Ronai and Ronai
AMERIKAI

Nyert az Obamacare, reménykedhet az elnök 2012. június 29. péntek 10:36 | AN Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Nyert az Obamacare, reménykedhet az elnök
Washington – Nem vitte be az arizonai illegálisok ügye után a második mélyütést az elnöknek a szövetségi Legfelsőbb Bíróság, amely úgy döntött: Barack Obama sokat vitatott egészségügyi reformja jobbára megfelel az alkotmánynak. Rendjén valónak találták a biztosítás kötelezővé tételét is, és ez mérföldkő az Egyesült Államok jogtörténetében, ebben az országban ugyanis még soha senkit nem köteleztek semmilyen termék vagy szolgáltatás megvételére. Az LB szerint ebben az esetben nem alkotmányellenes, ha megteszik.
.
Szoros volt a meccs, a főbírói testület végül 5:4 arányban szavazta meg az Obamacare-t, ami a jelenlegi elnök – és egy korábbi, még demokrata többségű törvényhozás – talán legvitatottabb aktusa, ami nem csak jogi, hanem gyakorlati szempontból is felvet bizonyos aggályokat. Az Obamacare kisebb modelljével ugyanis az elnök kihívója, Mitt Romney kísérletezett, még massachusettsi kormányzó korában, katasztrofális eredménnyel.
.
Sokan úgy vélték, ha Obama elbukja a róla elnevezett egészségügyi reformot, az hatalmas csapás lesz a kampányban. Nem így történt, így az elnök rendkívül fontos győzelmet könyvelhet el, különösen azután, hogy a Legfelsőbb Bíróság néhány nappal ezelőtt Arizona államnak adott igazat a Fehér Házzal szemben az illegális bevándorlókkal kapcsolatos rendőri intézkedések alkotmányossága tárgyában.
.
Most úgy ítélt a Legfelsőbb Bíróság, hogy az egyéni kötelező biztosítás bevezetése lehetséges, igaz, a kormány álláspontjával szemben ezt nem a kereskedelmet, hanem az adók kivetését szabályozó alkotmányos rendelkezések teszik lehetővé. A reform előirányozza, hogy 2014-től büntetést fizetnének azok az amerikaiak, akik – bár módjukban állna – mégsem kötnek egészségbiztosítást. Az Obamacare gyakorlatilag némi legfelsőbb bírósági segédlettel vált alkotmányossá: azzal, hogy a pénzbírságot, amivel a nemfizetőket sújtják, nem büntetésnek, hanem adónak tekintik.
.
„A megfizethető orvosi ellátásra vonatkozó törvénynek azon előírása, hogy bizonyos személyek pénzbírságot fizessenek, ha nem kötnek egészségbiztosítást, felelősséggel adónak minősíthető”, indokolt John Roberts főbíró.
.
A bíróság ugyanakkor leszögezte, hogy nem felel meg az amerikai alkotmánynak az a rendelkezés, amelynek értelmében az államoknak jelentősen növelniük kellene a szegények és idősek egészségügyi ellátását biztosító Medicaid program támogatását.
.
Barack Obama elnök kijelentette: a legfelsőbb bíróság döntése győzelem minden amerikai számára, az életük biztonságosabbá fog válni. „Az ország legmagasabb szintű bírósága szólott. Folytatni fogjuk e törvény végrehajtását és együtt fogunk működni abban, hogy javítsunk rajta, ahol tudunk”, hangoztatta Obama. „Amit nem fogunk tenni – amit az ország nem engedhet meg magának –, az az, hogy újravívjuk a két évvel ezelőtti politikai csatákat vagy hogy visszatérjünk oda, ahogy a dolgok álltak. A mai bejelentéssel eljött az ideje annak, hogy továbblépjünk”.
.
Obama hangsúlyozta, hogy a legfelsőbb bíróság határozata megerősítette azt az alapvető elvet, hogy az Egyesült Államokban – a világ leggazdagabb országában – betegsége miatt senki sem mehet anyagilag tönkre. Az elnök szerint az ítélet azt jelenti, hogy a megromlott egészségi állapotú embereket nem érheti diszkrimináció és hogy a minőségi ellátás elérhetővé válik az emberek számára.
.
Rámutatott, hogy az egészségügyi reform valamikor kétpárti támogatásra támaszkodhatott, mások mellett republikánus kihívójáéra, Mitt Romneyéra is, aki a maga részéről kilátásba helyezte, hogy elnöksége első napján vissza fogja vonni az egészségügyi reformot. „Ahhoz, hogy megszabaduljunk az Obamacare-től, le kell váltanunk Barack Obamát. Az én küldetésem annak biztosítása, hogy pontosan így tegyünk”, jelentette ki.
.
Romney álláspontja szerint a Legfelsőbb Bíróság csak arról ítélkezett, hogy alkotmányellenes-e a törvénycsomag, de arról nem, hogy jó politika-e az abban foglaltak végrehajtása, amely több ezer milliárd dollárral növelné meg az államadósságot.
.
Az Obama által 2010-ben aláírt, 2014-ben hatályba lépő egészségügyi reform – a rendszer legjelentősebb átalakítása az elmúlt fél évszázad során – legkevesebb 30 millió eddig nem biztosított amerikaira terjeszti ki az ellátást. Ennek pénzügyi alapját az egyéni biztosítások kötelezővé tétele jelenti. Ez egyben lehetővé teszi, hogy az egészségbiztosítók ne szedjenek magasabb biztosítási díjat azoktól, akiknek a szerződés megkötésekor már egészségügyi gondjuk van.
.
Az új egészségügyi törvényt 26 szövetségi állam, valamint cégek és magánszemélyek is megtámadták a bíróságon. A Rasmussen Reports közvélemény-kutatása szerint egyébként az amerikaiak 54 százaléka egyetértett volna azzal, ha a legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek minősíti az egészségügyi reformot.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)

Címkék:,

  • Hozzászólások(11)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

11 Reader’s Comments

  1. Közeledtek az EU rendszeréhez. Az EU mikor közeledik az USA-éhoz? :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. Ultra nagy baj ebből akkor lesz, amikor ott is a kisebbség fogja eltartani a többséget. De akkor már késő lesz. Efelé tették most meg az első lépést.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  3. Nagy bajok lesznek még ebből. Nem mondom, hogy össze fog omlani az USA, némiképp túlzásnak tartom a kommunizmust vizionáló reakciókat is, de libertariánusként elítélem a döntést, a magánéletbe való beavatkozást, ami Európában természetes, Amerikában nagyon nem. Szerencsére attól még messze vannak, hogy a kisebbségnek kell eltartani a többséget, már csak azért is, mert nem kell muszlim bevándorlók millióival megküzdeniük, ahogy az európaiaknak. Az Obamacare győzelme azonban mindenképp riasztó, mert egy első lépés a diktatúra felé, amitől még igen távol vannak, de sajnos elindultak a rossz úton. Remélhetőleg időben megállnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  4. MrB, Magyarországon zéró bevándorlás mellett, ötven év alatt elintézték, hogy GDP-t maximum másfélmillió ember termeljen.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. Nagyon mergesek a republikanusok.De ugy kell
    nekik.Elarulta oket a bush altal valasztott fobiro.Ugyanugy ahogy a republikanus james baker elarulta Izraelt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  6. Ed Koch megmondta,jobb Obama is,mint a bigott tea party meg a mormon romney.Igaza van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  7. Isten ovja Izraelt

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  8. A kapitalista piacgazdaság szabályozása évszázados dilemma.
    A rendszerváltás előtt a szabályozott szabadpiac megvalósítása volt a célkitűzés – ezt neveztük szociális piacgazdaságnak.
    Az állami beavatkozás kb 20 évig csökkent, vagy stagnált – ezt ovi visszafordította!
    Az euró-atlanti világban is elfogadott elv, hogy amit nem lehet önszabályozással moderálni, ott az állam szerepe pótolja a hatalmi tényezőt.
    Az Obama-care még nagyon messze van a diktatúrától, viszont a föld népeinek felelősségtudatból és humanizmusból példát mutathat. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  9. gets.sok igazsag van szavaidban,azonban itt az a bibi,hogy az allam KOTELEZ hogy megvegyel egy termeket.EZt az USAban nagyon nehez lenyelni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  10. Az ember egészsége kivételes “termék”, ennélfogva kivételes kezelést érdemel.
    Nem bonyolódok bele jobban, mert ezzel könyveket lehet megtölteni. :)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  11. Igazad van Jonas. Eddig is volt lehetoseg biztositast kotni. Most kotelezo es nagy az ujjongas, de amikor nagy osszeget kell fizetni a biztositasert, akkor lesz a gond, mivel nem ingyenes ellatas lesz. Bizony sok problema es tarsadadalmi elegtelenseg lesz ebbol. A biztositas kotelezove tetele szerintem kozel van a diktaturahoz.
    En nem latok humanumot abban, hogy a dragan megvett biztositasert ellatast kapok.
    MrB egyetertunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Gestapónak nevezte a kormányzó az adóhivatalt 2012. július 8. vasárnap | AN

Hogyan dönthet az LB az Obamacare-ről? 2012. június 28. csütörtök | AN

Arizona nyert a Legfelsőbb Bíróságon 2012. június 25. hétfő | AN

Az LB előtt az arizonai bevándorlási törvény 2012. április 26. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos