Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kósa Lajos szerint Tétényi Éva egy zavaros hölgy 2011. május 31. kedd 15:42 | AN, Hírszerző

  • Hozzászólások(53)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kósa Lajos szerint Tétényi Éva egy zavaros hölgy

Budapest – A kormány azért van, hogy kormányozzon, ne részérdekeknek megfelelve “vigye csődbe az országot” – mondta a Hírszerzőnek adott interjúban Kósa Lajos. A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint sosem éltek vissza a demokrácia játékszabályaival, Tétényi Éva pedig egy “zavaros hölgy”.

Egy év telt el a Fidesz hatalomra kerülése óta. A Hírszerző az elmúlt évről kérdezgette Kósa Lajost, Debrecen polgármesterét, a Fidesz ügyvezető alelnökét;  ebből az interjúból szemezgetünk „gyöngyszemeket”, amelyek képet adnak a Fidesz politikusáról.

Kósa Lajos szerint az egy évvel korábbi kijelentései az államcsőd-közeli helyzetről teljesen megalapozottak voltak. „Egész pontosan azt mondtam, hogy Magyarországon óriási erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy elkerüljük a csődöt. Igaznak bizonyult a mondás.” Bajnaiék „a költségvetésbe több százmilliárdos hiányt, és egy ötszázmilliárdos lyukat is ’beterveztek’, jó példa a tűzoltók túlórapótlékának esete. Tudatosan így tervezték meg a költségvetést.” Kósa szerint nagyon nehéz helyzetben volt az ország „és csak rendkívüli intézkedésekkel - lásd válságadók - lehetett tartani a költségvetés eredeti hiányát.”

Kósa Lajos szerint rosszul érzik a pedagógusoktól kezdve a rendvédelmiseken át, a vegyészekig, az orvosokig az egyeztetés hiányát, mert ez „nem így van. Nincs olyan alapos egyeztetés, ami után valaki ne mondaná azt, hogy kimaradt belőle.” Míg korábban a Fidesz a népszavazásokat preferálta, ma már Kósa úgy véli, hogy „egy képviseleti demokráciában a képviselők útján történnek a döntések. Ez a kormány a döntések többségét úgy hozta meg, hogy előtte konzultált, az alkotmányról például, amit nyolc hónapig készítettünk elő…”

A kérdés Kósa szerint, hogy „kormányozzunk a tágan vett közösség, azaz az ország érdekei szerint, vagy minden egyes döntést úgy hozzunk meg, hogy az adott ágazat szűken vett érdekeit képviselő csoportokkal egyezzünk ki? Az utóbbi volt a szocialista kormányzás„ miközben a Gyurcsány-kormány „államcsődbe kergette az országot”. Kósa szerint  a rendvédelmisek nyugdíjazásával kapcsolatos kormányzati döntéssel  a választók többségének akarata teljesült. A választók ugyanis méltánytalannak tartják, hogy életerős, egészséges emberek 45 éves korban magasabb ellátással vonuljanak nyugdíjba, mint a fizetésük.

Ma azért van annyi pártoktól elforduló ember – véli Kósa – , mert „ezt az országot ’elprivatizálták’, érdekeit semmibe vették, gazdaságát tönkretették, költségvetését csődbe vitték, morálisan szétzüllesztették. Egy év alatt nehéz úgy kormányozni, hogy mindenki azt mondja: csak így tovább.”

Kósa Lajos szerint „a munkajövedelemből élők többsége közvetlenül jól járt az új adórendszerrel.” Aki meg nem járt jól, annak „az új adórendszer lehetséges gazdasági hatásai hoznak olyan helyzetet, amiben mindenki jobban jár”.

Az Esztergomban történtek miatt nem csak a Fidesz okolható – véli Kósa Lajos.  Tétényi Éva, azzal, hogy az MDF-fel, LMP-vel, MSZP-vel és a Jobbikkal fogott össze „a hölgy politikai értelemben olyan zavaros, amilyen csak lehet, híján van minden elvszerűségnek”. „Ráadásul szándékosan csődbe vitte a városát.” mert hogy  „volt pénz a város bankszámláján, nem fizetett. Ráadásul nem hajlandó a közgyűlésre járni, nem végzi a munkáját.” A Fidesz összefogását a Jobbikkal Szegeden Kósa természetesnek tartja, ugyanis ott, mint mondja „nem lép szövetségre” a két párt.

A készülő választójogi törvény kapcsán Kósa nem zárja ki a teljes listás rendszer bevezetésének lehetőségét, de mint, mondja, ő a vegyes rendszer híve.

Fidesz-KDNP viszonyról Kósa Lajos véleménye, hogy a vita a két párt között mindig konkrét kérdésekről szól. A Pokorni-Hoffmann vita is az oktatásról, mert „az oktatás azon kérdések közé tartozik, ami mindenkit érint, közvetve vagy közvetlenül, és mindenkinek van is véleménye róla.” Különben is jó ez a helyzet, mert mint fogalmaz, „ha elnézünk valamit, valaki szóljon, hogy ami ott szembe jön, az a fal…” A közoktatás államosí arányairól „lehet vitatkozni, hogy mit adjunk át és milyen célt akarunk elérni.”  és teljesen „normális, ha az állam valamilyen ellenőrzést szeretne: hogy ezt tanfelügyelőkkel, vagy fenntartóként, arról még vita van.”

Tállai András „fejét senki nem ordította le” az önkormányzati törvényről tartott egyeztetésen, ott értékvita folyt , mert annak „ aki azt várja el az államtól, hogy segítsen rajta, az más állásponton van, mint aki azt mondja, az állam a minimális feltételek biztosítása mellett hagyja békén az embereket.” – véli Kósa.

Kósa Lajos szerint az is teljesen normális, hogy szándékosan terjesztenek elő egy csomó fontos kérdésben egyéni indítványokat azért, hogy – Balsai István kifejezésével élve -  megkerüljék a kormányra háruló egyeztetési kötelezettséget.  „Ez normális dolog, egy sor ügynek nem is szabad, hogy a kormány legyen az előterjesztője a parlamentben: ilyen a választójogi törvény, a számvevőszéki törvény, a médiatörvény, sőt maga az alkotmány is.”

Szerinte a képviselőknek azt a jogát, hogy önálló indítványt terjesszenek be semmilyen szabály nem korlátozza és antidemokratikus lenne megfosztani a képviselőket ettől a joguktól. „Ha mégis a Fidesz elvenné ezt a jogot a demokráciára hivatkozva, jól tenné-e? Nem. Lenne-e gigatüntetés emiatt azok részéről, akik most kifogásolják az egyéni indítványokat? Lenne. Fellármázná-e Európát az MSZP? Sőt! Lenne itt újra minden, zizi-bambi-körhinta, Kis Péter éhségsztrájk, Gyurcsány Ferenc égő fáklya, Cohn-Bendit vizit (óvodába nem), Strauss-Kahn látogatás…nem, ő most nem jönne. Szóval, miről is beszélünk?” – kérdezi Kósa.

Kósa szerint azzal sem kerülik meg a parlamenti játékszabályokat, hogy nekimennek az Alkotmánybíróságnak az első kedvezőtlen döntés után. „Csak alkotmányosan kell csinálni, törvényesen! Van-e olyan szervezet Magyarországon, amelyiket a parlament nem tud korlátozni? Nincs. Parlamenti demokrácia vagyunk. Parlamenti. Vagyis a parlamentnek jogában áll döntést hozni mindenről, ha betartja az eljárási szabályokat, és ez nem antidemokratikus.” Szerinte ad absurdum az ellenzék jogköreit is korlátozni lehetne, a demokráciát is fel lehetne számolni demokratikus eszközökkel, de ők ilyen természetesen nem tesznek. „Tetszik-e vagy sem, a demokráciát mégis az emberek demokráciába vetett hite tartja fenn. És ez a hit nem rendült meg, pedig a Gyurcsány-kormány elég sokat tett érte.”

Kósa szerint a konszolidáció még arrébb van, a forradalmi törvénykezés eltart még egy darabig, mert az országot újjá kell építeni. Egyébként meg „Demokrácia van, szólásszabadság, az emberi méltóságot tiszteljük, a törvény előtt egyenlőek vagyunk.„

Úgy látszik, szerinte minden rendben van.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 2.1/5 (7 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -15 ( 21 szavazatból)
Kósa Lajos szerint Tétényi Éva egy zavaros hölgy, 2.1 out of 5 based on 7 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(53)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

53 Reader’s Comments

  1. Ez a debreceni Sándor Móric olyan ostoba, hogy nem is érdemes szót vesztegetni rá. Az alcsúti Garibaldi szabadságharcában ő vezeti a lovasságot? Jajaj nekünk! Eddig hány szabadságharcot is nyertünk meg? Csak emlékeztetőül a teljesség igénye nélkül: Muhi,Dózsa,Mohács,Bocskai,Rákóczi,Világos,Trianon,Don-kanyar,56, szép kilátások.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. április 29. kedd | AN

Ismét kétharmada lett a Fidesznek 2014. április 12. szombat

A határon túlról a Fideszre szavaztak 2014. április 11. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos