Ronai and Ronai
AMERIKAI

Közbeszerzés nélkül lophatják szét az országot 2011. május 25. szerda 20:04 | AN Forrás: napi.hu

  • Hozzászólások(20)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Közbeszerzés nélkül lophatják szét az országot

Budapest – A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elkészítette az új közbeszerzési törvény tervezetét. A kormany.hu-n közzétett jogszabályt június elsejéig lehet véleményezni. Főbb részei november 15-én lépnének hatályba.

Az új jogszabály a meglévő törvény négyszáz paragrafusa helyett 239 paragrafusból áll, ám első ránézésre nem tűnik sokkal könnyebben áttekinthetőnek az előzőnél. A teljesen új törvény megalkotását – a Széll Kálmán tervre hivatkozva – az olcsóbb és takarékosabb állam megteremtésével és a korrupció visszaszorításával indokolja a jogalkotó. Az összefoglaló közlemény szerint az új jogszabály nagy hangsúlyt fektet a visszaélések és a korrupció visszaszorítására, a törvénytervezetet szemügyre véve azonban kiderül, hogy tovább bővül a közbszerzések alóli kivételek köre. A Fidesz megteremti annak lehetőségét, hogy a közbeszerzések mellőzésével lopja szét az országot.

Előnyben részesíthetők a kkv-k

Bővítik a hirdetmény közzététele nélküli – a nyilvánosságot nem biztosító – tárgyalásos eljárás alkalmazási lehetőségét minden olyan beszerzés vagy szolgáltatás esetében, amelynek a becsült értéke a 25 millió forintot nem éri el, illetve építési beruházás esetén a 150 millió forintot. Értékhatártól függetlenül is lehetőség van erre az eljárásra, ha a beszerzés kivételesen kedvező feltételei csak rövid ideig állnak fenn. A törvénytervezet szerint a jövőben a hirdetmény közzététele nélküli eljárásokról már nem kell értesíteni a Közbeszerzési Döntőbizottságot. Legalább három ajánlattevőt kell felhívni ajánlattételre, és “lehetőleg olyan gazdasági szereplőknek kell ajánlattételi felhívást küldeni, amelyek mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak (kkv) minősülnek”.

A nemzeti eljárásrendben továbbra is megmaradnak a kkv-knak fenntartott beszerzések – a szabállyal kapcsolatban a Transparency Internationalnak a Magyarország és az Alapítvány a Korszerű Közbeszerzésért címen köttétett állásfoglalása szerint azonban ez torzítja a piaci versenyt, és ügyeskedésre készteti az ajánlatkérőket és az ajánlattevőket egyaránt. Uniós források felhasználására kiírt eljárásoknál pedig szabálytalan lehet.

Aki akarja, maga alakíthatja a szabályokat

Az egyszerűsítés jegyében az ajánlatkérők eldönthetik minden uniós értékhatár alatti eljárás esetén, hogy a beszerzést az uniós eljárási szabályok szerint vagy a maguk által kialakított eljárási rend alapján bonyolítják-e le. Ez a könnyítés nem vonatkozik az építési beruházásokra, itt kötelező a közösségi eljárási szabályokat alkalmazni.

Ki lehet bújni a közbeszerzés alól „néhány esetben” – néhány példa

Mentesül a közbeszerzés alól az a szolgáltatási koncessziós szerződés, amely a koncessziós törvény, a személyszállításról vagy a vasúti közlekedésről szóló törvények hatálya alá tartozik. Nem kell közbeszerzési eljárást lebonyolítani akkor sem, ha az építési koncesszió az ajánlatkérő közszolgáltatói tevékenysége folytatásával függ össze. Mentesül a törvény alól az a szerződés is, amelyet a közbeszerzés hatálya alá tartozó ajánlatkérő (az állam, állami és önkormányzati szervezetek) és a tulajdonukban lévő szervezet köt, ahol az ajánlatkérő ellenőrzési jogokkal rendelkezik a szervezet felett, azzal a feltétellel, ha a szervezet árbevételének 90 százaléka az ajánlatkérővel kötött szerződésből származik.

Nem kell közbeszerzést kiírni a helyi önkormányzatoknak közoktatási feladatok ellátására, átadására a nem állami intézményfenntartók részére. Mentesülnek a közbeszerzés alól a biztonságot és a nemzetbiztonságot, a katonai, védelmi és rendvédelmet érintő beszerzések, hírközlési szolgáltatás nyújtása, illetve hírközlő hálózat igénybevételére vonatkozó beszerzések. Nem kell közbeszerzést kiírni az ingatlanvásárlásra, egyéb ingatlannal kapcsolatos jog megszerzésére, a banki, befektetési és biztosítási szolgáltatások beszerzésére, a műsorszám beszerzésére a médiaszolgáltatónak vagy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak, valamint a műsoridőre vonatkozó szerződésekre, a választottbírósági, közvetítői, békéltetési tevékenységre, a kutatási és fejlesztési szolgáltatásra. Nem kell közbeszerzést kiírni tankönyv vásárlására, gyermekotthoni gyermekek teljes ellátására, szállodai és éttermi szolgáltatásokra, szórakoztató, kulturális és sportszolgáltatásokra, külügyi segélyezés keretében humanitárius segítségnyújtás céljából, válságkezelés során történő beszerzésre.

Mentesülnek a közbeszerzés alól a hideg élelmiszerek és főzési alapanyagok, a friss, illetve feldolgozott zöldség és gyümölcs, a tej és tejtermék, a gabonafélék, a méz, a tojás, a kertészeti növények beszerzései. Mentesülnek a jogi szolgáltatások, a hivatalos közbeszerzési tanácsadói tevékenység igénybevétele, a katasztrófák elleni védekezés, a súlyos ipari vagy közlekedési baleset okozta kár, vízkár, illetve vízminőségi kár megelőzése, illetve helyreállítása.

A tömeges mentesülésekre vonatkozó szabályok a jogalkotók szerint a sokat és joggal ostorozott korrupció visszaszorításához vezethetnek. Mint a honlapon írják: „A korrupció sokba kerül az országnak és a lakosságnak, ezért minden eszközt meg kell ragadni annak felszámolására. Ezért egy új, visszaéléseket visszaszorító közbeszerzési törvény megoldás lehet ezekre a problémákra.”

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(20)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

20 Reader’s Comments

  1. Csáky szalmájaként lesz kezelve az ország. Ezt vártuk, és nem csalódtunk. Arra lennék kíváncsi, hogy az ellenzéki pártok miért nem cirkuszolnak? Miért nem vonulnak ki a parlamentből egyöntetűen? Hagy lássa a világ, hogy milyen átszervezést hajt végre Orbán, aki szerint ha valaki Magyarországon reformot említ, az politikai öngyilkosságot követ el!
    A szemétláda!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (21 szavazatból)
  2. Értem! Szóval nem kell közbeszerzést kiírni, mert az akkor csak növelné a korrupciót. De azokban az esetekben, amikor mégis szükséges közbeszerzést kiírni, akkor fideszes kkv-k részesülnek előnyben, mert így járnak legjobban a zemberek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  3. alegeroseb blibapasztor a világon

    megcsináltuk

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. Tibor, viccelsz? Tehát ha közzéteszik a pályázatot és arra boldog-boldogtalan egymás alá ajánlhat -az növelné a korrupciót? Míg ha a haveri kőrből hívok hármat, és kettőnek megmondom, hogy falból mennyit ajánljon, az csökkenti a korrupciót? Láttál te már eleven önkormányzati fütyit vagy építési vállalkozót?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  5. kekes,
    Ironizáltam. Az elmúlt 15 évben dolgoztam olyan cégeknél, akik részt vettek közbeszerzési pályázatokon, ismerem azt, amikor “csak ellenajánlatot kell adnunk”. Naná, hogy a közbeszerzési pályázatokkal lehetne leszorítani az árakat, de hát a takarékos kormányzat csak választási ígéret volt a fidesztől.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  6. Orbán András Lajos

    Kit érdekel a közbeszerzés, csak baj van vele, haverok, buli, suska, EZ A TETVES FITYISZ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  7. Szörnyü

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Bocs Tibor, gyanítottam, de jobb volt tisztázni. Egyébként EZ az irónia!:
    http://varanus.blog.hu/2011/05/23/hagyo_miklos_beajulna

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. Nesze hülye Magyar ! Az Ország meg Így épül tovább, mármint orbanisztán!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  10. Ugyanezt csinálta az OVis 98-ban is, nem értem miért csodálkoznánk most!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  11. Nincs új a Narancs Nap alatt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. Nos … ez a törvény tényleg hat a korrupció ellen …. hiszen, ha simán odaadhatják az üzleteket a haveroknak, akkor nem kell senkit megkenni … vagy max azt az egy embert, aki ezután dönteni fog … Tehát “olcsóbb” lesz a korrupció …. így kevesebbet kell költeni rá, tehát a mindenféle ilyesminek a kimutatására majd a jövőben össze állítandó statisztikák mindenhol alacsonyabb összegeket fognak mutatni … ezt pedig majd szépen meg lehet magyarázni azzal, hogy ilyen eredményes volt a korrupció elleni harc …….

    :-( Undor ….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  13. A közbeszerzési eljárás ezidáig is kínált jogos kibúvókat. A 17 milliós váltóhatárt ( nyílt, avagy meghívásos eljárás között) úgy oldották me, hogy megbobtották részegységekre és máris meghívásossá válhatott. Oda meg azt hívtak akit akartak. Ezek szerint megteremtődik annak az állapota, miszerint ami következik az semmiképp sem ütközik törvénybe. A felsorolt területek még többségében állami érdekeltségek és tulajdonok. Így kell ezt csinálni. A te törvényed ( végkielégítésekre vonatkozó ) utólagosan is támadható, de a mi törvényünk az NEM. ” mindíg az az igazságos( törvényes), ami az erősebbnek hasznos “. új megfogalmazások jönnek. Ha TE csinálod akkor korrupció, ha ÉN akkor nem. A fiatalokként indult, de mára megöregedett csapat az utolsó esélyt nem hagyja ki. Minden lépésüket törvényessé teszik. Az immár 20 éve fennálló JOGÁSZ államunk pedig asszisztál. A mi verejtékkel felépített országunk pénzén ingyen kitanult csemeték azzal hálálják meg, hogy mindent elkommunizálnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  14. Hasonló volt a helyzet 1998 és 2002 között is. Bár vágyaik szerint örök hatalmat építenek, de azért biztosra akarnak menni, ezért gyorsan kell gazdagodni. A közbeszerzés meg őrült lassú és időigényes dolog, meg persze egyébként is manipulált.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. Valahogy be kell hozni a szoci újgazdagokat.
    Nyolc évig ők, most ők.
    Amúgy működik a munkamegosztás.
    Én adózom, ők meg lenyúlják.
    Tiszta sor, nem újdonság ez hazánkban.
    :evil:

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
  16. Törvényesített törvénytelenség.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. Nem lesz itt semmiféle javulás. Eddig is csak EGY embert kellett megkenni – de a sok nyeretlen kétéves miatt, akik tényleg azt hitték, hogy a pályázaton eséllyel indulhatnak, sajnos korlátozottak voltak a lehetőségek. Kénytelenek voltak a valóságtól nem túlságosan elrugaszkodó árajánlatot adni. No de ezután?
    Ha a MÁV felújításánál röptében emelhetik 15 %-al a vállalási ár határát?
    Ha ők választhatják ki a 3 “meghívottat”? Majd ettől nő a verseny és csökkennek az árak?
    Amit megtakarítanak: a közbeszerzési eljárás költségei. Viszont az eddig is számlás kiadás volt, nem érintette a csúszós területeket. Emiatt majd a nagyobb irodák bevételei – tehát az adóbevétel fog csökkenni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  18. Állati macerás ám úgy kiírni pályázatokat, hogy az az egy legyen alkalmas, akinek nyernie “kell”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. Ez a narancs már régen megromlott.1998-ban kezdte most csak folytatja az akkori tendenciát.Az a nagy kérdés de meddig??
    Pályázat még meg sincs írva de már tudom ki nyeri.Ez nagyon fineszes.Minden így zajlik kis hazánkban ameddig eltűrjük!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  20. Amit ma ellophatsz,ne halaszd holnapra…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Kubikosok építik Orbán erős nemzetét 2011. július 24. vasárnap

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos