Ronai and Ronai
AMERIKAI

A megszerzett nyugdíjból is elvehet a kormány 2011. május 13. péntek 15:24 Forrás: Napi Gazdaság

  • Hozzászólások(59)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A megszerzett nyugdíjból is elvehet a kormány

Budapest – A nemzeti együttműködés kormánya ezúttal újabb nagyszabású mutatványra, a már megszerzett nyugdíjak megvédésre készül. (Magyarra fordítva: ezekből is elvesz.) A Fidesz által pénteken beterjesztett alkotmánymódosítási javaslat szerint ugyanis a már megszerzett “korai” nyugdíjakat törvénnyel csökkenthetik, vagy szociális segéllyé alakíthatnák.

A Fidesz többségű parlament által elfogadott új alaptörvény jövő januárban léphet életbe, ám Lázár János és Balsai István fideszes politikusok láthatóan nem tudnak várni: két jelentős ponton módosítanák a jelenleg hatályos Alkotmányt. A két fideszes politikus arra tesz javaslatot, hogy a jelenleg hatályos Alkotmány mondja ki, hogy “Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető.”

A javaslat szerint az Alkotmány 70/E paragrafusa a következő új bekezdéssel egészülne ki:

“Az ellátáshoz való jog a nyugellátás tekintetében az általános öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, a nyugellátás törvényi feltételeinek megfelelő személyre terjed ki. Törvény az e korhatárt be nem töltött személynek is nyugellátást állapíthat meg. Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető.”

A javaslat célja – legalábbis az indoklás szerint -, hogy a jövendő generációk érdekeire és várható terheire tekintettel rögzítse, hogy a szociális biztonság keretei között nyugdíj jogcímen járó ellátásra főszabályként azok jogosultak, akik – a törvényhozó által a mindenkori demográfiai viszonyokra és a várható életkorra tekintettel kialakított – öregségi nyugdíjkorhatárt elérték .

A javaslat – a benyújtók állítása szerint – lehetővé teszi ugyanakkor, hogy törvény a nyugdíjjogosultságot (átmeneti vagy tartós jelleggel) kiterjessze pl. a nők fokozottabb védelme érdekében. A javaslat módot ad arra is, hogy a törvényhozó a jelenleg már fennálló nyugellátásokat is ezen alkotmányi elveknek megfelelően rendezze át, oly módon, hogy a jelenleg nyugellátásban részesülő, az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött személyek a társadalombiztosítási vagy a szociális rendszer keretében, illetve a munkaerőpiacra való visszatérés lehet őségének megnyitásával a megélhetésükhöz hozzájáruló juttatásban részesüljenek – fogalmaz a két politikus nevével fémjelzett indoklás.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -19 ( 29 szavazatból)
A megszerzett nyugdíjból is elvehet a kormány, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(59)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

59 Reader’s Comments

  1. Megoldódni látszik a rokkant nyugdíj kérdés?

    Rendkívül sok keserű és félelemmel teli hozzászólást olvastam a rokkant nyugdíjakkal kapcsolatban.
    Panaszok hangzottak el, hogy kevés, igazságtalanul van elosztva, üldözik a rokkantakat és meg akarják vonni tőlük a jogosan, törvények által határozatokban rögzített járandóságaikat. Örömmel értesítem azokat a roki társaimat akik nehezményezték idáig a FIDESZ törvényhozói által tervezett diszkriminatív intézkedéseket, hogy a párt hallván a szerencsétlenek jaj kiáltásait pénteken törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentbe. A Balsai István képviselő és Lázár frakció vezető által a tisztelt háznak benyújtott alkotmányt módosító indítvány ugyanis egy gordiuszi csapással, salamoni döntést hozott e káros, európai államokhoz méltatlan állapot felszámolására. Amennyiben a törvényjavaslatot elfogadja jövő héten a parlament – és miért ne fogadná el ha a juhász legyint egyet a botjával – már nem csak a rokkantnyugdíjasok, a fegyveres testületek tagjai nem fognak idő előtt nyugdíjat kapni hanem az ég egy adta világon senki sem széles e hazában. Ugye milyen demokratikus? Persze lesznek kivételek, hogy azért mindenki ne nehezteljen a kormányra: A nők elmehetnek 40 év után. A benyújtókat még az sem zavarta, hogy Navracsics Tibor határozottan kijelentette a minap, hogy nem nyúlnak a rendvédelmi szervek már nyugdíjba ment állományához. Tehát kedves sorstársaim átélhetjük azt a felemelő érzést, hogy nem páriákként, nem megvetett, “csaló rokkantakként” fogunk elhagyatottan az enyészet útjára lépni, hanem velünk jönnek a többiek is. Hogy hová? Kérdezzétek meg Heim Pétert vagy a feleségét, neki – a bevallása szerint – mindent elszokott mondani.

    Füles

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  2. Én mennék tüntetni! Konkrétum? Hol és mikor?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  3. A félelmek gerjesztése személyiségtorzító hatású, mert pszihológusok szerint különösen isméttelt esetekben beépül az ember tudatalattijába. Ez a folyamat pedig a fideszhatalomra kerülésével naponta ismétlődik. A társadalmi tudatba előszőr a válságtól és következményeitől való félelem épült be. A fülkeellenforradalom óta pedig nap mint nap újabb félelmekkel riogatja, elsősorban a szegényebb , a társadalmi gondoskodást jobban igénylő rétegeket. Ez a folyamat merénylet a történelmileg oly nagyra tartott nemzet ellen. A kétharmados többség politikai és gazdasági garázdálkodása, az ismétlődő félelemkeltés, a szabadság érzetének felszámolása az emberek pszihéjében ország és nemzetrombolás. Most kezdem igazán irigyelni a határon túli magyarokat. Lassan áldott emlékű lesz trianon, mert nem kénytelenek ennek a nemzetgyilkos bagázsnak a korlátlan hatalmát elszenvedni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  4. Még mindig nem értem, hogy a jobboldali szavazók miért érzik úgy, hogy ezek az intézkedések rájuk, a családjukra nem lesz hatályos?
    Miért nem borulnak a kukák a Teréz körúton, miért van forgalom az Erzsébet hídon?
    Október 23-ra már fújhatják…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  5. Magyarország a jogbizonytalanság országa lett. Remélem az érintettek a Strasburg-i Emberjogi Bíróságig fognak elmenni, jogsérelmeik orvoslása érdekében. A gazdagoknak osztogató fidesz mindent lerabol, hogy barátainak tett ígéretét teljesíteni tudja, s ennek érdekében milliókat képes tönkretenni. Ez valóban nem megszorítás, ez az érintettek számára már maga, a kézzelfogható zsarnokság.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  6. “Itt már a pofázás nem segít” nem tudom mit lehetne tenni, két út van nyitva s egyik sem kellemes séta. Ki várni a hátra lévő nem egész három évet s aztán egyszerűen “törvényen kívülinek” minősíteni az Orbán éra összes intézkedését s őket magukat is? Hát ez kétségtelenül a békésebb lehetőség csak az a gond hogy nem vagyok biztos benne (túl a már általuk most el helyezett aknákon,jogi csapdákon amelyek a következő kormányzat megbénítására hivatottak)hogy békésen át adják a hatalmat,egyszerüen hoznak egy új választási törvényt ami ki mondja az örökös hatalmukat. S milyen felhatalmazás alapján tennék ezt? Hát egyszerűen azt mondják majd hogy a “nép” bízta meg,mert levélben meg kérdezték….sőt maguk az emberek kezdtek levélen keresztül könyörögni Orbánnak hogy maradjon 40 évig s nem kell választás mert az csak pénz kidobás.Hát a békés út ezt a lehetőséget is magában rejti,s akkor nem beszéltem a szenvedésről addig s az okozott anyagi s emberi károkról.
    A másik út,nos az nem békés de radikális s gyors változást hozhat. Én személy szerint inkább ezt támogatnám és már nincs miatta erkölcsi dilemmám.Nem érzem hogy “nem törvényes,nem demokratikus út hiszen pont a Fidesz vonta ki magát a törvények hatálya alól.
    Meg döbbenve olvastam a fentebbi vélemények között olyat ami “bűn cselekményre” szolit fel s az Admin moderálta. Ehhez egy dolgot fűznék hozzá,ne legyen senki ennyire buta,gondoljon mielőtt ír arra hogy ennek a portálnak nem csak ők fordítanak kiemelt figyelmet,ítt vannak köztünk a “fizetett figyelők” is. Azon kívül hogy kellemetlenséget okozhat az üzemeltetőnek de saját magára nézve sem biztos hogy egészséges

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  7. Edcarping, sajnos arra nem tudnak majd várni,hogy a kinti bíróságok mit döntenek. A minimum 2 év mire itélet születik, csak arra jó, hogy a temetőbe kivinni a papírt és az éhen halt elött jól meglebegtetni. Ez nem humor.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  8. http://www.parlament.hu/irom39/03199/03199.pdf

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  9. A BKV-t szétlopóktól nem tudják visszavenni a a milliókat,de a törvényes szerzett jogokat elvennék.Vagy a milliós nyugdíjjal rendelkező minisztereket(amelyből van jó pár) miért nem sarcolják.
    Szégyen gyalázat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Hajtóvadászat indult az öregek ellen 2011. május 13. péntek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos