Ronai and Ronai
AMERIKAI

Las Vegasnak magyar polgármestere lesz 2011. június 29. szerda 9:46 | FÖLDES TAMÁS

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Las Vegasnak magyar polgármestere lesz

Las Vegas – Las Vegasnak van a világon a legboldogabb polgármestere. Mert ugyan Goodman polgármester megy, de Goodman polgármester jön. Ám az a Goodman mégsem ez a Goodman… azaz, valamelyest mégis azonos. De nem játszom tovább a szavakkal – Las Vegas minden idők alighanem legnépszerűbb polgármestere, a júliusban 72. születésnapját betöltő Oscar Goodman úgy döntött, hogy három ciklus, 12 év után nem jelölteti magát újra a városvezető tisztségre. Felesége, a magyar származású Carolyn, viszont férje nyomdokába lép: a szociális ügyekben mindenkor tevékeny hölgy a június 7-ei szavazáson nagy fölénnyel győzte le vetélytársnőjét. Las Vegas új polgármestere Goldmark Károly leszármazottja lesz.

S jóllehet Amerikában magánügy, hogy ki kire szavaz, nem titkolom: őrá adtam a voksomat. Egyebek mellett azért, mert – néhány hónapja, egy beszélgetésünkkor elárulta – magyar származású. Édesapja Karl Goldmark, vagyis Károly Goldmark, akinek nagybátyja Goldmark Károly, a világszerte – így a New York-i Metropolitanben is – gyakran játszott „Sába királynője”  (és öt további opera, köztük a Shakespeare színműve nyomán komponált „Téli  rege”) zeneszerzője. Magyar származású politikus lesz tehát a nevadai kaszinóváros első embere a következő négy esztendőben…

Oscar Goodman, és magyar származású felesége, Carolyn Goodman.

A régi és új Las Vegas-i polgármester


…Beszélgetésünk időpontjában viszont még Oscar Goodman ül a Las Vegas-i városháza polgármesterének tizedik emeleti irodájában. Onnan, a magasból jószerivel egész „birodalma” áttekinthető, az egekbe törő kaszinószállodák csakúgy, mint a sivatagi hegyekig húzódó lakóházak sora. Az előző napon még „good by partyt” rendezett kedvenc helyeinek egyikén, a Las Vegas bölcsőjének is nevezhető Fremont Streeten. A 12 és félmillió fénycsővel lefedett sétányon áll a város legelső kaszinója, az 1906-ban megnyílt és eredeti formájában megőrzött Golden Gate Hotel, s mellette a későbbiekben épült nyolc toronyszálloda (köztük a legelegánsabb, az új szárnnyal másfél éve is bővített Golden Nugget).

E keleti irányban folyamatosan megújuló utca éjjel-nappal nyüzsög, fényeivel ma már versenyképes a világhírű strippel. A most búcsúzó polgármester egyik céljának tekintette, hogy a Fremont Streetet visszamentse az enyészettől, s annak közelében kialakítsa Vegas új, korszerű belvárosát. Hogy miért e belváros a szívügye? A válasz alighanem meglepő. A luxusszállodákkal övezett strip (vagyis amit a nagyvilág filmekről, fényképekről ismer) közigazgatásilag nem Las Vegas, hanem Clark County. Ezért döntött úgy, hogy a villogó fénycsövek alatt búcsúzik választópolgáraitól, akik azon az estén tízezrével tolongtak, hogy még egyszer megtapsolhassák és megköszönjék az egy tucat éven át tartott tevékenységét.

Oscar Goodman 1939-ben, Philadelphiában született. A Juris Doctor címet 1964-ben szerezte meg a Pennsylvania-i Egyetem jogi karán, majd egy évvel később települt át Las Vegasba. Egy ideig állami állásokat töltött be, majd mint a maffiózók védőügyvédje vált közismertté. (Egyik utolsó ténykedése, hogy a városháza mellett, a korábbi főposta épületében rövidesen megnyílik a Mob Múzeum.) Ennek köszönhetően filmszínészként is megismerhettük: az 1995-ben, Robert DeNiro főszereplésével forgatott Casino című krimiben és húsz további filmben önmagát alakította – 1998-ban, Mob Law címmel, fesztivál-díjakat nyert, 90 perces portréfilm készült róla.

Népszerűségéhez kétségkívül hozzájárul közvetlensége, humora, nyilvánvaló vagánysága és városszeretetét bizonyító határozottsága is. Amikor Barack Obama egyik beszédében arra ösztönözte az amerikaiakat, hogy ne menjenek Las Vegasba („Don’t blow a bunch of cash in Vegas”), a polgármester haragos válaszbeszédet mondott. Bocsánatkérésre szólította fel az Egyesült Államok elnökét, hozzátéve, hogy ne jöjjön Vegasba. Majd amikor az államfő mégis a kaszinóvárosba érkezett, Goodman nem fogadta el a meghívását és nem volt hajlandó találkozni vele. A felháborodás indokolt, hiszen a sivatagi város lakói – közvetve, vagy közvetlenül – a turizmusból élnek. A szállodáknak meg a kaszinóknak hozzávetőleg 215 ezer alkalmazottja van, elsődlegesen ők vásárolnak a lakókörzetek boltjaiban, benzinkútjainál, ők az ügyfelei/betegei az orvosoknak, ügyvédeknek, meg az egyéb szolgáltatóknak. (Valamelyest hasonlatos Obama javaslata, mintha a magyar államelnök azt tanácsolná az ország polgárainak, hogy ne menjenek a Balatonra pénzüket költeni…)

Oscar Goodman leköszönő polgármester Las Vegas-i tudósítónkkal, a kiváló Földes Tamással

Ami Oscar Goodman közvetlenségét és vagányságát illeti: nyilvános rendezvényeken jobbára martinis poharat tart a kezében és két – a szerepkörhöz illő alig- jelmezbe öltözött – showgirllel jelenik meg (egyikük neve: Porsha Révész, akivel ugyancsak néhány napja készítettem interjút; hamarosan azt is megírom). Vagányságra utal az is, hogy felkérésre, mint „Celebrity Photographer”, topless fényképet készített a Playboy Magazín 2001-es Miss January-járól, Irina Voronináról, a model honlapjára. Mindemellett példás családfő: csaknem fél évszázada házas, négy gyermekük és hat unokájuk van. Népszerűségéről annyit: az egyik vegasi kisszínház tavasszal mutatta be az „Oscar a Good Man (Oszkár egy jó ember)” című színdarabot, amelyik a házaspár fiatal éveit jeleníti meg. Egy férfiú pedig a televízió képernyője előtt büszkélkedett a karjával, amelyre a polgármester arcmását és nevét tetováltatta.

- Csütörtöki sajtókonferenciáinak egyikén úgy fogalmazott: ha ma is annyi pénze lenne, mint amennyi azelőtt volt, hogy polgármester lett, akkor most házakat vásárolna Las Vegasban – kezdem a beszélgetést. – Önt gazdag embernek tartják. Jó ideje furdal a kíváncsiság, miért adják fejüket politikai pályára olykor többszörös milliárdosok is? A hatalom ízéért? Önt mi késztette arra, hogy hatvan esztendősen ringbe szálljon, aztán miért újrázott kétszer is a városvezetői székért?

- Sosem voltam nagyon gazdag, de az ügyvédi jövedelmemből rendezett körülmények között élhettünk a családommal – feleli. – Harmincöt éven át különböző embereket védtem, volt közöttük orvos, ügyvéd, FBI-ügynök, megannyi maffiózó, olyan drog-kereskedő, aki megölte a bűnperét vezető bírót,… fölöttébb népszerűtlen emberek. Ügyvédként mindent elértem, amire vágytam és amit lehetett, de egy idő után már egyhangúvá vált a munkám. Valami másra vágytam. Családom tagjai megkérdezték: mégis mit akarok csinálni? Polgármester szeretnék lenni, feleltem. Majd kampányba kezdtem.

- Nehéz párviadalban győzte le a vetélytársát?

- Nem nevezném nehéznek. A választópolgárok hatvannégy százaléka tisztelt meg bizalmával, a négy évvel későbbi újraválasztásomkor már nyolcvanhat, harmadik nekifutásra pedig nyolcvannégy százalékuk.

- Demokrata párti politikusként kezdett, majd függetlenként folytatta. Baloldali embernek tartja magát?

- Hiszen most mondta, hogy független vagyok! A jobboldaliak baloldalinak tartanak, a baloldaliak jobboldalinak. Egy várost jobbról is, balról is egyformán kell szeretni.

- Gyakran fogalmaz úgy: a legboldogabb polgármestere nemcsak a földkerekségnek, hanem a világmindenségnek, szóhasználatát idézve az univerzumnak. Miért a legboldogabb? Miket sorol a tizenkét év kiemelkedő sikerei közé?

- Büszke vagyok az új downtownra. Las Vegas leendő belvárosában már áll a Világkereskedelmi Központ hatalmas épületegyüttese, mellette a nyitott outlet center, az agykutatással foglalkozó Brain Institute, amelyet a világhírű Frank Gehry tervezett, az új autóbusz-pályaudvar, januárban pedig megnyílik a minden ígénynek megfelelő Performing Arts Center. Úgy tudom, én vagyok az egyetlen polgármester, aki eladott egy városházát. Ezt az épületet, ahol most beszélgetünk, megvette a Zappos-cég, átépíti, majd bérbeadja a Resort Gaming Groupnak, ezzel ezerkétszáz új munkahelyet teremt. Ők újítják fel az öt esztendeje bezárt Lady Luck szállodát, és egyidejűleg életet lehelnek a környező utcákba. Az új városháza falai már állnak a leendő belvárosban. Ugyanott, az öreg házak felújításával művésznegyedet alakítottunk ki, képgalériákkal, kávézókkal, szórakozóhelyekkel. A nemrég még kihalt városrész élni kezd. No és nagyon sok energiát fordítottam a már-már tetszhalott Fremont Street feltámasztására.

- Mi nem valósult meg a vágyai-elképzelései közül?

- Szeretném, ha Las Vegasnak is lennének nemzetközi hírű, sikeres sportegyesületei. Ezért szorgalmaztam éveken át egy nagyméretű sportcsarnok építését, amely ráadásul tízezer új munkahelyet teremthet. Megannyi vitám volt emiatt, olykor visszakoznom kellett, hiszen túl a polgármester akaratán, igyekezetén, sok múlik a magánbefektetőkön is. Nem hibáztatom őket, a jelenlegi gazdasági helyzetben alapos mérlegelést igényel minden dollár helye. Ám a sportaréna ügyében épp az elmúlt héten érdemi előrelépés történt. A megvalósítás már az új polgármester, vagyis a feleségem feladata lesz.

- Miután a polgármesteri szék családban marad, feltételezem, hogy segíti majd Carolyn Goodman munkáját.

- Ez természetes. De nem csupán azért, mert a feleségem, hanem mert ez a város érdeke is. Tizenkét év alatt nagyon sok értékes kapcsolatra tettem szert befektetőkkel, építési vállalkozókkal, kivitelezőkkel és másokkal. A kapcsolatteremtés időigényes, így sok terhet levehetek az új polgármester válláról.

- Egyéb terveket is fontolgat?

- Még nem tudom, hogy milyen irányba indulok, de szeretnék tevékeny maradni. Las Vegas idegenforgalma továbbra is szívügyem marad.

- És Hollywood?

- Szóba jöhet. Néhány napja kaptam egy emailt a CSI, vagyis a Crime Scene Investigation igazgatójától. Televíziós krimisorozatokat készítenek és augusztus tizenharmadikán ismét Vegasban forgatnak. Ehhez kérik a segítségemet…

- ...Az új polgármester első munkanapján ki készíti majd a reggelit a családi fészekben?

- Cselesen kérdez, de könnyű válaszolnom: nem szoktunk reggelizni. A feleségem vizet forral a kávéjához, én viszont reggel nem eszem, nem iszom semmit. Ha az irodámba jövet mégis kávéra vágyok, bemegyek egy McDonaldsba. Vacsorát viszont főz a feleségem, ha a jövőben erre nem jut ideje, valamilyen mélyhűtött ételt melegítünk meg.

- Ha már a gasztronómiára tereltem a szót: imázs csupán az ön számára, hogy martinis poharat emel magasba a nyilvános rendezvényeken? Viaszfigurája Madame Tussauds vegasi múzeumában is kezében martinis pohárral mosolyog a látogatókra.

- Nem, nem imázs, valóban szeretek martinit inni…

…Nem lepne meg, ha a Las Vegas-i italüzletek polcain a Gorbacsov-vodka mellett hamarosan Oscar-Martinit is kínálnának.

Oscar Goodman Madame Tussaud  panoptikumában, önmagával. Melyikük az igazi?

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.9/5 (7 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 6 szavazatból)
Las Vegasnak magyar polgármestere lesz, 3.9 out of 5 based on 7 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

  1. Na, ez tipikus férfi-képaláírás. A háromszereplős fotón senki nincs piros ruhában. Amit a magyar származású hölgy visel, az pink színű öltözék.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  2. Kedves Tóthlili, ugyan melyik férfi az, aki nem hámozta ki azonnal ebből az “öltözék”-ből a szemeivel? Így ne csodálkozz, hogy színvak volt a képaláíró! Többségük ruha nélkül látja a nőket, bármi van is rajtuk.
    Ha rózsaszín, piros és pink sörösüvegek lennének, tudnák a különbséget…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  3. Régen települhetett át Amerikába, mert idehaza a középkorú hölgyek ritkán viselnek hasonó szint….. kár! kézcsók a Hölgyeknek! Öltözzenek bátrabban !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Amúgy ez egy nagyon kellemes cikk, élveztem reggel, mikor olvastam. Csak hát…,
    ez a Goldmark úrhölgy, lehet kikérné magának, ha olvasná, hogy ő magyar…
    Meg persze a Magyarok is kikérik maguknak, hogy egy Goldmark magyar lenne…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (7 szavazatból)
  5. miért? azt nem írták meg,———–lehet, hogy Nobel díjas.:-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. Hanna,

    Nálad a pont!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. Kedves lehar!
    Kapisgálni vélem, hogy nem a pink sörösüvegért :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  8. Koszonjuk a nagyon erdekes es tartalmas informaciot. Kar, hogy par analfabeta is belenezett es a kepek szinen nem jutott tovabb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Badzset az egész színház 2011. augusztus 31. szerda | FÖLDES TAMÁS

Feljelentett ajkai fideszesek 2011. augusztus 13. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos