Ronai and Ronai
AMERIKAI

Megszüntetik az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (is) 2011. május 28. szombat 1:59 | AN Forrás: MTI, nol.hu

  • Hozzászólások(20)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Megszüntetik az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (is)

Budapest – Újjászervezi a kormány az érdekegyeztetés rendszerét: megalakítja a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot, amely az Országos Érdekegyeztető Tanács, a Gazdasági és Szociális Tanács, valamint a Gazdasági Érdekegyeztető Fórum helyett működik majd.

Elavultnak tartja a kormány az érdekegyeztetés jelenlegi rendszerét, ezért ezen a téren is kitalált valamit. A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint létrehoznak egy hatékonyabb, a gazdaság és a társadalom teljes egészét lefedő új szervezetet, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot, amely három, eddig egymással párhuzamosan működő fórumot egyesít.

A szaktárca közleménye szerint az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT), a Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT), valamint a Gazdasági Érdekegyeztető Fórum (GEF) egymással párhuzamosan sok témában egymás átfedéseiként működnek. Míg az OÉT nem kellő költséghatékonysággal, egy szűk társadalmi réteget képviselve, addig a GSZT és a GEF ugyan szélesebb kérdéskörökben, ám széles felhatalmazás nélkül működik. Szerintük: megérett az idő egy új, a társadalom egészét lefedő, általános gazdaságpolitikai és szociális kérdéseket megvitató, konzultatív jogkörű tanácsadó testület életre hívására.

A munkaadók kritikusan ítélték meg az új érdekegyeztető rendszer kialakítására vonatkozó kormányzati bejelentést, amelyről velük csak informálisan egyeztettek. A kamara viszont régóta szorgalmazta a hazai érdekegyeztetés átalakítását, és elnöke szerint az új érdekegyeztetési rendszer eredményesebben, hatékonyabban működhet majd.

Informálisan értesültünk arról, hogy mire készül a kormány, de az érdekegyeztetés átszervezéséről szóló előterjesztést nem láttuk, nem véleményezhettük – mondta a Népszabadságnak Dávid Ferenc a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára, az OÉT munkaadói oldalának képviselője. Hozzátette, egyébként nem az a fontos, hogy mi a neve egy intézménynek, hanem hogy általa lesz-e érdemi párbeszéd. Az elmúlt egy évben ugyanis a társadalmi párbeszéd takaréklángon működött, és ennek eredménye mérhető abban is, hogy hányan vonulnak az utcára azért, hogy meghallgassa őket a kormány.

Dávid Ferenc szerint a jövőt illetően az is kérdés, hogy vajon ezentúl kíváncsi lesz-e a kormány arra, hogy a döntései milyen hatással lehetnek az érintettekre. És nem utólag, hanem még mielőtt a parlamentben meglévő kétharmad segítségével megszavaztatná. Hozzátette, jó lenne belátni végre, hogy kétharmada csak az országgyűlésben van a kormánynak és nem a magyar társadalomban.

A VOSZ főtitkára felhívta a figyelmet arra a veszélyre, hogy az üzleti szféra béreit, foglalkoztatási helyzetét, azaz a versenyképességet érintő ügyek tárgyalásába olyan szervezetek kapcsolódnak be, amelyek mellékszereplőnek számítanak. Dávid Ferenc ide sorolta gazdasági önkormányzatként működő Magyar Kereskedelmi és Iparkamarát (MKIK) is, amely jövőre kötelezővé válhat, azaz az önkéntes szerveződés kritériumának nem felel meg. Megjegyezte azt is, hogy az Európában bevált tripartit rendszerben  a kamarának nincs helye.

A nagy szervezetek általában alacsonyabb hatékonysággal végzik tevékenységüket, mint a kisebbek – reagált a hírre Zs. Szőke Zoltán, az Áfeosz-Coop Szövetség elnöke. Az OÉT-ben  23 éven keresztül a legkülönbözőbb ügyekben folyt egyeztetés, amelyet általában hatékonynak ítélt a szakszervezetek, a munkaadók és a kormány szempontjából is. Az Áfeosz elnöke szerint az OÉT működtetésével elkerülhetők volnának az olyan konfliktusok, amelyek miatt a munkavállalók az utcára vonulnak és tiltakoznak.

Szűcs György, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnökének véleménye, hogy Európában is mindenütt a legfontosabbak közé tartozik a munkavállalókat és  munkaadókat tömörítő tripartit rendszer. Az IPOSZ elnöke szerint nem lehet a három szervezet egyesítésével létrejövő egy rendszerben megvalósítani a hatékony társadalmi párbeszédet és a szociális dialógust.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az MTI érdeklődésére elmondta, a kamara régóta szorgalmazta a hazai érdekegyeztetés átalakítását, úgy, hogy az vegye figyelembe az európai gyakorlatot, hagyományokat is. (Az MKIK nem tagja az OÉT-nek, ugyanakkor Parragh László, soros elnökként vezeti a Gazdasági és Szociális Tanácsot, és az MKIK tagja a Gazdasági Érdekegyeztető Fórumnak). A jelenlegi érdekegyeztetési folyamatban lévő szereplők egy része a régi struktúra fenntartásában érdekelt. Az európai gyakorlatnak megfelelő új érdekegyeztetési rendszer  eredményesebben, hatékonyabban működhet majd – tette hozzá Parragh László.

A szakszervezetek szerint visszalépést jelent az érdekegyeztetés rendszerének átalakítása, amelyet az Országos Érdekegyeztető Tanács megszüntetéseként értékelnek, és attól tartanak, hogy a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács nem lesz hatékony fórum a munkavállalói érdekek védelmére, ez pedig néhány érdekképviselet szerint súlyos társadalmi feszültségekhez vezethet. A munkavállalók egyöntetűen az egyeztetést hiányolják. Kifogásolják, hogy az OÉT az idén még nem ülésezett, holott a kormány több, a munkavállalókat sújtó intézkedésről is határozott. Szerintük a kormány semmibe veszi a szakszervezeteket, leértékeli a szociális párbeszédet. Véleményük, hogy közösen kell tiltakozni, ha a kormány megszüntetné az érdekegyeztetés lehetőségét.

Országos Érdekegyeztető Tanács

Az Országos Érdekegyeztető Tanács a jelenlegi formájában 2002 óta működik, 2009-től önálló törvényi szabályozással, de már 1988-óta jelen volt különböző felhatalmazásokkal. Az OÉT az országos szakszervezeti, illetve munkáltatói szövetségek és a kormány közötti központi konzultációk országos érdekegyeztető fóruma. A testület megvitatja a munka világával összefüggő valamennyi kérdéskört, beleértve a gazdaságot, a foglalkoztatást és a jövedelmek alakulását befolyásoló, az adózással, járulékfizetéssel és költségvetéssel összefüggő témaköröket.

Az OÉT-nek jelenleg tíz bizottsága és három szakfóruma van. E fórumok legfontosabb feladata, hogy teret adjanak a szakmai konzultációra, véleménycserére, annak érdekében, hogy a plenáris üléseken már kiforrott álláspontok találkozhassanak.

Az OÉT-tagszervezetek 2001-től kapnak közvetlen állami támogatást, egyre növekvő mértékben: 2001-ben összesen 110 millió, 2002-ben 441 millió, 2003-ban 575 millió, 2004-ben 900 millió forint támogatásban részesültek; 2005-től az 1,22 milliárd forint 2010-re végül felemelkedett 1,748 milliárd forintra. A munkáltatói, illetve a munkaadói oldal egyenlő mértékben, fele-fele arányban osztozott a forráson, az oldalakon belül pedig saját megállapodásuk szerint. Idén a támogatási előirányzat 906 millió forintra csökkent.

A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács

Bár az érintettekkel nem egyeztettek, az előterjesztést nem láthatták, a sajtó azonban kézhez kapott egy anyagot arról, hogy miként is képzeli a kormány az érdekegyeztetés jövőjét. Ahogyan írják, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács konzultatív, véleményező és javaslattevő szerepkört kap. A többi között nyomon követ, elemez, megvitat, javaslatokat dolgoz ki, véleményt nyilvánít, részt vesz, konzultációt folytat, megtárgyal társadalmi-gazdasági kérdéseket.  A tanácsban jelen lesznek a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseletek, a gazdasági kamarák, a civil társadalom (nagycsaládosok, környezetvédők, oktatási, ifjúsági, sport, kulturális, egészségügyi, szociális, nyugdíjas, tudományos, történelmi egyházi szervezetek képviselői). Az új rendszerben a kormányzat szerepe a közvetítői szerep.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(20)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

20 Reader’s Comments

  1. Nekik csak a saját érdekeik számítanak, azt meg minek egyeztetnék bárkivel is.
    Gusztustalan.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  2. Minek ide Országos Érdekegyeztető Tanács. Az van amit én mondok, a többieknek ehhez csak igazodniuk kell. „Az állam én vagyok.” Aláírás: Orbán Viktor.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  3. Kövezik a “vesztőhelyhez” vezető útjukat. Így legalább nem bőségesen lesz ok az elítélésükre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  4. Javítás: Így legalább bőségesen lesz ok az elítélésükre. A nem szó stornó.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  5. A NAGY ÁPRILISI FÜLKEFORRADALOM kikiálltása után a fülkeforradalmárok első intézkedéseinek egyike a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat elfogadása volt, amelynek egyetlen világos és értelmes üzenete az volt, hogy aki akar csatlakozik hozzájuk, mert őket mindenre felhatalmazta a nép, s ezért azt csinálnak, amit akarnak. Az első OÉT ülésen Vezénylő tábornok közölte, hogy olyan népi felhatalmazással rendelkezik, ami nem teszi szükségessé az érdekegyeztetést, mert ő ezzel a felhatalmazássa a munkavállalók és a munkáltatók képviselője is egyben, plusz ő a kormány, amolyan szentháromság. Orbán úr ezzel a kijelentésével az istenek magasságába emelte önmagát, mert ahogy Jézus azt hangsúlyozza, hogy az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevébe kereszteljünk, Ő szt hangoztatja, hogy amojan fülkeforradalmi egyistenként önmaga testesíti meg a kormányt, a munkaadókat és a munkavállalókat.
    A Vezénylő tábornok gondolatmenete értelmében valóban semmi értelme a OÉT-nek, de az általa létrehozott új testületnek sem. Egyébként a magyar országgyűlésnek sem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  6. Aha! Ez az új szervezet tehát egy sima vitaklub lesz, ahol a nagycsaládos anyuka elmodhatja véleményét a kolletktív szerződések szerinte nem megfeleleő papírminőségéről, a katolikus pap pedig bibliai alapon fogja követelni, hogy minden munkakezdés előtt 5 perces imával kezdjenek az alkalmazottak! Az egész társaságot majd Parragh fogja “elnökölni” (pár jelképes fillérért), a kormány pedig beültet egy helyettes segéd-alállamtitkárt “közvetíteni”!
    Ez a testület azonban egy valamit NEM fog csinálni: érdekegyeztetni!
    “Ügyes”! :-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  7. Természetesen mindegyik Tanács élén fideszes báb fog javaslatot tenni, meg véleményezni,meg nyomon követni… Aztán majd a fidesz vezérkar a 2/3-ra hivatkozva eldönti, hogy mennyi az annyi…
    Csodálkozom Dávid Ferencen.. Kálmán Olgánál euforikus állapotban dicsérte Orbánt…Nem is oly rég. Most meg már nem tetszik az eljárás? Pedig már akkor látható volt mi a célja Orbánnak…
    Parragon meg nem csodálkozom. Feltétlen híve Orbánnak…
    Micsoda piszkos bagázs! Hogy számolnak ezek az emberek el a lelkiismeretükkel???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  8. a képlet egyszerű…..a pénz kell innen is……

    …”Az OÉT-tagszervezetek 2001-től kapnak közvetlen állami támogatást, egyre növekvő mértékben: 2001-ben összesen 110 millió, 2002-ben 441 millió, 2003-ban 575 millió, 2004-ben 900 millió forint támogatásban részesültek; 2005-től az 1,22 milliárd forint 2010-re végül felemelkedett 1,748 milliárd forintra. A munkáltatói, illetve a munkaadói oldal egyenlő mértékben, fele-fele arányban osztozott a forráson, az oldalakon belül pedig saját megállapodásuk szerint. Idén a támogatási előirányzat 906 millió forintra csökkent.”…

    ez van, mindenhonnan elvenni…lenyulni…stb…..

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  9. Nem kell itt egyeztetni semmit, senkivel. Majd írnak új meg újabb nemzeti leveleket. és a orbán eldönti, hogy kinek mi az érdeke. Lesz egy valamiféle tanács, aminek semmibe semmilyen beleszólási joga nem lesz, egy báb elnökkel, de a tutrit toovábbra is orbán mondja meg, mint eddig.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  10. A maffia nem tárgyal a szakszervezetekkel, hanem elfoglalja és működteti azokat. Ha valakinek ezekután nem világos, hogy itt már szép, demokratikus szavakkal nem lehet menni semmire, az orvosnak sürgősen mutassa meg magát, mert még szövődménye is lehet. Az egyéni fontoskodások ideje most járt le és ezt az MSZP és LMP vezetőinek nagyon sürgősen be kell látniuk. A baloldal és a Gyurcsány elleni utálat hány embert vitt ki az utcára? Nem igaz, hogy a saját érdekeik miatt nem harcolnak a polgárok, csak végre őszintén meg kell tudni szólítani őket és nem a pártérdekekkel kell szórakoztatni a nagyérdeműt. Valakinek meg kell tudni szervezni a pártok, szakszervezetek, civil mozgalmak közös fellépését. Minden érintettnek törekedni kell az összefogásra, mégha a másik büdös is neki. Ha ez nem történik meg, egyik sem moshatja majd le a felelősséget magáról a következmények miatt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  11. Az érdekeket meg kell tanulnunk érvényesíteni és
    az építkezést csak alulról lehet elkezdeni. Mindaddig, amíg ezt nem értjük, amíg nem teszünk érte, senki ne várja, hogy az ő érdekében komolyan bárki is lépni fog.
    Ezt nekünk, az embereknek kell, a különböző érdekek mentén megvalósítanunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  12. Az igazi az lesz, amikor a szakszervezeteket összevonják a GYOSZ-szal, majd e szervezetben kötelező képviseletet írnak elő a vallási felekezetek, a kisebbségek, a határon túli magyarok, stb. részére!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  13. Épül a rendszer Rákosi módra. Csakhogy most a legfőbb vezért Orbán Viktornak hívják. A Nekem mindent az zembereknek semmit világa. A főispánok, a Rokonok, az Úri muri világa. Nagyapám szokta viccesen mondani: Éljen a Haza, menjetek haza! Ez most már nem is tűnik olyan viccesnek!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  14. Minek az OÉT?
    Semmi értelme! Csak elvonja az “alkotó” (?) energiát az ország sarkából történő kiforgatásától!
    (Mert úgyis az lesz, amit mi akarunk! Osztjónapot!”
    :-(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  15. No de olvtársak.! Legyetek már egy kis belátással. Amikor Szeretett Vezérünknek csak 9 perce jut (átlagban) egy utasítás kiadására, csak nem fog órákat eltölteni mindenféle egyeztetésekkel? Különben is ő tudja legjobban a tutit, miért akarnak mindenféle nímandok mindenfélébe belekotyogni? Megmondta előre: a NEMERD rendszerét építi. Tehát mindenkinek KUSS! Tetszettek volna szavazni – vagy másképp szavazni! “Ahogyan szavaztál, úgy segítsen Isten” Bejött, hát nem?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  16. Ahol kontroll lenne, ahol egyeztetni kellene azt megszüntetik.Nemsokára beírják az Alkotmányba is.Helyébe felállítanak vazallusokat, vagy ahol ezt nem lehet, mint az OÉT, azt “civil” szervezetté alakítják át valamilyen látszatnak megfelelő álnévvel látják el és akkor lehet demonstrálni külföld felé a demokráciát. Mindenki tudja, hogy ekkora és ilyen összetételű szervezet működésképtelen. Ez tankönyvi adat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  17. Innentől ki fogja rágni a gittet? :roll: :roll:

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. Mostmár csak Orbán Viktort kéne megszüntetni, mert egyre nagyobb rákos daganattá válik a Nemzet testén!
    Nem tud valaki egy jó sebészt?! Patológus is szóba jöhet!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  19. gusztavnagy…..egy sugárkezelés Pakson?:D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  20. vica1.

    Jó ötlet! Csak az a gond vele, hogy utánna tartós sugárfertőzésnek lennénk itéve, mert a világon egy atom temető se fogadná be!
    Roppant veszélyes hulladék így is hát még ha radio aktív is lenne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Magyarország elveszett éve 2011. május 27. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos