságok annyira tehetetlenek volnának a saját netes bűnözőikkel szemben, mint magyar kollégáik. Míg utóbbiak pontosan tudják, kik állnak a leglátogatottabb nyilas portálok mögött, az osztrákok csak gyanítják, ők viszont legalább akarnak tenni ellene: áprilisban három embert letartóztattak a beteges uszítás miatt, köztük volt Ausztria címeres nácija, Gottfried Küssel is. A honlap azonban némi szünet után folytatta a mocsok terjesztését. Hasonló problémákkal küzd Németország is, amely szintén tehetetlen az amerikai szervereken futó gyűlöletszájtok kapcsán.

Gottfried Küssel, az osztrák náci mocsok mélynyomója

Az osztrák ügy furcsasága az ottani nyomozók véleménye, akik úgy tartják, akkor már jobb, ha az ilyen honlapok üzemelnek, mert mégiscsak valamilyen nyomot jelentenek, amelynek segítségével képesek eljutni a gyanúsítottakig. E felfogást nem osztják azok, akiket az Alpen-Donau személyükben támadott. Willi Mernyi, a holokauszt emlékének ébren tartásával foglalkozó Mauthausen Bizottság elnöke is köztük van. Mernyi dühöngő antiszemitizmusról beszél, az amerikai hatóságok azonban tehetetlenek addig, amíg a portál nem sért meg valamilyen amerikai törvényt.

Az amerikai norma az, hogy mindenki szabadon mondhat bármit, amíg ezzel egy másik ember jogait meg nem sérti, és ezt a jogsértést be kell tudni bizonyítani. Ausztriában az alkotmány garantálja a szólásszabadságot, ami alól azonban a náci ideológia terjesztését kivették, mi több, az ideológiai alapú gyűlöletkeltés minden esetben büntetőjogi tényállást valósít meg.

Raimund Fastenbauer, az osztrák zsidó közösség tisztségviselője azonban úgy tartja, az amerikai hatóságoknak lenne jogi alapjuk ahhoz, hogy közreműködjenek az Alpen-Donau betiltásában. „Részben vannak olyan konkrét fenyegetések, amelyek szerintünk az amerikai jog alapján is büntethetők”, állítja Fastenbauer, hozzátéve, hogy az osztrák szennyhonlap – hungarista eszmetársa gyakorlatát átvéve – közzétette a zsidó elöljárók telefonszámát, és több alkalommal, igaz, kódolva, de akcióra szólított fel egyes emberekkel szemben.

Gerald Ganzger és Gideon Jabloner, a zsidó közösséget és a megfenyegetett újságírókat képviselő Lansky, Ganzger és Társa ügyvédi iroda tulajdonosai szerint Ausztria éppenséggel az Egyesült Államok és a többi szövetséges hatalom nyomására tiltotta be a náci gondolat terjesztését, ami egyébként a függetlenségének is előfeltétele volt. Most azonban – írták az Associated Presshez eljuttatott nyilatkozatukban – „az Egyesült Államok az, amely megakadályozza Ausztriát a fent említett törvény kikényszerítésében a neonáci csoportok szólásszabadsághoz való jogának védelmezésével”.

A két ország, noha korlátozott módon, de azért együttműködik. A bécsi államügyészi hivatal április 12-i sajtóközleményében tudatta, hogy „az amerikai hatóságokkal való együttműködés által” jutott néhány hozzáférési kódhoz, amelyek segítségével figyelemmel tudják kísérni a honlapot.

A portál hetekig nem működött, április 20-ra azonban magához tért annyira, hogy szerényebb keretek között bár, de megünnepelje Adolf Hitler születésnapját. Feltételezések szerint a hosztszerver jelenleg Arizonában van, bár május 7. óta nemigen frissül, amiből a hatóságok arra következtetnek, hogy a működtetők csakugyan azok lehetnek, akiket letartóztattak.

Eric Holder igazságügyi miniszter. Van némi amerikai-osztrák együttműködés

Mint emlékezetes, a magyar nyelven működő hungarista szennyhonlap tekintetében még 2008-ban sikerült elérni hathetes pauzát, később azonban a szájt egy másik, szintén amerikai szerverre költözve folytatta az uszítást. Ebben a tekintetben tehát az osztrák hatóságok jobban állnak, mivel a magyar hatóságoknak valami oknál fogva nem érdekük, hogy hasonlóképp járjanak el, holott a probléma nem tesz jót az amúgy is rendkívül súlyosan lejáratódott országnak, és azzal már a legmagasabb amerikai szinten foglalkoznak. Eric Holder igazságügyi miniszter az Európai Unió belügyminisztereinek április 14-én folytatott megbeszélését követően javasolta: az érintettek tegyék nyilvánosan egyértelművé, hogy a szélsőséges retorika negatív dolog.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

5 Reader’s Comments

  1. Lehet, hogy előrevinné az ügyet ha a terminátor lenne a következő elnök?
    Vagy FBI vezér? (Könnyebb együttműködés a szülő hazájával.) :-)
    Persze elnök nem lehet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  2. A szólásszabadság nem is igazán szent, hiszen az iszlám vallás téziseinek kritizálása (indítéka legyen akár valódi tények vagy puszta gyűlölet) ellen már az USA is próbál fellépni, mert attól tart, hogy nemcsak az afganisztáni helyzet, de még a saját háza táján vígan éldegélő iszlámfasiszták is tüntetni fognak, a kritikust pedig halálos veszélybe sodorják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Schwarzenegger akkor lehetne elnök, ha módosítják az USA alkotmányát (ti. hogy nem csak született amerikaiak választhatók elnöknek).
    Barack Husszein Obama éppen csak vmilyen amerikai kisszigeten született, bár ment volna inkább vmelyik arab országba.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. A demokrácia egy rendkívül sérülékeny, hibás rendszer. Már régen túlhaladta az idő. Antidemokratikus csoportok számára a legjobb rendszer.
    A Weimari Köztársaságból nőtt ki a III. Birodalom, és Orbán is egy demokratikus rendszerben működteti antidemokratikus rendszerét, de sok országban működik Jobbik-tipusú antidemokratikus gondolkodású párt, amely parlamenti (demokratikus) erő lehet. A példák sora végtelen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  5. A Terminátor teleszórta törvénytelen gyerekkel Kaliforniát. Bagzó macska sehol nem kell elnöknek.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Mindszenty-emlékérmet kapott Wittner Mária 2013. november 5. kedd | AN

Kövér nyilasokra cserélné a baloldalt 2013. szeptember 24. kedd | AN

Bolgárt lehazugozta a hazug Balog 2013. április 8. hétfő | AN

Orbán filoszemita hős lett 2013. április 8. hétfő | AN-álláspont

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos