Ronai and Ronai
AMERIKAI

Mit ér a kormány közfoglalkoztatási terve? 2011. május 21. szombat 3:18 | AN

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Mit ér a kormány közfoglalkoztatási terve?

Budapest – A nagyarányú munkanélküliségi probléma megoldására a kormány a szociális támogatások szigorításával válaszol, de munkahely-teremtési terveinek megvalósítására szakértők nem sok esélyt látnak.

Magyarország egyik legnagyobb megoldatlan, társadalmi feszültséget okozó és gazdasági növekedést gátló problémája a nagyarányú és tartós munkanélküliség. Enyhítésére 2009 januárjában indult a Bajnai-kormány Út a munkához programja, amely a rendszeres szociális segélyekben részesülő munkaképes lakosság munkához jutását segítette. A program vezérlőelve volt, hogy a munkára képesek a jövőben munkavégzésért – segély helyett – munkabért kapjanak. A programban 230-240 ezer segélyes közül mintegy 100 ezer munkaképes és munkavállalási hajlandósággal rendelkező találhatott munkára a közfoglalkoztatásban. Ők hat hónapon át, napi hat órában dolgozhattak. A másik 100 ezer korábban segélyezett megmaradt segélyezettnek. A versenyszférában 7-8 ezer ember tudott elhelyezkedni. A programra 97 milliárd forint állt rendelkezésre, egy részét a korábbi időszak “megszokott” segélyezésére, másik részét a mintegy 100 ezer ember munkába állítására tervezték. Azok, akik 35 év alattiak és nem végezték el a 8 osztályt, kötelező képzésben részesültek. A programban résztvevőket az önkormányzatok és az állami foglalkoztatási szolgálat közös adatbázisában tartották nyilván és a foglalkoztatottak az önkormányzatok által összeállított közfeladatokat láttak el.

A 2010-es választásokat követően az Orbán-kormány az Út a munkához program helyett 2011. január 1-jétől saját Nemzeti Közfoglalkoztatási Programját léptette életbe. A 2011-re tervezett, a hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatására szánt keretösszeget jelentősen csökkentette, és ehhez a szűkös forráshoz alakította ki a saját ellátási rendszerét. Az új programban a legszegényebbek számára tovább nehezül a megélhetés, az állam kivonulásával a probléma kezelése teljesen átkerül az önkormányzatokhoz. Megszűnt az önkormányzatoknak az a kötelezettsége, hogy munkát szervezzenek a településükön, megfosztva a szociálisan rászorulókat attól a csekély munkalehetőségtől is, amely a megélhetésük alapfeltételeit biztosította volna számukra. Rövid távú gondolkodásra vall, hogy a jelentős forráskivonással elért megtakarításnak később jóval súlyosabb társadalmi hatásai lesznek, és a hátrányos helyzetű területeken kezelhetetlen folyamatok indulhatnak el.

A kormány márciusban Brüsszelbe kiküldött konvergencia-terve a szociális területen továbbra sem kecsegtet semmi jóval. A meglevő nehézségeket súlyosbítja, hogy a program szerint a kormány jövőre 111,1 milliárd forintot tervez megtakarítani a passzív munkaerőpiaci ellátásokon. A megtakarítást három módon tervezi: az álláskeresési segély megszüntetésével és az álláskeresési járadék feltételeinek szigorításával – 9 hónapról 3 hónapra csökkentésével -, ami 70 milliárddal mérsékelné  ezen a területen a kiadásokat. A harmadik elképzelés az, hogy a bérpótló juttatás rendszerének átalakításával az idei 64 milliárd forinttal szemben 2012-ben 41 milliárddal kevesebb jut erre a támogatási formára. Az intézkedések következményeként tömegek kényszerülnek majd ki az egyébként is nagyon szerény szociális ellátórendszerből.

A kormányzati tervek szerint a szociális ellátások helyett közmunkát biztosítanak majd azoknak, akik nem tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon. A konvergenciaprogram tíz év alatt egymillió új munkahelyet ígér. A ciklus végéig a 300 ezer új állás felét közmunkaprogrammal hozzák létre, 100 ezer munkahelyet a piaci növekedéstől, 50 ezret a feketegazdaság kifehérítésétől várnak. A rokkantnyugdíjasok közül is százezret terelnének vissza a munka világába. A Népszavának nyilatkozó Adler Judit, a Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője szerint a kormány terve vágyálom, a tíz év alatt egymillió új munkahely létrehozásának éppen úgy nincs realitása, mint a ciklus végéig újabban ígért 300 ezer munkahelynek. A gazdaság és a munkaerő-kereslet oldaláról szerinte nem látható ennek a megalapozottsága. A közmunka lehetőségének megteremtéséhez forrásokra van szükség, ilyen források azonban nem látszanak a konvergenciaprogramban. Adler hozzátette, hogy a közmunka biztosítása adókkal és járulékokkal együtt többe kerül, mintha ugyanakkora összegű segélyt fizetne ki az állam. Persze statisztikai trükkökkel lehet Brüsszel számára szépíteni a helyzetet, például azzal, ha a közmunkásokat nem hat, hanem csak négy órában foglalkoztatják. Akkor ugyanis  két eddigi közmunkás költségéből hármat lehet foglalkoztatni. Ugyanezt meg lehet csinálni más területen, például a közigazgatási ágazatban is.

A nagyra törő terveknek tehát gazdasági oldalról egyáltalán nem látni a megalapozottságát és az intézkedések csak elnyomorodáshoz vezetnek. A kormány lépései azt a szemléletet tükrözik, hogy a munkanélküliek tehetnek a helyzetükről, és a munkanélküliekre történő nyomásgyakorlással megoldás érhető el. Ez torz szemlélet, a munkanélküliek többsége aktívan keres állást, és többnyire nem rajtuk múlik, hogy nem jutnak munkához – állítja Adler Judit .

Ezek után nehéz  szavakat találni a kormánypárti képviselők közelmúltban benyújtott alkotmánymódosító indítványára, amellyel még több, már nyugdíjban részesülő embert zúdítanának a nemlétező munkaerőpiacra. Az alkotmánymódosítással a nyugdíjkorhatár előtt nyugdíjba mentek járandósága csökkenthető és szociális ellátássá alakítható lenne, illetve akik munkaképesek, azok teljesen elveszíthetik a nyugdíjukat, és ismét a munkaerőpiacra zavarhatók. Bő 600 ezer ember ellátását és évente mintegy 665 milliárd forint kifizetését érinti ez az ötlet, elementáris felháborodást okozva az érintettekben és a társadalom nagy részében. Miközben a kormány részéről nincs válasz arra a kérdésre, hogy a munkaerőpiacon már jelenlévő és az újabb alkotmánymódosítási ötlettel a munkaerőpiacra rázúduló több százezer munkanélküli problémáját, megélhetését valójában hogyan képzeli megoldani. A szakmai érdekképviseletek egyre türelmetlenebbek, követelik a kormánytól, hogy térjen vissza a társadalmi párbeszéd törvényes útjára, üljenek le tárgyalni és egyezzenek meg egy olyan megoldásban, amely számukra elfogadható. Nem elégednek meg Pintér Sándornak azzal az ötletével, hogy a korkedvezményes  nyugdíjból visszahívott rendészeti dolgozókat egyenruhás közmunka-felügyelőkként is lehetne foglalkoztatni.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)
Mit ér a kormány közfoglalkoztatási terve?, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

10 Reader’s Comments

  1. Amikor a NENYI-n poénkodtunk, el sem tudtam volna képzelni, hogy a szakszervezetek legjobb húzása lenne a tüntetéseken az első sorban vinni annak kinagyított példányát – és az abban foglaltakat a kormánytól számon kérni.
    ENNÉL jobban semmi sem mutathatná, hogy milyen messzire jutottunk 1 év alatt a lejtőn! Gyurcsányéknak ISMÉT elő kellene terjeszteni az akkori indítványukat: továbbá Gyurcsány MINDEN ülésnapon interpellálhatná Orbánt és Navracsicskát
    a NENYI betartása iránt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  2. Orbán András Lajos

    ,,Álom, álom, édes álom, álomkép, Magyarország ÉBRESZTŐ!!!!!!!!!!!!!Ez amit előadtak még gyenge elképzelésnek is kevés, amellett hogy SOHA NEM LESZ BEVEZETVE, EZ CSAK A SZOKÁSOS ÖTLETTELEN ÖTLETELÉS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  3. Megoldás:
    1.ennek a kormánynak távoznia kell, NEMZETI BÉKÉT KELL KÖTNI,
    2. olyan vezetőket kell választanunk, akik hitelesek a világban,
    3. nagyon gyorsan ki kell békülni mindenkivel, akit a törpe és bandája megsértett,
    4.ölelkezni kell az oroszokkal és mindenkivel, aki hajlandó beruházni (munkahelyet teremteni) Magyarországon,
    5. ezerrel neki kell állni a mezőgazdaság piacképessé tételéhez,
    6. az ördöggel – de legfőként szovjet utódállamokkal és Kínával – tárgyalni kell a mezőgazdasági termékeink piaca érdekében,
    7. fel kell mérni az ivóvíz export lehetőségeket!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  4. Olyan nyilvánvalóak a hazugságaik. Az elvakult hívek mégis elhiszik, hogy jó irányba halad az ország, hogy a szeretett vezér valóban mindenki javára cselekszik.
    Ha jól belegondolunk, akkor a Rákosi rendszer óta mosolygó arccal követi a nép az aktuális vezért. Mindig van néhány, vagy több elégedetlenkedő, de mégis működik a rendszer – a vezér hazudik, a nép elhiszi, és mosolyogva követi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  5. Kedves mosolygó,
    Az utolsó két pontoddal kicsit vitatkoznék, amúgy igazad van.
    Az ördöggel is cimborálni kell, de a mezőgazdasági termékeink piacát inkább az EU tagállamogon belül lehetne megtalálni. Az ivóvíz exportot egyszerűen nem értem. Mennyivel jobb a magyar víz, mint bármelyik másik? Esetleg az ásványvizekre gondoltál?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  6. Ezt a kormányzatot a tehetetlenség, a hozzá nem értés tökéletesen jellemzi. Mihez értenek? – a szegényektől elvenni a pénzt és odaadni a gazdagoknak. És ezt Harrach úr keresztényi cselekedetnek nevezi, ami nem is olyan meglepő, hiszen a pofátlan hazudozáshoz, az igazság csűrés-csavaráshoz kiválóan értenek. Szintén jellemző rájuk a végtelen szövegelés, ami természetes jellemzője a szélhámosoknak. Az egyházak sunyi hallgatása most szintén megfigyelhető. A választások előtt rendkívül erős kiállásukat hallhattuk a Fidesz mellett. Csak most tartják be a – nem dakota – mondást: Suszter, maradj a kaptafánál. Nem lehet véletlennek tartani, hogy egyre kevesebben látogatják a templomokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  7. Husz János Puszita

    Az oroszok nem hülyék, itt munkahelyet teremteni, hogy aztán rámenjen adózásra a gatyájuk is. Segítsen az állam orosz piacok felkutatásában a magyar vállalatok számára. Egyedül az húz ki a kátyúból, ha a magyar gazdasági szereplőket hozzák helyzetbe, munkáltatót és munkavállalót. Abból aztán jut majd segélyre és nyugdíjra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. Ha valaki emlékszik még a 1998-2002 közötti időszakra a FIDESZ akkor is mindent maximális Öntömjénezés és siker propagandával kommunikált ..és hogy merre megyünk azt mi sem mutatja jobban, mint, hogy ma az I .kerületben
    Horthy Istvánné díszpolgárrá avatták !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  9. Csak félve kérdezem: a közmunka mennyivel növel na GDP-t?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  10. Helyesen: Csak félve kérdezem: a közmunka mennyivel növeli a GDP-t?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Orbán küldöttsége Észak-Koreában 2014. április 9. szerda

Szép álmokat, Magyarország! 2014. április 8. kedd

Mesterházy: biztos, hogy lesz csalás 2014. április 5. szombat

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos