Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Legfelsőbb Bíróság előtt a Jeruzsálem-útlevél 2011. május 4. szerda 11:05 | AN Forrás: AP

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Legfelsőbb Bíróság előtt a Jeruzsálem-útlevél

Washington – Nem voltak hajlandók beírni egy, az izraeli fővárosban született amerikai állampolgár útlevelébe teljes születési helyét, mert az Egyesült Államok nem ismeri el a zsidó állam szuverenitását a Szent Város felett. Az érintettek jogorvoslatért folyamodtak.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hajlandó meghallgatni azon szülők fellebbezését, akik el akarják érni, hogy Hillary Clinton külügyminisztériuma ne csak azt írja be fiuk útlevelének születési hely rovatába, hogy Jeruzsálem, hanem azt is, hogy: Izrael.

A rovat azért maradt csonkán, mert Amerika a világ legtöbb országához hasonlóan nem hajlandó Izrael fővárosaként elismerni Jeruzsálemet – sem az egyesített Szent Várost, sem annak nyugati részét, amely Izrael 1948. évi kikiáltása óta de facto, 1950 óta pedig de jure fővárosként működik. Az amerikai álláspont azonban ellentmondásos, miután a Kongresszus már évekkel ezelőtt elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, míg a State Department és a Fehér Ház azóta is úgy tesz, mintha ez a jogi aktus sohasem történt volna meg.

Jeruzsálemben több ország, így Amerika is működtet konzulátust és számos más missziót, követsége kizárólag Salvadornak van ott.

Menáchem Zivotofsky amerikai állampolgár 2002-ben született Jeruzsálemben, ennek megfelelően szülei azt kérték, útlevelébe és egyéb dokumentumaiba az igazságnak megfelelően ezt az adatot tüntessék fel – elvégre azt a tényt nehezen lehetne tagadni, hogy Jeruzsálem Izrael területén van. Megdöbbenésükre közölték velük, hogy csak a város nevét hajlandók feltüntetni, az országét nem, mert az Egyesült Államok nem ismeri el, hogy Izraelnek – vagy akár bármely más országnak – szuverenitása lenne Jeruzsálem felett.

Az idejétmúltnak tűnő jogi álláspont alapja az ENSZ 1947. évi határozata, amelynek értelmében az akkori Palesztinát egy arab és egy zsidó államra kellett volna felosztani, Jeruzsálem pedig nemzetközi védnökség alá került volna. A zsidó vezetés elfogadta ezt a határozatot, az arab országok nem, és háborút indítottak az egynapos Izrael ellen. A háborúban Transzjordánia megszerezte Jeruzsálem keleti felét, és az 1967-es Hatnapos Háborúig meg is tartotta. Izrael mai hivatalos álláspontja szerint az 1967 után újraegyesített város az ország örök, egységes és oszthatatlan fővárosa.

Zivotofsky szülei, Naomi és Ári nem nyugodtak bele a Külügyminisztérium elutasító határozatába, és keresetet adtak be 2003-ban egy washingtoni szövetségi bíróságon. Az eljáró bíró azonban úgy ítélte meg, hogy az ügy túlterjeszkedik a szokványos bíráskodási hatáskörön, és a keresetet elutasította. Erre az álláspontra helyezkedett a másodfok is, amely kijelentette, hogy a szövetségi külpolitikát nem áll módjában megváltoztatni.

Az Obama adminisztráció nyíltan nyomást gyakorolt a Legfelsőbb Bíróságra annak érdekében, hogy ne foglalkozzék az üggyel, amely azonban nem fogadott szót. Az útlevélkereset meghallgatása októberben lesz.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.2/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 6 szavazatból)
A Legfelsőbb Bíróság előtt a Jeruzsálem-útlevél, 4.2 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(19)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

19 Reader’s Comments

  1. Ezek a “liberálisok”…, nem férnek a bőrükbe! :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  2. Ez érdekes lesz…..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  3. Én drukkolok Zivotofskyéknak

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (11 szavazatból)
  4. Én meg Jeruzsálemnek! Erec Jiszrael örök, egységes és oszthatatlan fővárosának!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (16 szavazatból)
  5. Hanna, ezzel én is egyet értek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (14 szavazatból)
  6. Az Egyesült Államok, vagy a Clinton adminisztráció nem ismeri el Jeruzsálemet Izrael fővárosának? Mert nem mindegy, bár utóbbitól nem is meglepő.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  7. A törvényhozó hatalom elismeri, a végrehajtó hatalom nem. A harmadik hatalmi ág, a bíráskodás eddig nem akart beavatkozni. Most be fog. És annak precedensértéke lesz.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  8. Lehar, nem Obamát akartál mondani?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. Jimbo,

    mondhattam volna, de konkrétam arra gondoltam, hogy Clinton asszony annyira utálja Netanjahut, hogy ahol tud, keresztbe tesz neki.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  10. Ja, Clinton asszonyra gondoltál….na igen…ez nem egy jó dolog…de Izraelre nézve, szerencsésebb lenne, ha Rabin kaliberű ember lenne a miniszterelnöke…vele Hillary is másképp viselkedne…talán….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  11. Halottról vagy jót, vagy semmit – úgyhogy inkább nem nyilatkozom.
    Az biztos, hogy Bibinek sokkal könnyebb dolga lenne, ha a Kadima nem vonul ellenzékbe. Csak hát ott is győzött a női hiúság.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. Be kell írni, hogy nem a régi, az új Jeruzsálem, amit a 6000 éves Clintonasszony nem ismer el. Elvégre Jeruzsálem, az a pár évtized,….
    Egy ilyen észlény, nahát !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  13. Már eleve teljes képtelenség volt,hogy nem voltak képesek lemásolni a gyerek hivatalos születési anyakönyvi kivonatát!
    Ha csak részben voltak képesek lemásolni,akkor közokirat hamisitás miatt büntető eljárást kell inditani a tettes ellen!
    Vajon nem muszlim volt az ügyintéző?
    Viszont az a tény,hogy a szülők panaszára sem javitotta ki az utlevél hibát a Külügyminisztérium,az nyilvánvalóan,az jelenti,hogy tettestársak a közokirat hamisitásban.
    És ilyenkor ugy tisztességes,hogy lemondanak hivatalukról,és sorbaállnak a munkanélküli központ előtt segélyért.
    És persze ez vonatkozik Clintonnére is,aki mint politikus,felelős minisztériumáért!
    Obama adminisztrációja nyomást gyakorolt az LB-re?
    Ez eddig csak diktaturákban volt szokásos.
    Remélem,hogy megbukik ez a demokráciát semmibe vevő kormány,még a választások előtt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  14. Tetszenek figyelni? 1967-ig, fél Jerusalaim jordánn fennhatóság alatt volt és soha nem volt palesztin. Izrael a Hatnapos Háborúban a jordán csapatokat űzte ki Jerusalaim keleti feléből. Namármost ennek fényében teljesen érthetetlen, hogy a palesztinok a béke megkötésének egyik feltételeként miért ragaszkodnak csökönyösen Jerusalaimhoz, mint a majdani Palesztina fővárosához. Az Al-Aksza mecset – ahonnan Barack Obamának kötél általi halált helyeznek kilátásba Oszama bin Laden halála miatt – nem palesztin, hanem muzulmán kegyhely. Ezen alapon mindenki saját fővárosának követelhetné Jerusalaimot, aki Jézusban hisz. Jerusalaim egy és oszthatatlan, Jerusalaim Izrael fővárosa volt és lesz a jövőben is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  15. Na igen. Yerushalayim jordán megszállás alatt volt sokáig, Gáza pedig egyiptomi. Azt miért nem kérdezi meg senki, hogy akkor miért nem adtak államiságot a palesztin népnek? Mert nem adtak. Közel 20 évig tartott a jordán és az egyiptomi fennhatóság. Miért Israelt tartják megszállónak? Palesztin állam a történelem folyamán soha sem létezett. Majd rövidesen lesz. De Jeruzsálemet hagyják békén. Jeruzsálem nélkül megint csak galut lenne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  16. Jimbo,

    írod:…”akkor miért nem adtak államiságot a palesztin népnek?”

    Olyan, hogy palesztin nép nincs. Dunántúl lakosságára sem mondjuk, hogy “dunántúli nép”.

    Ami pedig Jeruzsálemet illeti, egyszerűen nem fér az emberek fejébe, hogy Jeruzsálem nélkül nincs Izrael.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  17. Én értem mire gondolsz Lehar…Csak arra lennék kíváncsi, hogy Jordániának és Egyiptomnak miért nem tettek/tesznek fel kellemetlen kérdéseket ezzel kapcsolatban?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  18. Jimbo,

    az általad felvetett kérdésre adandó válasz egy blog bejegyzést is megérdemelne.
    Röviden csak annyit, hogy meg kell nézni, hány arab ország képviselteti magát az ENSZ-ben. Az európaiak meg nem tudnak és úgy tűnik nem is akarnak megtanulni “arabusul”. Az USA is csak nemrég kezdte.
    Végül, van Izraelnek egy óriási hátránya – zömében zsidók lakják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  19. Én visszatérnék a hontalan kisfiúhoz. Aser borzasztó jót irt: okirat hamisitás esete! Remélhetőleg a Legfelsőbb Biróság is észre fogja venni!Clinton asszony nem hinném, hogy utálja a Netanjahut.Mert ez magánügy. Inkább azt mondanám, hogy a Husszein (boccs. de az Obama nekem csak ennyi) külügyminisztere, és a játékszabályokat – betartja, Különben röpülhet.
    És végül, de nem utolsó sorban Jeruzsálem, amit az arabok már a kezdetektől fogva nem óhajtottak elfogadni Izrael fővárosaként, mert ugye nekik is szent helye a város. Ezért inkább lógjon a levegőben? Kérdezem én: van a Mekka meg a Medina – akkor azok is a levegőben lógnak? Mert arab szent helyek? Viszont ha ezeknek – a két utóbbinak – lehet országuk, akkor hadd legyen már Jeruzsálemnek is egy országa! Csak az egyenlőség kedvéért! .és akkor most ne is beszéljünk arról, hogy amikor a Várost alapitották, hol voltak ők! (a sivatagban rohangáltak és verekedtek egymással kútért, meg asszonyért! Kb.) És mi az, hogy arab szent hely a Jeruzsálem! Na ez meg az ezeregy éjszaka meséje!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Nyert az Obamacare, reménykedhet az elnök 2012. június 29. péntek | AN

Hogyan dönthet az LB az Obamacare-ről? 2012. június 28. csütörtök | AN

Arizona nyert a Legfelsőbb Bíróságon 2012. június 25. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos