Ronai and Ronai
AMERIKAI

Még 10 nap van hátra a világ végéig 2011. május 11. szerda 12:27 | Rákócza Richárd Forrás: AP, Jason Wallace

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Még 10 nap van hátra a világ végéig

San Francisco – Tegnapi írásunkban ismertettük Harold Camping véleményét, aki számításaira alapozva 2011. május 21-ére teszi Krisztus második eljövetelét. Minden prófétának megvannak a maga ellenfelei: Camping nézetei ellen az őt eretneknek tartó Jason Wallace küzd a legkövetkezetesebben. Íme:

Jason Wallace a neten is fellelhető írásában arra hívja fel a figyelmet, hogy se szeri, se száma a korábbi világvége-jóslatoknak, amelyek közül, mint láthatjuk, eddig egy sem jött be. 1843-ban egy New York-i próféta, William Miller hívei adtak túl földi javaikon és tódultak egy mezőre imádkozni abban a hiszemben, hogy itt a világvége. Miller a Dániel könyvében található 2400 év leteltére alapozta, hogy eljött Krisztus visszatérésének ideje. Bírálói azt vetették a szemére, hogy a dánieli jóslatban nem 2300 évről, hanem ennyi „reggelről és estéről” van szó, azaz a próféta voltaképp a makkabeus szabadságharcot jósolta meg, ami valóban le is zajlott. Ám józan érveléssel sem Millert, sem követőit nem lehetett eltántorítani.

Az igehirdető 1843. március 21. és 1844. március 21. közé tette a nagy eseményt, ami azonban nem következett be; ezután újabb számítások alapján tűzték ki 1844. október 22-ét, ami épp oly eseménytelenül telt, mint a korábbi időszak. A hívek zöme nem ismerte el, hogy tévedett volna, addigra már túl sokat invesztáltak a világvége-várásba – fogalmaz Jason Wallace. Végül Ellen G. White arról győzte meg a hetednapi adventistákat, hogy Jézus igenis eljött – csak láthatatlanul. De hamarosan láthatóvá teszi magát.

Egy másik, Jonas Swendahl vezette csapat, a Második Adventisták szintén 1844-ben bízott, noha nem azt állították, ekkor tér vissza Jézus, hanem hogy ekkortól veszi kezdetét az utolsó generáció. A megváltásnak ennek alapján 1874-ig be kellett következnie, de nem így történt. Swendahl egy tanítványa, Charles Taze Russell úgy döntött, egy generációnyi idő nem harminc, hanem hetven év, Jézus tehát 1914-ben jön el. Ez volt a Jehova Tanúi mozgalom kezdete. A mozgalom 1914 után 1925-re, 1941-re, majd 1975-re időzítette a világvégét. Korábbi kiadványaikat folyamatosan frissíteniük kellett emiatt.

A 88 éves Camping több tekintetben szakított a kálvinista doktrínákkal

Jason Wallace azzal vádolja Harold Campinget, hogy hamisítatlan jehovista módszerrel újabb időpontot tűzött ki, amikor az először jósolt 1994. szeptember 6-át baj nélkül átvészelte a világ. Szerinte Millerhez hasonlóan Camping is félreérti Dániel könyvét, mégpedig azt a részt, ahol a próféta Nagy Sándor eljövetelét jósolja meg. Wallace szerint mindez a legszörnyűbb eretnekség, amiért Camping és hívei nagy árat fognak fizetni.

Az 1921-ben született Harold Egbert Camping 1988-ig a Megreformált Keresztény Egyház tagja volt. 1970-ben adta ki első könyvét, amiben a világ teremtését i.e. 11 013-ra, míg a vízözönt i.e. 4990-re tette. Egyházát később olyan tanításai miatt hagyta el, amelyek gyökeresen ellentmondtak az ottani kálvinista doktrínáknak – nem tagadta például a szabad akaratot, a pokol helyett a nemlétet – a lélek teljes megszűnését – propagálta, és ami a legfőbb számítgatni kezdte a világvégét, aminek időpontját pedig az Újszövetség szerint csak Isten tudhatja.

Bírálói rámutatnak Camping tanainak bizonyos ellentmondásaira. Nem tudni, miért olyan biztos abban, hogy Krisztust 33. április 1-jén végezték ki; ez csak az ő feltevése, ami mellett sok más is létezik. Camping azonban szilárdan kitart amellett, hogy a világnak tíz nap múlva vége. Aki úgy gondolja, igaza van, annak nem nagyon érdemes áruhalmozásra adni a fejét, legfeljebb friss tejet, kenyeret vegyen; egy dologra azért ügyeljenek, hogy az internet időben be legyen fizetve – így az Amerikai Népszavával maradhatnak május 21-ig, és ki tudja, talán még azután is. Holnap 9/11 és a világvége összefüggéseivel foglalkozunk.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Még 10 nap van hátra a világ végéig, 5.0 out of 5 based on 2 ratings
,

,

Címkék:, , , , , , , ,

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

19 Reader’s Comments

  1. Holnap 9/11 és a világvége összefüggéseivel foglalkozunk
    DE MÁR NÉLKÜLEM!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Ezzel kell foglalkozni, s nem ezzel a szarral!

    http://www.fn.hu/belfold/20110511/ennivalora_cserelik_orban_kerdoivet/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. ne húzzad fel magad “énszóltam” szia,
    van ebben az újságban két másik rovat is, ahova be lehetett volna tuszkolni ezt a cikket, de valamiért vezető hírként jelent meg.
    inkább ezen kellene morfondirozni, hogy vajon a világban nem léteznek bizonyos írott vagy íratlan társadalmi szabályok, amik vezérelhetnék az embereket?? feszültség keletkezik bennük, mert nem találják helyüket? egy adott területen nem léteznek világos szabályok? és a társadalmilag elfogadott normák és az egyében érzett valóságérzet keveredik, feszültté tesz, robban?
    amikor az általánosan elfogadott érték a PÉNZ és az ezzel megszerethető javak sokasága?..???…. na most i van? azt sulykolják, hogy a saját erőmből felérhetek a csúcsra? ( ha vulgáris akarék lenni, modhatnám, hogy emmával)
    a valósághoz közeli helyzet pedig az, hogy a hátrányos helyzetúeknek igen kicsi az esélye az előbbrejutásra,,,???
    …. aztán, amikor előáll egy ilyen helyzet, amikor a régi jól bevált szabályok fellazulnak, de helyébe mi lép ?? , akkor majd “”jön a viág vége”", jönnek az UFO-k, az új valllások, az új prédikátorok, az új kézrátételes gyógymódok,a boszorkányok,jósok és egyéb búvészek…amik-akik új reményt hoznak a kiábrándultaknak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. szia, énszóltam,

    arra azért kíváncsi lennék, hogy a többezer mo-i alapítvány közül, hogyan sikerült éppen a professzor asszony alapítványát kiválasztani, aki miniszterelnöki főtanácsadó?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  5. Próféta urak! Ha nem zavar benneteket, kezdjük ott, hogy (Nagy) Heródes már Kr.előtt 4-ben elhalálozott, így a Kr.”0.”, vagy a Kr.u.1. nem tisztázott. Mikor is született tehát? Ezen csak úgy átugrottak akkoriban az egyházatyák. És ti mai próféták…?
    És mit szóltok ahhoz, Hogy Heribert Illig és egy másik, tőle független német szerző (kutató) szerint a kora középkorban az egyház és más uralkodók kb. 300 évet előre toltak a naptáron? Ebből mindössze annyi következik, hogy ha tényleg kiszámolnátok egy időpontot az csak 300 év múlva következhetne be, ergo a világvége ma bizonyíthatatlan.
    A történelem során, többszáz, vagy többezer időszámítás működött. Volt, hogy egy időben több is. Az, hogy ma az ANNO DOMINI van, erő és gyarmatosítás kértdése volt csupán. A többi csak számmisztika…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  6. Nincs olyan év, hogy valami eszementek meg ne “jósolná” a világvégét, az aktuális évre.

    Teszik ezt szektás elborultság, és/ vagy súlyos személyiségzavarok, pl. beteges szintű feltűnési kényszer miatt.

    Addig egyébként nem zavarnak, míg gyilkosok nem válnak belőlük, vagy, míg agymenéseik nem kergetnek másokat mondjuk, öngyilkosságba.
    Mindkettőre van példa bőven a modern krminalisztika történetében.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. Sajtjukac, én olvastam az Illig-könyvet, és nem látom a dolgot bizonyítottnak. Igen, mondogatja, csak mondogatja, mennyire nem maradt tárgyi emlék abból a korból, illetve ami maradt, az nem is onnan való – szerinte -, csak épp adós marad a válasszal, hogy a katolikus egyház tulajdonképpen minek tolta volna előre az időt 300 évvel? Mit értek el vele?

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  8. Szégyen,de ebből a világvégéből kimaradok, már más programom van arra a napra.
    Nem lehetne áttenni egy későbbi időpontra? :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. Érdemes Azt is megkérdezni, aki elsőkézből mondta el az ezzel kapcsolatos tudnivalókat. Biztos kiindulási pont.
    -
    http://www.elzakolykei.eoldal.hu/cikkek/valaszok-a-bibliabol/mikor-jon-vissza-jezus_.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  10. No, most két dolog lehet majd május 21.-én:
    - a Világvége érdeklődés hiányában elmarad;
    - Camping bejelenti, hogy ha május 31-én sem lesz vége a világnak, akkor éhségsztrájkba kezd! :-D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  11. A világban átfogó erkölcsi válság válik egyre inkább láthatóvá. Hamarosan be kell indulnia az apokaliptikus programnak. Addig is az a cél, hogy egyre több ember megszabadulhasson a harag idejétől, amikoris a több ezer éves istentelenség következményeit megemészti a tűz.
    Az otthonokban és a gyülekezetekben is meg kell tennünk mindent azért, hogy az emberek az Isten akaratában éljenek. Ismétlődő kihívásokkal kell szembe néznünk és nem szabad megunnunk őket. Isteni választ kell adnunk – minden nap, minden szituációban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. T.Ricsi! Illig és a másik is -most nincsenek nálam a könyvek- megadja a választ. 700. körül többek közt azért tették, hogy beállíthassák, hogy 1000-ben eljön Krisztus országa, illetve utólag mesélték be, hogy eljött. Emlékezz vissza, a nagy károlynak “tulajdonított” művészi alkotások mind későbbi korok termékei… És a hamis kódexek ezreiről nem is beszélve. A nép nem tudott olvasni, de még sok nemes sem… bármit beadhattak nekik.
    Üdv: sk.

    ui. Még el szeretném olvasni a Magyarok a kitalált középkorban c. munkáját is, hisz akkor vándoroltunk…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  13. Bocs’: N agy K ároly

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. Magyarországon már eljött a világvége 2010-ben, amikor fidesz győzött a választásokon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. kroll -nak
    gondolj arra: már csak jobb lehet, ha jön egy/bármi változás
    ha megszünik a fidesz önkény
    **
    “ha majd a jognak asztalánál , mind egyaránt foglalunk helyet”
    “ember küzdj és bizva bizzál”
    “habár felül a gálya, alul a vizne árja, azért a viz az úr”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  16. Most rettegek. Május 21.-én este szerettem volna repülőre ülni, amely május 22.-én száll le. A levegőben fogok maradni? :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  17. Manna! Még élénken él bennem az emlék, hogy a kilencvenes években elterjedt a híre, hogy Jézus fehér lovon fog kijönni a Kotelből (Nyugati fal) Ott ácsorogtak a hívők Jerusalaimban, lesték a Falat, a japánok beélesítették gyorstüzelő fényképezőgépeiket, de nem jött sem a fehér ló, sem Jézus. Az előadás elmaradt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  18. Higgyétek el hogy nagyon közel az idő,a jelek már nap mint nap mutatkoznak…készüljetek fel….
    2012.12.21-én ennek a világnak úgy mond vége,de egyben egy új,szebb kor kezdete.Persze ez mindenkinek adatik majd meg…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  19. Higgyétek el nagyon közel van az idő…..nap mint nap megmutatkoznak a jelek.
    2012.12.21-én ennek a világnak úgymond vége lesz(ne értsd szó szerint),de egyben egy új,szebb jövő kezdete is.
    Persze ez nem mindenkinek adatik meg.
    Féljétek az Urat és szüntelenül imádkozzatok mert Jézus újra eljön megvívni harcát minden gonosszal,bűnnel.
    Az Úr legyen ezekben a napokban mindenkivel.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

A többség nem hisz a világvégében 2012. május 2. szerda | AN

A maják földjén is várják a világvégét 2011. december 21. szerda | RR

Mára ígért világvégét Harold Camping 2011. október 21. péntek | AN

Hetednapi adventista igazgatónőt öltek 2011. augusztus 11. csütörtök | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos