Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kongresszus és pártszavazás előtt az MSZP 2011. május 29. vasárnap 1:02 | AN Forrás: hirszerzo.hu

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kongresszus és pártszavazás előtt az MSZP

Budapest – Jövője szempontjából meghatározó egy hónap előtt áll az MSZP: június 18-án Mesterházy Attila pártelnök kezdeményezésére kongresszust, azután június 22. és 28. között Gyurcsány Ferenc kérdéseiről pártszavazást tartanak a szocialisták.

Mesterházy Attila a választmány szombati ülésén jelentette be: az MSZP kongresszusának összehívását kezdeményezi június 18-ára, amit az elnökség is támogatott. A pártelnök azt mondta: az MSZP belügyeiről és jövőjéről szóló vitákat korrekt és átlátható módon kell lezárni, ezért javasolja a kongresszus összehívását, ahol “a többség eldöntheti, hogy milyen pártot akar”. Ugyanis hosszú ideje vita folyik a párt átalakításának mikéntjéről: Gyurcsány Ferenc és köre konzervatívok és liberálisok előtt is nyitott gyűjtőpárttá alakítaná az MSZP-t, míg a pártvezetés szerint együtt kell működni más demokratikus erőkkel, de a szocialista párt nem lehet azok olvasztótégelye.

“Ha tisztességes, nyílt vitában a többség eldönti, hogy milyen pártot szeretne, azt mindenkinek tudomásul kell vennie, ezután az MSZP önmaga helyett az ország dolgaira összpontosíthat, amiben ma még a belső viták akadályozzák” – hangoztatta Mesterházy Attila. A választmány szombati döntése alapján csak ezután, június 22-e és 28-a között tartják meg a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platform által javasolt pártszavazást.

Simon Gábor választmányi elnök a testület ülése után újságíróknak azt mondta: a pártszavazás előtt frissítik az MSZP országos és helyi tagnyilvántartását. A pártszavazás érvényessége, illetve eredményessége szempontjából fontos tudni, hogy ténylegesen hány tagja van a pártnak.  Érvényes, ha a párttagok több mint a fele részt vesz, eredményes, ha a szavazók több mint a fele azonosan voksol. Illetve akkor is érvényes, ha a párttagok több mint negyede azonosan szavazott. Gyurcsányék sürgetik, hogy még a pártszavazás előtt szülessen hiteles tagnyilvántartás.

A volt kormányfő szombaton nagy sikernek értékelte a pártszavazás kiírását – amiről a választmány kétharmados többséggel döntött -, s úgy vélte, így kiderülhet, hány aktív, a párt dolgait véleményező tagja van az MSZP-nek, és mekkora részük áll a változás pártján. Hozzátette: azért fognak küzdeni, hogy ne tudják “távol tartani” a párttagokat a szavazástól, s azt szeretné, ha a pártvezetők is részvételre biztatnának. Gyurcsány a választmányi ülés után azonban azt mondta, nyilatkoztak már a pártvezetők közül többen, hogy ők nem fognak elmenni szavazni.

Gyurcsány Ferenc és Schiffer János. Fotó: MTI

Gyurcsány nem tulajdonít nagy jelentőséget annak, hogy a pártszavazást a kongresszus után tartják meg, mivel azokban a kérdéskörökben, amelyekről a pártszavazás szól, a kongresszus nem fog döntést hozni.

“Ha engem a kongresszus felszólítana, hogy menjek el a pártból, akkor azt hiszem, elmennék, de miért tenne ilyet a kongresszus, nem ellensége önmagának”, mondta Gyurcsány Ferenc, aki szerint a magyar baloldal jelentős része számára az, amit képvisel, az fontos érték és “az értéktől nem megszabadulni kell, hanem gyarapítani kell”.

“A jobboldalon van egy erős hegemón párt, és három év múlva valószínűleg lesz egy egyfordulós választás, amit relatív többséggel meg lehet nyerni” (a relatív többségi, ahol egy mandátumért száll versenybe több jelölt és az győz, aki a legtöbb szavazatot kapja, „a győztes mindent visz alapon”). „Tehát akkor járunk el jól, ha a jobboldal ellenzékét minél inkább képesek vagyunk együtt közösen elindítani a jobboldallal szemben” – mondta Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: az MSZP-t egyben akarja tartani, sőt nagyobbá akarja tenni. A volt pártelnök szerint “bántóan szimpla” gondolat, hogy ami most zajlik, az egy Gyurcsány-Mesterházy vagy Gyurcsány-Puch vita. “Nem kívánok az MSZP elnöke lenni, nincsenek személyes hatalmi ambícióim az MSZP-ben. Személyekről értelmetlen beszélni ebben a fázisban, nincs választási helyzet az MSZP-ben” – mondta.

A Gyurcsány-platform április végén kezdeményezett pártszavazását több vezető szocialista politikus is bírálta. Mesterházy Attila pártelnök szerint fontos, hogy az MSZP visszaszerezze hitelességét, de a szocialista párt nem foglalkozhat elsősorban önmagával. Balogh András elnökhelyettes úgy értékelte: Gyurcsány akciója – amely mögé a sajátján kívül egyetlen platform sem sorakozott föl – káros a baloldalnak. Szanyi Tibor elnökségi tag arról beszélt, nem rendítené meg az MSZP-t Gyurcsány távozása, Puch László pártigazgató pedig lényegében fel is szólította erre az fn.hu-nak adott interjújában.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

,

Címkék:, , , , , , , ,

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

22 Reader’s Comments

  1. Érdeklődéssel várom Gyurcsány szélmalomharcának a következő állomását, és Mesterházy lavírozásának eredményét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  2. Igen vannak dilemmák, a jövőt illetően ! Gyurcsány karizmatikus személyiség. Képes összafogni a szétszéledő tábort, esetleg győzelemrevinni a 2014-es választási produkciót. A konzervatívok ( volt MDF )és Liberalisok ( volt SZDSZ ) bevonása sokak számára félelmet gerjeszt. A két, a politikai palettáról eltünt párt volt vezetői keresik a helyüket. Nem akarnak véglegesen eltávozni a húsosfazéktól. Lehetőséget látnak a visszatérésre és könnyen megeshet, hogy apránként kigolyózzák az eddigi vezetőket,idővel átveszik a hatalmat és lenyúlják az egész MSZP-t. Ez nem történhet meg . Erről is kéne Gyurcsánynak nyilatkoznia és garanciát vállalnia !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (8 szavazatból)
  3. Igen!

    Ideje szakítani a 3T-vel:

    Tökölődés-Tehetetlenkedés-Töketlenség.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (11 szavazatból)
  4. Nem véletlen a nagy sietség, az időzítés. Gyanítom, ebben a színfalak mögött a kökobaki puchlászló féle szürke eminenciás elvtársak keze is vastagon benne van.
    Egy országos pártkongresszus komoly előkészítést igényel. Komoly logisztikai háttere van. Helységeket kell bérelni, elvileg 38.000 tagot kell értesíteni, a véleményüket kikérni, hogy a küldöttek mit képviseljenek, stb. A kongresszus előtt, hogy annak a határozatai támadhatatlanok legyenek, sem ártana tisztázni, kik és hányan valós tagok és kik a vatta tagok?
    Kongresszust természetesen lehetne tartani a pártszavazás után is, de nem, nagy sietséggel a pártszavazás előtt kell lezavarni.
    Mesterházy részéről ez túlbuzgósági sztrájknak is nevezett módszer, vagy a “ha nem tudod megakadályozni, legyőzni, akkor állj az élére!” elv alkalmazása. Igyekszik kifogni a szelet GyF vitorlájából.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  5. HALLASD A HANGOD!
    De miért csak Gyurcsánnyal szemben? Miért?
    OV ellenében halkabbak mint a lassan kieresztett galambfing. ( öszödiesen )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  6. Jó szar nyarunk lesz! Most egy hónapig minden tele lesz az mszp-vel és GY.F.-el. Ezt persze a fidesz nem hagyhatja szó nélkül, az őáltala uralt totális médiáiban ne az ellenségről beszéljenek állandóan. Ki is fog találni néhány bicskanyitogató dolgot. Ki fog figyelni már a szegény rendvédelmisekre, tűzoltókra, szakszervezetekre? Úgy is mondhatnám, túlkínálat lesz a piacon és erre rácsellóznak páran. Ja, és még nyaralni is menne a nagyérdemű. Menne? Én idén is a Járda- szigetekre megyek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  7. Baloldali győzelem, csak baloldali összefogással ( az az, az akár utópista kommunista iránytól az akár csak mérsékelt szocialista vonalon át a burzsoáziával is lepaktálni kész szociáldemokráciával együtt ) jöhet létre. Enélkül az összefogás nélkül gyenge győzelem létre jöhet ugyan, de erős társadalmi béke nemvalószínű. Amíg az egyetlen baloldali párt nem vet számot azzal a ténnyel, hogy a rendszerváltás maga volt a csőd, amíg a baloldal nem számol le a minden áron szociáldemokrácia elvével, addig amíg a mai szocialista párt menekül a valódi szocialista, munkás érdekképviselet felvállalása elől, addig amíg a szocialista párt nem vállalja fel a nagytőkével szembeni nyílt konfrontációt, addig Magyarországon a baloldal nem fogja tudni ellensúlyozni a demagóg, populista és egyre fasizálódó a nemzeti szocializmus útjára lépő jobb és szélső jobb oldali erőket. Ma Magyarországon kizárólag egyetlen társadalmi réteg, a magyar nagytőke rétege élvez (törvényi) védelmet, a társadalom pedig 90 %-ban nem ebből a rétegből áll össze, tehát az érdekek védelmét is ennek megfelelően kell átstruktúrálni. Azonban ebben a mai (baloldali) politikai küzdelemben is az az iszonyat, hogy a baloldali hatalmi elit sem rendelkezik konkrét, megfogható, értelmezhető gazdaságpolitikai tervekkel, elképzelésekkel. Mindezek felett azt gondolom (bár néha az az érzésem ezzel a gondolattal, helyzet értékeléssel teljesen egyedül vagyok), hogy a kialakult Magyar politikai valóságban egyetlen demokratikus pártnak sem lehet valódi érdeke demokratikus választásokat, demokratikus módon megnyernie. Miért is? Mert mára a Magyar közigazgatás olyan állapotba került, hogy egy akár hány százalékos (utópisztikus 95% – os) nyerés esetén sem tudja a a választást demokratikusan megnyerő párt a hatalmat demokratikus eszközökkel gyakorolni, az az egy ilyen módon győző erő, a hatalom, a céljainak, a felhatalmazásának megfelelő célok teljesítése érdekében, vagy rögtön a törvénytelen eszközökhöz nyúlni, vagy béna kormányzásra alkalmatlan (bár törvényes) erővé válik. Azaz , hogy (véleményem szerint) mára már demokratikus úton nem állíthatók helyre a demokratikus intézmény rendszerek, a demokrácia biztosítékaként szükséges fékek és ellenfékek rendszere. Ezt hozta nekünk a Nemzeti együttműködés rendszere, vagy forradalom, vagy halál ez a kérdés válasszatok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  8. A mai szocialista párt nagy gyengesége az, hogy állandóan harcban áll a Kádári örökséggel, nem meri felvállalni, a tényt, hogy képviselői a valamikori reform kommunisták a hatalomból való részesedés reményében a világon egyedül álló módon, önként és dalolva, azaz politikai eredmények nélkül adták át a hatalmat. Ezek azok a reform kommunisták azok, akik maguk is közvetlen haszonélvezőjévé váltak az állam leépítésének, az állami termelőeszközök megsemmisítésének, felszámolásának. Külön pechük (és azt a hiszem a mai konfliktusok valódi oka is), hogy az új feltörekvő elit új nemesség kialakításában gondolkodik, és a gentleman aagrement elveit sem tisztelve totális, azonnali győzelemre, (ha úgy tetszik nemesi) előjogokkal bebiztosított egyeduralomra tör. A baj nagyobb mint gondolnátok. A veszély nem abban áll, hogy a szocialista párt elpusztul, hanem abban hogy a Magyarság nagyobbik többsége 300 évvel ezelőtti állapotába a jobbágy sorba zuhan vissza.TÉVEDNÉK?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  9. Olvassátok Gréczy Zsolt blogját.Ő hitelesen tájékoztat.A tájékoztatás nem részletes, de átfogó és stratégiailag összegző.A részletekről mi úgyis csak találgatunk sajtóhírekből, azok meg nem sokat érnek, csak annyit hogy egyes emberek nyilatkozataiból kihámozhatjuk, hogy hol áll, Gyurcsány mellett vagy ellen. Azt pedig tudjuk, pl. Bartus László írásaiból, az elmúlt 8 év kormányzásából, az őszödi beszédből,hogy e mögött, Gyurcsány ellen vagy mellett, mi áll.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  10. Na tessék, a csontvázak itt ijesztgetnek. Bár az álca gyenge.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. Azt mondják, bár együtt kívánnak működni a demokratikus erőkkel, de nem lehetnek g y ü j t ő párt. Azért, mégis árulja már el valaki, hogy milyen elvek mentén, milyen klasszikus filozófiára kívánnak alapozni, vagyis miben különbvöztetik meg magukat a többi baloldali erőtől és mi a közös a maguk és az ok nézeteiben.
    Én úgy veszem észre, hogy Gyurcsány egy liberális szociáldemokráciát akar, míg ezzel szemben az MSZP a munkáspárti elvek felé hajladozna, de csak elvekben, ám nem a gyakorlatban, mert nehéz a szabad vállalkozás (istenments kimondani: a kizsákmányolás) és a munkás szolidaritás érdek ellentéteit egy pályára állítani. Vagyis nem lehet egyszerre szüznek is maradni, s közben gyereket is csinálni…
    sk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  12. Helyesbítés:
    az ok = azok
    sk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. “ezután az MSZP önmaga helyett az ország dolgaira összpontosíthat, ” hát, 20 év után tényleg ideje lenne, de most már minek? Szakadjon, ami szakadni akar, mást úgyse érdemel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Marx Károlynak:
    Érdekesek a fejtegetéseid.
    A „reform kommunista” fogalom – tudom, nem Te találtad ki – is érdekes. Olyan, mint a FÁBÓL VASKARIKA.
    Ugyanis: valaki vagy kommunista, és akkor radikális, lázadó; vagy reformista, és így akár szociáldemokrata is lehet.
    Szerintem inkább arról van szó, hogy a rendszerváltás környékén a baloldali vezetőink, mellőzték a személyes múltjukkal, a baloldali párt múltjával való szembenézést. A múltból a vállalhatatlan elvetését, és a vállalható megtartását, érte való kiállást, megbecsülését. Ahogy mondani szokás: „kiöntötték a fürdővízzel a gyereket is”.
    Abban a tévhitben voltak, ha megtagadják egyéni, és pártjuk múltját, ha cégért váltanak, akkor egyből, mindenki számára elfogadható „nyugat-európai cociáldemograta párt”-taggá, párttá válnak.
    Az elmúlt 22 év bizonyította, mekkora tévedésben voltak ezek a baloldali vezetők.
    A jobboldal – különösen a feltörekvő új nemzedék – számára továbbra is megmaradtak kommunistának, posztkommunistának, utódpártiaknak. És mivel ezek a fogalmak társadalmunkban szitokszóként használatosak, vígan szörfőznek a baloldal ellen, ezeken a hullámokon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  15. Kedves Balogh Lajos, a számból vetted ki e szavakat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  16. e-Vitának:
    Köszönöm!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  17. Az elmúlt 22 év alatt az MSZP bebizonyította, hogy egyáltalán nem baloldali párt. Csak egy csökevény. A jelenlegi vezetőikkel együtt nyugodtan összeállhatnának a fidesszel. Egy páran már úgyis ODAÁT vannak. Hát akkor rajta, menjenek ők, de a tagság egyáltalán nem áll mellettük. És mint tudjuk, egy párt nem a vezetésből, hanem a tagokból áll. Az állítólagos 32 ezer körüli tagból, a negyede sem mozdítható meg, mert ezért a jelenlegi vezetésért egy lépést sem tesznek, mert látják mi folyik.Harc a titulusokért, jobb a mézesbödönt belülről nyalogatni, a többiek pedig csak nézik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  18. spongya! A baj az, hogy az a ~32ezres tagság másért se mozdul meg. Ha ennyire nem felel meg nekik ez a vezetés, akkor vajh, miért nem cselekszenek, hogy ne így legyen? Nem a vezérkarukért, hanem az országért, a demokráciáért, önmagukért kellene mozdulniuk. Ha erre maguktól nem képesek, csak várnak, csak várnak újabb vezetőkre, akik majd “megmozdítják” őket, hát az ilyen tagság csak pont olyan, mint a vezetősége.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. Balogh szerint:
    “Ugyanis: valaki vagy kommunista, és akkor radikális, lázadó; vagy reformista,”

    Értem. Szóval a B-közép is kommunista. Radikális és lázadó.
    Az MSZP-nek nincs mondanivalója. Mert ennyire nem kellene titikolni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  20. Egy pártnak el kell tudni döntenie, hogy RÉTEGIGÉNYEKET ELÉGÍT KI, a “munkásosztályt” képviseli – azaz megharcol, (mint a Zöld Baloldal, vagy Thürmerék) a parlamenti bejutási küszöbért (IS) VAGY KORMÁNYZÓKÉPES ERŐKÉNT akar mutatkozni – mely esetben a bérből is fizetésből élők érdekeire ugyan fokozottan figyelemmel lehet, de azok érdekvédelmét a SZAKSZERVEZETEKRE kell hagyni.
    Tehát az Mszp-nek a kongresszuson valóban választani kell a lehetséges utak között. Ha kormányzóképesek akarnak lenni – akkor nem képviselhetik az ORSZÁG viszonylag szűk rétegét (a munkásosztályt), hanem a kapitalizmus játékszabályait elfogadva, ahhoz alkalmazkodva az EGÉSZ ország érdekében kell cselekedni – aminek jobban megfelel a szociáldemokrácia elmélete, mint a “létező szocializmus” amúgy gazdaságilag összeomlott gyakorlata.
    Tehát lehet nosztalgiázni és balra fordulni .- de ott a kispárti lét, a vegetálás vár – és még azért is meg kell küzdeni a szakszervezetekkel.
    Viszont a vezetőségnek nagyon megfelel, mert ha megugorják a parlamenti küszöböt, annak a pár embernek biztos az egzisztencia. Igaz, hogy törpepártként még csak nem is nagyon szólhatnak bele a “munkásosztályt” érintő törvényekbe, de sebaj! A román mondás szerint: “A munka bajjal jár – és a bajt kerülni kell!”
    Tehát lehet e-vita, hogy egyetértesz Balogh Lajos olvtárssal – de én – és még nagyon sokan mások, akik egy középre nyitott pártot akarnak (és nem ragaszkodnak az Mszp elnevezéshez) egészen mást akarnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  21. Nagyon egészséges, salátába való zöldség van azért a hozzászólásokban.
    Bírom, mikor valaki, mielőtt valamit mondana, kijelenti baloldali érzelmű.
    Utána mond, ír valami egetverő baromságot.
    Itt is munkásosztály, kapitalista,szakszervezet.
    Nos. aki ilyen érvekkel operál, az nem itt él, nem dolgozik csak politizál.
    Prózaibb dolgokra kellene választ adni.
    Mit gondolnak pl. a tulajdonról?
    Az állam és polgárai viszonyáról.
    A korábban említett fogalmak, avíttak. életszerűtlenek. a szemétre valók.
    Használóikkal együtt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  22. “A pártelnök azt mondta: az MSZP belügyeiről és jövőjéről szóló vitákat korrekt és átlátható módon kell lezárni, ezért javasolja a kongresszus összehívását, ahol “a többség eldöntheti, hogy milyen pártot akar”.”

    Tehát a június közepi kongresszuson az előzetes terv alapján megvezetett és megdolgozott tagság majd eldöntheti, hogy válaszoljanak-e, és ha igen, akkor mit, Gyurcsányék DK-s kérdéseire – egy héttel később.

    Fából vaskarika lesz az eredmény, mert a pártvezetés által pont úgy lett kitalálva, hogy ne változzon semmi. És még nem is röstellik!
    A kongresszuson majd megtapsolják a pártvezetők javaslatait, és hazamehetnek. Szavazni már nem akarnak utána.
    Akinek még volt némi illúziója az MSZP és jelenlegi vezetése életképességét illetően, letehet róla.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Kósa Lajos szerint Tétényi Éva egy zavaros hölgy 2011. május 31. kedd | AN, Hírszerző

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos